IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2020, 10:33   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Siyanobakterilerin Sagliga Olan Etkileri

Mavi-yesil algler, mavi-yesil renkli pigmentler ureten cesitli bakteri turlerini ifade etmektedir. Tuzlu suda ve bazi buyuk tatli su gollerinde buyumektedirler. MeksIka ve bazi Afrika ulkelerinde birkac yuzyil boyunca yiyecek olarak kullanilmaktadir. Ayrica 1970’li yillarin sonlarindan beri ABD’de ek gida olarak satilmaktadir. Bu alg urunleri bazen agizdan protein takviyesi olarak ve yuksek tansiyon tedavisinde kullanilmaktadir. Agiz yoluyla diger bircok durum icin kullanilmaktadir, ancak bu kullanimlari destekleyen iyi bir bilimsel kanit bulunmamaktadir.
Bazi mavi-yesil alg urunleri kontrollu kosullar altinda yetistirilmektedir. Bazilari ise, bakteriler tarafindan kontamine olma ihtimalinin daha yuksek oldugu dogal ortamda yetismektedir ve bun alglerde belirli bakteriler tarafindan uretilen karaciger zehirleri (mikrosistin) ve agir metaller icermektedir. Bununla birlikte yalnizca test edilmis ve bu kirleticilerden arindirilmis oldugu tespit edilen urunler secilmelidir. Mavi-yesil algler zengin bir protein kaynagi oldugu soylense de, gercekte, et veya sutten daha zengin degildir. Bunun yaninda fiyat olarak et ve sute gore gram basina ortalama30 kat daha pahaliya gelmektedir.

Gordugu Fonksiyonlar
Mavi-yesil algler, sayet agizdan alinirsa iceriginde emilimi yuksek demir, protein ve diger mineral bulunmaktadir. BagisIklik sistemi, sisme (iltihaplanma) ve viral enfeksiyonlar uzerindeki potansiyel etkileri icin arastirilmalar devam etmektedir.

