IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 3 Post By Furkan
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By velevki


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2020, 14:40   #1
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sabahattin Ali

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sabahattin Ali, Edirne'nin Gümülcine Sancağına bağlı Eğridere kazasında 25 Şubat 1907'de dünyaya geldi.

Babasının mesleğinden dolayı sürekli taşınan Sabahattin Ali, ilköğretimini ülkenin çeşitli yerlerinde tamamladı. Edremit'te yaşadıkları süre boyunca, ailesiyle beraber Yunan işgalinden dolayı maddi-manevi zor zamanlar geçirdi. Sonraları Sabahattin Ali, Balıkesir Muallim Mektebi'ne parasız ve yatılı olarak başladı.

Bu senelerde yaşadıklarını kimi zaman şiir, kimi zaman da öykü ve denemeleri ile kaleme alan Sabahattin Ali, çeşitli gazete ve dergilere şiirlerini gönderdi. Arkadaşları ile okul gazetesi çıkaran Sabahattin Ali için, bu senelerin önemi çok büyüktür. Zamanla okulun düzeninden sıkıldığı ifade edilen Sabahattin Ali'nin başından çeşitli olaylar geçti ve bir olay sonrası okul yönetimi Sabahattin Ali'yi İstanbul'a nakletti.

1926 yılında İstanbul'daki okuluna yerleşen Sabahattin Ali'nin öğretmenlerinden biri Ali Canip Yöntem'dir. Sabahattin Ali'deki cevheri fark eden Ali Canip Yöntem yardımıyla, şiirleri, öyküleri ve denemeleri pek çok önemli dergide yayımlanmaya başladı.

Babasının hayatını kaybetmesinden sonra, aynı sene okuldan mezun olan Sabahattin Ali, Yozgat Merkez Cumhuriyet Okulu'na tayin edildi. Ailesi, Yozgat'a yerleşti.

Sabahattin Ali, Nahit Hanım ismindeki bir arkadaşına yazığı mektupta, konuşacak ve dertleşecek insan bulamadığından bahsetmiştir.
Nahit Hanım, Sabahattin Ali'nin İstanbul'dan tanıdığı ve Yozgat'ta iken sürekli mektuplaştığı birisidir. Sabahattin Ali bir zaman sonra Nahit Hanım'a aşık oldu fakat aşkına karşılık bulamadı.

Yozgat'ta kaldığı dönemde Anadolu insanını gözlemleme fırsatı bulan Sabahattin Ali, ileriki dönemlerde bu gözlemlerini eserlerinde kullandı.

Almanya'da iki yıl eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye geri dönen Sabahattin Ali, Konya'da öğretmenliğe devam etti. Bu senelerde Atatürk'ü hiciv ettiği iddiasıyla tutuklandı. Bir süre mahpus kaldıktan sonra af vesilesiyle tahliye oldu.

İleriki dönemlerde, yazdığı yazıları engellenen Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ile siyasi mizah dergileri çıkarmaya başladı. Burada yazdığı yazılarda İsmet İnönü ile alay ettiği gerekçesiyle Sabahattin Ali 3 ay kadar ceza aldı ve bir süre daha hapis yattı.

Tek parti döneminde yazıları yayımlanmayan Sabahattin Ali, ülkeden gitmek istedi fakat pasaport talebi onaylanmadı. Bulgaristan'a kaçmaya karar veren yazar, anlaştığı kaçakçı tarafından öldürüldü. Ölümü hakkında hala cevaplanamayan sorular vardır.

ROMANLARI

Kuyucaklı Yusuf

İçimizdeki Şeytan

Kürk Mantolu Madonna

ÖYKÜLERİ

Değirmen

Kağnı

Ses

Yeni Dünya

Sırça Köşk

Bir Orman Hikayesi

Alıntı
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 20 Nisan 2020, 14:43   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Değeri vaktinden sonra anlaşılmış şahane yazar.

 
Alt 08 Temmuz 2020, 12:23   #3
Standart

Tesadüf seni önüme çıkarmasaydı, gene aynı şekilde, fakat herşeyden habersiz, yaşayıp gidecektim. Sen bana dünyada başka bir hayatında mevcut olduğunu, benim birde ruhum bulunduğunu öğrettin...
Sabahattin Ali

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cığımında belirttiği gibi değeri vaktinden sonra anlaşılan yazarlardan biri.

