IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2020, 10:29   #1
Standart Kanser Hucresi Ile Ilgili Ilginc Gercekler

Kanser hucreleri, hizla cogalan, cogalma ve buyume yeteneklerini koruyan anormal hucrelerdir. Bu kontrolsuz hucre buyumesi, doku veya tumor kitlelerinin gelismesine neden olur. Tumorler gelismeye devam ederken, kotu huylu olarak bilinen tumorler bir yerden baska bir yere sicrayabilirler. Kanser hucreleri, normal hucrelerden cesitli sekillerde farklilik gosterir. Bu hucreler biyolojik yaslanma yasamaz, bolunme yeteneklerini surdurmez ve kendi kendini sonlandirma sinyallerine yanit vermez. Asagida kanser hucreleri hakkinda sizi sasirtabilecek on ilginc gercek var.

100’den Fazla Kanser Turu Vardir
Kanser Hucresi ile Ilgili Ilginc GerceklerPek cok farkli kanser turu vardir ve bu kanserler her tur vucut hucresinde gelisebilir. Kanser turleri tipik olarak icinde gelistikleri organ, doku veya hucrelere gore adlandirilir. En yaygin kanser turu, karsinom veya cilt kanseridir. Karsinomlar, vucudun disini kaplayan ve organlari, damarlari ve bosluklari kaplayan epitel dokusunda gelisir. Sarkomlar ise kemik, kas ve yumusak bag dokularda dahil olmak uzere adipoz, tendonlar, kan damarlari, lenf damarlari ve ligamanlarda olusabilirle. Losemibeyaz kan hucrelerini olusturan kemik iligi hucrelerinden kaynaklanan kanserdir . Lenfoma, lenfosit adi verilen beyaz kan hucrelerinde gelisir. Bu kanser turu B hucrelerini ve T hucrelerini etkilemektedir.



Bazi Virusler Kanser Hucreleri Uretir
Kanser hucresi gelisimi, kimyasallara maruz kalma, radyasyon, ultraviyole isIk ve kromozom replikasyon hatalari gibi bir dizi faktorden kaynaklanabilir. Ayrica virusler, genleri degistirerek kansere neden olma ozelligine de sahiptir. Tum kanserler ele alindiginda sadece % 15 ila 20’sine kanser viruslerinin sebep oldugu tahmin edilmektedir. Bu virusler, genetik yapiyi konakci hucrenin DNA’sina formulize ederek hucreleri degistirmektedirler. Viral genler, hucre gelisimini duzenleyerek, hucreye anormal yeni buyumeye girme yetenegi verir. Epstein-Barr virusu Burkitt lenfoma ile iliskili oldugundan, hepatit B virusu karaciger kanserine sebep olabilir, ayrica insan papilloma virusleri rahim agzi kanserinin olusmasina yol acabilir.

Tum Kanser Vakalarinin YaklasIk Ucte Biri Onlenebilir
Dunya Saglik Orgutu’ne gore, butun kanser vakalari ele alindiginda bunlarin yaklasIk % 30’u onlemek mumkundur. Tum kanserlerin yalnizca % 5-10’unun kalitsal gen kusuruna atfedildigi tahmin edilmektedir. Geri kalani cevresel kirleticiler, enfeksiyonlar ve yasam tarzi secimleriyle (sigara, kotu beslenme ve fiziksel hareketsizlik) ilgilidir. Kuresel olarak kanser gelisimi icin tek en buyuk onlenebilir risk faktoru sigara ve tutun kullanimidir. Ve bu konudaki arastirmalar akciger kanseri vakalarinin 70% sigara oldugunu tespit etmistir.

Kanser Hucreleri Seker Beslenir
Kanser Hucresi ile Ilgili Ilginc GerceklerKanser hucreleri, buyumek icin normal hucrelerin kullandigindan cok daha fazla glikoz kullanir. Glikoz, hucresel solunum yoluyla enerji uretimi icin gerekli olan basit bir sekerdir. Kanser hucreleri, bolunmeye devam etmek icin yuksek oranda seker kullanir. Bu hucreler enerjilerini yalnizca enerji uretmek icin sekerleri bolme islemi olan glikoliz yoluyla elde etmezler. Tumor hucresi mitokondrileri, kanser hucreleriyle iliskili anormal buyumeyi tesvik etmek icin gereken enerjiyi saglar. Mitokondri, tumor hucrelerini kemoterapiye daha dayanikli hale getiren guclendirilmis bir enerji rezervi saglamaktadir.

