IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2021, 10:31   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Malign Mezotelyoma (MM) Nedir?

Malign mezotelyoma (MM), plevranin mezotelyal yuzeylerinden veya daha nadiren periton gibi diger yerlerden kaynaklanan olumcul bir hastaliktir. Vakalarin cogu klasIk olarak asbest maruziyetiyle iliskilendirilmistir. Ancak iyonlastirici radyasyon mezotelyoma riskini de artirabilir. Prognozu cok zayiftir ve tedavisi zordur, cunku cogu hastaya ilerlemis hastalik teshisi konmustur. Klinik arastirma cabalarina ragmen, mevcut tedavilerin eksIkligi netligini korumaktadir. Ayrica medyan genel sagkalim hala yaklasIk 1 yildir ve hastalarin sadece% 10’u tanidan sonra 5 yil yasamlarina devam edebilmektedir.
Standart bakim tedavileri ve yonergeleri son yillarda pek gelismemistir. Sisplatin-pemetreksed’in faz III temel calismasi yayinlandigindan beri birinci basamak rejim onerileri gelismemistir ve bu kombinasyon, sagkalimdaki dusuk faydasina ragmen standart bakim haline gelmistir. Pemetreksed, en aktif ilac gibi gorunse de birinci basamak duzenlemede kullanilmasi, daha sonraki asamalarda uygulanmasini sinirlamaktadir. Bununla birlikte, yine de fayda gorebilecek yanit veren hastalarda yeniden sorgulama yapilabilir. Refrakter MM’de sadece birkac ilac hafif bir aktivite gostermis ve hedefe yonelik tedaviler simdiye kadar hayal kirikligi yaratan sonuclar saglamistir. Bununla birlikte, immunoterapilerle ilgili son klinik arastirma verileri biraz isIk tutmaktadir ve sonraki yillarda yeni bir paradigma haline gelebilir.


Epidemiyoloji
Malign Mezotelyoma (MM) Nedir?Malign mezotelyoma (MM), Avrupa’da 100.000 kisiden 5’inden az insidansi ile nadir gorulen bir tumordur. Teshis genellikle hastalik cok ilerlediginde ve hastalarin semptom yuku yuksek oldugunda yapilir. Gorulme sIkligi, son on yilda dunya capinda azalmistir. Mezotelyoma tipik olarak en iyi bilinen risk faktoru olan asbest maruziyetiyle iliskilidir, ancak gecikme suresi uzun olabilir. Ayrica gecikme suresi yaklasIk 40 yildir ve ancak bazi durumlarda 60-70 yil kadar uzun olabilir.


Sunulan son raporlarda, daha once radyoterapi (RT) ile tedavi edilen hastalarda oldugu gibi iyonlastirici radyasyonun da bir rolu olabilecegi one surulmektedir. Diger calismalar da eriyonitin (seyahat yollarinda bulunabilen) MM riskini artirdigini gosterirken sigara icmek bir risk faktoru degildir. BRCA-1 mutasyonu olan hastalarda genetik risk olabilir. En yaygin mezotelyoma tipi, % 70’e varan vakalarla malign plevral mezotelyomadir ve bunu peritoneal (% 30) ve perikardiyal mezotelyoma (% 1-2) izlemektedir. Histolojiye gore uc alt tip vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Epitel, (epitel alt tipi daha iyi prognoza sahiptir)
• Sarkomatoid,
• Bifazik,
Prevalans, mortalite ile yuksek oranda baglantilidir ve mezotelyoma, cok kotu prognozu nedeniyle karsilanmamis bir tibbi ihtiyactir. YaklasIk 9-12 aylik ortalama bir genel sagkalima sahiptir ve zaman icinde sagkalimda yalnizca cok ilimli iyilesmeler gozlemlenmistir.



