IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2020, 10:49   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Biyo-Enerji Nedir, Nasil Yapilir?

Iklim degisIkligi ile mucadelenin onemi gun gectikce artmaktadir. Iste bu bilinclenme, yenilenebilir enerji kaynaklarinin gelistirilmesi ve benimsenmesinde oncu olmaktadir. Biyoenerjide, populerligi artis goren bu kaynaklardan biridir. Bu yazida biyoenerjinin ne oldugunu ve gelecekte neden onemli olacagina dair bilgiler bulunmaktadir.

Biyoenerji Tanimi
Biyo-enerji Nedir, Nasil Yapilir?Biyoenerji (eski Yunan biyografisinden, yasamdan) odun, tarimsal urunler veya organik atiklar gibi organik malzemelerden elde edilir. Antik fosillesmis biyokutle olan fosil yakitin aksine, yakin zamanda yetistirilmis, biyokutle olarak bilinen organik materyalden elde edilir. Elektrik, isitma, sogutma ve ulasimda kullanilabilir. Biyoyakit gibi sivi formlarda, biyogaz gibi gaz formlarinda veya enerji icin odun yakarken oldugu gibi kati formlarda kullanilabilir.
Biyoenerji, insanlar tarafindan kullanilan en eski enerji seklidir, ancak ayni zamanda Avrupa’nin fosil yakitlardan uzaklasma ve ekonomideki karbondan arindirma cabalarinin on siralarinda yer almaktadir. Avrupa’nin iklim ve enerji politikalarinin bir sonucu olarak, biyoenerji kullanimi hizla artmaktadir. Ancak biyoenerji CO2 yayar ve ekstraksiyonu bir dizi cevresel soruna neden olabilir.
Biyoenerji, organik materyalleri yakit olarak kullanarak cesitli sekillerde uretilen bir yenilenebilir enerji turudur. Bu malzemeler biyokutle olarak adlandirilir ve kimyasal enerji depolari olusturmak icin gunes isigini kullanan herhangi bir organik malzemeden yapilabilirler. Bitkiler, kereste, gida ve tarimsal atiklar, kanalizasyon, algler ve organik konut / endustriyel atiklar bu tur enerji uretmek icin kullanilabilir.



Biyoenerji Ne Icin Kullanilir?
Biyoenerji, enerji icin biyokutle kullanimini tesvik eden politikalar baslamadan once AB’de cogunlukla isi uretimi icin kullanilmistir. 2011 yilinda biyoenerjinin % 72’si isi,% 16’si ulasim yakiti ve % 12’si elektrik olarak tuketilmistir (AEBIOM, 2013). Biyokutlenin elektrige ve ulasim yakitina donusturulmesi isidan cok daha verimsiz oldugundan, elektrik ve ulasimda tuketilen enerji payindan cok daha fazla biyokutle hammaddesi kullanilmaktadir. Biyokutle elektrige donusturuldugunde, biyokutle girdisinin hacmi enerji ciktisinin uc katidir. Biyokutlenin ulasim sektorunde ve elektrik icin kullanimi en hizli sekilde artmaktadir (Avrupa Komisyonu, 2014). 2010 ve 2020 arasinda isi icin biyokutle kullaniminin % 25 artmasi beklenirken, elektrik ve ulasimda biyokutle kullaniminin iki katindan fazla olmasi beklenmektedir.

Biyoenerji Nasil Olusturulur?
Biyoenerji, biyokutleyi bir enerji kaynagina donusturur. Biyokutle, enerji uretiminde kullanilmak uzere ozel olarak uretilebilir veya yenilenebilir enerji yaratmada kullanim bulan baska bir surecin atik urunu olabilir. Tarim endustrisi, biyoenerji yaratmada kullanimiyla geri donusturulen buyuk miktarlarda atik uretmektedir. Gida isleme ve kereste endustrileri de ayni sekilde geri donusturulebilen cok miktarda atik uretir. Biyoenerji cesitli sekillerde olusturulabilir, yontem kullanilan teknolojiyi de etkileyen biyokutle turune ve salinan enerji turune (genellikle elektrik veya gaz olarak) baglidir.
Ornegin, etanol ve biyo dizel gibi sivi biyo yakitlar, misir gibi mahsuller tarafindan uretilirken, gubre, bir tasima yakiti olarak kullanilan elektrik veya biyometan uretebilen biyogaz uretmek icin kullanilir. Biyoenerji uretmenin ana yontemlerinden bazilari sunlardir:

Anaerobik Sindirim
Biyo-enerji Nedir, Nasil Yapilir?Oksijensiz kosullar altinda biyokutle, anaerobik solunumun dogal sureci yoluyla biyolojik olarak parcalanir. Biyodigesterler biyokutlenin anaerobik sindirimini kolaylastirmak icin tasarlanmis ve gelistirilmistir. Kanalizasyon, islak tarimsal kalintilar ve gubre, en uygun oldugu turler olmasina ragmen, bu biyodesesterlerde cok cesitli biyokutle kaynaklari sindirilebilir. Bu malzemeler anaerobik olarak sindirildiklerinde biyogaz uretir, bu daha sonra bir gaz turbini icinde isi ve guc olusturmak icin yakilir. Bu biyogaz ayni zamanda dogal gaz standartlarina gore gelistirilebilir ve sebekede kullanilabilir.

