IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2023, 03:03   #1
Standart Masal Okuma Ve Anlatma Yöntemleri

Her toplumun kültüründe oldukça önemli bir yer tutan masallar, sözlü anlatım türünün en eski temsilcileri arasında bulunmaktadır. Genellikle çocukların daha çok sevdiği masal türü, aslında her yaştan bireye hitap eden bir yapıya sahiptir. Masalların, uzmanlar tarafından dile getirilen yararları ise çocukların sosyal ve eğitsel gelişmelerine katkı sağlamaları olarak özetlenebilmektedir. Bu noktada masal anlatma tekniklerinin iyi bilinmesi ve çocukların gelişimine katkı sağlanması gerekmektedir.

Masalların Çocuklara Faydaları

Masal anlatma, aynı zamanda çocukların hayal dünyalarına da doğrudan etki etmektedir. Dolaylı yoldan hayal kurmak, kişinin yaşamı boyunca hayata karşı daha pozitif bir duruş sergilemesini sağlamaktadır. Bu da bireye başarıyı getirdiği gibi doğrudan mutluluğu da sağlamaktadır. Ayrıca çocuklarınıza masal anlatarak onların kelime hazinesini de genişletebilir ve kitap okuma alışkanlığı kazanmalarını sağlayabilirsiniz.

Masal Anlatma Teknikleri

Temel olarak her yaşa hitap eden masallar, başka birine okunduğu zaman birtakım kurallarla birlikte daha heyecanlı ve etkili bir hâle bürünebilmektedir. Dolayısıyla ses tonuna dikkat edilmeli, masalın içeriği iyi seçilmeli ve anlatılmak istenen düşünce ile çocuğun kazanmasını istediğiniz alışkanlık örtüşmelidir. Söz gelimi yalan söylemenin kötü sonuçlar doğurabileceğini anlatmak istediğiniz çocuğunuza, dürüstlüğün bir erdem olduğunu öğütleyen masal okumanız son derece faydalı olacaktır. Ayrıca masal anlatırken şunlara dikkat etmek gerekmektedir:
Ses tonunuzu zorlama çabalar ile değiştirmeye çalışmayın. Karından nefes almak, masal anlatma için en uygunudur. Çünkü yüzeyden alınan nefesin sesi yorgun yaparak tizleşmesine sebep olduğu bilinmektedir.

Masalın seyrine göre vurgulara dikkat etmeniz ve diksiyonunuzu buna göre ayarlamanız gerekmektedir. Çünkü çocuklar yanlış bir telaffuz öğrenirlerse, bu alışkanlıkları daha ileride bırakmaları son derece güç olacaktır.
Eğer masal içerisinde yöre ağzıyla ilgili farklı bir spesifik vurgu bulunuyorsa, buna uygun davranarak eğlenceli bir durum ortaya çıkarabilirsiniz.

Başka Türk edebiyatı olmak üzere tüm dünya coğrafyasında oldukça önemli bir konumda yer alan masallar, toplum kültürünü ve birey yaşantısını yansıtması açısından değerli eserlerdir. Ayrıca çocukların gelişimleri için de son derece faydalı bir edebî tür olan masallar, bu yönüyle de ele alınarak değerlendirilmelidir
 
Alt 12 Temmuz 2023, 03:39   #2
🧿 💜 hiçbir şey için geç değil ve geç değil bir şey için hiçbir şey 💜 🧿
aL-yazmaLi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@Limoş kaLemine sagLik


bir ek yapmak istiyorum: 3 iLe 6 yas grubu masaLLara cok acikLar cünkü daha gercek hayat bakisLari tam oturmadigindan. Daha cok hayaL gücLeriyLe oynarLar.

CocukLar korkuLarini, kiskancLikLarini ve bi cok duyguLarini masaLLarLa yene biLirLer
yada anLata biLirLer.

Kendi hikayesini bu masaLLarda yer vere biLirLer.

MisaL:

KraL ve KraLice: baba ve anne
Prens ve prenses : abi ve kendisi
Ejderha : kendisinden büyük kisiLer yada onu ezenLer ( baba, anne, ögretmen, arkadas...)
sihirbaz: üvey anne / baba /abi/kardes ... yada öz anne, baba, abi kardes Lerin kötü karekteri oLanLar
konusan hayvanLar : iyimser insanLar yardimci oLan ve cocugun sevdigi güvende hissettigi kisi


umarim anLatmak istedigimi güzeL anLata biLmisimdir, yüregine sagLik



keyifLe :))

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:05.