Teshis
En yaygin semptomlar arasinda nefes darligi, gogus agrisi ve kilo kaybi yer alirken genellikle tek tarafli efuzyonlar gorulur. Ayrintili bir mesleki gecmis, daha once maruz kalan diger potansiyel risk faktorleri arasinda asbest maruziyetini kontrol etmek icin anahtardir. Lokal implantlar veya efuzyon agriya ve nefes darligina neden oldugundan, hastalar sIklikla ilerlemis hastalikla basvurur, ancak uzak metastazlari olmazken beyin metastazlari nadir gorulur.
Tani degerlendirmeleri arasinda gogus rontgeni, gogus ve ust karin bilgisayarli tomografi (BT) taramasi ve plevral efuzyonun incelenmesi ve genel laboratuar kan testleri ile torasentez yer alir. Plevral efuzyondan alinan sitoloji numuneleri sIklikla negatif veya sonucsuzdur, bu nedenle histoloji daha dogru bir tani icin biraz daha isIk saglayabilir. Mezotelyomada negatif ve akciger adenokarsinomunda pozitif olan kalretinin, WT-1, D2-40 ve sitokeratin 5/6 gibi bazi biyobelirtecler yardimci olabilir. Yeterli histoloji elde etmek icin, en uygun sekilde evreleme ve plevral sivinin bosaltilmasina (ploredezli veya ploredezsiz) izin verilmesi icin torakoskopi tavsiye edilir. Mezotelyoma, iyi huylu plevral lezyonlardan ve diger malignitelerden ayirt etmek zor olabilir. Bu nedenle hem anormal hem de normal gorunumlu dokudan biyopsi alinmasi gerekir. Torakoskopi uygun olmadiginda veya kontrendike olmadiginda, ultrason kilavuzlugunda dogru kesilmis biyopsiler iyi bir alternatiftir.


Patoloji
MM, 2004 WHO siniflandirmasinda tanimlanan cesitli varyantlara ragmen, esas olarak uc alt tip (epiteloid, bifazik ve sarkomatoid) olarak siniflandirilan heterojen bir tumor grubunu icermektedir. Tani ornekleri plevral efuzyonlardan, plevral biyopsilerden ve cerrahi orneklerden elde edilebilir. Efuzyon orneklerinden sitolojik tani uygulanabilir olabilir, ancak duyarlilik degisken atipi (genellikle dusuk dereceli) ile oldukca degiskendir. Bu nedenle, genellikle immunohisto kimya analizi ile doku biyopsileri dogrulayici tani icin cok onemlidir. Tani icin standart olarak kullanilan ve en cok onerilen biyobelirtecler arasinda kalretinin, sitokeratin 5/6, WT1 ve podoplanin (D240) bulunur. Kucuk hucreli olmayan adsenokarsinom icin en yararli belirtecler TTF1, CEA ve EP4’tur.

Evreleme

Evreleme prosedurleri, tedavi kararlarini vermede anahtar olan prognostik ozelliklerle iliskili anatomik kapsami tanimlamayi amaclamaktadir. Evreleme icin standart prosedurler arasinda gogus ve karin BT’si kontrastli ve PET / BT (ameliyat gecirebilecek hastalar icin) bulunur. Kontralateral hastaliktan supheleniliyorsa video yardimli torakoskopi (VATS) yapilir. Hastalar, onkolog, radyasyon onkolojisi uzmani, patolog, gogus hastaliklari uzmani, tanisal goruntuleme uzmani ve cerrah dahil olmak uzere multidisipliner bir komite tarafindan degerlendirilmelidir.
Cogu siniflandirmanin sinirlamasi, tumor (T-) ve dugum (N-) kapsamini tanimlamadaki yanlisliklaridir. En yeni evreleme sistemi Uluslararasi Mezotelyoma Ilgi Grubu (IMIG) tarafindan sunulmustur. Bununla birlikte, klinik ortamda cok degiskenli analiz kullanilarak analiz edildiginde bagimsiz bir prognostik faktor olarak basarisiz olmustur. Bu nedenle, dogru ve prognostik bir evreleme sistemi elde etmek icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir. Cerrahi rezeksiyon planlaniyorsa, mediastinoskopi veya mediastinal lenf dugumlerinin endobronsiyal ultrasonu yapilir. Ayrica, goruntuleme tarafindan oneriliyorsa iki ek test yararli olabilir ve herhangi bir transdiyafragmatik genislemeyi dislamak icin laparoskopi ve vaskuler tutulumu kontrol etmek icin gogus MRG’si yapilir.


