IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 16:31   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Passiflore (Carkifelek) Ciceginin Saglik Acisindan Faydalari

500’den fazla farkli turu olan Passiflora ciceginin saglik yararlari ile ilgili bircok calismalar yapilmistir. Bu calismalardan ortaya cikan sonuclarin en yaygin olanlari asagidaki gibidir. Tum calismalar ve saglik yararlari, aksi belirtilmedigi surece mor Pasiflore (Passiflora incarnata) ile ilgilidir. Bu cicek ile yapilan klinik denemeler, umut verici olmakla birlikte, sinirlamalar ve uyarilar onemli kusurlari bulunmaktadir. Carkifelek ciceginin faydalari asagidaki gibidir:

1) Anksiyete
ABD’de yasayan kisilerin % 13’une kadar en sIk karsilasilan zihinsel bozukluk olan kaygidan mustariptir. Geleneksel tedavi, ilac bagimliligi gibi ciddi zorluklarla birlikte gelmektedir. Genel anksiyetesi olan 36 hastanin klinik calismasinda passaiflora cicegi ozu, anti-anksiyete ilaci olan oxazepam kadar etkili olmustur. Dahasi, bitkiyi alan hastalar islerinde daha iyi performans gostermislerdir. 30 hastada doktorlar SSRI ilaci, sertralin ile standart tedaviye bucicegi eklemistir. Hastalar semptomlari belirgin yan etkileri olmadan duzelmislerdir. 182 hasta uzerinde yapilan daha buyuk bir klinik calismada,passiflora cicegine sahip bitkisel bir karisim, hastalarin % 43’unde (% 25 plaseboya karsi) endise yaratmistir. Ayrica diger otlar da buyuk olasilikla sonuclara katkida bulunmustur. Iki inceleme 25+ klinik denemeden elde edilen verileri analiz etmis ve mor passiflora ciceginin kaygi onleyici etkilerini one surmustur. Bircok kisi ameliyatla ya da dis proseduruyle karsi karsiya kaldiginda endise yasamaktadir. 200+ hastadaki klinik calismalara gore, kisa sureli passiflora cicegi (Passiflora incarnata) ekstresi, bu gibi durumlarda kaygiyi azaltmaktadir. Bilim adamlari laboratuvar hayvanlarinda passiflora cicegi ozunun ve flavonoidinin izoviteksinin anti-anksiyete etkilerini gozlemlemislerdir.

2) Menopoz
Menopoza giren kadinlar hormonal degisIklikler nedeniyle bir dizi rahatsiz edici semptomlar yasamaktadirlar. Bunlar ates basma, bas agrisi, ofke ve depresyona kadar uzanmaktadir. Iki incelemede, 20+ klinik denemeden veri toplanmistir ve Passiflora incarnata yaygin menopoz semptomlarini hafifletebilecegi sonucuna varilmistir. 6 hafta boyunca gunde 3 ml uygulanan 59 menopozal kadinin klinik bir calismasinda passiflora cicegi ozu, sicak basmalari, uykusuzluk ve ruh hali sorunlarini hafifletmistir. Hicbir gecerli klinik kanit, kosullarin hicbiri icin tutku cicegi kullanimini desteklememektedir. Daha ileri arastirmalara yol acmasi gereken guncel hayvan calismalari, hucre bazli arastirma veya dusuk kaliteli klinik calismalar bulunmaktadir. Ancak, bunlari herhangi bir saglik yararina destek olarak yorumlanmamalidir.

