IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By AskHarfLeri
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2021, 10:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ekinokokkozu Goruntuleme Yontemleri

Ultrasonografi (US)goruntume teknigi olarak tani ve takipte ilk tercih edilen goruntuleme yontemi olarak kabul edilmektedir. Cunku kistik sayisini, yerini ve boyutunu gosteren kullanisli ve bir o kadar etkili bir goruntuleme aracidir. Ayrica, genellikle mevcut, guvenli ve dusuk maliyetli bir yontem olan radyasyon icermeyen girisimsel radyolojiye rehberlik edebilir. Bu nedenle genis populasyonlu endemik bolgelerde hizli tani koymak icin kullanilabilirken esas olarak karin bolgesini arastirir. Tipik olarak, karaciger tutulumu, cok sayida daginik kalsifik odaklara sahip duzensiz konturlarla karisIk ekojenik, heterojen bir model olarak gosterilirken, radyolog daha az tipik gorunumde ayirici tanidan haberdar olmalidir.
Ekinokokkozu Goruntuleme YontemleriKaracigerin ultrasonografik kistik siniflandirmasi icin kriterler ilk olarak 1981 yilinda Gharbi tarafindan yapilmis ve daha sonra 2001 yilinda Dunya Saglik Orgutu (WHO) tarafindan gelistirilmistir. Beyin ve akciger gibi diger bolgelerdeki kistler ABD ile iyi gosterilmemistir ve diger tarama tekniklerinin kullanilmasini gerektirir. TorasIk ve kemik tutulumunu teshis etmek icin ilk goruntuleme yontemi olarak geleneksel radyografi gerekebilir. X-isini bulgulari spesifik degildir ve cok sayi da kucuk opasite olarak gorsellestirilir.


Ekinokokozda Goruntuleme Yontemleri
Hidatik hastalik icin goruntuleme araclari bilgisayarli tomografi (BT), ultrasonografi (USG), manyetik rezonans goruntuleme (MRI), radyografi ve urografidir. Bununla birlikte bu goruntuleme yontemleri asagidaki gibidir:

Radyografi
Radyografi, kemik ve akciger hastaliginda goruntuleme icin birincil yontemdir. Komplike olmayan bir hidatik kist, gogus rontgeni uzerinde iyi sinirli bir homojen radyo-opasite gibi gorunur. Kistler sessizce posteroanterior rontgendeki karambol toplarina ve lateral rontgendeki daha sert toplara benzer. Mediasten, bronkovaskuler bilesenlerin basinci nedeniyle kistler garip sekilli bir kitle gibi gorunebilir. Coklu buyuk kistler ayrica ekinokokkoz icin patognomoniktir. Kistler, kistlerin icindeki centiklenmeye bagli olarak cift loblu gorunumde olabilir. Kucuk bir basIk gorunumde yuvarlak bir seklin kaybi, yarik bulgusu olarak adlandirilan bronsiyal yirtilmaya isaret eder. Atelektatik ve reaktif reaksiyonlar cok sinirli sinirlarin kaybina neden olabilir, bu da karsinom veya pnomoniyi taklit edebilir.


Bronsun bozulmasi nedeniyle perikist ve endokist arasina hava girisinde hilal isareti olarak adlandirilan radyolusent bir cerceve gorulebilir. Bu belirti hidatik kistler icin patognomonik degildir, ayrica karsinom, kan pihtilari, misetom ve Rasmussen anevrizmasinda da gorulebilir. Hava girisi artarsa endokist kuculur ve yirtilir, endokistte cift egri isareti olarak adlandirilan bir hava sivisi seviyesi gozlenir. Kist sivisindaki dogal zarlar, ayrica endokistin cokmesi durumunda nilufer isareti olusturur. Disi kistleri, kistlerin derin kisminda, sozde yukselen gunes goruntusu olarak adlandirilan dairesel radyo-opasiteler gibi gorunebilir. Oksuruk ile zarlar alinirsa perikist bosalabilir, rontgende hava dolu kistler kuru kist bulgusu olarak adlandirilir. Hastaliga eklenen enfeksiyon durumlarinda akciger apsesi taklit edilebilir. Karin rontgeni hepatomegali, sag hemidiyafram yukselmesi ve kist duvari kalsifikasyonu ile cikabilir. Kistin iyilesme suresi boyunca kistteki tum yapilar kalsifiye olur ve duz grafide yogun kalsifiye bir kitle gorulur.



