IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 11:29   #1
Standart Siyah Ayak Tirnaginin Nedenleri

Ayak tirnaklarinda gorulen siyahlik bircok kisinin karsilastigi bir durumdur. Bu durum, ayak tirnaklarinin bir surtunmeye maruz kaldiginda ya da ayagin ucu carptiginda travma nedeniyle olusan curume, kabarma veya kanamayi icermektedir. Siyah ayak tirnagi sorunu, en cok maratoncular ve ozellikle yuksek yogunlukta antrenmanlar yapanlar tarafindan gorulur. Ancak bu soruna sadece kosmak neden olmaz ve bazi durumlarda daha ciddi bir seyin isareti olabilir. Siyah ayak tirnaginin nedenleri hakkinda bilgiler asagida belirtilmistir:

Tekrarlayan Travma

Siyah tirnaklar icin en sIk gorulen faktor kosma veya herhangi bir uygun olmayan ayakkabi giymekten kaynaklanan tekrarlanan travmadir. Bir siyah tirnak bir antrenmandan kisa bir sure sonra, cok sIki ya da cok gevsek ayakkabilarla gecirilen bir gunden sonra ortaya cikarsa bunun nedeni budur. Tekrarlayan travma hafif ayak tirnaklarinda kucuk, agrisiz, siyah-mavi bir renk degisIkligi seklinde hafif olabilecegi gibi, tirnak ile deri tabakasi arasinda buyuk, kanli kabarciklar seklinde ciddi de olabilir. Hafif vakalarda, tedaviye gerek yoktur ve siyah tirnak basitce uzamaktadir.
Agir vakalarda ise tirnagin altindaki kabarciklar, tirnagin kismen veya tamamen tirnak plagindan ayrilmasina neden olabilir ve bu aci vericidir. Tirnak, tirnak yatagindan tamamen ayrildiginda bu tirnagin olu oldugu ve asla tekrar baglanmayacagini anlamina gelmektedir. Yalniz bu durum aci verici bir durum olmaktan bu surecte cikar. Yeni bir tirnagin buyumesi uzun zaman alabilir bu sure buyuk ayak tirnaklarinda yaklasIk bir yil ve daha kucuk tirnaklarda uc ila alti ay surmektedir. Bazi durumlarda, eski, olu bir tirnagin altinda taze bir tirnak buyumeye baslayabilir.


Ek tekrarlayan travma varsa, yeni tirnak da curuyebilir ve ayrilabilir. Bunu onlemek icin, yeni tirnagin duzgun bir sekilde buyumesini saglayacak olan olu tirnagin kesilmesi veya tamamen cikarabilmesi icin bir doktora basvurmak gerekir. Ayrica kararmis tirnagi cevreleyen cildin kirmizi, iltihapli veya akinti olmasi durumunda da bir doktora acil olarak gosterilmesi gerekir. Cunku bunun nedeni bir enfeksiyon olabilir ve antibiyotik kullanilmasi gerekebilir. Tekrarlayan travma nedeniyle olusan siyah ayak tirnaklarini onlemek icin, daha buyuk bir ayakkabi denenmeli ya da daha ince bir corap giyilmelidir. Cunku kalin coraplar cok fazla baskiya uygulayarak ayak tirnaklarinda travmaya neden olabilirler.



Tirnak Alti Kanamasi (Subungual Hematom)
Siyah Ayak Tirnaginin NedenleriAyaga agir bir cisim dusurmek tirnak yataginin altindaki kan damarlarini patlatarak altinda kan birikmesine neden olabilir. Klinik olarak subungual hematom olarak adlandirilan bu tur siyah tirnak vakasi, bir olaydan hemen sonra ortaya cikacagi icin ozellikle tanimlanmasi kolaydir. Kanin birikmesi tipik olarak kani bosaltmak icin tirnaktan kucuk bir igneyi delmek suretiyle ele alinabilen agrili bir zonklama hissine neden olmaktadir. Bu prosedur tirnagin altindaki baskiyi ve koyu rengi hafifletecegi gibi her zaman doktor tarafindan yapilmasi gereken bir prosedurdur. Evde yapilan girisimler cogu zaman sagliksiz, etkisiz ve hijyenik degildir. Cogu subungual hematom, tamamen tesadufidir, bu nedenle riskini azaltmak icin oncelikle ayaklarin korunmasi gerekmektedir.