Seni hep "Kürk mantolu Madonna" eserinle anımsayacağım.

Kıymetli kalın..

________________

Hiçbir süs edep kadar güzel değildir...

Konu velevki tarafından (08 Temmuz 2020 Saat 13:01 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 14 Kasım 2020, 22:24   #4
Standart

Bir kitabı okurken geçen iki saatin, ömrümün birçok senelerinden daha dolu, daha ehemmiyetli olduğunu fark edince insan hayatının ürkütücü hiçliğini düşünür ve yeis içinde kalırdım.


Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali

________________

.






















-barışa giden yolda birbirlerini vurdu aynı tanrı'nın çocukları..-
 
Alt 20 Mayıs 2021, 01:43   #5
» en güzel hikaye`m «
Güz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

iyiki bu dünyadan geçmiş, değerli ca'nım üstad çok çok sevgili,
sabahattin ali'nin de dediği gibi: unuttum diyemem fakat, üzerimde bir tesiri de kalmamış.

________________


Sabahattin Alianlayışı olan beni anlayışlı,
aptal olan ise aptal bulur. bence her ikisi de haklıdır.
Sabahattin Ali
 
Alt 20 Mayıs 2021, 01:52   #6
1903 - ∞
Yâde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

KARANFİL'DEN GEÇERKEN...

Karanfil Sokak malum Ahmed Arif'in ölümsüz dizeleriyle daha bir sevdiğimiz Ankara'nın/Çankaya'nın en güzide mekanlarından biridir.

Pek çoğumuz Karanfil Sokak'taki Ankara'nın ünlü kitapevlerinden Dost'a belki de yüzlerce kez uğramış, pek çok kitap almışızdır. Belki de S. Ali'nin kitaplarını da... Ama kaçımız biliyoruz ki bu kitapevinin bulunduğu apartmanda S. Ali'nin yaşadığını, pek çok önemli eserini burada ürettiğini ve o binada hala S. Ali'nin daktilo tuşlarına vuruş seslerinin dolandığını...

Karanfil Sokak'a ilk gittiğiniz de eskinin Adalar Apartmanı, şimdiki adı ise Deniz Apartmanı olan o binaya bakın ve o binanın çatı katında yaşamış olan S. Ali'yi düşünün lütfen... Karanfil Sokak sizin için bir başka anlam ve güzellik kazanacaktır.

Şunu da bırakmadan geçemeyeceğim

________________

Üzüldüğümüz çok şey oldu
ama yuttuk, oturduk…
Yalnız Beşiktaş'ı üzmesinler.

- Süleyman Seba
 
Alt 20 Mayıs 2021, 02:06   #7
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ah, reis bey, sevmek, hele benim gibi sevmek berbat bir şeydir. Hayatımda yalnız o vardı. Gözümü kapadığım zaman onu, uyuduğum zaman onu, uyandığım zaman onu görüyordum. Halbuki ben onun için bir hiçtim; gelmiş ve geçmiş birisi. Nasıl anlatayım efendim, çorabının yırtığı, şapkasının kurdelesi kadar benimle alakadar olmuyor, evlerindeki kedi kadar bile beni sevmiyordu...

Sabahattin Ali’nin kitaplarını romanlarını hikaye ve şiirlerini severek okuyorum.kuyucaklı yusufu okunduktan sonra uzun süre etkisinde kaldım.isterdimki kuyucaklı Yusuf bitmeyen bir kitap olsun.☺️Sabahattin Ali nasıl güzel bir kaleme sahip nasıl güzel bir yüreğe sahip onunla ilgili ne yazsam burda az kalır.sevgi rahmet ve özlemle anıyorum.mekanı cennet olsun.ne acıdırki böyle bir üstada bir mezar bile reva görülmemiş.fakat güzel insanların güzel yüreklerinde yattığından eminim...

________________



"Şimdi açsam pencereyi de beklesem.
Sen gelsen.
Olmaz ya hani geliversen.
Hiç bir şey sormasan.
Hiç bir şey söylemesen.
Sussam...
Sussan...
Sussak...''
#cemalsüreyya
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:11.