IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Şubat 2020, 18:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yuksek C Reaktif Proteinin (CRP) Nedenleri

Yuksek CRP ve Yasam Tarzi Nedenleri
Uyku bozukluklari: CRP ve uyku arasinda yerlesIk, ancak karmasIk bir iliski bulunmaktadir. Asiri uyku, yetersiz uyku, sIk uyuklama ve seyrek uyuklama yuksek CRP ile baglantilidir, ancak bu iliskilerin hem gece hem gunduz uyku duzenine bagli oldugu gorulmektedir. Yetersiz uyku iltihap ile baglantilidir. Ornegin, bilim adamlari CRP’nin hem uyku yoksunlugu hem de dusuk dereceli kendi kendine uyku kalitesi ile doza bagimli bir sekilde arttigini bulmuslardir. Yapilan bir calismada, hem toplam 88 saat hem de kismi arka arkaya 10 gece boyunca 4,2 saat uyku kisitlamasi, CRP’nin kan seviyelerini onemli olcude arttirdigini bulmuslardir.
Yapilan baska bir calisma, CRP’nin uyku kisitlamasindan hemen sonra yukseldigi ve bu proteinin 19 saatlik bir yari omre sahip oldugundan, bu yukselmenin iki gunluk iyilesme uykusundan sonra bile surduruldugunu gostermistir. Diger yandan, bircok arastirma Obstruktif Uyku Apnesi ve tip 2 diyabetlilerde asiri uykuyu (≥9 saat / gece) daha yuksek CRP ile iliskilendirmistir. Daha uzun uyku suresinin daha yuksek CRP’ye neden olmamasi oldukca mumkundur, bunun yerine iltihapli (ve dolayisiyla daha yuksek CRP) olan kisilerin daha fazla uykuya ihtiyaci olmaktadir.
2,5k yas ustu erkeklerde yapilan calismada hem 6 saat hem de 10 saat uykuda yuksek duzeylerde (> 3,0 mmol/l) CRP gozlenmistir. Gunduz uykulari ve CRP arasindaki iliski belirsizdir. Yapilan bir calismada, kendi kendini bildiren erisenlerin CRP’si artmistir ve arastirma yazarlari, sIk sIk sekerlemelerin, muhtemelen uyanma uzerine artmis kan basinci yoluyla CRP’yi aktif olarak yukseltebilecegini one surmuslerdir. Ote yandan, yakin zamanda sekerleme yapan genc yetiskinlere odaklanan yeni bir arastirma, genellikle CRP ile birlikte artan inflamatuar bir molekul olan IL-6’nin uyku yoksunlugunun ardindan arttigini, ancak sonraki sekerlemelerin ardindan azaldigini bildirmistir. Ilginc bir sekilde, bir calisma da uyku-uyaniklik uyumuna, yani ciftlerin gece boyunca ayni zamanda uyanik veya uykuda olup olmadiklarina bakmistir. Uyku-uyaniklik uyumu daha yuksek olan erkek ve kadinlarin CRP degerleri daha dusuk oldugu tespit edilmistir. Yetersiz uyku CRP’yi artirmaktadir. Asiri, duzensiz ve yetersiz uyku, daha yuksek CRP seviyeleri ve iltihap ile iliskilendirilmistir.
Sigara tuketimi: Sigara icmek CRP’yi arttirmaktadir.
Stres: CRP kronik stresde yukselmektedir ve stres ile dusuk dereceli inflamasyonla iliskili hastaliklar arasindaki baglanti olmaktadir. Bilim adamlari, hem psIkolojik hem de sosyal stresin CRP’yi onemli olcude etkiledigini bulmuslardir. Cinli isciler arasindaki is stresi ve CRP duzeylerini inceleyen bir calismada, caba, asiri taahhut ve caba-odul dengesizligi, daha yuksek CRP ile anlamli derecede korele olmustur; oduller dusuk CRP ile anlamli duzeyde iliskili oldugu bildirilmistir. Sedef hastaligi olan kadinlarda yuksek CRP duzeyleri, kronik stres ve tukenmislik arasinda bir baglanti bulunmustur. Yapilan bir calisma, sorunlarini cozmek icin ugrasan ve uzerinde calisan kisilerin (olumlu katilimla basa cikma) kisilerarasi stres baglaminda daha dusuk CRP’ye sahip olabilecegini gostermektedir. Ornegin, ebeveynler veya kardeslerle tartismalar, evde yetiskinler arasindaki catismalar, dostluklarin sona ermesi gosterilebilir. Bununla birlikte her turlu kronik stres ve tukenme, ozellikle gunluk stresle olumlu bir sekilde basa cikmanin bir yolunu bulamayan kisilerde CRP seviyelerini artirmaktadir.