Kullanimlar ve Etkinlik
Yuksek tansiyon: Yuksek tansiyonu olan bazi kisilerde kan basincini dusurdugu bildirilmistir.
Saman nezlesi: Ilk arastirmalar, yetiskinlerde bazi alerji semptomlarini hafifletebilecegini gostermektedir.
HIV/AIDS tedavisinde kullanilan ilaclarin neden oldugu insulin direnci (antiretroviral kaynakli insulin direnci): Ilk arastirmalar, HIV/AIDS ilaclarina bagli insulin direnci olan kisilerde insulin duyarliligini arttirdigini gostermektedir.
Arsenik zehirlenmesi: Ilk arastirmalar, gunde iki kez mavi-yesil alg ve cinko almanin, icme suyunda yuksek arsenik seviyeleri olan bolgelerde yasayan kisilerde arsenik seviyelerini ve arsenik’in cilt uzerindeki etkilerini azalttigini gostermektedir.
Atletik performans: Mavi-yesil alglerin atletik performans uzerindeki etkisi belirsizdir. Erken bir calisma, duzenli olarak kosan erkeklerin mavi-yesil algler aldiklarinda yorulmadan once daha uzun sure sprint yapabildiklerini gostermektedir. Bununla birlikte, baska bir erken calisma, mavi-yesil alglerin eliptik bir antrenor makinesinde egzersiz yaparken yakilan kalorileri iyilestirmedigini gostermektedir.
Dikkat eksIkligi-hiperaktivite bozuklugu (DEHB): Ilk arastirmalar, mavi-yesil alglerin bir bitki kombinasyonu ile alinmasinin, daha once tedavi edilmeyen cocuklarda DEHB skorlarini iyilestirebilecegini gostermektedir. Ancak bunun mavi-yesil alglerden, diger bitkilerden veya kombinasyondan olup olmadigi tam belli degildir.
Goz kapak tikleri veya segirmesi (blefarospazm): Ilk arastirmalar, mavi-yesil alglerin alinmasinin blefarospazmi olan kisilerde goz kapagi spazmlarini azaltmadigini gostermektedir.
Diyabet: Erken bir calisma, tip 2 diyabetli kisilerin kan sekeri seviyelerinin daha dusuk oldugunu gostermektedir.
Yorgunluk: Erken arastirmalar, uzun sureli yorgunluk sIkayetleri olan yetiskinlerde yorgunlugu iyilestirmedigini gostermektedir.
Hepatit C: Kronik hepatit C’li kisilerde mavi-yesil alglerin etkileri uzerine arastirmalar tutarsiz olmustur. Yapilan bir calisma, mavi-yesil alglerin agiz yoluyla alinmasinin, henuz tedavi edilmeyen veya diger tedavilere yanit vermeyen hepatit C’li yetiskinlerde sut devedikeni ile karsilastirildiginda karaciger fonksiyonunda daha fazla iyilesme sagladigini gostermektedir. Bununla birlikte, baska bir calisma, mavi-yesil alglerin hepatit C veya hepatit B’li kisilerde karaciger fonksiyonunu kotulestirdigini gostermektedir.
HIV/AIDS: HIV/AIDS hastalarinda mavi-yesil alglerin etkileri uzerine arastirmalar karistirilmistir. Bazi erken arastirmalar, HIV / AIDS hastalarinda enfeksiyonlari, mide ve bagirsak problemlerini, yorgunluk hislerini ve solunum problemlerini azalttigini gostermektedir. Bununla birlikte, HIV hastalarinda CD4 hucre sayisini arttirdigi veya viral yuku azalttigi gorulmemektedir.
Kandaki yuksek seviyelerde kolesterol veya diger yaglar Lipitler (hiperlipidemi): Ilk arastirmalar, mavi-yesil alglerin normal veya hafif kolesterol seviyeleri olan kisilerde kolesterolu dusurdugunu gostermektedir. Ancak, arastirma bulgulari bir sekilde tutarsiz olmustur. Yapilan bazi arastirmalara gore, mavi-yesil yalnizca dusuk seviyedeki lipoprotein (LDL veya kotu) kolesterolunu dusurdugu tespit edilmistir. Diger calismalarda, toplam kolesterol ve LDL kolesterolu dusururken yuksek yogunluklu lipoprotein (HDL veya iyi) kolesterolu arttirmaktadir.
Kotu diyetin veya vucudun besinleri emememesinin neden oldugu durumlar: Bebeklerde ve cocuklarda yetersiz beslenme icin diger diyet tedavileri ile birlikte mavi-yesil alglerin kullanimi ile ilgili erken arastirmalar celiskili sonuclar gostermektedir. 8 hafta boyunca dari, soya ve yer fistigi kombinasyonu ile spirulina mavi-yesil alg verilen beslenmemis cocuklarda kilo artisi gorulmustur. Bununla birlikte baska bir calismada, 3 ay boyunca gunluk olarak mavi-yesil alg verilen 3 yasina kadar olan cocuklar, sadece beslenmeyi iyilestirmek icin genel tedavi verilenlerden daha fazla kilo almamistir.
Menopoz belirtileri: Erken bir calisma, menopoz donemindeki kadinlarda endise ve depresyonu azalttigini gostermektedir. Bununla birlikte, sicak basmasi gibi semptomlari azalttigi gorulmemektedir.
Zihinsel uyaniklik: Erken bir calisma, zihinsel yorgunluk duygularini gelistirdigini ve zihinsel matematik testinde dusuk puan aldigini gostermektedir.
Obezite: Asiri kilolu veya obez olan kisilerde etkileri uzerine arastirmalar belirsizdir. Bazi erken arastirmalar, asiri kilolu yetiskinlerde kilo kaybini hafifce iyilestirdigini gostermektedir. Bununla birlikte, diger calismalar mavi-yesil alglerle kilo kaybi gostermemektedir.
Genellikle sigara icmenin neden oldugu agiz icindeki beyaz lekeler (oral lokoplaki): Ilk arastirmalar, tutun cigneyen kisilerde agiz yaralarini azalttigini gostermektedir.
Ciddi bir dis eti enfeksiyonu (periodontitis): Erken arastirmalar, dis eti hastaligi olan yetiskinlerin dis etlerine mavi-yesil alg iceren bir jelin enjekte edilmesinin dis eti sagligini iyilestirdigini gostermektedir.
Yukaridaki rahatsizliklarin yani sira anksiyete, demir eksIkligi nedeniyle dusuk seviyelerde saglikli kirmizi kan hucreleri (anemi), adet oncesi sendromu (PMS), kanser, cok az alkol tuketen veya icmeyen insanlarda karacigerde yag birikmesi (alkolsuz yagli karaciger hastaligi veya NAFLD), depresyon, stres yorgunluk, hazimsizlik, kalp hastaligi, hafiza ve yara iyilesmesi icinde kullanilmaktadir. Bu kullanimlar icin mavi-yesil alglerin etkinligini degerlendirmek icin daha fazla arastirma yapilmasi ve kanit gerekmektedir.

