IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2020, 12:00   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hasimato (Hashimoto) Tiroiditi Dogal Tedavi Yontemleri

Eger Hashimoto tiroidit belirtileri varsa oncelikle doktorun tavsiye ettigi tedavi yontemleri uygulanmalidir. Anormal tiroid hormon duzeylerine dair dogrudan bir kanit yoksa ve tiroid bezi normal calisiyor gibi gorunuyorsa, kisinin doktoru bir muddet hastayi izlemeyi tercih edebilir. Sentetik tiroid hormon replasmani, vucuttaki tiroid hormon seviyelerini duzeltmek icin kullanilan standart tedavidir. En yaygin sentetik versiyon levotiroksindir (L-T4). Tedavi genellikle omur boyu surer – ancak gerekli dozaj degisebileceginden, doktorunuz muhtemelen 12 ayda bir tiroid hormon seviyenizi kontrol etmeye devam edecektir.
Yatmadan once ac karnina L-T4 almak, daha yuksek tiroid hormon konsantrasyonlari ve daha dusuk TSH seviyeleri ile sonuclanir, ancak bazi insanlar icin L-T4 en iyi sabah ac karnina alinir. Bununla birlikte, bazi calismalar kahvalti ile birlikte ya da kahvaltidan once almak arasinda fark bulmamistir. Levotiroksin alan hastalarin onemli bir azinligi (% 12), muhtemelen T4’un aktif formuna, T3’e (mutasyonlar, tiroid kanseri veya tiroid cikarma ameliyati) bozulmus olmasi nedeniyle tedaviden sonra devam eden semptomlar bildirmektedir. Bu durumda, L-T4 tedavisine sentetik T3 eklemek yardimci olabilir.
59 hipotiroidili kadin uzerinde yapilan bir calismada, 12 hafta sonra sentetik T4 ve T3 kombinasyonunun yasam kalitesini, kaygiyi ve depresyonu iyilestirmede T4’u tek basina almaktan daha etkili oldugu bulunmustur. Kurutulmus tiroid, hipotiroidizmi tedavi etmek icin sIklikla alinan ve hem T3 hem de T4 iceren domuz ve ineklerin tiroid bezlerinden yapilan bir takviyedir.
70 hipotiroid hastasi uzerinde yapilan bir klinik calismada, 16 hafta boyunca kurumus tiroidin ortalama 3 kilo agirlik kaybi ile sonuclandigi, levotiroksin alan hastalarda ise kilo kaybi gorulmedigi bulunmustur. Kurutulmus tiroidin, levotiroksini tercih eden 13 hasta ile karsilastirildiginda, hastalarin neredeyse yarisi (34) tarafindan tercih edilmesinin nedeni budur.
LT4 tedavisine ragmen hipotiroidizm belirtileri varsa doktorla gorusulmeli ve bu kombine tedavilerin kisinin durumuna yardimci olup olamayacagini izlenmelidir. Tedavi plani dikkatlice takip edilmeli ve onceden doktora danismadan asla degistirilmemeli ve tedaviye devam edilmelidir. Ek olarak, asiri diyet iyotu bircok calismada otoimmun tiroid bozukluklari ile iliskilendirilmistir ve doktorlar genellikle bu nedenle dusuk iyotlu bir diyet onermektedir. Amerikan Tiroid Dernegi’ne (ATA) gore, “dusuk iyot” diyeti tipik olarak dusuktur ve sunlarda bulunur:
• Iyotlu tuz
• Deniz urunleri
• Deniz yosunu
• Mandira
• Yumurta sarisi

Hashimoto Tiroidine Dogal Cozumler
Eger doktor kisi icin tamamlayici dogal yaklasimlari uygun goruyorsa asagida belirtilenlerden bir veya birkaci denenebilir. Unutulmamalidir, bu yaklasimlarin hicbiri doktorunuzun onerdigi tedavi veya recete ettigi ilaclarin yerine yapilmamalidir.
