IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2020, 15:10   #1
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak Kanseri Nedir?
Yutak ile nefes borusu arasında yerleşmiş kötü huylu tümörler “gırtlak kanseri “ olarak isimlendirilmektedir. Gırtlak; konuşma, yutma, hava yolu koruması ve solunum gibi çok önemli görevleri olan bir organdır.

Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak; Anatomik olarak ses tellerinin üstündeki bölge, ses telleri bölgesi ve altındaki bölge olarak üç bölüme ayrılır. Ses tellerinden kaynaklanan gırtlak kanserleri ilk olarak ses kısıklığı ve seste değişiklik ile belirti verir. Ses telleri üstü bölgesi gırtlak kanserleri ise başlangıçta yutma sırasında ağrı, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle kanama ,ileri dönemlerde nefes darlığı boğuk ses gibi şikayetlere yol açar. Ses tellerinden kaynaklanan gırtlak kanserlerinde de ileri dönemlerde nefes darlığı soluk almada güçlük ortaya çıkar. Alt bölgedeki kanserler ise başlangıçta nefes darlığı şikayetine yol açarlar.
Ses kısıklıkları başka nedenlere de bağlı olabilir ancak 15 günden fazla devam eden ses kısıklıklarında KBB muayenesi şarttır.

Gırtlak Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?
En önemli tanı yöntemi fizik muayene ile gırtlağın değerlendirilmesidir. Bu muayene sırasında şüphe duyulan bir görünüm olursa o alandan yapılacak biyopsi ve histopatoljik inceleme ile tanı kesinleştirilir.

Gırtlak Kanserinin Tedavisi Var Mıdır?
Gırtlak kanserlerinin tedavisinde cerrahi tedavi ve radyoterapi ( ışın tedavisi) yöntemleri kullanılabilir, tedavide başarılı olmamızı etkileyen en önemli ve kritik konu erken teşhistir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse; gırtlağın da konuşma, yutma gibi fonksiyonlarının korunarak tedavi edilmesi o kadar mümkündür.
Gırtlak Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Gırtlak kanserleri; hastalığın gırtlak içinde yayılması ,ayrıca boyundaki lenf bezlerine ve başka organlara yayılması değerlendirilerek 0 dan 4 e kadar evrelenir. En erken evre 0 ,en ileri uzak metastaz yapmış hastalık 4C olarak sınıflandırılır.

Ameliyat Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?
Özellikle erken evrede teşhis edilip organ koruyucu bir cerrahi veya radyoterapi uygulanmış olan hastaların kesinlikle sigarayı bırakmaları, Tedavi edildikleri merkezlerdeki takip ve kontrol muayenelerine uymaları Beslenmelerine ve vücut dirençlerine dikkat etmeleri gereklidir.

Yaygın Bir Hastalık Mıdır?
Gırtlak kanserlerinin görülme sıklığı diğer organ kanserlerine göre daha düşüktür. Dünya genelinde erkeklerde tüm vücut kanserleri arasında 11. sırayı alır. Baş- Boyun kanserleri arasında ise en sık görülen ikinci gruptur. Ülkemizde yapılan istatistik verilerine göre (2013 ) erkeklerde 100.000 de 7 görülme sıklığı ile 6. sıradadır.

alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:17.