Yan Etkiler ve Guvenlik
Agiz yoluyla alindiginda: Mikrosistin, toksIk metaller ve zararli bakteriler adi verilen karacigere zarar veren maddeler gibi kirleticiler icermeyen mavi-yesil alg urunleri, kisa sureli kullanildiginda cogu kisi icin olasi guvenlidir. Gunde 19 grama kadar olan dozlar 2 aya kadar ve gunde 10 gramdan daha dusuk dozlar 6 aya kadar guvenle kullanilmaktadir. Yan etkiler tipik olarak hafiftir ve bulanti, kusma, ishal, karin rahatsizligi, yorgunluk, bas agrisi ve bas donmesini icermektedir. Ancak kontamine olan mavi-yesil alg urunleri olasi guvenlidir. Kirlenmis mavi-yesil algler karaciger hasari, mide agrisi, bulanti, kusma, halsizlik, susuzluk, hizli kalp atisi, sok ve olume neden olmaktadir. Test edilmemis, mikrosistin ve diger kontaminasyon icermedigi tespit edilen mavi-yesil alg urunleri kullanilmamalidir.

Ozel Onlemler ve Uyarilar
Hamilelik ve emzirme: Hamile veya emzirme halinde mavi-yesil alglerin kullanilmasinin guvenli olup olmadigini bilmek icin yeterli bilgi yoktur. Kirlenmis mavi-yesil alg urunleri hamilelik sirasinda veya anne sutu yoluyla bir bebege gecebilecek zararli toksinler icermektedir. Guvenli tarafta kalinmalidir ve kullanmaktan kacinilmalidir.
Cocuklar: Mavi-yesil algler cocuklar icin olasi guvenlidir. Cocuklar kontamine mavi-yesil alg urunlerine yetiskinlerden daha duyarlidir.
Multipl skleroz (MS), lupus (sistemik lupus eritematozus, SLE), romatoid artrit (RA), pemfigus vulgaris (cilt durumu) ve digerleri gibi otoimmun hastaliklar: Mavi-yesil algler bagisIklik sisteminin daha aktif hale gelmesine neden olmaktadir ve bu oto-immun hastaliklarin semptomlarini artirmaktadir. Kisi bu kosullardan birine sahipse, mavi-yesil alglerden kacinmak en iyisidir.
Kanama bozukluklari: Mavi-yesil algler kan pihtilasmasini yavaslatmaktadir ve kanama bozuklugu olan kisilerde morarma ve kanama riskini artirmaktadir.
Fenilketonuri: Mavi-yesil alglerin spirulina turleri kimyasal fenilalanin icermektedir ve bu fenilketonuriyi daha da kotulestirmektedir. Kisi de fenilketonuri varsa, Spirulina turu mavi-yesil alg urunlerinden kacinmalidir.

Etkilesimler
BagisIklik sistemini azaltan ilaclar (Immunsupresanlar) MAVI-YESIL ALGA ile etkilesime girmektedir. Mavi-yesil algler bagisIklik sistemini artirmaktadir. BagisIklik sistemini artirarak, mavi-yesil algler bagisIklik sistemini azaltan ilaclarin etkinligini azaltmaktadir. BagisIklik sistemini azaltan bazi ilaclar arasinda azatiyoprin (Imuran), baziliksimab (Simulect), sIklosporin (Neoral, Sandimmune), daklizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednizon (Deltason, Orason), kortikosteroidler, glukoz kortikosteroidler, glukoz bulunmaktadir. Ayrica bilimsel arastirmalarda yuksek tansiyon icin gunde 2-4,5 gram mavi-yesil alg onerilmistir
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:32.