IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2021, 11:20   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Farkinda Olmadan COVID-19 Gecirmis Olabileceginizi Gosteren Isaretler

Koronavirus, dunyanin her yerinde hala yayilmakta ve olumlere sebep olmaktadir. Dunyadaki olumler 3 milyonu asmis durumdadir ve Covid-19 salgininin ne zaman sona erecegi belli degildir. Covid-19 virusu, sanilandan daha uzun suredir var olabilir. Covid-19’un salgin olarak ilanindan ve yasamin tum alanlarini olumsuz etkilemesinden once virus ile enfekte olan fakat bunu bilmeden kurtulan, semptom gostermediginden virusun yayilmasini saglayan cok sayida kisi olabilecegi dusunulmektedir. Bu kisilerde antikor olustugundan bir miktar bagisIkliga gelismis olabilir. Kisilerin farkina varmadan Covid-19 gecirmis olabilecegini gosteren isaretler asagidadir:


Farkinda Olmadan COVID-19 Gecirmis Olabileceginizi Gosteren IsaretlerKotu Bir Soguk Alginligi
Kis aylarinda soguk alginligi nadir degildir. Ancak, 2019’un sonlarinda veya 2020’nin baslarinda normalden daha uzun devam eden soguk alginligi, surekli yorgunluk, vucut agrisi yasamis olanlarin aslinda Covid-19 gecirmis olma ihtimali vardir. Farki anlamanin bir yolu, Covid’in 2 hafta veya daha uzun sure kalmasi, soguk alginliginin ise genellikle sadece birkac gun surmesidir. Soguk alginligindan farkli olarak Covid atese neden olabilir ve nefes almayi zorlastirabilir.



Kanli veya Kirmizi, Sulu Gozler
Pandemi boyunca ellerin sIk sIk yikanmasi ve yuze dokunmaktan kacinilmasi istenmistir. Bunun bir nedeni, Covid-19’un gozleri etkileyebilmesidir. Konjunktivit (pembe goz), sulanan gozler veya bulanik gorme varsa bunun nedeni virus olabilir. Covid-19 belirtisi olabilecek goz kizarikliklarini diger viruslerden kaynaklanan enfeksiyonlardan ayiran sey bas agrisi ve atesle birlikte gorulebilmesidir.

Beyin Sisi
Covid’in hafiza ve bilissel etkilere sebep oldugu bilinmektedir. Hatta bazilari hafiza kaybi yasadigini ve rutin isleri gerceklestirmede zorluk yasadigini bildirmektedir. Kafa karisIkligi, dengesizlik yasamak, konsantre olmakta zorlanmak veya sadece bir seyleri hatirlama zorlugu da bir Covid komplikasyonu olabilir. Beyin sisi diger tibbi sorunlardan kaynaklanabilse de herhangi bir neden olmaksizin net bir sekilde odaklanamamak, bir seyleri hatirlayamamak veya basit gunluk isleri yapamamak Covid’ten suphelenmek icin bir neden olabilir.


Alisilmadik, Kalici OksurukFarkinda Olmadan COVID-19 Gecirmis Olabileceginizi Gosteren Isaretler
Virus solunum yoluyla girdigi icin oncelikle oksuruk belirtisi ortaya cikmaktadir. Bu erken bir Covid-19 belirtisidir ve soguk alginliginin neden oldugu oksurukten farklidir. Hafif baslar ama sonraki bir hafta icinde daha da kotulesir. Gecmesi uzun zaman alan kuru bir oksuruk yasanmissa bu o kisinin Covid-19 gecirdigini gosterebilir. Hastaligi geciren ve kurtulanlar kuru oksurugun normal bir oksurukten daha farkli ve kalici oldugunu, sesin degisebilecegini, oksurugun kontrol edilmesinin cok zor olabildigini anlatmaktadir.


Surekli Dalgalanan Yuksek Ates
Atesin yukselmesi Covid-19 vakalarinin tumunde belirgin bir isaret degildir fakat enfeksiyonlu bir atesten muzdarip olanlar genellikle 37,22-39,44 santigrat derece arasinda surebilen yuksek bir sicakliga sahiptir. Sicakligin yukselmesi gelip gidici olabilir, 4 ya da 5 gun kadar hatta daha fazla devam edebilir, atesle birlikte urperme ve titreme yasanabilir. Uzmanlar kisinin sirtina veya gogsune dokunuldugunda sicak hissedilmesi durumunun da Covid 19 belirtisi olabilecegini one surmektedir.