Geleneksel (Konvansiyonel) Yanma
Yanma, biyokutleden guc elde etmek icin en kolay yontemdir ve bu da en yaygin kullanilan teknoloji olmasina neden olmustur. Yanma, biyokutleyi isiya donusturur, bu daha sonra bir buhar turbinine veya motora guc vererek elektrik uretmek icin kullanilabilir. Yanmanin elektriksel verimliligi oldukca dusuk olmakla birlikte, % 20-35 oraninda, birlikte uretim yontemleri yaklasIk % 85’e kadar yuksek verim elde edebilir. Iki ana tip termal yanma teknolojisi vardir. Birincisi sabit yatakli yanmadir bu biyokutlenin sabit bir izgaraya yerlestirildigi ve yanmayi kolaylastirmak icin kapidan hava gecirilirken yakildigi yerdir.
Diger turde ise, kumun biyokutle ile karistirildigi ve sivi benzeri bir maddeye donusturuldugu sivilastirilmis yatak yanmasidir. Bu, daha esit bir sekilde yanmasina yardimci olur, bu da verimliligini artirir. Yontem ayni zamanda cok cesitli biyokutle turleri icin de uygundur.

Gaz Haline Getirme
Gazlastirma sirasinda, bir gaz yapiciya biyokutle eklenir ve 800-1000 ° C sicakliklara isitildigindan sinirli oksijen ile beslenir. Bu termo-kimyasal islem, biyokutlenin kismen yanmasiyla sonuclanir, bunun cogu, bir karbon monoksit, karbon dioksit, metan, hidrojen ve azot karisimi olan ‘syngas’ olarak bilinen seye donusturulur. Syngas, dogrudan bir isi veya guc kaynagi olarak kullanilabilir. Ayrica, diger yeni teknolojiler kullanilarak biyoyakit haline getirilebilir. Yanma, biyokutleden enerji uretmenin en populer yontemi olmakla birlikte, gazlastirma daha verimlidir.



Piroliz
Piroliz gazlastirmaya benzer bir yontemdir. Piroliz kullanilarak, biyokutle gazlastirmada oldugu gibi sinirli bir oksijen kaynagi ile isitilir, ancak yontem kati, sivi veya gaz olabilen urunler uretir. Surecin sonucu, biyokutlenin isitildigi hiz ve sicakliga baglidir. Elde edilen gazlar ve sivilar daha sonra biyoenerji uretmek icin kullanilir.

Biyoenerji Gelecek Icin Neden Onemlidir?
Biyo-enerji Nedir, Nasil Yapilir?Son rakamlar, biyoenerjinin 2023 yilina kadar ucte birine cikacagi tahmin edilen dunyanin toplam enerji arzinin yaklasIk % 9,5’ini olusturdugunu tahmin edilmektedir. En hizli buyuyen ve etrafindaki hukumetlerin yenilenebilir bir enerji kaynagi sagladigi bir enerji sektorudur. Tum dunyada, iklim degisIkligiyle mucadele etmek icin yenilenemez kaynaklarin kullanimindan tamamen vazgecilmeye calisilmaktadir. Biyokutle, gelecegin kuresel enerji sisteminde onemli bir rol oynayacaktir. Kullanimi karbon emisyonlarini azaltmada onemli bir etkiye sahip olacaktir. Bununla birlikte, biyoenerji yaratmada yer alan sureclerin, kendi baslarina karbon emisyonlarina katkida bulunmadiklarindan emin olmak icin gelistirilmesi gerekmektedir.
Ornegin, biyoyakit uretimi ve nakliyesinde yer alan enerji karbon notr tutulmalidir. Buna ek olarak, tarim arazileri biyoenerji icin biyokutle olusturmak uzere buyuyen urunlere adanmistir, yaklasmakta olan gida krizi goz onune alindiginda bir yontem mantiksizdir. Biyoenerjinin gercekten yenilenebilir bir enerji kaynagi sunmasini saglamak icin bu konularin ele alinmasi gerekecektir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:33.