IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 09:52   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Vitaminler ve Mineraller Genleri Nasil Etkiler?

Gunluk alinan vitamin ve mineral dozu sagligin guclendirilmesine yardimci olur. Hastalik Onleme ve Sagligi Gelistirme Ofisi’ne (ODPHP) gore, ozellikle ABD nufusunun dortte ucunun sebze, meyve, sut ve yag bakimindan dusuk bir beslenme duzeni bulunmaktadir. Genetik varyasyonlar, genel sagligi ve vucudun besinleri nasil emdigini etkilemektedir ve genler sindirimi, emilimi ve vucudun besinleri nasil kullandigini kontrol etmektedir. Varyasyonlar vucudun vitaminleri ve mineralleri nasil isledigini degistirebilir; yararli vitaminleri zararli olanlara donusturebilir.
Vitamin ve minerallerin dogru dozu, yasami degistiren bir etki yaratabilir, olumsuz saglik semptomlarini ortadan kaldirabilir, enerjiyi geri kazanabilir, dinlendirici uykuyu artirabilir ve hatta genlerinizin ifadesini degistirebilir. Bu yazida vitamin ve minerallerin genler uzerindeki etkileri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Gen Yapisi
Genler, hucrelere benzersiz bir kimlik yaratmalari talimatini veren molekuler lifler olan deoksiribonukleik asitten (DNA) yapilir. Genler, ozellikleri belirleyen DNA’nin bir bolumunu olustururken, bir alel, bir kromozom uzerinde yer alan canli bir DNA kodlamasi ve bir genin spesifik bir formudur. Ebeveynlerden miras kalan rastgele mutasyonlardan ve karisimlardan kaynaklanabilecek gen varyasyonlari nedeniyle kisiler farkli farklidir.
Bir ebeveynden sorunlu bir gen geliyorsa, heterozigottur (bir kopya). Her iki ebeveynin de sorunlu geni var ve cocuga onu gecirdiyse, homozigottur (iki kopya). Bir genin iki kopyasi bulundugunda risk artar. Ancak bu, belirli bir hastaliga yakalanacagi anlamina gelmez. Gunumuzde genetik testler ve sag saglik uzmanlari sayesinde, gen bulgulari yorumlanarak kisiye yasam tarzi ayarlamalari yaparak yardimci olmak, kotu genleri durdurmak ve iyi genlere aktive icin girisimde bulunmak mumkundur.



Vitaminler ve Mineraller
Genetik test, genetik varyasyonlara dayanarak hangi besinlerin vucuda uyumlu oldugunu tanimlamaktadir. DNA sekanslama egilimi daha uygun hale geldikce, tam genomlarin yukselmesi kisisel genomlarin sekans testini de artiracaktir. Bu testler kanser ve kalp hastaligina genetik yatkinligi gosterir, ayni zamanda ideal saglik icin hangi vitaminlere (ve dozaja) ihtiyac duyuldugunu gosterir.
Vitaminler ve mineraller genlerinizi degistirebilir. Vitaminler, vucuttaki cesitli kapasitelerde islev goren organik molekullerden olusmaktadir. Enzimatik reaksiyonlar icin ortak faktorler olarak hizmet ederler ve bir diyetin bir parcasi olmak icin cok onemlidir. Mineraller diyet acisindan onem tasir, fonksiyonel ve yapisal rolleri desteklemek icin gereklidir. Vitaminler ve mineraller birlikte, yiyecekleri onarmak, geri yuklemek ve enerjiye donusturmek icin calisirlar. Onemli bilesenlerin eksIkligi vucuda onemli zarar verebilir. Ornegin, eski zaman denizcileri genellikle C vitamininin tukenmesinden iskorbut sIkayetleri yasamislardir. Tam tersine, dogru miktarda besin onemli saglik yararlari saglayabilir.
Aslinda, insan immun yetmezlik virusu (HIV) enfekte hastalarin lenfositlerinde DNA’nin oksidatif modifikasyonunu onleyen antioksidan vitaminlerle takviye uzerine bir calisma yapilmistir. Hastalara antioksidan A, C ve E vitaminleri eklendi veya plasebo verilmis, vitamin takviyesi, plasebo alan hastalara kiyasla tum modifiye DNA bazlarinin seviyelerinde onemli bir azalmaya neden olmustur.