3) Uykusuzluk
Anksiyete ve uykusuzluk genellikle birlikte olmaktadir. Uykusuzluk icin geleneksel terapotik stratejiler benzer zorluklarla karsi karsiyadir ve ilaclarin cogu uzun sureli kullanim icin uygun degildir. Klinik calismalarin gozden gecirilmesine gore, passiflora cicegi huzursuzluk ve uykusuzluga yardimci olmaktadir. Bununla birlikte cogu calisma, sonuclara katkida bulunan diger sakinlestirici otlar ile kombinasyonlar kullanilmistir. 91 hastanin klinik calismasinda, passiflora cicegi ozu iceren bitkisel urun uyku kalitesini ve suresini artirmistir. Yaygin uyku ilaci olan zolpidem’in etkileriyle eslesmistir. Ayrica urun kediotu ve serbetciotu ekstraktlari icermektedir. Passionflower cayi hafif uyku bozuklugu olan 41 kisiye yardimci olmustur. Bilim adamlari, passiflora ciceginin hayvan denemelerinde sakinlestirici etkilerini de fark etmislerdir. Tedavi edilen hayvanlar daha az tahris olmus ve daha uzun bir sure uyumuslardir. Bununla birlikte sicanlar uzerinde yapilan bir calismada, passiflora ciceginin uyku suresi veya kalitesi uzerinde etkisi olmamistir.

4) Madde Bagimliligi
Etkiledigi her herhangi bir madde genellikle duygu durum, sigara, alkol, uyusturucu bagimliligi ve ilaclar da dahil olmak uzere ciddi sonuclarla kotuye kullanim ve bagimliliktan kaynaklanmaktadir. On arastirmalara gore, Passiflora incarnata flavonoidler, bagimliligin hafifletilmesine yardimci olmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Morfin ve diger uyuturucular
• Tutun (nikotin)
• Alkol
• Esrar (THC)
• PsIkoaktif ilaclar
Opioidler: 65 hastadan olusan bir klinik calismada, 2 hafta boyunca gunde 3 ml ask cicegi ozu opiat cekilmesinin fiziksel semptomlarini azaltmistir. Klonidine (standart tedavi) eklendiginde, passiflora cicegi kaygi, uykusuzluk ve ajitasyonun hafifletilmesiyle zihinsel iyilesmeyi arttirmistir.
Nikotin: Sicanlar uzerinde yapilan calismalarda, passiflora cicegi ozu ve flavonoidleri nikotin bagimliligini azaltmistir. Nikotin reseptorlerini bloke etmis, kilo kaybi, stres ve depresyon gibi geri cekilme semptomlarini azaltmistir.
Alkol: 32 alkol bagimlisinin on klinik calismasinda, passiflora cicegi ozune sahip bir urun, istah ve yasam kalitesini arttirirken asiri terleme ve karaciger enzimlerini azaltmistir. Karisim, kara tohum, kakao ve safran ekstreleri gibi baska bilesenler de icermektedir. Ayrica plasebo kontrolunun olmamasi bu sonuclari tartismali kilmaktadir. Farelerde ve sicanlarda passiflora cicegi, alkolun geri cekilmesinden dolayi endise ve uyusuklugu hafifletmistir.
Benzodiazepinler: Diazepam (Valium) ve diger benzodiazepinler, uzun sureli tedaviden sonra genellikle tolerans ve bagimliliga neden olan sedatif ilaclardir. passiflora ciceginden gelen flavonoidler, farelerde diazepam bagimliligini onlemistir. passiflora cicegi ekstresinin benzodiazepinler ve diger yatistirici ilaclar ile etkilesime girebilecegi unutulmamalidir.
Esrar (THC): Farelerde, passiflora cicegi ozu THC toleransini onlemis ve geri cekilme semptomlarini azaltmistir.

5) Dikkat EksIkligi Hiperaktivite Bozuklugu (DEHB)
DEHB dunya capinda cocuklar arasinda artmaktadir. Yanlis teshisler istatistiklere kismen katkida bulunmustur, ancak bircok cocuk tibbi yardima ve uygun tedaviye ihtiyac duymaktadir. DEHB olan 34 cocugun klinik calismasinda, passiflora cicegi metilfenidat (Ritalin) kadar etkili olmustur. Bitkileri alan cocuklar kaygi ve istahsizlik gibi daha az yan etkiler yasamislardir. Dokuz calismada (450+ cocuk) yapilan bir inceleme DEHB icin farkli bitkileri degerlendirmis ve passiflora cicegi ozu icin dusuk kanitlar bulunmustur.