Mantar Enfeksiyonlari
Mantar enfeksiyonlari ayaklarda oldugu gibi ayak tirnaklarina da yayilabiliyor ve sari, mavi, yesil, kahverengi, mor ve siyah tonlarda gorunebilir. Bu renk araligi, subungual yani tirnak alti kanamanin varligi gibi mantarlara da ozgudur. Tirnak yatagini saran ve genellikle kokulu olan mantar enfeksiyonlari kirecli beyaz bir maddedir. Mantar enfeksiyonu olabilecegi dusunuluyorsa doktora gidilmesi ve taniyi koymasi icin tirnagi bir kismini klipsleyebilir ve biyopsi yapabilir. Tedavi secenekleri enfeksiyonun ciddiyetine bagli olarak degisir. Hafif vakalar genellikle topikal ilaclarla tedavi edilirken, daha agresif mantarlar oral ilac tedavisi ve hatta lazer tedavisi gerektirir. Uzmanlara gore ayak tirnaklarini kisa tutmak, uygun ayakkabi giymek, hava alabilen ayakkabilar ve coraplar giymek, soyunma odalari gibi halka acik alanlarda ciplak ayakla dolasmamak ve baskasinin ayakkabilarini, coraplarini, tirnak makaslarini veya tirnak torpulerini kullanmamak mantar riskini onleme de yardimci olabilir.


Cilt Kanseri (Subungual Melanomun)
Siyah Ayak Tirnaginin NedenleriSubungual Hmelanomun en ciddi cilt kanseri bicimidir ve tirnak yataginin altinda buyuyebilir, cildin hiperpigmentasyonuna neden olabilir. Genellikle yavas ve acisiz bir buyumedir, bu ozellikle yakalanmasini zorlastirir. Bu kanserin belirtilerinden biri de siyah ayak tirnagi olabilir. Travma insidansi olmasi ve tirnaklarin yavas yavas renk degistirmeye baslamasi durumunda, ozellikle o renk tirnaklarin otesine gecerse bu durum doktor tarafindan acil kontrol edilmelidir. Duzenli pedikur yaptiran hastalarin, yeni gelismeleri yakalamak icin oje degisIklikleri arasindaki ayak parmaklarini duzenli olarak taramalari gerekmektedir. Ayrica herkes yillik olarak cilt muayenesi yaptirmalidir.
Melanom olumcul olabilse de, erken tespit edildiginde oldukca nadir gorulur ve tedavi edilebilir. Cerrahi, subungual melanom icin tek tedavi secenegidir ve cerrahin melanom buyumesini gidermek icin tirnak yataginin tamamini cikarmasi gerekir. Subungual melanomun sebebi gunes olmadigindan dolayi diger kanser turlerine gore daha zor olabilir. Ancak ayaklari genel olarak temiz ve saglikli tutmak hastaligin riskinin onlenmesine yardimci olabilir.


Cilt Tonu Faktoru
Nadiren, tirnak yataginin koyu renk bozulmasi sadece cilt tonuyla ilgilidir ve bu durum en sIk koyu tenli hastalarda gorulur. Ayak tirnaklarinin altinda bir cilt vardir ve ayni vucudun herhangi bir yerindeki cilt gibi, pigmentasyon zaman icinde degisebilir. Genellikle, bu tip renk degisIkligi simetriktir ve bircok parmak uzerinde gorulur. Ornegin, pembemsi ayak Siyah Ayak Tirnaginin Nedenleriparmaklarin her ikisi de benzer boyutta ve sekilde bir renk degisIkligi gelistirebilir. Baska bir isareti tirnaklarin altindaki benzer renktir. Bu faktorler, bu tur iyi huylu siyah tirnagi genellikle sadece bir tirnagin icerdigi, daha kotu huylu olanlardan ayirt etmeye yardimci olabilir. Buna ragmen, doktor veya dermatolog tarafindan kontrol edilmesi ve renk degisIkliklerinin normal olup olmadiginin tespiti en dogru harekettir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Şubat 2022, 06:27   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ucu bir yere çarpınca oluyor

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:45.