IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Stolichnaya
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Temmuz 2021, 10:33   #1
Standart Büyüme Hormonunun (GH) Böbrek Üzerindeki Etkileri

Buyume hormonunun (GH) bobrek uzerinde onemli etkileri vardir, ayrica bobrek fonksiyonunu ve bobrek buyumesini etkiler. GHR mRNA ekspresyonu, fetal gelisim ve yetiskinlik doneminde sican bobreginde bulunmustur. Bu GHR ekspresyonu, distal kivrimli tubul ve toplama kanalinda en guclu sinyaller ve glomerullerde cok zayif bir sinyal ile tum nefron segmentlerinde vardir. GHR ekspresyonu ayrica insan fetal bobreklerinde 8,5 ve 9. gebelik haftalari kadar erken bir zamanda bulunmustur. GHR ekspresyonu, dis medullada kortekste oldugundan daha guclu, orta gebelikte ve dogumdan sonra benzer kalmistir. Zayif boyanmanin gebeligin erken doneminde olgunlasmamis glomerullerde de bulundugu, ancak daha sonraki gelisim asamalarinda ortadan kalktigi gercegi GH’nin glomeruler morfogenezde rol oynadigini dusundurmektedir.


Buyume Hormonunun (GH) Bobrek Uzerindeki EtkileriGHR’nin bobrek ekspresyonu GH tarafindan induklenmis gibi gorunmektedir cunku hipofizektomi sican bobreklerinde GHR mRNA seviyelerini azaltirken tedavisi onlari geri yukler. Kopeklerde gosterildigi gibi ve GH tedavisinin hipofizektomi uygulanmis sicanlarin bobreklerinde IGF-I mRNA seviyelerini artirdigi gercegiyle dogrulandigi uzere, renal IGF-I biyosentezi de vardir. Bu, GHR nakavtinin farelerde kucuk bobreklere yol acmasinin nedenidir ve telafi edici bobrek hipertrofisi dogrudan GH ile induklenen IGF-I ekspresyonuna baglidir. GH-aracili bobrek kitle stimulasyonu icin hepatik IGF-I uretiminin cok onemli oldugu, buna karsilik IGF-I’in renal uretiminin bobrek buyumesi uzerinde cok az etkisi oldugu veya hic olmadigi one surulmustur. Her durumda, kemirgenlerde yapilan calismalar, GH / IGF-I sisteminin ontogenez ve gelisim sirasinda bobreklerin buyumesindeki onemini gostermistir. Ancak hicbir veri, kusurlu bir GH- / IGF-I sinyalinin insanlarda bobrek buyumesi uzerinde onemli bir rol oynadigini gostermez.


Insanlarda GH ile kisa sureli tedavi, glomeruler filtrasyon hizini (GFR) artirir. Bu GH etkisi, bobrek vaskuler direncinde IGF-1 aracili bir azalmadan kaynaklanir ve bu da artan glomeruler perfuzyona yol acar. Artmis glomeruler perfuzyona ek olarak, GH ve IGF-1 hucre disi hacmi ve plazma hacmini artirir, boylece artmis glomeruler filtrasyona katkida bulunur. GH-IGF-1 sistemi, renal tubuler sodyum ve su geri emiliminin bir modulatorudur. Yillar once, GH’nin sodyum tutucu ozellikleri sicanlarda ve normal erkeklerde gosterilmistir. Hucre disi hacimde artisla bilinen bu etki erkeklerde kadinlara gore daha gucludur.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin aktivasyonuna bagli gibi gorunmektedir cunku GH’nin plazmada hizli bir artisa neden oldugu gorulmustur. Bununla birlikte, daha ileri calismalar, plazma anjiyotensin II ve aldosteronun GH ile tedavi sirasinda artmadigini, ancak atriyal natriuretik peptidin plazma seviyelerinin onemli olcude dustugunu gostermistir. Saglikli gonulluler ve GHD hastalarinda yapilan sonraki calismalar, GH’nin renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminden bagimsiz bir sodyum tutucu etki gosterdigi bulunmustur. Laron sendromu nedeniyle GHR’nin inaktif oldugu GHD’li cocuklarda ve saglikli erkeklerde goruldugu gibi IGF-I’in antinatriuretik etkileri de vardir. Bu nedenle, GH ve IGF-I, sodyumun bobrek tarafindan tutulmasinda farkli bagimsiz mekanizmalarla hareket ediyor gibi gorunmektedir.


