IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2020, 12:34   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sahte maskeler nasil anlasilir? CE isaretine dikkat!

Koronavirus salgini maske talebini artirdi. Bu durum da merdiven alti sahte maske uretimi yapanlarin ortaya cikmasina neden oldu. Vatandaslar, sahte maskelere karsi dikkatli olmalari yonunde uyarilmaya devam ediyor. Peki maske alirken sahte mi gercek mi oldugunu nereden anlayacagiz? Iste bu sorunun cevabi.

Maske alirken kullanicilarin sahte urunlere karsi dikkat etmesi gereken nokta CE isareti. Mevzuat geregi AB ulkelerinde ve Turkiye'de CE sertifikasyonuna sahip olmayan kisisel koruyucu donanimlarin satisi yasak. Maskelerin uzerinde de bu isaretin olmasi gerekiyor. CE isareti urunlerin sagliga uygun oldugunu gosteriyor. Uzmanlar maskelerde de CE isaretinin aranmasi gerektigine dikkat cekiyor. Bu isaret urunun guvenli oldugunu, uretilirken de butun standartlara uygun oldugunu gosteren bir isaretleme.


MASKELERIN OZELLIKLERININ YAZMASI GEREKIYOR
Demiroren Haber Ajansi?na (DHA) maske alirken dikkat edilmesi, sahte urunun nasil anlasilacagi konusunda aciklamalarda bulunan enfeksiyon hemsiresi Tulay Bozdag, ?Maskelerin ozelliklerinin mutlaka uzerinde yazmasi gerekiyor. Posetin uzerinde ?CE? yazmasi gerekiyor. Maskenin kendi ozelligine dair mutlaka bir ibare olmasi gerekiyor. Mesela ?FFP3? yaziyor mesela. Bu solunum maskesi, uygunlugunu gosteriyor, standardize oldugunu gosteriyor. Steril olmasi baska bir sey, hijyen, temiz olmasi baska bir sey. Tekli paketlerde olmasini oneriyorum. Hic kimsenin elini koymayacagi, ellemeyecegi, paketin icerisinden almayacagi, tekli paketlerde kisiye ozel acip kullanacaklari maske almalari avantajdir. Iki katli, uc katli, lastikli bagcikli diye ayirmak cok dogru degil, o anda hangisi varsa biz onu alip kullanabiliriz dedi.

CE IBARESI
Tulay Bozdag, coklu kutularda veya tekli paketler icin ?CEo ibaresi uyarisinda bulunarak, ?Bu yeterli. Biz hastaneye alirken zaten bakiyoruz kutularin uzerine, uzerinde yaziyorsa bizim icin kafi. Siz tek ya da 3 tane maske alacaksiniz, bir kutunun icerisinde bir eczaci ya da medikalcinin eliyle maske vermesini istemezsiniz. O yuzden tekli paketli olmasi kullanici acisinda hem pratik, hem de saglikli olacaktir ifadelerini kullandi.


MASKELERIN KULLANIM SURELERINE DIKKAT
Bozdag, maskelerin kullanim sureleri konusunda da su uyarilarda bulundu Maskeler aslinda duzenli kullanildigi zaman tam tesekkullu olarak bizi koruyor. Ama mesafemizi korumamiz gerekiyor. Bir suru maske var, bunlarin bir takilis sekli, kullanim suresi bilinerek takilmasi gerekiyor. Bir maske aldim her gun kullanayim, ise gidince takayim, cikarayim, cebime koyayim, cantama koyayim, tekrar cikarip, tekrar takayim olamamasi gerekiyor. Bir maske uygun sekilde kullanilip zamanini tukettikten sonra cope atilmasi gerekiyor. Son kullanma tarihi nedir Herkesin kullandigi cerrahi maske; bunun suresi takilinca aksama kadar degil, takildiktan sonra nemleninceye kadar takabiliyoruz. Sonra bunu cope atmamiz gerekiyor. Ortalama 2 saatte bu zaten nemlenmeye basliyor. Konusuyoruz, nefes alip veriyoruz. Ayni maskeyi aksama kadar kullanmamiz uygun degil zaten. Butun hasta virusler icerisinde kaldigi icin buraya yapisiyor. Gun boyunca bunu solumak zorunda kaliyorum. Eger hafif bir rahatsizligim varsa o rahatsizligim aslinda aktif hale gecmis oluyor. Cunku ben ayni nefesi surekli alip veriyorum. Nemli oldugu icin de orada ureme gerceklesiyor. Onun mutlaka gun icerisinde nemlendikce cope atilip, tekrar yenisinin takilmasi gerekiyor. Onerimiz bu sekilde.

Bozdag elindeki N-95 tipi maskeyi gostererek sunlari soyledi:

'Bu gercekten saglik calisanlarinin takmasi gereken bir maske. Cunku sokakta cok duzgun takildigini ben dusunemiyorum. Bu daha kisitli bir maske aslinda, suresi bunun da var. Biz bunu hastanede calisirken, surekli takarsak 8 saat kullaniyoruz. Eger takip cikaracaksam da maksimum 14 saat kullanabiliyoruz. Onun uzerindeki kullanimlar yanlis cunku bunun havalandirmasi yok, diger maske gibi hic havalanmiyor, o yuzden bunun direkt cope atilmasi gerekiyor. Tekrar yikayim, kurutayim, mikrodalgaya atayim? bunlarin hicbirini yapmadan kullanim suresi bittiginde kendimi korumak adina mutlaka bunu cope atip yenisini acmam gerekiyor.'


CE ISARETI NEDIR?
CE isareti, Avrupa Birliginin (AB), teknik mevzuat uyumu cercevesinde mallarin serbest dolasiminin tam anlamiyla saglanmasi amaciyla urunlerin teknik yapilarina iliskin mevzuati daha basit ve genel hale getirmek icin 1985 yilinda benimsedigi Yeni Yaklasim Politikasi kapsaminda hazirlanan Yeni Yaklasim Direktifleri kapsamina giren urunlerin bu direktiflere uygun oldugunu ve gerekli butun uygunluk degerlendirme faaliyetlerinden gectigini saglik, guvenlik ve tuketicinin ve cevrenin korunmasi gerekliliklerine uygunlugunu gosteren ve Conformité Européenne kelimelerinin bas harflerinden olusan bir birlik isareti.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:08.