IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Yâde


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2021, 22:31   #1
1903 - ∞
Yâde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Rasim Özdenören

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Rasim Özdenören Kimdir Hayatı Eserleri Biyografisi Edebi Kişiliği Öyküleri (1940-…)

Günümüz yazarlarındandır. 1970 sonrası Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerindendir. Birçok dergi ve gazetede eserleri yayımlanmıştır. Eserlerinde yaşamdaki değişimi ve bu değişimlerin birey ve toplumda oluşturduğu yozlaşmayı, çözülmeyi, dağılmayı anlatmaya çalışmıştır. Hikâyelerinde kendi kültürünü ve değerlerini irdelemiş, dinî değerleri yüceltmiştir. Dinî değerleri de tasavvuf! bir estetikle vermeye çalışmıştır. Rasim Özdenören Türkiye Millî Kültür Vakfı Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü, Karaman Türk Dili Ödülü, TBMM Üstün Hizmet Ödülü, Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi birçok ödüle sahip bir sanatçıdır. Rasim Özdenören, kendi yaşamından izleri yansıttığı Çözülme ve Çok Sesli Bir Ölüm adlı hikâyeleri televizyona uyarlanmış bir yazardır. Bu filmlerden sonra yazarın kitaplarına genç okurların ilgisi de artmıştır.

Rasim ÖZDENÖREN’in “Hastalar ve Işıklar” (1967) adlı kitabındaki hikâyelerden biri olan “Ricat”, kahramanın iç dünyasını yansıtan “ben merkezli” bir hikâyedir. 1960 sonrası Türk hikâye yazalarına yön veren usta yazarlardan biri olarak kabul edilen Rasim Özdenören, toplumsal değerleri kendine özgü bakış açısı ve anlatımıyla ele alır. Öykülerinde ana eksen olarak bireyi ele alır. Bireyin bilinçaltı derinliğine eğilerek ruhsal çözümlemelerde bulunur. Yazar, dinî duyarlılığının ve yerliliğinin bir yansıması olarak bu hikâyesinde modernizmin getirdiği toplumsal değişimi ve bu değişim karşısında kimlik arayışı içinde olan bireylerin bu durumla yüzleşmesini ele alarak edebiyatımızda yer edinmiştir.

Rasim Özdenören’in Eserleri Nelerdir?

Gül Yetiştiren Adam (roman); Hastalar ve Işıklar, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Çarpılmışlar, Denize Açılan Kapı, Kuyu, Hışırtı, Ansızın Yola Çıkmak (hikâye); İki Dünya, Yaşadığımız Günler, Ruhun Malzemeleri, Yeniden İnanmak, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Müslümanca Yaşamak, Kafa Karıştıran Kelimeler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Red Yazıları, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Acemi Yolcu, İpin Ucu, Çapraz İlişkiler, Kent İlişkileri, Yüzler {deneme)…
________________

Üzüldüğümüz çok şey oldu
ama yuttuk, oturduk…
Yalnız Beşiktaş'ı üzmesinler.

- Süleyman Seba
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:57.