GH ve IGF-1, fosfat metabolizmasinin iyi ayarlanmasi gereken buyume asamasi gibi artmis kemik olusumu donemlerinde cok onemlidir. YaklasIk 60 yil once gosterildigi gibi, GH tedavisi erkeklerde idrar fosfat atiliminin azalmasina ve plazma fosfat konsantrasyonlarinin artmasina neden olmustur. GH’nin fosfat tutulumu uzerindeki bu etkisi, normal erkeklerde ve kopeklerde gosterildigi gibi maksimum tubuler fosfat yeniden emilim oranindaki artistan kaynaklanir ve PTH’den bagimsizdir. Tersine, hipofizektomi ve sicanlarda pulsatil GH saliniminin inhibisyonu, uriner fosfor kayiplarinda artisa neden olur. Bu ayni zamanda normal insanlarda ve GHD hastalarinda gozlemlenmistir.
Fosfatta oldugu gibi GH ve IGF-1, kalsiyum homeostazini hizlandirilmis kemik olusumu ile juvenil buyume doneminde artan taleplere adapte etmede onemli bir rol oynar. GH ve IGF-1, kalsiyum homeostazini esas olarak D vitamini metabolizmasi uzerindeki etkileriyle etkiler. GH deney hayvanlarinda ve erkeklerde kalsitriol uretimini uyarir. Farelerde ve izole edilmis hucrelerde yapilan ileri arastirmalar, bu GH etkisine proksimal tubuldeki-hidroksilazin IGF-1 stimulasyonu tarafindan aracilik edildigini gostermistir. Kronik GH ve IGF-1 eksIkliklerine bobrek morfolojisi ve fonksiyonlarinda onemli degisIkliklerin yani sira degisen vucut kompozisyonu, kiriklarla birlikte osteoporoz ve artmis kardiyovaskuler risk eslik eder.


Birkac calismada GHD insan hastalarda bobrek boyutu analiz edilmistir. Calisma sonucunda hipofizektomiden sonra bobrek boyutu 5 ay sonra % 20 azaldigi gozlemlenmistir. Laron sendromlu GH ile tedavi edilmeyen hastalar, vucut yuzey alani duzeltildiginde kontrol deneklerine gore daha buyuk ultrasonografik olculen bobrekler sunar, ancak bobrek boyutu IGF-I ile uzun sureli tedaviden sonra artar. Cocukluk caginda baslayan GH eksIkligi olan yetiskinlerde GH tedavisi bobrek uzunlugunu uzatir. GH’nin, glomeruler morfogenezi indukleyerek bobreklerin gelisiminin erken asamalarina katilmasi mumkundur. GH uygulamasi, glomeruler filtrasyon hizini arttirir, bu etkide GH’nin indukledigi IGF-I’e de katilir, ancak her iki hormonun glomeruler filtrasyon hizi uzerindeki etkileri bagimsizdir. GH ve IGF-I, renal atilimini azaltarak Na + tutulumunu artirir. GH ayrica fosfatin yeniden emilimini arttirirken, tedavi edilmeyen GHD hastalari fosfat atiliminda bir artis sergiler.
Buyume Hormonunun (GH) Bobrek Uzerindeki EtkileriGH Ca2 + ‘nin bagirsak emiliminde bir artisa neden olur, ancak bu etkiye IGF-I aracilik eder ve bu da Kalsitriol olusumuna yol acar. Tedavi edilmeyen GHD hastalarinda bobreklerin boyutu normal insanlara gore daha dusuktur, ancak GH veya IGF-I verilmesi bu kusuru duzeltir. GH ve IGF-1 eksIklikleri, azalmis glomeruler filtrasyon ve renal plazma akisi ile iliskilidir. GH replasman tedavisi, bazi hastalarda GFR ve renal plazma akisini artirmistir ancak bu, doza ve tedavinin suresine baglidir. GH duyarsizligi olan hastalarda IGF-I ile tedavi de glomeruler filtrasyonu artirir. Hipopituiter cocuklarda ve genc yetiskinlerde yapilan eski bir calisma, 1 yillik GH tedavisinden sonra toplam vucut hacmi, hucre disi ve hucre ici hacimde artis oldugunu gostermistir. BHH’li eriskinlerde yapilan iki klinik calisma, GH tedavisinin vucut kompozisyonu uzerinde, yagsiz vucut kutlesi de bir artisla birlikte yararli etkileri bulunmustur.


