IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Haziran 2020, 18:06   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Epinefrin Seviyelerini Azaltmanin Yollari

Stresden kaynaklanan epinefrin, belirli yasam tarzi, diyet veya takviye stratejileri takip edilerek dogal olarak azaltilabilir. Test sonucunda yuksek epinefrin seviyeleri olan kisiler bazi stratejiler uygulayarak epinefrin seviyelerini azaltabilirler, ancak bu stratejiler herkes icin uygun olmayabilir. Bu yuzden onemli degisIklikler yapmadan once uzman bir doktorla gorusmeli ve bu stratejiler asla doktorun onerdigi bir tedavi veya ilac yerine kullanilmamalidir. Bu yazida epinefrin seviyelerini azaltmak icin uygulanabilecek bazi stratejiler uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Stresi Azaltmak
Aktiviteye bagli olarak vucudun gun boyunca epinefrin seviyelerinde ani yukselmeler olmasi normaldir. Bununla birlikte, uzun sureli epinefrin yukselmeleri saglik uzerinde zararli etkilere neden olabilir. Kronik yuksek epinefrinin arkasindaki en yaygin suclu stresdir. Stresi azaltmanin yollarini bulmak, kortinol gibi diger stres hormonlari ile birlikte epinefrinin kontrol altinda tutulmasina yardimci olabilir. Rahatlatici aktiviteler stresi azaltabilir ve stres hormonlarinin salinmasini onleyebilir. Kanitlanmis stres atma faaliyetleri arasinda meditasyon, yoga, dogada zaman gecirmek ve muzik dinlemek gelebilir.
Epinefrin seviyelerini dusurme de sadece mola vermek bile yardimci olabilir. 55 kisiyle yapilan bir arastirma, Alzheimer hastalarinin stresli bakicilarinin evde 2 hafta ara verdikten sonra epinefrin duzeylerinin dustugunu bulmustur. Gunluk olarak dinlenmek ve rahatlamak icin daha fazla zaman ayirmak epinefrin duzeylerinin azaltilmasi icin yardimci olabilir.



Sigarayi Birakmak
Sigara icmek idrarda epinefrin artisina neden olabilir. Aliskanligi birakmak epinefrin duzeylerini iyilestirmenin iyi bir yolu olabilir. Sigara icen 17 kisiyle yapilan kucuk bir calismada, epinefrin duzeylerinin sadece bir gun sigara icilmedikten sonra dustugu bulunmustur.

Kahve Icmeyi Azaltmak
Daha once de belirtildigi gibi, epinefrin seviyeleri kahve ictikten sonra keskin bir sekilde yukselebilir. Kisinin yuksek epinefrin konusunda endiseleri varsa, muhtemelen kafein tuketimini azaltmasi yardimci olabilir.

Taurin
Enerji iceceklerinde yaygin bir bilesen olan taurin, epinefrini de dusurebilir. 19 kisilik kucuk bir calismada, her gun 6 g taurin takviyesi epinefrin duzeylerini onemli olcude dusurmustur. Enerji iceceklerinden kacinmak ve kaliteli bir taurin takviyesi secmek yardimci olabilir.

Diger Kosullar
Epinefrini azaltmak icin asagida listelenen yaklasimlari destekleyen hicbir klinik kanit yoktur. Ve asagida listelenen calismalar, herhangi bir saglik yararini destekleyici olarak yorumlanmamalidir.
• EGCG, bildirilen bircok saglik faydasi olan yesil cayda bulunan bir antioksidan bilesIktir. Bir calisma, EGCG’nin hayvanlarda kafeinin neden oldugu epinefrin yukselmesine karsi koyduguniu bulmustur.
• Diyet antioksidanlari: Bir hucre bazli calismada epinefrinin neden oldugu DNA hasarina karsi korunan kuru zeytin yapragi ekstresi kullanilmistir. Bir sican calismasinda, domates ekstrakti epinefrinin neden oldugu kalbe zarar vermesini onlemistir.
Dusuk Epinefrin Duzeyleri Nedenleri
Burada gosterilen nedenler genellikle dusuk epinefrin ile iliskilidir. Dogru tani icin uzman bir doktora gorunmesi tavsiye edilmektedir.

Addison Hastaligi
Addison hastaligi, adrenal bezlerin hasar gormesinden kaynaklanir ve yeterli hormon uretemezler. Bu durum epinefrin dahil olmak uzere bircok hormon seviyesinin azalmasina yol acmaktadir. Semptomlar yorgunluk , kas gucsuzlugu ve cildin koyulasmasini icerebilir. 19 kisiyle yapilan bir calismada, Addison’lu hastalarda ortalama olarak, hasta olmayanlarin epinefrin seviyelerinin yarisindan daha azi oldugu tespit edilmistir.