PM’nin Sempmatolojisi
Hastalarin buyuk cogunlugu asemptomatiktir. En yaygin belirtiler tumor kitlesi komsu organlari sIkistirdiginda veya akut peritonit semptomlarini taklit eden kistik tumor olusumlarinin rupturu oldugunda ortaya cikar. Bu nedenle en yaygin semptomlar karin agrisi, asit, istahsizlik, kilo kaybi, palpe edilebilen tumor olusumu ve lokalize veya genellesmis kas savunmasidir. Peritoneal mezotelyomun pelvik peritonda daha sIk lokalizasyonu nedeniyle, rektum, uterus ve mesanede peritoneal adezyonlar ortaya cikarak dizuri, idrar semptomlari, bagirsak tikanikligi ve disparoni gibi diger semptomlarin ortaya cikmasina neden olur.
Peritoneal mezotelyoma, kistik lenfanjiyom, endometriozis, kistik adenomatoid tumor, psodomiksoma peritonei ve malign peritoneal mezotelyoma gibi benign, multikistik bir abdominal tumor olan multikistik peritoneal mezotelyomadan (MCPM) ayirt edilmelidir. MCPM’nin pozitif tanisi icin immunohistokimyasal inceleme yapilmasi gerekir. Multilokuler peritoneal kistler olarak bilinen benign multikistik peritoneal mezotelyoma (BMPM), peritoneal mezotelyumun baslangic noktasi oldugu son derece nadir bir hastaliktir. Bu hastalik iyi huylu olarak kabul edilse de, ameliyat sonrasi nuks vakalarin % 50’sinden fazlasinda ve iki malign transformasyon vakasi bildirilmistir, ayni zamanda hastaligin patogenezi bilinmemektedir. Pelvik enflamatuar hastalik, Akdeniz atesi, endometriozis ve abdominal cerrahi oykusu ile ilgili olasi bir etiyopatojenite tartismasi vardir.


Malign Mezotelyoma (MM) Nedir?BMPM hastaliginin etiyolojisinde uc hipotez one surulmustur. Bir hipotez, BMPM’nin peritonu iceren enflamatuar bir surecten kaynaklandigini ve bunun peritoneal mezotelyal hucrelerin hiperplastik ve displastik reaktif donusumu ile sonuclandigini ileri surer. Baska bir teori, kronik bir enflamatuar surecin katilimi olmadan birincil neoplastik kokenini desteklemektedir. Arastirmacilar, BMPM’nin gelisimi ve ilerlemesinin cinsel hormonlara duyarlilikla yakindan iliskili oldugu hormonal teoriyi desteklemektedir. Cogu arastirmaci, kronik peritoneal inflamatuar surecin, sIklikla altta yatan bag dokusunun metaplazisi ile iliskili periferik mezotel hucrelerinin proliferasyonuna ve gocune neden oldugu gercegi uzerinde hemfikirdir. Bununla birlikte multikistik mezotelyoma ve adenomatoid tumor arasinda gecis birkac kez gozlenmistir.
BMPM semptomlari onemsizdir, ancak kistik tumorler cevreleyen organlar uzerinde kitle etkisi olusturacak kadar buyuk oldugunda veya kistler kirilip akut peritonit benzeri bir reaksiyon olusturdugunda, belirgin hale gelir. Semptomlar kronik abdominal veya pelvik agri, abdominal distansiyon, bagirsak tikanikligi ve bagirsak gecis bozukluklari olabilir. Fiziki muayene, kas savunmasini, abdominal distansiyonu veya akut apandisit benzeri semptomlari ortaya cikarabilir. BMPM’yi taklit edebilen iyi huylu veya kotu huylu hastaliklar oldugundan bu hastaliklar bagirsak lenfanjiyomu ve kotu huylu peritoneal mezotelyomadir. Lenfanjiyoma, kistler baskin olarak chyli sivisi icerdiginde ve immunohistokimyasal incelemede lenfoid agregatlarin, duz kas hucrelerinin ve D2-40 pozitif immuno-ekspresyonun varligi kesfedildiginde teshis edilebilir. Malign peritoneal mezotelyoma asbest maruziyeti, karin agrisi ve kilo kaybi gecmisine sahiptir.