Yetiskin GHD hastalarinin yuksek bir vertebral ve femoral kirik riski ile osteoporoz sergiledikleri iyi bilinmektedir. Dusuk kemik kutlesi, GH replasmani ile kismen iyilestirilebilir, cunku BHH’li eriskinlerde GH tedavisi, plazma kalsiyum konsantrasyonlarinda ve genellikle 3 ila 6 ay suren uriner kalsiyum atiliminda gecici bir artisa neden olur. GH tedavisi, GHD’li cocuklarda ve yetiskinlerde plazma fosfat konsantrasyonlarini artirir. Plazma kalsiyum konsantrasyonlarinin tersine, plazma fosfattaki bu artis 12-24 aylik GH tedavisi sirasinda devam ederken idrar fosfat atilimi azalir.
Bu veriler, GH’nin normal bobrek fonksiyonu uzerindeki onemini gosterir, ancak bu seviyedeki etkilerinin coguna IGF-I aracilik eder. IGF sisteminin duzensiz duzenlenmesi, bir dizi bobrek hastaligina karismistir. IGF-I aktivitesi, erken diyabetik nefropati ve polikistik bobreklerde artarken, IGF-I direnci kronik bobrek yetmezliginde bulunur. Dahasi, IGF’lerin bobrek hasarindan sonra kok hucre onarimini guclendirmede potansiyel bir rolu vardir. Daha da onemlisi, kronik bobrek hastaligi olan cocuklarda, olumsuz yan etkiler olmaksizin buyume hizini artiran GH ile tedavi edilebilen buyume yetersizligi vardir.

BHE ve Bobrek Ustu Bezleri

GH / IGF-I sistemi de adrenal bezlerde rol oynar. Sicanlarda, tek tarafli bir adrenalektomiyi izleyen telafi edici adrenal hipertrofiye adrenal GH ekspresyonunun aracilik ettigi bulunmustur. GH ve IGF-I, kulturlenmis adrenal hucrelerde ACTH’ye steroidogenez yanitini ve yuksek GH dozlari ile uzun sureli tedaviden sonra Turner sendromunda ACTH’ye adrenal steroid yaniti artar. GH, adrenal bezdeki 11β-hidroksisteroid dehidrojenaz tip 1 enziminin aktivitesinin onemli bir modulatorudur, plazma DHEAS duzeylerinin GHD hastalarinda yasa uygun kontrollere gore onemli olcude daha dusuk olmasi gercegiyle gosterildigi gibidir. Bu GHD hastalarinda GH replasman tedavisi, DHEAS plazma seviyelerini onemli olcude artirirken, normal bir ACTH sekresyonu varsa GH’nin GHD hastalarinda adrenal androjen sekresyonunu uyardigini gosterir.
Buyume Hormonunun (GH) Bobrek Uzerindeki EtkileriTersine, GHD hastalari artmis bir kortizol / kortizon orani sunar ve GH replasman tedavisi artan kortizol uretimini azaltir. Bununla birlikte, normal deneklerde veya laboratuvar hayvanlarinda, GH tarafindan adrenal steroidogenezin uyarilmasi fetal donemle sinirli gorunmektedir. Yillar once, GHR’nin koyun fetal adrenal bezinde guclu bir sekilde eksprese edildigi gosterilmistir, ancak GH infuzyonu plazma steroid duzeylerini etkilememistir. Bu, GH’nin steroidojenik etkilerinin, en azindan koyun fetusunde gebelik yasina bagli olabilecegini dusundurur. Sonucta, GH’nin adrenal steroidogenez uzerindeki varsayilan etkilerinin yani sira, hormon ayrica adrenal bezler uzerinde trofik rejeneratif bir rol oynayabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:34   #2
Muhsin YAZICIOĞLU
Stolichnaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Steroid diye adlandırılan ilaçlar'ı kullanan yada kullanacak olan arkadaşlar okumalı . Çok faydalı paylaşım Emeğine Sağlık .

 
Alt 31 Temmuz 2021, 10:50   #3
Standart

Alıntı:
Stolichnaya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Steroid diye adlandırılan ilaçlar'ı kullanan yada kullanacak olan arkadaşlar okumalı . Çok faydalı paylaşım Emeğine Sağlık .
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:37.