IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2020, 11:49   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Probiyotiklerin Dogurganlik, Gebelik ve Bebek Gelisimine Faydasi Olabilir mi?

Probiyotikler, dogumdan once ve sonra anne ve cocuk icin endometriozis, gebelik ve saglik sonuclarinda iyilestirilmis sonuclar ile iliskilendirilmistir. Bu yazida probiyotiklerin dogurganlik, gebelik ve bebek gelisimi konusunda faydalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Probiyotikler ve Ureme Sagligi
Hamilelik ve dogum hem annenin hem de cocugun hayatindaki en savunmasiz surecler arasindadir ve probiyotik takviyeleri bagisIklik fonksiyonunu destekleyebilir ve bu sure zarfinda ureme fonksiyon bozuklugunu onleyebilir. Bununla birlikte, probiyotik takviyeleri herkes icin olmayabilir. Probiyotikler de dahil olmak uzere hamilelik sirasinda kullanmak istenilen saglik stratejileri hakkinda uzman bir doktorla gorusmek onemlidir.



Hamilelik
Yasamin ilk 1500 gunu boyunca belirli bir probiyotik setinin kullanilmasi bebeklerde enfeksiyon ve inflamatuar olay riskini azaltabilir. L. rhamnosus, annelerde ve bebeklerinde bagisIkligi duzenleyerek olumlu tepkiler vermesini saglamistir. Buna ilave olarak, dogum oncesi bir faydali etkilerinden bazilari L.ramnoz takviyesi bir olasi immun programlayabilecegi dusundurmektedir. L. rhamnosus ile dogum oncesi takviyenin yenidogan mikrobiyotasinin bilesimini degistirdigi ve Bifidobakterilerin egemen oldugu yararli bir profili tesvik ettigi bildirilmistir.
Emzirme doneminde L. casei ile fermente edilen sut alimi, dogumdan sonra annenin immunolojik yanitinin modulasyonuna hafifce katkida bulunmus ve emzirilen cocukta gastrointestinal atak insidansini azaltmistir. B. animalis spp. gebelikte laktis takviyesi anne sutunde fetal immun parametreleri ve immunomodulator faktorleri etkileme potansiyeline sahiptir. B. animalis ssp. laktis, artan anti-rotavirus ve anti-polioviruse ozgu IgA ile kanitlanan bagisIklik tepkisini arttirarak emzirmeme ve sezaryen dogumunun olumsuz bagisIklik ile iliskili etkilerini hafifletmistir.
Gebeligin sonlarinda L. salivarius’un oral yoldan uygulanmasi hamile kadinlarda meme enfeksiyonunu onlemistir. L. acidophilus, L. casei ve B. bifidum , gestasyonel diyabetes mellituslu gebelerde aclik plazma glikozunu, insulin seviyelerini ve insulin direncini ve artan insulin duyarliligini onemli olcude azaltmistir. Ayrica, serum trigliseritlerinde ve VLDL kolesterol konsantrasyonlarinda onemli dususler kaydedilmistir. Simbiyotik iceren B. coagulans, gebe kadinlarda kan insulin duzeylerini, HOMA-IR ve HOMA-B’yi azaltmistir. S. Cerevisiae nitrik oksit radikalleri uzaklastirilmis ve azalmis oksidatif stres de, kirmizi kan hucreleri, preeklamptik fetus ve hafifletilen gerilme durum 10 antioksidan savunma ile iliskilidir.
L. casei iceren fermente sutun surekli tuketimi, kabizlikla ilgili semptomlari hafifletmis, tatmin edici bagirsak aliskanligi saglamis ve dogumdan sonra kadinlarda hemoroidden daha erken iyilesme ile sonuclanmistir. Fermentum agriyi hafifletmis ve agrili emziren kadinlarin anne sutundeki Staphylococcus yukunu azaltmistir. Hamilelik sirasinda ve dogumdan hemen sonra, probiyotikler hem annenin hem de bebegin saglik ve mikrobiyota bilesimini gelistirmistir.

Endometriozis
L. gasseri endometriozisli hastalarda menstruel agri ve dismenore gelistirmistir. L. gasseri ayrica farelerde ve sicanlarda karin boslugunda endometriyal dokunun buyumesini inhibe etmistir.

Bebek Buyumesi
B. animalis spp. laktis takviyesinin HIV’li annelerden dogan bebekler ve erken dogan bebekler gibi hassas bebeklerde buyume uzerinde olumlu bir etkisi olmustur. B. breve, cok dusuk dogum agirlikli bebeklerde aspire edilen hava hacmini ve gelismis kilo alimini onemli olcude azaltmistir. Plantarum turu, kronik yetersiz beslenme sirasinda bebek farelerinin buyumesini surdurmustur.

Bebeklerde Besleme Toleransi
B. coagulans ile takviye edilmis erken dogmus bebeklerin beslenme toleransi duzelmistir. S. boulardii’nin profilaktik takviyesi, kilo alimini ve beslenme toleransini arttirmis ve 30 yasin uzerindeki erken dogmus bebeklerde hicbir olumsuz etkisi yoktur. Oral yoldan uygulanan S. boulardii, cok dusuk dogum agirlikli (VLBW) bebeklerde beslenme toleransini ve klinik sepsisi gelistirmistir.

Testosteron
L. reuteri yaslanan farelerde genc serum testosteron duzeylerini ve testis boyutunu artirmistir. Probiyotik iceren L. acidophilus, B. bifidum ve L. helveticus tavsanlarda testosteron duzeylerini yukseltmistir.



Kadin Dogurganligi
Plantarum, farelerde inflamasyona bagli infertiliteyi iyilestirmistir. Plantarum dogal mikroflorayi guclendirdi ve E. coli ile enfekte olan farelerde dogurganligin yeniden ortaya cikmasina neden olmaktadir.

Oksitosin
L. reuteri, farelerde “iyi hissetme” hormonu oksitosin seviyelerini arttirmistir.
Probiyotikler hamilelik, dogum ve dogurganlik sonuclari uzerine bir dizi klinik calismada umut verici sonuclar vermistir. Hamile kadinlar probiyotik takviyeleri aldiginda, hem kendilerinin hem de yeni doganlarinin sagligi dogumdan once ve sonra iyilesmistir. Hem anne hem de bebek bagisIkligi gelistirilmis ve yeni doganlarda mikrobiyota bilesimi iyilestirmistir. Hayvan arastirmalari, probiyotiklerin erkek dogurganligina (testosteron uretimini koruyarak), gebe kalma olasiligina ve oksitosin salinimina (sosyal bag ile baglantili) da faydali olabilecegini dusundurmektedir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:08.