Ani Koku veya Tat Kaybi
SARS-COV-2 virusunun (yeni koronavirus) koku alma duyusunu bozabilecegi, yiyeceklerin tadinin alinmasini engelleyebilecegi bilinmektedir. Yiyecek ve iceceklerin tadi normalden farkli geliyorsa ya da birkac haftadir koku alinamiyorsa kisiye virus bulasmis olabilir. Geride kalan bir yil icinde herhangi bir neden olmadigi halde yiyeceklerden tat alinamadiysa ve tuhaf, farkli kokular alindiysa muhtemelen Covid-19 gecirilmistir. Testi pozitif cikan kisilerin yaklasIk % 80’inde bu sorunlar vardir ve bu genellikle hafif bir vakanin isaretidir.



Nefes DarligiFarkinda Olmadan COVID-19 Gecirmis Olabileceginizi Gosteren Isaretler
Solunum guclugu, nefes darligi genellikle soguk alginligi veya grip belirtisi degildir fakat nefes alamiyormus gibi hissetmek Covid-19’da yaygindir. Bronsit, anksiyete ya da panik atak gibi durumlarda da solunum guclugu yasanabilir ancak Covid ile nefes darligi panik ataktan daha uzun surer. Ayni zamanda grip benzeri semptomlarla birlikte gelir. Nefes darliginin yani sira nefes alis verisinin hizlanmasi ve carpinti da gorulebilir. Bunlar kisinin fark etmeden Covid-19 gecirmis olabilecegini gosteren isaretlerdir. Nefes darligi, ileri yasta olan kisilerde, bir veya daha fazla komorbiditesi olanlarda (bir ya da daha cok bozuklugun temel bir hastalikla ayni zamanda var olmasi) yaygindir.


Kalp Carpintisi veya Gogus Agrisi
Covid-19 kalbi de etkileyebilmekte, carpintiya veya kut kut atmasina sebep olabilmektedir. Goguste sIkisma da yasanabilir. Bunun gibi ataklar hafif vakalarda 2 haftaya kadar, daha ciddi vakalarda 5 ya da 6 haftaya kadar devam edebilir.

Gastrointestinal Problemler
Arastirmacilar mide bulantisi, ishal, karin kramplari, istahin yitirilmesi gibi gastrointestinal sorunlar yasayan ve kesin teshis konulamayan kisilerin belirli bir bolumunun Covid-19 gecirmis olabilecegini dusunmektedir.

Yorgunluk ve HalsizlikFarkinda Olmadan COVID-19 Gecirmis Olabileceginizi Gosteren Isaretler

Yorgunluk ve bitkinlik Covid-19’un yaygin bir semptomudur. Bu yuzden bol miktarda uyku ile duzelmeyen bu tur asiri yorgunluk vucutta bu virusun oldugunu gosterebilir. Bu his gunler ve bazen haftalar sonra tekrar geri gelebilir. Bilim insanlari SARS-COV-2’nin yorgunluga nasil sebep oldugunu bulmaya calismaktadir. Gunluk gorevlerin yerine getirilmesini zorlastiracak kadar yorgunluk ve birkac gun suren vucut agrilari yasamasi o kisinin farkina varmadan Covid-19 gecirmis olabileceginin bir isareti olabilir.

Antikor Testi
Antikorlar, vucudun bir enfeksiyonla savasmaya yardimci olmak icin urettigi proteinlerdir. Covid-19 gecirilip gecirilmedigini kesin olarak bilmenin tek yolu, virusle savasan antikorlarin olup olmadigini gormek icin kani test ettirmektir. Testte bulunsa da bilim insanlari vucutta uretilen antikorlarin kisileri tekrar virus kapmaktan ne kadar iyi koruyacaklarindan emin degillerdir. Ancak bazi arastirmalar, bu antikorlara sahip kisilerin tekrar Covid’e yakalanma olasiliginin daha dusuk oldugunu gostermektedir.


Varyantlar
Virus degisIkligi (buna mutasyon adi da verilir) virusun neden oldugu semptomlari veya hastaligin ciddiyetini buyuk olcude etkiliyor gibi gorunmemektedir. Gorunuse gore tek fark, mutasyonun kisiden kisiye virusun yayilmasini daha kolay hale getirmis olmasidir. Bu son Covid-19 formunun belirtileri orijinaliyle aynidir. Bu yuzden kisinin hangi susa sahip oldugunu bilmenin kolay bir yolu bulunmamaktadir.


ALİNTİ ~
 
Alt 17 Şubat 2022, 06:44   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Biran evvel bitsin artık adı bile tuhaf geliyor

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:53.