IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mayıs 2020, 09:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Agmatinin Saglik Acisindan Faydalari

Agmatin, vucutta dogal olarak uretilen ve cesitli vucut sureclerinde anahtar rol oynayan bir bilesIktir. Bununla birlikte, agmatin bir dizi takviye ve ilacla etkilesime girer. Agmatinin bir cok faydasi oldugu iddia edilmektedir. Bu yazida agmatinin saglik acisindan faydalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.
Agmatin takviyeleri, tibbi kullanim icin FDA tarafindan onaylanmamistir ve kati klinik arastirmalardan yoksundur. Agmatinin potansiyel faydalarinin cogu sadece hucre veya hayvan calismalarinda arastirilmistir ve agmatini herhangi bir saglik yarari icin onermek icin yeterli kanit yoktur. Her durumda, daha iyi calisilmis bir alternatif mevcuttur. Yonetmelikler, takviyeler icin uretim standartlari belirler, ancak bunlarin guvenli veya etkili olduklarini garanti etmez. Bu yuzden agmatin takviyesi almadan once doktorla gorusulmesi tavsiye edilir.

Agri
Arastirmacilar su anda agmatinin agri yonetimindeki potansiyel rolunu arastirmaktadirlar ancak insan arastirmasi eksIktir. Fitiklasmis lomber disk bulunan 61 katilimcinin 2 calismasinda, 10 gun boyunca agmatin takviyesi agriyi azaltti ve yasam kalitesini iyilestirmistir. Agmatin, agriya asiri duyarliligi azaltmis ve sicanlarda omurilik yaralanmasinin boyutunu azaltmistir. Ayrica agmatin, nitrik oksit sentaz aktivasyonunu onleyerek ve sicanlarda NMDA reseptorlerini bloke ederek noropatik agriyi azaltmistir.



Akil Sagligi
Arastirmacilar su anda agmatin takviyesinin ruh sagligi uzerindeki etkisini arastirmaktadir. Sadece hayvan calismalarina dayanarak, agmatin anksiyete, depresyon veya stresi yonetmede bazi potansiyele sahip olabilir, ancak insan calismalari gerekli olacaktir ve daha iyi calisilmis bircok strateji vardir.

Endise ve Depresyon
NRF2’yi arttirarak agmatin, beyin hucrelerini yuksek seviyelerde stres hormonu kortizolunden koruyarak sicanlarda depresif davranisi onlemistir. Agmatin, sicanlarin prefrontal korteksinde adenilat sIklazini arttirmistir. Adenilat sIklaz duzeylerinde azalma depresyon ile iliskilidir. Olarak 3 depresif hastalarin kucuk bir pilot bir calismada, agmatin takviyesi muhtemelen araciligiyla, NMDA reseptor-bloke ederek ve serotonin yollarinin tum hastalarda depresif semptomlar tamamen yok olmasina neden olmustur. Agmatin ayrica yuzme testleri ve seyrusefer labirentlerinde sicanlarda kaygiyi azaltmistir.

Stres
Agmatin, yuksek vucut sicakligini, lipopolisakkaritler (LPS) adi verilen bakteriyel toksinlerin neden oldugu farelerde uzun sureli isi stresi ve atesten onemli olcude azaltmistir. Agmatin ayrica LPS’ye maruz kalan farelerin hayatta kalma oranini arttirmistir. Agmatin depresyon ve biliste rol oynamaktadir, ancak simdiye kadar yapilan arastirmalarin buyuk cogunlugu hayvanlarda olmustur.

Kas Buyumesi
Agmatin, sicanlarda luteinize edici hormon (LH) uretimini uyarmistir. Artan LH seviyeleri testosteron seviyelerini arttirmaktadir. Testosteron seviyelerini artirarak agmatin, kas buyumesi ve artmis atletik performans icin optimal hormonal ortama katkida bulunmustur. Agmatin, insulin duyarliligini ve farelerin kaslarina glikoz alimini arttirmistir. Artmis insulin duyarliligi, buyume ve onarim icin glukoz ve amino asitlerin kaslara daha etkili sekilde kapatilmasina neden olmaktadir. Agmatin sicanlarda istahi da arttirdi. Istah artisi, kas kutlesini arttirmak icin gerekli olan kalori tuketiminin artmasina neden olabilir. Bu potansiyel fayda sadece hayvanlarda incelenmistir. Agmatinin bu amac icin yararli olup olmadigini belirlemek icin insan denemeleri gerekecektir. Hayvan calismalarinda, agmatin uyarilmis hormonlar ve kas buyumesi icin gerekli diger faktorlerdir.

