IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Temmuz 2021, 20:01   #1
Durduk yere sizi terk eden, ya alacağını alamamıştır ya da alamayacağını anlamıştır.
SOY SAUCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bası Yarası Tedavisi

Bası yarasının komplikasyonları nelerdir?
  • Hayatı tehdit eder. Ölüme sebep olabilir.
  • Enfeksiyon kana, kalbe ve kemiğe yayılabilir.
  • Amputasyonlara (uzuv kayıplarına) neden olabilir.
  • Aylarca işten, okuldan ve sosyal aktivitelerden uzak tutabilecek uzun süreli yatmayı zorunlu hale getirebilir.
  • Otonomik disrefleksi adı verilen istemsiz olarak sinir sisteminizin dış veya bedensel uyaranlara aşırı tepki gösterdiği bir duruma yol açabilir.
  • Bası yarası tedavisi sırasında daha az aktif olduğunuz için bu durum solunum problemleri veya idrar yolu enfeksiyonları için daha yüksek risk oluşturur.
  • Bası yarası tedavisi zamanında ve yetkili kişilerce yapılmazsa tıbbi masraflar açısından çok maliyetli olabilir.
Bası Yaraları Nasıl Önlenir?
  1. Bası yaralarının önlenmesi için alınması gereken tedbirler, bası yaraları oluştuktan sonra bu yaraların tedavisinden daha kolay ve ekonomiktir.
  2. Bası yaralarının önlenmesinde ilk aşama eğitimdir. Hasta, ailesi, hastanede çalışanlar, yara oluş nedenleri ve sonuçları hakkında bilgilendirilmelidirler. Bası yaralarını önlemek için en etkili yöntem sık sık pozisyon değişimi ve eğer hareket yetisi varsa en hızlı şekilde hastaya hareket kazandırılmasıdır. Bu hastaların en az 1-2 saat aralıklarla pozisyon değiştirilmelidir.
  3. Tekerlekli sandalyede oturanlar her 1-2 saatte bir elleriyle kendilerini yükselterek bu bölgelerin kanlanmasını sağlamalıdırlar.
  4. Deri ve yatak bakımı çok önemlidir. Deri her gün sabunlu su ile silinmeli, nem kalmayacak şekilde kurulanmalıdır. Derinin kan dolaşımını, dayanıklılığını arttırmak amacıyla masaj uygulanmalı. Yatak çarşafları temiz ve kuru olmalıdır. Hastanın altındaki yatak ve çarşafta katlanmalar olmamalıdır.
  5. Yatağa bağımlılarda idrar ve dışkılama sonrası temizlik çok önemlidir.
  6. Bası yaralarının açılmasına sebep olabilecek anemi, protein eksikliği, vitamin eksiklikleri, yanlış yapılmış sargı ve ateller, vücut direncini düşürecek faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
  7. Felçli hastalarda görülen kas ve eklem sertlikleri ile mücadele edilmelidir. Yara oluşumunu önlemek için birçok yatak, tekerlekli sandalye ve minderler geliştirilmiş olmasına karşın bası yaralarının tümünü engelleyecek bir gereç henüz üretilmemiştir.

Bası yarası tedavisi
Bası yarası tedavisi, düzenli olarak pozisyonunuzu değiştirmeyi, basıncı azaltmayı veya rahatlatmak için özel örtüler kullanmayı ve bası yarasını iyileştirmeye yardımcı olan tedavi yaklaşımlarını içerir. Bazen cerrahi işlemler ve ameliyat gerekebilir. Ekip çalışmasıyla ve multidisipliner bir yaklaşımla bası yarası tedavisi yapılması gerekir.


alıntı
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:04.