Kanser Hucreleri Vucutta Gizlenir
Kanser hucreleri, saglikli bulunan diger hucreler arasinda gizlenerek vucudun bagisIklik sistemini aktif olmasini onleyebilirler. Ornegin bazi tumorler, lenf dugumlerinin salgiladigi bir proteini salgilamaktadirlar. Protein, tumorun dis katmanini lenf dokusuna benzeyen bir seye donusturmesine izin verir. Bu tumorler kanserli doku degil saglikli doku olarak gorunur. Sonuc olarak bakildiginda, bagisIklik hucreleri bu tumoru zararli bir faktor olarak algilamamaktadir, dolayisiyla vucutta kontrolsuz bir formda buyumesi ve yayilmasina devam etmesine izin vermektedir. Diger kanser hucreleri vucuttaki bolmelere saklanarak kemoterapi ilaclarindan kacinirlar. Bazi losemi hucreleri kemikteki bolmeleri orterek tedaviden kacinirlar.

Kanser Hucreleri Sekil Degistirir
Kanser hucreleri, bagisIklik sistemi savunmalarindan kacinmak ve radyasyon ve kemoterapi tedavisine karsi korumak icin degisIkliklere ugrar. Ornegin kanserli epitel hucreleri, tanimlanmis sekillere sahip saglikli hucrelere benzemekten gevsek bag dokusuna benzemektedir. Bilim adamlari bu sureci, derisini doken bir yilanla iliskilendirir. Formu degistirme kabiliyeti, mikroRNA adi verilen molekuler anahtarlarin inaktivasyonuyla iliskilendirilmistir. Bu minik duzenleyici RNA molekulleri ayni zamanda gen ekspresyonunu duzenleme kabiliyetlerine sahiptirler. Bazi mikroRNA’lar inaktive oldugu zaman, tumor hucreleri form degistirme kabiliyeti kazanmaktadir.



Kanser Hucreleri Kontrolsuz Bir Sekilde Bolunur
Kanser Hucresi ile Ilgili Ilginc GerceklerKanser hucreleri, hucrelerin ureme ozelliklerini etkileyen gen mutasyonlarina veya kromozom mutasyonlarina sahip olabilir. Mitozla bolunen normal bir hucre, iki yavru hucre uretir. Ancak kanser hucreleri, uc veya daha fazla yavru hucreye bolunebilir. Yeni gelistirilen kanser hucreleri bolunme sirasinda ya kaybedebilir ya da fazladan kromozom kazanabilir. Kotu huylu tumorlerin cogu, kromozomlari kaybetmis hucrelere sahiptir.
Kanser Hucreleri Yasamak Icin Kan Damarlarina Ihtiyac Duyarlar
Kanserin belirleyici belirtilerinden biri, anjiyogenez olarak bilinen yeni kan damari olusumunun hizla artmasidir. Tumorlerin buyumesi icin kan damarlari tarafindan saglanan besinlere ihtiyaci vardir. Kan damari endoteli hem normal anjiyogenezden hem de tumor anjiyogenezinden sorumludur. Kanser hucreleri, yakindaki saglikli hucrelere, kanser hucrelerini besleyen yeni kan damarlari gelistirmelerini saglayan sinyaller gonderir. Calismalar, yeni kan damari olusumu engellendiginde tumorlerin buyumeyi durdurdugunu gostermistir.

Kanser Hucreleri Bir Bolgeden Digerine Yayilabilir
Kanser hucreleri, kan dolasimi veya lenfatik sistem yoluyla bir yerden digerine metastaz yapabilir veya yayilabilir. Kanser hucreleri, kan dolasimindan cikip dokulara ve organlara yayilmasina izin veren kan damarlarindaki reseptorleri aktive eder. Kanser hucreleri, bir bagisIklik tepkisine neden olan ve kan damarlarindan cevre dokuya gecmelerini saglayan kemokinler adi verilen kimyasal habercileri serbest birakir.

Kanser Hucreleri Programlanmis Hucre Olumunu Onler
Normal hucreler DNA hasari yasadiginda, hucrelerin programlanmis hucre olumune veya apoptoza girmesine neden olan tumor baskilayici proteinler salinir . Gen mutasyonu nedeniyle, kanser hucreleri DNA hasarini tespit etme ve dolayisiyla kendi kendini yok etme kabiliyetini kaybeder.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 26 Şubat 2022, 06:37   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Günümüzde git gide artıyor bu durum.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:34.