BT ve Ultrasonografi
Kistler her zaman klasIk belirtiler gostermez ve tani ile ilgili engeller gerekli durumlarda BT yardimi ile ortusebilir. BT, kist duvari veya septal kireclenmeyi, kemik lezyonlarini, kalsifikasyonun arkasinda lokalize olan kistik bileseni saptamada yardimci olur. Ayrica, komplikasyonlari degerlendirmede ve USG’nin yeterli olmadigi durumlarda onemli bir tani aracidir. ABD radyasyondan yoksun kolayca erisilebilirdir. Duyarliligi yaklasIk % 100 olup, abdominal hidatidoz icin bir tarama yontemi olarak oncelige sahiptir. USG ve MRG kist icindeki hidatik kum, yavru kistler, natant membranlar ve vezikulleri gostermede basarilidir.


Bolunmus kapsullere ve kist boslugunda hareket eden skoliklere isaret eden hareketli hidatik kum kar firtinasi gorunumunde sunulabilir. Gharbi ve ekibi tarafindan sonografik gorunumle ilgili en yaygin kullanilan siniflandirmalar ve Dunya Saglik Orgutu Gayriresmi Calisma Grubu siniflandirmasi ekinokokkoz (WHO-IWGE) yapilmistir. Gharbi tip 1 en yaygin alt tiptir ve hidatik kumu olan veya olmayan saf bir kistik lezyon olarak sunulur. Gharbi tip II kistleri travma, kist dejenerasyonu, konakci tepkisi veya ilac tedavisinden sonra buyur. Endokist ve perikistin bolunmesi ile intrakistik basinc sonuclarinda azalma, kist boslugunda natant membranlar gorulebilir. Membranlarin tam yarilmasi morfolojik gorunumunden dolayi nilufer isareti olarak adlandirilir. Gharbi tip III kistler, yavru kistlerin komsu sinirlarini temsil eden bolmelerin bal petegi goruntusunu olusturan multivikuler kistlerdir. Disi kistleri hidatik matriks ile bolundugunde dairesel gorunumu gorulebilir. Gharbi tip IV kistleri, saglam bir gorunum veren dahili bir ekojenik matristen olusur. Ayirici tani icin, kati bir kitleyi dislamak icin yavru kistler veya membranlar aranmalidir. Gharbi tip V kistler duvar kalsifikasyonu ve yogun distal akustik golgeleme icerir. Yogun kireclenmis bir kistin olmus oldugu varsayilabilir. Bununla birlikte, kismen kalsifiye bir kist yine de canli bir kist olarak kabul edilmelidir.


Ekinokokkozu Goruntuleme YontemleriHidatik kistin goruntuleme bulgulari, kistik lezyonlardan kati gorunen lezyonlara farklilik gosterirken iyi tanimlanmis bir sivi birikimi gibi gorunebilir. Endokistin perikistten ayrilmasi nedeniyle natant membranlarin gorunumu olabilir. Kistin halka benzeri kalsifikasyonu, kistin farklilasmasi sirasinda tam bir kalsifikasyona yol acabilir. Spesifik goruntuleme bulgulari, yavru kistlerin gorsellestirilmesi, kist duvarinin kalsifikasyonu ve membran dekolmanidir ve erken donemde teshis edilmesi zordur. Hidatik hastaliginin gorunumu dort alt tipe ayrilabilir ve bunlar asagidaki gibidir.
Tip I: Ic tektonigi olmayan basit kisttir ve ultrasonda, unilokuler anekoik lezyonlar kadar iyi tanimlanmis gibi gorunmektedir. BT’de sivi birikmis lezyonlar olarak gorunurler. MR, homojen yuksek sinyal kisti bilesenlerini cevreleyen T1 izointens ve T2 hipointens periferik sinir (rim isareti) ile sivi birikmis bir kistik lezyonu gostermektedir.


