IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mayıs 2020, 09:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Agmatin Nedir, Etki Mekanizmasi ve Etkilesimleri Nelerdir?

Agmatin, amino asit L-arginin’den dogal olarak olusan bir bilesIktir. Agirlikli olarak noronlarda bulunan bir norotransmitterdir. Arastirmacilar coklu reseptorleri hedefleyebildiginden, arastirmacilar bunu karmasIk hastaliklarin spektrumu baglaminda arastirmaktadir. Ayrica, bazi arastirmalar agmatinin bilissel islev, stres esnekligi, ruh hali ve atletik performansta rol oynayabilecegini one surmektedir. En yuksek agmatin seviyeleri, orada yasayan mikroplar tarafindan uretildigi bagirsakta bulunur. Ayrica diyet formunda, ozellikle fermente gidalarda ve agmatin sulfat gibi tamamlayici formlarda bulunur. Agmatin ayrica karacigerdeki mitokondri tarafindan az miktarda uretilmektedir.

Etki Mekanizmalari
Agmatin bircok hucrenin ic isleyisinin dogal bir bilesenidir ve bu nedenle hucresel islevle karmasIk etkilesimlere sahiptir. Arastirmacilar, insan ve hayvan hucrelerini ve bakterileri inceleyerek agmatin mekanizmalarini ve etkilerini cozmek icin calismaktadirlar. Agmatin, NOS (nitrik oksit sentaz) uretimini bloke ediyor gorunmektedir: Nitrik oksit (NO) ureten 3 ana enzim vardir; iNOS, nNOS ve eNOS:
• iNOS (induklenebilir) , zararli bakterileri oldurmek icin bagisIklik sisteminin bir fonksiyonu olarak buyuk miktarlarda NO uretilmektedir.. Isaretlenmezse, iNOS iltihaplanmaya neden olabilir.
• nNOS (noronal) beyindeki noronlar arasindaki iletisimi kolaylastiran bir sinyal molekuludur. Isaretlenmezse, nNOS noronlarin buyumesini ve onarimini engelleyebilir.
• eNOS (endotel) artan kan akisi icin kan damarlarinin kaplamasindaki vazodilatasyona isaret eder. Artan kan akisi kan basincini dusurur ve oksijen ve besinlerin ithalatini ve hucresel atik urunlerinin ihracatini arttirir.
Dolayisiyla, bazi arastirmacilar agmatinin iNOS ve nNOS’u inhibe ederek ve eNOS’u artirarak nitrik oksit seviyelerini duzenleyebilecegine inanmaktadir. Diger hucre calismalarinda agmatinin su sekilde oldugu bulunmustur:
• Blok NMDA reseptoru: Agmatin, 2 NMDA (N-metil-D-aspartat) reseptorune baglanir ve glutamatin bunlara baglanmasini onlemektedir. Bu, norotransmitter glutamat nedeniyle noron olumunun asiri uyarilmasini onleyebilir.
• Alfa-2 adrenerjik (a2A) reseptorlerini aktive etmek: Agmatin, alfa-2 adrenerjik reseptorlerine kuvvetle cekilir. Dusuk doz agmatin 2A reseptor aktivasyonunu arttirirken, daha yuksek konsantrasyonlar onu bloke etmektedir. Agmatinin bazi etkileri yohimbin ve rauwolscine gibi a2A reseptor blokerleri ile ortadan kaldirilabilir.
• Blok nikotinik asetilkolin reseptorleri: Agmatin nikotinik asetilkolin reseptorlerine baglanir ve asetilkolinin kendisine baglanmasini onlemektedir.
• Imidazolin reseptorlerini aktive etmek: Agmatin guclu bir imidazolin reseptor aktivatorudur. Imidazolin reseptorlerinin aktivasyonu, adrenal bezlerden beta- endorfinlerde (agriyi azaltan ve agri, stres veya korkuya yanit olarak davranisi duzenleyen opioid reseptor aktivatorleri) bir artisa neden olabilir.
• Rapamisin (mTOR) yolunun mekanik hedefini aktive etmek: mTOR, hucre buyumesini ve hayatta kalmayi ve protein sentezini duzenleyen bir proteindir. Agmatin, antidepresan etkiler olusturabilen bu yolu aktive etmektedir.
• Nukleer faktor E2 ile iliskili faktor 2’yi (Nrf2) aktive etmek: Agmatin, yaralanma ve iltihaplanma ile tetiklenen oksidatif hasara karsi koruma saglayan antioksidan proteinlerin uretimini artiran Nrf2 yolunu aktive etmektedir.
Bu hucre calismalari bize agmatinin hucresel islevle nasil calistigi ve etkilesime girdigine dair bir fikir verebilir, ancak agmatinin saglik sonuclarini etkileyip etkilemeyecegini konusunda bilgi vermez. Bunun icin, bu bilesIk icin oldukca eksIk olan klinik calismalara ihtiyac vardir. Agmatin bircok hucresel yolun iyi anlasilmayan bir bilesenidir. Nitrik oksit sentaz (NOS) uretimini bloke ettigi gorulmektedir.
Agmatin seviyelerinin herhangi bir tibbi amac icin insan vucudunda olculmedigini ve agmatini yukseltmenin veya dusurmenin saglik icin iyi olup olmadigini bilinmemektedir. Agmatine odaklanmak yerine, iltihaplanma, kolesterol ve doktorun izleyebilecegi diger belirtecler gibi daha guvenilir saglik gostergelerine dikkat edilmesini onerilir. Her zaman oldugu gibi, diyet, egzersiz ve takviye rejiminizde onemli degisIklikler yapmadan once uzman bir doktorla gorusmek gerekir.