Vitamin ve Minerallerle Gen Fonksiyonunu Nasil Arttirir?
Tek Nukleotid Polimorfizmleri (SNP’ler), bir kisinin genlerini (enzimlerini) normalden daha az verimli hale getirir. Bu genellikle aciklari tam calisma duzenine dondurmek icin basit takviye gerektirir. Gen populasyonundaki SNP’lerde varyasyonlar fonksiyonu ve bazi durumlarda vitaminlere yaniti etkiler. Yillardir, biri icin neyin iyi oldugunu one suren, digeri icin iyi olmayabilecegini one suren Teklik Prensibi’ni ortaya koyulmaktadir. Bu nedenle, genetik islevi optimize etmek icin ozellestirilmis bir takviye rejiminin uyarlanmasi onemlidir. Genlerin ekspresyonunu kontrol etmek, genlerin optimum saglik icin neye ihtiyaci oldugunu anlamayi icerir. Genler stres, diyet ve toksinler gibi cevresel faktorlere uyum saglar ve genellikle dogumda kokenlerinden degismektedir.

Genlere Hangi Vitamin ve Mineraller Faydalidir?
Vitaminler ve mineral eksIklikleri DNA hasarina neden olabilir ve folat, B12, B6 ve C, cinko ve demir vitaminlerinin eksIkliklerinin DNA hasarina ve kansere yol acabilecegini gosteren kanitlar vardir. Amerika BirlesIk Devletleri’nde ve diger ulkelerde besin eksIklikleri belirgindir. Uygun takviye (gelistirilmis diyetle eslestirilmis), kronik hastalik ve erken yaslanma riskini azaltabilir.
Nutrigenetik ve Nutrigenomik Prensiplerine gore mikro besinlerdeki eksIklik DNA replikasyon stresini ve genomik dengesizligi, endojen ve cevresel genotoksinlerin neden oldugu DNA hasarina duyarliligi arttirir ve ayrica epigenetik mekanizmalar tarafindan gen ekspresyonunun normal kontrolunu devre disi birakir. Faydali olan vitamin ve mineraller su sekilde siralanabilir.:
• Nukleotid sentezi ve DNA replikasyonu: Folat, B12 vitamini, magnezyum, cinko ve demirdir.
• DNA metilasyonunun ve kromozom stabilitesinin korunmasi: Folat ve B12 vitaminidir.
• DNA oksidasyonunun onlenmesi: C vitamini, E vitamini, cinko, manganez ve selenyum.
• DNA hasari algilama ve onarimi: Biasin, cinko, demir, magnezyum. CBS geninin B6’ya ihtiyaci vardir. COMT geni magnezyum gerektirir.
• Homosistein seviyelerini duzenlemek ve MTHFR gen varyantlari C677T ve A1298C’yi azaltmak (folat metabolizmasinin verimliligini azaltir): Folat Metilasyon SNPS’nin daha fazla B12, folat, B6 ve B2’ye ihtiyaci vardir. 5465G ila A ve 744G ila C PEMT gen varyantlari, premenopozal kadinlarda gorulen dusuk seviyeleri azaltmak icin kolin gerektirir.
• Bazi onkogenlerin (kansere neden olan gen) ekspresyonunu duzenler: beta-karoten, retinoik asit, alfa-tokoferil suksinat ve D vitamini.
Ozellestirilmis vitamin ve minerallerin takviyesi cesitli saglik yararlarina sahiptir, ancak en onemlisi mumkun olan en iyi genetik sagligi korumaktir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:18.