Sosyoekonomik faktorler: Arastirmacilar, CRP seviyeleri ile bircok durumda kronik strese donusen bircok sosyal ve ekonomik faktor arasinda bir baglanti bulmuslardir. Calismalar, mahalle ve ailenin sosyoekonomik statusu arttikca CRP’nin azalma egiliminde oldugu konusunda hemfikirdirler. 13 binden fazla cocukla yapilan bir calismada, ebeveynleri lise mezunundan daha az olan cocuklarin kolej mezun olan bir ebeveynleri olanlara gore ortalama % 35 daha yuksek CRP’ye sahip oldukalari bulunmustur. Ayrica, yoksul cocuklarin aile gelirleri daha yuksek olanlara gore ortalama % 24 daha fazla CRP bulunmaktadir. Yapilan baska bir calisma, yuksek yoksulluk veya suc duzeyi olan mahallelerde yasayan cocuklarin, diger mahallelerden gelen cocuklara kiyasla daha yuksek CRP duzeylerine sahip olduklari bulunmustur. Isvicre nufusunda, egitim ile CRP arasinda dogrusal bir iliski bulunmustur buda daha fazla egitim = dusuk CRP’ dir. Ayrica, bilim adamlari hem yuksekogrenim hem de hane halki gelirinin ortalama 13 yil sonra daha dusuk CRP seviyeleri ongordugunu bulmuslardir. Calismaya bagli olarak, CRP ve irkla iliskili olan baglantilar gozlenmis veya bulunamamistir.
Evli olmak dusuk CRP duzeyiyle zayif iliskilidir. Bircok calisma kadinlarin erkeklere gore daha yuksek CRP duzeylerine sahip olabilecegini gostermistir. Heteroseksueller arasinda kadinlar erkeklerden daha yuksek CRP duzeylerine sahiptir. Bununla birlikte, cinsel azinliktaki erkeklerin heteroseksuel erkeklerden ve cinsel azinliktaki kadinlardan daha yuksek CRP duzeyleri bulunmaktadir. Lezbiyenler, heteroseksuel kadinlardan daha dusuk CRP duzeylerine sahiptirler. Son olarak, arastirmalar daha fazla cocugu olanlarin cocuksuz bireylerden veya daha az cocugu olanlardan daha yuksek CRP’ye sahip olabilecegini gostermektedir. Bu iliski yuksek CRP ile daha yuksek ekonomik stres, tukenme ve kronik stres arasindaki iliskileri yansitmaktadir. Bununla birlikte dusuk gelir, yoksulluk, daha az egitim, sosyal izolasyon, suc ve azinlik grubuna ait olma gibi stresle iliskili sosyoekonomik faktorlerin hepsi daha yuksek CRP seviyeleri ile iliskilendirilmistir.
Madde kullanimi: Bilim adamlari, CRP duzeylerinin nikotin, alkol, esrar kullanimi ve nikotin bagimliligi varliginda daha yuksek oldugunu bulmuslardir. CRP ve alkol tuketimi arasindaki U-sekilli bir kesitsel iliski genis olcude belgelenmistir. Ilimli alkol yararli gibi gorunse de, kotuye kullanim veya bagimlilik gosteren alkol kullanicilari CRP’yi arttirmistir.
Rakim: Orta irtifada (2,590 m) kisa sureli kalis CRP duzeylerini dusurebilirken, yuksek rakimlar CRP ve sistemik inflamasyonu artirmaktadir. Yuksek rakimda dusuk basinc ve dusuk oksijen kosullarina (hipoksi) yanit olarak dolasimdaki CRP artmaktadir. 2 haftalik dagcilik seferini takiben yapilan bir calisma (3,200 – 3,616 m’de), katilimcilarin seferi sirasinda CRP seviyelerini artirdigini bulmustur. Bununla birlikte orta irtifalara seyahat etmek kisa vadede CRP’yi azaltabilirken, cok yuksek rakimlar kisa ve uzun vadede CRP’yi ve tum vucut inflamasyonunu arttirmaktadir.
Asiri soguk: Calismalar, 0 ° C’nin altindaki sicakliklarda, CRP seviyesinin azalan sicaklikla arttigini bulmustur. Bununla birlikte, 0 ° C’nin uzerinde bir ters iliski gozlenmistir.

Yuksek CRP’nin Diyet Nedenleri
Doymus yag asitleri ve trans yaglar: Doymus yag asitleri (SFA) ile CRP seviyeleri arasinda potansiyel bir baglanti bulunmaktadir. Laurik ve miristik asitler ve yuksek doymus/coklu doymamis yag asidi (SFA/PUFA) orani erkeklerde artmis CRP ile iliskilendirilmistir. 700’den fazla hemsire uzerinde yapilan bir arastirma, en yuksek trans yag alimina sahip olanlarin kan CRP duzeylerinin ortalama olarak en dusuk alimli olanlardan % 73 daha yuksek oldugunu gostermistir. Yani cok fazla doymus ve trans yag yemek, CRP’yi artirmaktadir.