Agmatin Duzeylerini Artirici Faktorler
Ketojenik Diyet
Normal diyetle [sicanlara kiyasla ve agmatin seviyelerinde) beslenen sicanlara nispeten ketojenik diyet ile beslenen sicanlarda GABA’da onemli bir artis yasanmistir.
Soguk Termojenez (Soguga Maruz Kalma)
Agmatin seviyeleri, sican beyninin (serebellum haric) tum bolgelerinde 4 ° C’de 4 saat sureyle 4 saat boyunca soguk strese maruz kaldiktan sonra artmistir, ancak oda sicakligina maruz kaldiktan sonra degildir.
Agmatin Sulfat Takviyesi
Agmatin, vucuttaki agmatin seviyelerini arttirmakta etkili olan agmatin sulfat olarak bilinen toz formunda oral bir takviye olarak mevcuttur. Agmatin sulfat ile dogrudan takviye, insanlarda incelenen agmatini arttirmanin tek yoludur. Su anda agmatin takviyesinin insan vucudu uzerindeki uzun vadeli etkilerinin ne olabilecegi belirsizdir; saglik icin daha iyi calisilan stratejiler hakkinda uzman bir doktorla gorusulmesi onerilir.

Ilac ve Takviye Etkilesimleri
Arginin
Arginin nNOS ve eNOS’u arttirir. Diyabetik sicanlarda nitrik oksidi arttirdi. Bununla birlikte, kisa sureli arginin takviyesi saglikli insanlarda nitrik oksidi arttirmayabilir. Agmatin ve arginin her ikisi de eNOS’u arttirmak icin calisir (kan damarlarini gevsetmek ve kan akisini arttirmak); ancak, birlesIk etkiler henuz net degildir. Bircok kullanici birlikte alindiginda anekdotsal olarak artmis vazodilasyon etkilerini rapor etmektedir. Bununla birlikte, agmatin ve arginin, agmatin nNOS’u dusurdugu ve arginin nNOS’u arttirdigi icin de karsit olarak calisir. Agmatinin nNOS azaltimini inhibe ederek arginin, sinir rejenerasyonu ve opioid toleransinin onlenmesi gibi yararli norolojik etkilerini inhibe etmistir.
Sitrulin
Sitrulin ve agmatinin kombine etkileri hakkinda cok az sey bilinmektedir. Bununla birlikte, sitrulinin buyuk bir kismi vucutta arginin haline donusturulerek arginin seviyelerinin artmasina neden olur. Bu nedenle, sitrulin, arginin ile benzer sekilde agmatin ile etkilesime girebilir
Yohimbin
Agmatin, a2A reseptorunu aktive eder ve yohimbin onu bloke eder. Bu, azalmis agri ve artan istah dahil a2A reseptor aktivasyonu ile iliskili agmatinin yararli etkilerini ortadan kaldirabilir.
Alkol
Agmatin, ulser gelisme riskinin artmasi nedeniyle alkolle birlikte alinmamalidir.

Diger Etkilesimler
Lityum
Lityum ve Agmatin antidepresan etkiler gelistirmek icin NMDA reseptorleriyle sinerjistik olarak etkilenmektedirler. Agmatin, farelerde lityumun antidepresan etkisini arttirdi; bu etki insanlarda arastirilmamistir.
Opiatlar (orn. Morfin)
Agmatin, morfinin agri kesici etkisini arttirdi ve sicanlarda ve yassi kurtlarda morfin bagimliligini ve yoksunlugunu azaltmistir. Agmatin, agri yonetiminin tedavisinde daha dusuk dozda bagimlilik yapici maddelere izin verebilir. Ancak bu, insan calismalarinda dogrulanmamistir.
Kannabinoid Reseptor Aktivatorleri
Agmatin, sicanlarda isidan kaynaklanan agriya duyarliligi azaltmada kannabinoid reseptor aktivatorlerinin agri kesici etkilerini arttirmistir. Mekanizma acik olmasa da, agmatin dolayli olarak kannabinoid reseptoru tip 1’i (CB1) etkilemektedir; ek calismalar gerekecektir.

Dozaj
Su anda agmatin sulfat icin standart bir doz yoktur, cunku birini belirlemek icin yeterli insan calismasi yoktur. Bununla birlikte, noropatik agri uzerine yapilan calismalar gunde 1 g ila 2.5 g agmatin saglamistir.

Agmatinin Yan Etkileri
Kucuk yan etkiler, katilimcilarin kucuk bir yuzdesinde bulanti, ishal ve kusmayi icermekteydi; bu, birkac gun kullanimdan sonra kesilmistir.



Sinirlamalar ve Uyarilar
Agmatin takviyesinin etkileri uzerine cok az insan calismasi yapilmistir. Cogu arastirma kemirgenlerde yapilmistir ve bu calismalar buyuk bir tuz tanesi ile yapilmalidir. Gelecekteki klinik calismalar, insanlarda bu iddia edilen faydalari cok iyi curutebilir.
Agmatin, argininden turetilen az calisilmis bir norotransmitterdir. Sinir sisteminde, ozellikle bagirsaga giden ve bagirsaktan gecen sinirlerde onemli bir rol oynadigi gorulmektedir. Arastirmacilar su anda agmatin takviyesinin saglik yararlari olup olmadigini arastiriyorlar. Birkac erken klinik calisma, agri yonetimi ve zihinsel saglik icin umut verici sonuclar bulmustur, ancak insan calismalari cok sinirlidir ve simdiye kadar agmatinin onerilen her kullanimi icin daha iyi calisilmis alternatifler vardir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:00.