6) Oksuruk
Kontrolsuz oksuruk ekstubasyona (solunum tupunun cikarilmasi) ve benzer prosedurlere engel olmaktadir. 138 hastayi kapsayan bir klinik calismada, 500 mg passiflora cicegi ozu ile tedavi, oksurmeyi onlemis ve ekstubasyonu kolaylastirmistir.

7) Nobetler
Arastirmacilar, fareler ve epilepsili fareler uzerinde yapilan arastirmalarda, ask cicegi (P. incarnata) ekstraktinin potansiyelini gozlemlemistir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Nobetlerin suresini ve ciddiyetini azaltir
• GABA’nin beyin koruyucu etkilerini arttirir
• Normal serotonin ve noradrenalin seviyelerini korur
• Nobet sonrasi depresyon ve mortaliteyi azaltir
Passiflora ciceginden flavonoid olan Vitexin, beyin dokusunu guclendirmistir ve sicanlarda iltihabi engellemistir. Sonuc olarak, el koyma riskini azaltmistir. Baska bir ask cicegi flavonoid chrysin, farelere nobetlere karsi korumus ve kaslarini gevsetmistir.

8) Beyin Korumasi
Farelerde ve sicanlarda mor passiflora cicegi, serbest radikal beyin hasarini bloke ederek hayvanlarin bilis ve hareketlerini iyilestirmistir. Bir baska ask cicegi turu olan P. cincinnata, Parkinson hastaliginin farelerde ilerlemesini onlemistir. Vitexin, apigenin ve chrysin passiflora ciceginde bol miktarda bulunmaktadir, Alzheimer ve Parkinson hastaligina karsi hayvan ve hucresel model calismalarinda faydali etkiler gostermistir.

9) Depresyon
Passionflower, beyindeki dopamin, serotonin ve noradrenalin gibi esansiyel norotransmiterlerin seviyelerini artirabilen indol alkaloitler icermektedir. Bu ozellik, yeni antidepresanlarin gelistirilmesi icin umut verici adaylar haline getirmektedir. Bilim adamlari, birkac hayvan denemesinde passiflora ciceginin potansiyel antidepresan etkilerini ve St. John’s Wort ile kombinasyonunu incelemislerdir. Passiflora meyvesi (P. edulis) ile unlu olan bir tur ask cicegi, serotonin ve dopamin seviyesini yukselterek farelerde depresyon belirtilerini hafifletmistir. Beyindeki GABA eksIkligi, ozellikle menopozda da, depresyonu tetiklemektedir. Passionflower’in GABA reseptorleri uzerindeki uyarici etkileri bu degisIklikleri onlemektedir.

10) Diyabet
Diyabetik farelerde, iki tur passiflora cicegi (P. incarnata ve P. suberosa), metabolizmayi artirarak kan sekeri seviyesini dusurmustur. Ayrica kan lipitlerini, kolesterolu ve vucut agirliklari da dusurmustur. Diger hayvan calismalarinda bilim adamlari, ask cicegi alkaloitlerinin potansiyel antidiyabetik etkilerini gozlemlemislerdir.

11) Agri
Passiflora ozu, sicanlarda yaralanmalar ve sinir fonksiyonlarinin bozulmasi nedeniyle agriyi hafifletmistir. Ot GABA ve opioid reseptorlerini harekete gecirmis, sinirleri gevsetip agri sinyallerini engellemistir. Vitexin, farelerde ameliyat sonrasi agriyi ayni mekanizmalarla azaltmistir, ancak onleyememistir. Diger passiflora cicegi turleri (P. foetida ve P. cincinnata), sican ve fareler uzerinde yapilan calismalarda agriyi ve tirnak sismesini hafifletmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:45.