IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By eLsaa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mayıs 2023, 02:23   #1
Standart Felsefi Düşüncenin Özellikleri Nelerdir?

1) Merak Etmek
Bir gerçeği aramak ve sorgulamak için önce merak etmek gerekir. Öğrenme isteği meraktan doğar. Şunu da unutmamak gerekir; Felsefe soruları cevaplardan çok daha önemlidir.

2) Şüpheci Olmak
Şüpheci insan sürekli sorgular ve gerçeğe ulaşmaya çalışır. Aslında bu bir düşünce stratejisidir. Gerçeğe ulaşmak için şüpheci olmak gerekir. Aksi halde sürekli hareketsiz duran bir insanla karşılaşırız.

3) Eleştirmeyi Becerebilmek
Felsefi düşüncenin özellikleri arasında belki de en çok ihmal edilen düşünce bu olabilir. Çünkü dogmatik olarak büyüyen bireylerin eleştiriye karşı zaafları vardır. Bu nedenle felsefe yapmada sorunlar yaşanmaktadır. Çeşitli tutarsızlıklar sizi rahatsız edebilir. Bu noktada dogmatikleri bir kenara bırakmak gerekiyor.

4) Tutarlı Olmak
Felsefenin nitelikleri, mantığa dayanır. Bu nedenle hiçbir zaman mantığa aykırı bir şekilde hareket etmemek gerekir. Bir düşünce kendi içerisinde çelişkili olmamalıdır. Belirli mantık ilkeleri çerçevesinde tutarlı olmak zorundadır.

5) Nesnel Olmak
Felsefi düşünce nerede ortaya çıkarsa çıksın, önce öznel bir yapıyla ortaya çıkabilir. Bunda bir problem yok ama genel amaç için objektif olmak gerekiyor. Yani sübjektif yolda tüm insanlığı kapsayacak bir düşüncenin peşinden gidilmelidir. Felsefe evrensel bir arayıştır.

6) Refleksif Olmak
Başka bir deyişle, yeniden düşünme hareketi felsefi düşüncenin temel özelliklerinden biridir. Burada bir düşünce yeniden düşünme etkinliği var. Yani var olan düşünceler yeni düşüncelerle geliştirilir.

7) Kümülatif İlerleme
Bir başka deyişle yığılımlı ilerleme, kendilerinden önce düşünen insanların düşüncelerinden yararlanma ya da onları eleştirme işidir. Burada filozofların düşüncelerini önünüzde tartmalısınız.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:22.