Vitamin eksIkligi: Yuksek CRP, sehirde yasayan yaslilarda D vitamini eksIkligi ile iliskilendirilmistir. Yuksek CRP seviyeleri de dogum oncesi A vitamini eksIkligi ile baglantilidir. Benzer sekilde, daha dusuk retinol (A vitamini) duzeyleri olan cocuklarin bir calismasinda yuksek CRP duzeylerine sahip olma olasiliginin oldugunu bulmuslardir. Ayni durum yetiskinler icin de gecerli olmaktadir. Sahra alti Afrikalilarda, A vitamini eksIkligi olan kisiler yuksek CRP riski altindadirlar. Ayrica, CRP duzeyleri hem yaslilarda hem de K vitamini duzeyi dusuk olan genclerde daha yuksektir. Bununla birlikte D vitamini, A vitamini ve K vitamini eksIkligi CRP seviyelerini artirabilir.

Yuksek CRP’nin Hormonal Nedenleri
Yuksek leptin: Tokluk hormonu Leptin, karaciger ve kan damarlarinda CRP uretimini arttirmaktadir. Yuksek leptin duzeyleri obezite, asiri yeme ve inflamasyonla iliskili hastaliklarla baglantilidir. Yuksek kan leptin ve CRP’si olan kisilerin cok fazla kilo alma olasiligi daha yuksektir. Kisilere ilac olarak leptin verildiginde bile kan CRP duzeylerini arttirmaktadir. Ote yandan, calismalar CRP’nin kandaki leptini baglayabilecegini dusundurmektedir. Bu nedenle yuksek CRP seviyeleri, kilo kaybi ve enfeksiyonlarla mucadele etmek icin hipotalamusta da leptini ve leptine neden olmamasini sinirlamaktadir.
Yuksek ostrojen: Ostrojen tedavisi kadinlarda CRP duzeylerini arttirmaktadir. Ek olarak, hormon replasman tedavisi (HRT) kullanan menopoz sonrasi kadinlarin CRP duzeyleri daha yuksek cikmaktadir. Bununla birlikte kem leptin hem de ostrojen CRP duzeylerini artirmaktadir. Buna karsilik, yuksek CRP leptin eksIkligine yol acmaktadir ve kilo vermeyi zorlastirmaktadir.

Altta Yatan Enfeksiyonlar ve Enflamasyon
Yuksek sitokinler: CRP uretimi interlokin-6 (IL-6), interlokin-1b (IL-1β), IL-17 ve tumor nekroz faktoru-a (TNF-a) ile duzenlenmektedir. Bu sitokinler bakteriyel enfeksiyon, doku hasari, enflamatuar hastalik, UV-isigi, vs.’ye yanit olarak uretilmektedir. Aslinda, CRP’nin ana islevi enfeksiyona tepki olarak artmak, mikroplari ve anormal hucreleri vucuttan cikarmaya yardimci olmaktir. Hormonal dengesizlikler, inflamasyon ve bakteriyel enfeksiyonlar sitokinleri yukseltmektedir. Artan sitokinler CRP’yi daha da yukseltirken iltihabi arttirmaktadir.
CRP kronik inflamasyonun bir belirteci oldugundan, stresi artiran ve iltihabi kotulestiren diyet ve yasam tarzi faktorlerinin de CRP’yi yukseltmesi sasirtici degildir. Bu faktorlerin cogu sIklikla goz ardi edilmektedir. Yuksek CRP duzeylerinin onlenebilir nedenleri arasinda kotu uyku, kronik yorgunluk ve sigara kullanimi yasam tarziyla ilgili ana nedenlerdir. Yeterince uyumamak, cok uyumak veya duzensiz uyumak gibi dusuk kaliteli uyku CRP’yi arttirmaktadir. Gelir duzeyi, iliskiler ya da is uzerindeki stres ayni etkiye sahiptir. Buna ek olarak, cok yuksek rakimlarda veya asiri soguk ortamlarda zaman harcamak CRP’yi arttirirken, orta rakimlarda kisa sureli kalislari azaltmaktadir. Yeterli gunes almamak veya diyet D vitamini yuksek CRP’nin bir baska olasi nedenidir. Diyet CRP seviyeleri uzerinde guclu bir etkisi olmaktadir. Doymus ve trans yaglarda yuksek, A ve K vitaminlerinde dusuk diyetler CRP seviyelerini ve iltihabi arttirmaktadir. Hormonal dengesizlikler de yuksek CRP’ye neden olmaktadir. Yuksek leptin ve ostrojen potansiyel suclular arasindadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:17.