IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2021, 10:03   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Buyume Hormonu GH’’Nin Iskelet Kas Sistemine Etkileri

Buyume hormonu (GH) tum organ ve dokulara etki eder, tedavi edilmemis GH eksIkligi olan (GHD) hastalar, bu anahtar hormonun eksIkliginin bir sonucu olarak ortaya cikan cesitli etkilerden muzdariptir. GH eksIkligindeki organ, sistemler cocuklarda ve yetiskinlerde tedavi edilmemistir. Bunlarin disinda, GH’nin insanlarda diger onemli hormonlarin fizyolojik eylemleri icin gerekli gorunen bir es hormon oldugu sonucuna varilmistir.
GH, bircok kez dogrudan, diger hormonlarla isbirligi yaparak veya kendi aracilari araciligiyla hareket ederek, karacigerin yenilenmesinde, bobregin gelismesinde ve normal isleyisinde, yag kutlesi miktarinda rol oynar. Ornegin iskelet kaslarinin gelisimi ve surdurulmesinde, kemiklerde iskelet gelisimi ve mineral ediniminde, hematopoietik sistem ve bagisIklik sistemi gibi kompleks sistemlerde. Ayrica hormon, gastrointestinal seviyede ve adrenal bezler uzerinde hareket edebilir. Bu yazida, hormonun bu iskelet kaslari ve sistemler uzerindeki fizyolojik etkileri ve replasman tedavisi ile tedavi edilmediginde kaybinin sonuclari hakkinda bilgiler yer almaktadir.


GHD ve Iskelet Kaslari
GH-IGF-1 ekseni, hipertrofi ve dogum sonrasi iskelet kasi genislemesini koordine etmek icin onemli bir fizyolojik mekanizmayi temsil eder. Hem normal sicanlarda hem de yetiskin baslangicli GHD insan hastalarda, GH uygulamasi kas gucunu artirir ve vucut yagini azaltir. GHR eksIkligi olan farelerde, miyofiber spesifikasyonu ve buyumesi kusurlu olarak kas kutlesi azalmistir. GHR’si olmayan iskelet kaslarinda, miyofiberlerin sayisi normal iken, miyofiberlerin boyutunda bir azalma vardir. GH’nin uygulanmasi, transkripsiyon faktoru NFATc2’nin aracilik ettigi bir mekanizma, miyonukleer sayiyi artirarak, miyoblastlarin yeni ortaya cikan miyotuplerle fuzyonunu kolaylastirir.


Buyume Hormonu GH’'nin Iskelet Kas Sistemine EtkileriBununla birlikte bir sure boyunca, GH’nin kas kutlesi uzerindeki olumlu etkilerinin, kas tarafindan amino asitlerin artmis alimini induklemekle sinirli olup olmayacagi, kas protein sentezi uzerindeki etkilerin ve dolayisiyla kas kutlesindeki artisin mi olacagi tartisilmistir. STAT5b’nin aracilik ettigi GH ile induklenen IGF-I ekspresyonuna baglidir. Aslinda, son zamanlarda in vitro calismalar, birincil miyoblastlarin GH ile tedavisinin IGF-I mRNA’yi hizla artirdigini, IGF-I uygulamasinin ise birincil miyoblast proliferasyonunda onemli bir artisa yol actigini gostermektedir. Bu nedenle, GH’nin kas uzerindeki rolu, miyoblastlar tarafindan IGF-I uretimini induklemesine bagli olur ve daha sonra, otokrin bir sekilde miyoblast proliferasyonunu uyarmaktan IGF-I sorumludur.


Gercek su ki GH ve IGF-I, farkli sinyal yollariyla iskelet kaslari uzerinde hipertrofik bir etkiye neden olur ve etkileri, katki saglar. GHR’nin iskelet kasinda bozulmasi ve buna bagli olarak miyofiber tipi, boyutunda ve myonuklei sayisindaki histomorfometrik degisIklikler fonksiyonel olarak bozulmus iskelet kasi ile sonuclanir. Bu etkilerle uyumlu olarak, tedavi edilmemis GHD hastalarinin kaslarinin histolojisi buyuk olcude degistirilir ve GHR mutant farelerin iskelet kasinda glikoz ve trigliserit alimi ve metabolizmasi etkilenir.
• Bununla birlikte GH’nin iskelet kasi uzerindeki etkileri asagidaki gibidir:
• Miyoblastlarda IGF-I ekspresyonunu indukler,
• Sirayla, IGF-I bu miyoblastlarin cogalmasina yol acar ve kas hipertrofisi uretir,
Bunlardan biri GH’nin substrat metabolizmasi duzenleyicilerinin gen ekspresyonu ve GISH gibi iskelet kasinin hucresel buyumesi uzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadir. Digeri, plazmada (FFA) artan serbest yag asitleri seviyelerine yol acan GH ile induklenen lipolize baglidir ve bunlar, dogrudan hucresel buyumeye etki eden ANGPTL4 geninin ekspresyonunu uyarir. Ek olarak GH, kas buyumesinin negatif bir duzenleyicisi olan kas miyostatinin ekspresyonunu inhibe eder, ancak bu son etki son zamanlarda sorgulanmistir. GH / IGF-I’in iskelet kaslari uzerindeki etkilerine gore, tedavi edilmeyen GHD hastalarinin kas gucu azalmistir, ancak bu GH tedavisi ile duzeltilir.