Tip II: Hidatik kistler, yavru kistleri ve matrisi olan, bolunmus dogal zarlari veya yavru kistleri icerirler. Yavru kistin zayiflamasi, sirasiyla BT ve MRI’da maternal matriks icin hipodens / hipointenstir. Birden fazla kist varsa bunlar tirtikli tel gorunumunde tek bir kapsulle ortulur. Tip II HC, yavru kistlerin yasina, miktarina ve durumuna gore uc alt tipte siniflandirilir ve bunlar asagidaki gibidir.
• Tip IIa, periferde organize olmus yavru kistleri icerir.
• Tip IIb, ana kistin hemen hemen tum kapasitesini kapsayan, duzensiz sinirlara sahip daha buyuk yavru kistleri icerir.
• Tip IIc, eski kistin yipranmasini gosteren, serpilmis kalsifikasyonlara ve yavru kistlere sahip yuksek atenuasyonlu yuvarlak veya oval kitleler icerir.


Tip III: Kistler olu kalsifiye kistlerdir.
Tip IV: Hidatik kistler komplike kistlerdir, ekinokokkozun en yaygin komplikasyonlari ruptur ve superinfeksiyondur. Parazitik membranlarin dejenerasyonu kistin rupturune neden olur.
Bununla birlikte muhtemelen vucuttaki yirtilma yerine gore cesitli ikincil komplikasyonlar ortaya cikar. Hidatik kistlerin sonografik goruntulemesi icin kullanilan baska bir global siniflandirma Dunya Saglik Orgutu Gayri Resmi Calisma Grubu tarafindan sunulmustur.


Manyetik Rezonans Goruntuleme
MRG, kist duvari defekti, safra ve norolojik tutulumu gostermek icin daha iyidir. Kistler, T2W goruntulerinde hiperintens olup, muhtemelen kolajenden zengin perikist nedeniyle dusuk sinyal cercevesi ile kaplidir. Varsa yavru kistler T1 agirlikli goruntulemede intrakistik siviya kiyasla hipointens ve T2 agirlikli goruntulerde hiperintenstir. DW MRG, CE1 hidatik kistlerin hiperintens goruntusu ile diger basit kistlerden farklilasmasini saglar. Hidatik kistin gorunur difuzyon katsayisi (ADC), ic viskoz icerigi nedeniyle basit kistin ADC’sine kiyasla daha dusuktur. Ayrica basit kistlerin ADC degerleri ve tip I ila III hidatik kistlerin ADC degerleri apselerin ADC degerlerinden daha yuksektir, cunku ince sivi boyunca proton difuzyonu sinirlidir. Tip IV hidatik kist ve apselerin ADC degerleri onemli bir istatistiksel farklilik gostermez.


Ekinokokkozu Goruntuleme YontemleriMRG, duvarin ayrilmasiyla kist dejenerasyonunun derecesini gosterir, cokmus membranlar kist icinde bukulmus dogrusal bilesimler olarak gozlenir. Duvar kalsifikasyonu, BT’ye kiyasla MRG’de daha iyi gosterilmistir, ayrica, MRI, membranlarin asamali segregasyonuna isaret eden sinir duzensizliklerini temsil etmede BT’den daha basarilidir. MRG ayrica karaciger hidatik kistlerini diger basit kistlerden ayirt etmede daha iyidir. Kardiyak kistik ekinokokozda, transtorasIk ekokardiyografi, BT ve MR, lezyonun kistik yapisini ve bunun kalp odasi ile korelasyonunu gosterebilir. ERCP ve MRCP, safra kanallarinda, dilate safra kanallarinda sistobiliyer iliski, yavru vezikuller ve kistlerin germinatif membranlarini gosterir. Ancak yuksek intrakistik basinc nedeniyle kistin safra kanallari ile iletisimi ERCP ve MRCP ile etkin bir sekilde gosterilememektedir.


ALİNTİ ~
 
Alt 26 Mart 2021, 10:42   #2
AskHarfLeri
AskHarfLeri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Hayat Dediğimiz Boynumuza
İnsan Dediğimiz Yüreğimize Takar Kelepçeyi
Özgürce Yaşarken Mahkum Oluruz Zamana ...

Herkesin Hayatı Kendini Esir Alır
Kimse Kimsenin Görmez Zindanını ...
 
Alt 26 Mart 2021, 10:49   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
AskHarfLeri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize Sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
cok tşk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:16.