PM’nin Histopatolojisi
epiteloid, sarkomatoid ve bifazik olmak uzere uc histolojik tipte peritoneal mezotelyoma tanimlanmistir. Sarkomatoid ve bifazik alt tipleri olan hastalar, epiteloid alt tipi olan hastalara gore daha rezerve edilmis bir prognoza sahiptir. Multikistik mezotelyoma ve iyi diferansiye papiller mezotelyoma, olumlu bir prognoza sahip olan peritoneal mezotelyoma formlaridir.
Iyi huylu mezotelyoma
Benign mezotelyoma, peritonun soliter lezyonlarina uygulanan bir terimdir. Periton boslugunda iki tur iyi huylu mezotelyal proliferasyon, benign multikistik peritoneal mezotelyoma (MCPM) ve adenomatoid tumordur.
Malign mezotelyoma
Malign mezotelyoma yaygin olarak yetiskinlerde bulunur, serum osteopontin ve mezotelin seviyeleri tani icin kullanilan serum biyobelirtecleridir. Peritonun iyi diferansiye papiller mezotelyomasi cok merkezli, kapsamlidir ve minimal invazyonlu veya hic invazyonsuz yumusak mezotel hucre ile kapli belirgin papilla olusumu ile karakterizedir. Bunlar, klinik semptomlari olmayan bir evrimle iliskilidir ve bu klinik mezotelyoma formuna sahip kisiler uzun bir hayatta kalma suresine sahiptir. Desiduoid mezotelyoma, desidual hucrelerin gorunumunu taklit eden bol buzlu cam sitoplazmali buyuk tumor hucrelerinin varligi ile karakterizedir. Bu histolojik form, sadece pelviperitoneal boslukta degil, ayni zamanda her iki cinsiyetteki hastalarda da plevral boslukta bulunan genc kadinlarda tanimlanmistir. Kisa bir hayatta kalma ile karakterizedir.


Berrak hucre ozelliklerine sahip mezotelyoma, bobrekten metastatik karsinom ile karistirilabilir. Sitoplazmik temizleme, glikojen birikiminden kaynaklanir, bu durumda alternatif bir terim olan glikojenden zengin mezotelyoma kullanilmistir. Kucuk hucreli malign mezotelyoma, kucuk hucrelerin varligi ile karakterizedir. Bildirilen vakalarin cogu, kalretinin, CK 5/6, WT1 ve podoplanin dahil olmak uzere keratin ve mezotelyal belirtecler icin immunoreaktif olmustur, bazi vakalar ayrica norona ozgu enolaz ve bazen de CD 57 icin boyanmistir. Lenfohistiyositoid mezotelyoma mikroskobik olarak cok sayida lenfosit (T hucre tipi) ve daha az sayida plazma hucresi ile karistirilmis atipik histiyosit benzeri malign mezotelyal hucrelerin yaygin proliferasyonu ile karakterize edilir. Histiyosit benzeri elementlerin fenotipi mezotelyal yapisini yansitir ve bu tumorun davranisi agresiftir.
Malign Mezotelyoma (MM) Nedir?WHO siniflandirma semasindaki pleomorfik mezotelyoma, epiteloid mezotelyoma varyanti olarak kabul edilir. Bol eozinofilik sitoplazmaya sahip pleomorfik buyuk hucreler ve boyut ve buyuk nukleollerde belirgin varyasyonlu tek veya coklu cekirdeklerle karakterize edilir. Mezotelyoma benzeri kalretinin, CK 5/6 ve WT1’in geleneksel belirtecleri icin boyama degiskendir ancak bunlar pankeratin ve sitokeratin 7 icin yogun pozitiftir. Bu tumorler, agresif bir davranisla karakterize edilen epiteloid mezotelyoma yerine sarkomatoz tumorlerin bir varyantidir. Desmoplastik mezotelyoma, neoplastik ig hucrelerinin storiform bir duzenini gosteren bol miktarda fibroz doku birikimi ile karakterize edilen bir sarkomatoid epiteliyom alt tipidir ve ana ayirici tani, iyi huylu fibroz proliferasyonlardir. Keratin, kalretinin ve WT1 icin immunohistokimyasal reseptorler desmoplastik mezotelyoma lehinedir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:21.