IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lareina
  • 1 Post By Naz


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 11:32   #1
Standart Yemek Yedikten Sonra Bas Agrisi

Tibbi olarak “sefalji” olarak adlandirilan bas agrisinin bir cok farkli sebebi olabilmektedir. Bazen cesitli gida maddelerinin tuketimi bas agrisini tetikleyebilir. Eger belirli bazi besin maddelerini tukettikten sonra bas agriniz oluyorsa, kan sekeri ve kan basinci duzeylerinizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. Ayrica kendinizi besin alerjisi yonunden de test ettirmeniz gereklidir.

Cogumuz ara ara kafamizda zonklayici bir agri yasasa da, surekli devam eden bas agrisi yaptigimiz yasam tercihlerinin bir sonucu olabilir. Bu altta yatan tibbi bir durumun isareti olabilir. Uyku yoksunlugu, goz yorgunlugu, stres ve bazi ilaclarin uzun sureli kullanimi yaygin tetikleyicilerden bazilaridir. Bazi kisilerde ise belirli bazi besin maddelerini yedikten sonra bas agrisi olabilmektedir. Ayrica belirli gida maddelerine karsi alerjik reaksiyon gelisebilir. Eger tatli ya da tuzlu besinleri yedikten sonra yineleyen bas agrilariniz oluyorsa, bu altta yatan tibbi bir durumun isareti olabilir.



Nedenler:

Neden bazi insanlar yemekten sonra bas agrisi yasarlar? Bu duruma yol acan cesitli nedenler olabilir. Eger bir kisi sistemine uymayan bir besin maddesi tuketirse, kisi keskin veya zonklayici bir agri hissedebilir. Yemeklerden sonra olusan bas agrisina sebep olabilen bazi faktorler ve tibbi durumlar asagida verilmistir.

-Besin Allerjisi:

Alerjik bir reaksiyon, temelde bagisIklik sisteminin bir tehdit olarak gordugu bir madde tuketildigi zaman olusan bir bagisIklik sistemi yanitidir. Bunun bir sonucu olarak immunoglobulin E (IgE) antikorlari bagisIklik sistemi tarafindan serbest birakilir. Bu antikorlar mast hucreleri denilen hucreleri aktive eder. Bu hucreler de histamin denilen kimyasallari salgilar. Bu kimyasal allerjik belirtilere yol acar.

Besin alerjisisinin belirtileri arasinda urtiker, yuz sismesi, kasinma, hirilti, burun akintisi, karin agrisi, kramplar veya bas donmesi sayilabilir. Bazen bir gida maddesine karsi gelisen alerjik reaksiyon da migren bas agrilarini tetikleyebilir.



Migren:

Yogurt, ayran, eksi krema ve peynir bir bas agrisi atagini tetikleyebilen gida maddelerinden bazilaridir. Bu durum bu besinlerde bulunan tiramin maddesinin varligina baglidir. Migreni tetikleyebilen diger gidalar arasinda cikolata, muz, sigir eti, tavuk karacigeri, salamura ringa baligi, soya sosu ya da narenciye bulunmaktadir. Gida katki maddelerinin tuketimi de atagi tetikleyebilir.


Bir migren atagi sirasinda yasanabilen diger belirtiler arasinda bulanti, kusma, isiga hassasiyet veya bas donmesi sayilabilir. Yani belirli bir besin maddesi bas agrisina neden oluyorsa, ileride bu besin maddesini tuketmekten kacinmaniz gerekmektedir.

-Kan Sekeri Duzeyleri:

Bas agrisi kan sekeri duzeylerindeki dalgalanmalara bagli da gerceklesebilir. Dusuk kan sekeri ya da hipoglisemiden muzdarip kisiler seker yada seker orani yuksek besinler tukettigi zaman rahatsizlik hissedebilirler. Sekerli besinler tuketildiginde kandaki seker seviyesi aniden yukselir. Vucut kan sekeri seviyesini normale getirmek icin insulin salgilar. Bu da kan sekeri seviyesinde ani bir dususe neden olur.


Beyine yeterli miktarda seker gitmezse, vucut beyne giden kan akimini arttirmaya calisir bu da kan basincini arttirir. Beyindeki kan damarlari da kan sekerindeki bu dalgalanmalara bagli olarak kasilir ve gevserler bu da kafada bir rahatsizlik hissi, bas agrisina neden olabilir.

-Yuksek Kan Basinci:

Tuzlu gidalari tukettikten sonra bas agrisi mi yasiyorsunuz? Cevabiniz evetse, tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz. Genellikle yuksek tansiyondan muzdarip kisilerin dusuk tuzlu diyet yapmalari onerilir. Eger tuz tuketiminiz cok yuksek ise bobrekleriniz aldiginiz bu tuzu kontrol edemiyor ve fazla tuz kaniniza karisiyor olabilir. Kanda tuz cok fazla oldugunda bu tuz beraberinde kana su da cekmektedir. Bu da kan hacmini arttirararak kan basincini yani tansiyonu yukseltmektedir.


Eger yemeklerden sonra bas agrisi sorunu yasiyorsaniz kendinizi kontrol ettirmelisiniz. Eger kan sekeriniz ve tansiyonunuz normal ise bas agrinizin muhtemel sebebi besin alerjisidir. Eger belirli bir yemekten sonra bas agrisi oluyorsa kesinlikle bir besin alerji testi yaptirin. Alerjiniz olabilecek besin maddelerinden kacinin.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Nisan 2021, 11:33   #2
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Şuraya "kayınvalidem yemeğe gelmiştir" yazmam lazımdı ama bilin bakalım ne eksik?

________________

Too glam to give a damn
 
Alt 24 Nisan 2021, 11:34   #3
spring will never be again..
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Benim hep ağrıyor ya,nfkdkfkkffjd

________________


..
We are all brought forth out of darkness
Into this world, through blood and through pain
And deep in our bones, the old songs are waking
So sing them with voices of thunder and rain
 
Alt 24 Nisan 2021, 11:35   #4
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Lareina Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim hep ağrıyor ya,nfkdkfkkffjd
Sen bebeksi bir hassasiyete sahipsin o yüzden oluyor

________________

Too glam to give a damn
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:48.