Beyin Sagligi ve Norolojik Hastaliklar
Inme
INOS ve nNOS’u inhibe ederek ve eNOS’u artirarak agmatin, sicanlarda inmeden kaynaklanan beyin hasarina karsi korunmustur. ENOS’un arttirilmasi, kan akisini arttirmak icin kan damarlarini genisleterek beyni korumaktadir. Bu, beyne kan akisindaki bir azalmadan (iskemik inme) oksijen eksIkligi zamanlarinda hasari onler. Ek olarak, agmatin inmeden beyin hasarina katkida bulunan 2 enzim olan iNOS ve nNOS’u azaltmistir.
Alzheimer hastaligi
Insulin direnci, Alzheimer hastaliginin ayirt edici ozelligi olan beyindeki plak ve norofibriler yumaklarin birikmesine yol acabilir. Agmatin, insulin sinyalini kurtararak ve sicanlarin beyinlerinde plak ve norofibriler yumaklarin birikmesini onleyerek bilissel gerilemeyi onlemistir.
Sinir onarimi
Agmatin, fasiyal sinir yaralanmasi olan sicanlarda sinir yenilenmesini arttirdi. Bu, agmatinin noronlarin buyumesini ve onarimini engelleyebilen nNOS inhibisyonundan kaynaklanabilir.
Nobetler
Glutamat ve NMDA reseptoru, nobet aktivitesinin baslatilmasi ve yayilmasinda rol oynamistir. Agmatin, NMDA reseptorlerini bloke ederek farelerde ve sicanlarda nobetleri onlemektedir. Bu faydalar simdiye kadar sadece hayvanlarda incelenmistir. Bu amac icin agmatinin guvenligini ve etkinligini belirlemek icin insan denemeleri gerekecektir. Agmatin beyinde ve sinirlerde rol oynar, ancak sinir sistemi bozukluklari icin potansiyel faydalari sadece hayvanlarda arastirilmistir.
Mekansal Bellek
Arastirmacilar, agmatinin hafiza olusumundaki potansiyel rolunu arastiriyorlar (ozellikle BDNF ve adenilat sIklaz yoluyla), ancak yine, insan denemeleri eksIktir. Agmatin, mekansal ogrenme gorevleri sirasinda artar ve hipokampusta (beynin hafiza ile iliskili bir bolgesi) yuksek seviyelerde depolanir. Bir norotransmitter olarak rolu hafiza olusumu ile iliskilidir.
Agmatin, uzamsal bellek konsolidasyonunu veya bellegin ilk kaydedilmesini ve saklanmasini gelistirmis, ancak sicanlarda anilarin alinmasini etkilememistir. Agmatin anilarin olusumunda rol oynar gibi gorunmektedir, ancak bilise olan potansiyel faydalari insanlarda arastirilmamistir.
Kilo Yonetimi
Agmatin sicanlarda kilo alimini azaltmistir. Agmatin sicanlarda yag yakimini, yag kompozisyonunu ve kas kutlesini arttirmistir. Bir kez daha, sadece hayvan calismalari mevcuttur. Kilo kaybi ve kilo yonetimi icin daha iyi secenekler vardir ve en iyi stratejiler her zaman saglikli bir diyet ve egzersizdir.
Insulin Duyarliligi ve Kan Sekeri
Agmatin, sicanlarda mTOR ve glikoz tasiyici 2 (GLUT2) uretimini azaltarak insuline direncli sicanlarda insulin duyarliligini gelistirmistir. Agmatin, adrenal bezlerin endorfin uretimini artirarak sicanlarda kan sekeri duzeylerini dusurmustur. end-endorfinler kandan iskelet kasi dokusuna glikoz alimina neden olmaktadir. Bu sonuclari insanlarda tekrarlamak icin klinik calismalara ihtiyac duyulacaktir.
Arterlerin Sertlesmesi
Agmatin, arterlerin% 40 oraninda sertlesmesine ve farelerde iyi (HDL) kolesterol seviyelerinin artmasina neden olan plaklari (aterosklerotik lezyonlar) azaltmistir, ancak bu etki insanlarda arastirilmamistir.
Enflamasyon
Agmatin, sicanlarda enflamatuar stimulasyondan sonra iNOS ekspresyonunu baskilayarak inflamasyonu azaltmistir. Sicanlarda agmatin, anti-enflamatuar etkileri nedeniyle septik sokla iliskili kan basincini ve bobrek fonksiyonunu azaltmayi onlemistir. Bu potansiyel yarari arastirmak icin henuz insan denemeleri yapilmamistir. Enflamasyonu azaltmak icin diger stratejiler hakkinda uzman bir doktorla gorusulmesi tavsiye edilir.
Alkol ve Morfin Geri Cekilmesi
Agmatin, anksiyete ve sicanlarda titreme gibi alkol yoksunlugu semptomlarini onlemistir. Bu etkiler yoksunluk geciren insanlarda incelenmemistir.
Kanser Arastirmasi
Agmatin su anda olasi bir antikanser bilesigi olarak arastirilmaktadir, ancak arastirma henuz ilk asamalarindadir. Bu sonuclar sadece ileri calismalarin yapilmasi gerektigini gostermektedir; gelecekteki denemeler, agmatinin canli bir hayvandaki kansere karsi hic etkili olmadigini bulabilir. Agmatin, farelerde bag dokusu tumorlerinin buyumesini engellemistir. Agmatin ayrica bir laboratuvar calismasinda poliamin uretimini azaltarak bagirsak tumor hucrelerinin buyumesini onlemistir. Yine, bu cok erken calismalar kanserde agmatini onermek icin bir neden degildir; sadece agmatin uzerine daha fazla arastirma yapilmasini onermektedirler. Kanseri yenme olasiligini artirmak icin tamamlayici tedaviler araniyorsa, mevcut tedavi planina tamamlayici tedaviler ilave edilebilir. Agmatin, devam eden yeni kanser terapileri arayisinda beklenmedik bir supheli gibi gorunmektedir, ancak arastirmalar devam etmektedir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:53.