Insanlarda, tek bir GH bolusu, substrat metabolizmasi duzenleyicilerinin gen ekspresyonunu ve in vivo iskelet kasinin hucresel buyumesini indukler. GISH geni gibi bu genlerden bazilari, dogrudan GH tarafindan indukleniyor gibi gorunmektedir. Bununla birlikte, ANGPTL4 geni gibi diger genler, GH’ye bagli lipoliz tarafindan induklenen serbest yag asidi seviyelerindeki muteakip artisla iliskili olarak ifade ediliyor gibi gorunmektedir. Bu sonuclar, GH’nin lipid metabolizmasi uzerinde oynadigi rol ile uyumludur. GH’nin kas gucu uzerindeki varsayilan etkileri ile ilgili olarak, GH kullaniminin, tendon ve iskelet kasinda kollajen sentezinin uyarilmasi yoluyla GHD’si olmayan deneklerde fiziksel kapasiteyi iyilestirdigi, bu da daha iyi egzersiz egitimine ve artan kas gucune yol actigi tahmin edilmektedir.Buyume Hormonu GH’'nin Iskelet Kas Sistemine Etkileri
Bu baglamda saglikli yaslilarda GH kullanimi kas gucunu artirmak icin bir secenek olmalidir. Bununla birlikte, bir klinik calisma, 6 aylik tedaviden sonra, bench press yanit veren kaslardaki kas gucunun GH (GHD yok) veya plasebo ile tedavi edilen gruplarda artmadigi ve GH’de bacak basinina yanit veren kaslarda istatistiksel olarak anlamli bir artis oldugunu gosterdi. Calisma, kas gucunde yalnizca vucudun alt kisminda bir artis oldugunu gosterdi. Bu nedenle, GH uygulamasi, GHD’nin var oldugu durumlar disinda kas gucunun artmasinda onemli gelismeler saglamaz. Ilgi cekici olan sarkopeni, yaslanma sirasinda veya uzun sureli hareketsizlikten sonra ortaya cikar. Buyuk olasilikla bu cok faktorlu bir surec olsa da, gosterildigi gibi baskin bir rol, hucre dongusu ilerlemesini inhibe eder. Ayrica miyojenik duzenleyici faktorlerin seviyelerini azaltan ve boylece gelisimsel miyogenez sirasinda miyoblastik proliferasyonu ve farklilasmayi kontrol eden bir kas hormonu olan miyostatin tarafindan oynanir.


Hem miyoblastlarda farklilasmaya hem de miyotuplerde hipertrofiye aracilik eden IGF-I-Akt-mTOR yolunun GH ile induklenen kas ekspresyonunun, miyostatine bagli sinyali inhibe ettigi gosterilmistir. TORC1’in (TOR sinyal kompleksi 1) bir bileseni olan RAPTOR’a siRNA kullanilarak Akt-mTOR yolaginin blokaji, Smad2 fosforilasyonundaki artis nedeniyle kas farklilasmasinin miyostatin tarafindan inhibisyonunu kolaylastirir. Bu nedenle, bu kas kaybi kosullarinda GH uygulamasi, miyostatin sinyallemesini inhibe etme pahasina kas kutlesini iyilestirmek icin yararli olabilir. Bununla birlikte, daha yeni bir calisma, GHD’de GH tedavisinin plazma ve iskelet kasinda daha once yukselmis miyostatin seviyelerini azaltmadigini gostererek bu kavramlara meydan okumustur. Bu arastirmacilar, GH tedavisinin, iskelet kasi kutlesini artirmada daha yuksek agirlik temelli diyetlerden daha az etkili oldugu sonucuna varmislardir. Bundan bagimsiz olarak, GH / IGF-I’in iskelet kasinda rolu anahtar ve aciktir.



GHD ve Kemik
Buyume plakasindaki GH – IGF-I ekseninin boylamsal buyumeyi tesvik etmek icin yaptigi eylemler halihazirda iyi bilinmektedir, ancak bunlar GH / IGF-I sisteminin kemik seviyesinde oynadigi benzersiz etkiler degildir. Bu eksen ayni zamanda iskelet gelisimini ve mineral alimini da duzenler. GH – IGF-I ekseninde bozulmalara sahip fare modelleri, kemik mineral yogunlugunu artiran GH ile induklenen IGF-I ekspresyonuna bagli olarak kemik sagligi parametrelerinde acik bir bozulma gosterir. GH disinda, diger GH’den bagimsiz mekanizmalar ornegin parathormon (PTH) kemik IGF-I ekspresyonunu duzenler.Buyume Hormonu GH’'nin Iskelet Kas Sistemine Etkileri


Deneysel fare modelleri, osteoblasttan turetilen IGF-I’in kemik mineralizasyonunun onemli bir belirleyicisi oldugunu ortaya koymaktadir. Osteokalsin promotoru yoluyla Igf1’in hedeflenen osteoblast-spesifik asiri ekspresyonu, artmis kemik mineral yogunlugu ve trabekuler kemik hacmi fenotipini olusturur. Ayrica genin kemikte ve kasta yikici edilmesi, kolajen tip 1α2 ile ifade edilen Cre rekombinaz yoluyladir.
Ozetle, GH’nin kemik seviyesindeki etkileri esas olarak ergenlik sonundan once organizmanin uzunlamasina buyumesi ile iliskili olmasina ve etkilerine IGF-I’in yerel uretimi tarafindan aracilik edilmesine ragmen, GHD’nin her ikisi de goz ardi edilemez. Ayrica patolojik ve fizyolojik (yaslanmada oldugu gibi), osteopeni veya osteoporoz gelisiminde rol oynayabilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:14.