IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Şubat 2024, 22:03   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart eğitim farklılığı ülkeler arası

latife hanım şöyle diyor:

ilk eğitimimi bir ingiliz okulunda aldığımdan , farkında olmadan , gerçeklere bakma ve onları soğukkanlı ve tarafsız bir şekilde tartma yönündeki psikolojik ruhun, o zamanlar çok genç olan kafama aşılandığını fark etmeye başladım . daha sonra fransa'da aldığım eğitim bana mantıklı olmayı öğretti ve belki de alman kültürüne saygısızlık etmeden tartışma yeteneğimi berlin'de kazandım. böylece kocamı ingiliz psikolojisiyle analiz ettim, gerçekleri fransızların tarzına göre tarttım ve almanlar gibi açık sözlü oldum.

ama yukarıdaki anlatımda latife hanım'ın, bir dönem eşi olan atatürk hakkında; “kocamı ingiliz psikolojisiyle analiz ettim, gerçekleri fransızların tarzına göre tarttım ve almanlar gibi açık sözlü oldum.” ifadelerini kullandığına temas edilmiş.

her ne kadar kaynak belirtilmemiş olsa da bahse konu sözlerin gerçek olabileceği fikrinden hareketle, bu evliliğin neden yürümediği hususunda bir takım kanaatlere ulaşmak pekala mümkündür. burada görüleceği üzere, atatürk gibi sembol bir şahsiyete, kendi fikir laboratuvarındaki “bir denek” gözüyle bakan bir garip zihniyet ile karşı karşıyayız. üstelik bu laboratuvar, topyekun ingiliz, fransız ve alman ruhunu temsil ediyor ve her şeyi yalnız bu zaviyeden görüyor.

anlaşılacağı üzere bu laboratuvarda bulunmayan tek şey türk aklı ve türk ruhudur! şurası muhakkaktır ki, “benim hayatta yegane fahrim, servetim, türklükten başka bir şey değildir.” diyen ve kendi karakterini, “özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım.” sözleriyle ifade eden atatürk'ün bu laboratuvar süsü verilmiş mahpushanedeki görünmez prangaları bir bir kıracağını ve en nihayetinde o mahpushaneyi temelinden yıkacağını bilmek için hiç de öyle alim olmaya falan gerek yoktur kanımca.

nitekim iş ancak bu şekilde nihayete ermiş, latife hanım, dünya'yı kendine dar bulacak kadar devasa bir özgürlük anlayışına sahip bu büyük şahsiyeti, sırf eşi olması münasebetiyle kendi tahakkümü altına alacağını düşünmekle düştüğü derin yanılgının “esiri olmuş” ve içine hapsolduğu bu yanılgının yarattığı meşum gölgeler eşliğinde bir ömür sürerek terk-i dünya etmiştir.

________________

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:56.