ACTH EksIkligi
Adrenokortikotropik hormon (ACTH) eksIkligi, adrenal bezlerin yeterli miktarda epinefrin ve diger hormonlar uretmesini onleyen baska bir durumdur. Bu yorgunluk, kas agrisi ve kilo kaybi gibi semptomlara yol acabilir. ACTH normalde adrenal bezlerin hormon salmasi icin uyarilmasindan sorumludur. ACTH eksIkliginde, fonksiyonel olmayan bir hipofiz bezi yeterli ACTH uretmemektedir. 43 cocuk uzerinde yapilan bir calismada ACTH eksIkligi olan cocuklarin normal epinefrin duzeylerinin sadece % 10-20’sine sahip oldugu bulunmustur. Baska bir calismada, ACTH eksIkligi olan eriskinlerde idrarlarinda cok daha dusuk epinefrin duzeyleri tespit edilmistir.

Dopamin Beta: Hidroksilaz EksIkligi
Dopamin beta-hidroksilaz eksIkligi, bir kisiyi epinefrin veya norepinefrin uretemeyen cok nadir gorulen bir genetik bozukluktur. Bu duruma DBH genindeki mutasyonlar neden olur ve dusuk tansiyon, cinsel islev bozuklugu ve goz kapaklarinin sarkmasi gibi cesitli semptomlara yol acabilir.

Bobrek Disfonksiyonu
Bobreklerin zarar gormesi, epinefrinin idrar seviyesini etkileyebilir. Yapilan bir calisma, diyabete bagli bobrek hasari olan hastalarda katekolamin duzeylerini arastirmistir. Bu hastalarin da idrarda epinefrin duzeylerinin anlamli derecede dusuk oldugunu bulmuslardir.

Metabolik Sendrom
Bir kisiye obezite, yuksek tansiyon, yuksek kan sekeri ve yuksek kolesterolun bir kombinasyonuna sahip oldugunda metabolik sendrom teshisi konmaktadir. 577 kisiyle yapilan bir calismada, metabolik sendromu olanlarin idrarda daha dusuk epinefrin tespit edilmistir. Daha siddetli metabolik sendrom semptomlari olanlar en dusuk epinefrin duzeylerine sahip bulunmaktadir.

Alzheimer Hastaligi
Beynin hipokampus bolgesinde hasar, Alzheimer hastaliginin erken belirtilerinden biridir. Beynin bu bolgesi ayni zamanda vucuttaki katekolamin duzeylerinin kontrolune de yardimci olmaktadir. 115 hastanin bir calismasina gore, Alzheimer’la iliskili demansi olanlarda daha dusuk epinefrin duzeyleri bulunmaktadir.

Parkinson Hastaligi Ilaclari
Parkinson hastaligi, beynin belirli bolgelerindeki dopamin noronlarinin tahrip edilmesini icermektedir. Epinefrin gibi diger katekolaminler de degistirilebilir. Daha eski tarihli bir calisma, Parkinson hastaligi olan 83 kisinin idrarda daha yuksek epinefrin duzeylerine sahip oldugunu gozlemlemistir. Bununla birlikte, epinefrin sadece 50’li ve 60’li yaslarinda kisilerde yukselmistir. Bir kez dopamin (levodopa) ilaci verildiginde seviyeleri dusmustur. Yapilan baska calismalar levodopa’nin idrardaki epinefrini dusurdugunu dogrulamis, ancak tedavi edilmeyen hastalarda epinefrin degisIklikleri bulunamamistir. Bu nedenle, Parkinson hastaligi muhtemelen epinefrini etkilemez, ancak levodopa etkilemektedir.

Etkileri
Kronik olarak dusuk epinefrin duzeylerinin saglik uzerindeki etkileri iyi anlasilmamistir. Vucut genellikle gerektiginde epinefrin uretmek icin iyi bir is cikarir ve dusuk seviyelere sahip olmak nadirdir. Dusuk epinefrin duzeylerinin ana nedenleri, hepsi nadir gorulen adrenal ve hipofiz bezleri veya genetik bozukluklarla ilgili problemlerdir. Bu hastaliklar sIklikla norepinefrin ve kortizol gibi diger hormonlarda da eksIkliklere neden olmaktadir.
Dusuk epinefrin ile iliskili bazi semptomlar arasinda sunlar vardir:
• Dusuk kan basinci
• Dusuk kan sekeri
• Kilo kaybi
• Egzersiz guclugu
Dusuk epinefrinin etkileri, egzersiz sirasinda salinan epinefrin miktarini sinirlayabilen karmasIk bir durum olan kronik yorgunluk sendromu olan kisilerde de gorulebilir. Bu epinefrin eksIkligi, yorgunluk, dusunme guclugu ve kas agrisi gibi semptomlari kotulestirebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:18.