IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By oMeN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 11:46   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hafiz-i Sirazi Kimdir?

Iran’in dunyaca unlu sairlerinden olan ve bircogumuzun isim olarak asina oldugumuz Hafiz-i Sirazi kimdir? Onu ve siirlerini biraz daha yakindan tanimanin vakti gelmis olabilir. Asil adi Semseddin Muhammed olan ve isminden de tahmin edilecegi uzere Iran’in Siraz sehrinde dunyaya gelmistir. Yasamiyla ilgili aktarilan bilgilerde butunluk saglanamiyor olsa da ismindeki Hafiz ibaresi de iyi bir egitim aldiginin gostergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte yasaminda uzun sure yokluk cekmesine ragmen, donem donem bazi devlet buyukleri tarafindan himaye edildigine dair de bilgiler bulunmaktadir.
Hafiz’in edebi kimligine baktigimizda oncelikle gozumuze carpan gazel turunu kullanisi ve siirlerinde temanin genellikle sevgi ve mutluluk uzerine yogunlasiyor olmasidir. Hafiz’a kadar Iran edebiyatinda gazelin yaygin oldugunu soyleyemeyiz ve donem olarak da bir gecis surecinde olan Iran edebiyatinin cesitlilik kazanmasi acisindan onun yeri oldukca onemlidir. Hafiz, kendinden onceki Iran sairleri konusunda oldukca yetkin olmasiyla birlikte Arap siir gelenegine de hakim olmasiyla birlikte bu tarz yeniliklere onculuk edebilmistir. Hafiz birikimleri dogrultusunda gazel turunde eserler vermekle birlikte icerik olarak da bakildiginda genel kaninin aksine birbirinden bagimsiz beyitlere pek yer vermemektedir.
Hafiz’in siir mantalitesine baktigimizda siirlerindeki mutlulugun ve sevginin insan odakli nesnel dunyaya donuk oldugunu goruruz. Hafiz yasamin geregi olarak mutlulugu vurgulamaktadir. Hafiz’in Arapca ve Farscadaki yetkinligi de siirlerinin akici ve anlasilir olmasini saglamistir, ozellikle kullandigi Arapca kelimelerin siirin icinde akisi bozmamasi onun yetkinligini gozler onune sermektedir. Adindan gazelleriyle soz ettirmis olsa da Hafiz diger bircok edebi turde de eserler vermistir. Tum siirlerinin topladigi Divan’inda altmis alti rubai, bes kaside, bir muhammes, dort mesnevi, otuz dort kita ve bes yuz dokuz gazel bulunmaktadir.
Hafiz yuzyillar sonra bile kendisinden sonra gelenler tarafindan da kesfedilmeye ve ornek alinmaya devam etmistir. On dorduncu yuzyilda eser vermis olan Hafiz, basta Osmanli edebiyati olmak uzere bircok yeni kusak tarafindan oncu kabul edilmistir. Unlu Alman sair Goethe’nin de Hafiz’a ozenerek Dogu Bati Divani’ni yazdigi bilinmektedir. Dunya cagindaki taninirligi da 1988 yilinda, 600. Olum yil donumunun UNESCO tarafinda Siraz’da duzenlenen sempozyumla birlikte artmistir.
Iran edebiyatindaki onemine ek olarak, Hafiz Iran’in geleneksel gunleri icin de oldukca oneme sahiptir. Ozellikle 21 Aralik’da kutlanan Yelda Gecesi’nde Hafiz’in Divani’ndan rastgele bir sayfa acilir ve oradaki siir uzerinden gelecek yilin iyi veya kotu gececegine dair tahminde bulunulurdu. Ayrica her yil baharin gelisinin kutlandigi Nevruz icin hazirlanan ozel sofralarda da Hafiz’in Divanina ozellikle yer verilirdi.
 
Alt 18 Şubat 2020, 12:15   #2
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

En sevdiğim sözlerinden birtanesi

Hafiz-i Sirazi Kimdir?

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:04.