Egzersiz yapmak
Daha fazla egzersiz yapmak tiroid bezinizin calisma seklini iyilestirebilir. 20 yetiskin ve 36 ergen uzerinde yapilan 2 kucuk calismada, egzersiz TSH seviyelerini dusururken T3 ve T4’u arttirmistir. Ancak, egzersizi hafifletmek yarardan cok zarar verebilir. T3 duzeylerini dusurebilir ve inflamasyonu artirabilir (Th17 bagisIklik yaniti). Bu nedenle, yeni bir egzersiz rejimine baslamadan once ilimli egzersiz yaptiginizdan ve daima doktorla gorusulmelidir.
Stresi azaltmak
Stres tiroid fonksiyonunu azaltir. Tekrarlanan stres glukokortikoid uretimini arttirir, bu da T3, T4 ve TSH seviyelerini azaltmaktadir.
Mavi bloklama gozlukleri kullanmak
Melatonin, uyku ve uyaniklik dongulerini kontrol eden epifiz bezi tarafindan salgilanan bir hormondur. Uyku gozlukleri, vucudun geceleri yeterli melatonin olusturmasina izin verir. Bozulmus tiroid fonksiyonunun bir sonucu olarak yorgunluk veya obstruktif uyku apnesinin (OSA) etkilerinden muzdarip insanlar, mavi-bloke edici gozlukler veya melatonin takviyesinin uyku dongulerini duzeltmek icin etkili bir arac oldugunu dusunebilirler. Gun ortasinda art arda gun isigina maruz kalinmasi gece melatonin salim seviyelerini arttirir, bu da sirkadiyen ritimdeki anormallikleri duzeltmeye yardimci olur.
Ancak cok fazla melatonin bir sorun olabilir. Saglikli bireylerle karsilastirildiginda, otoimmun hastaliklari olan cogu insanda gece yarisi melatonin sekresyonu daha yuksektir. Sonuc olarak, daha yuksek melatonin seviyeleri, otoimmun hastaliklari olanlarda sIklikla olumsuz etkileri olan inflamatuar yanitlara (inflamatuar sitokinlerde artis) yol acmaktadir. Yuksek melatonin duzeylerinin hucre gelisimi ve tiroid hormon sentezi uzerinde inhibe edici etkileri vardir.
Normal melatonin seviyeleri, daha iyi uyku elde etmek ve otoimmun tiroidit semptomlarinin yogunlugunu azaltmak icin onemlidir. Son olarak, domuz tiroid dokusunda melatoninin antioksidan benzeri etkileri uzerine yapilan bir calisma, melatoninin tiroid kanseri baslangici (Fe + H2O2 ile induklenen yag dokumu) ile iliskili zararli DNA yikimina karsi korunmada etkili olabilecegini gostermistir.
Dusuk seviyeli lazer tedavisi
Hashimoto hastalarinda boyun ve ust goguste dusuk duzeyli lazer tedavisinden sonra daha az L-T4 tedavisi gerekiyordur. Ayrica, anti-tiroid peroksidaz duzeyleri dusmustur. Bu tamamlayici yaklasimin tedavi rejimine bir ek olarak yardimci olup olamayacagini doktora danisilmalidir.
Diyet
Diyet, tiroid sagliginin kritik bir bilesenidir. Asagidakiler tiroid fonksiyonunu iyilestirebilecek diyet degisIkliklerine ornektir. Onlari doktorla gorusmek, besin eksIkliklerini ve diger istenmeyen etkileri onlemek icin her zaman oneriler dikkate alinmalidir.
• Dusuk karbonhidrat diyetler: Dusuk karbonhidratli bir diyet surdurmek, antitiroid molekullerinin ve diger otoantikorlarin (antimikrozomal, anti-tiroid peroksidaz) duzeylerini dusurebilir. Colyak hastaligiyla es zamanli olarak ilgilenenler icin glutensiz bir diyet, otoimmun tiroid antikorlarinin ve muhtemelen tiroid iltihabinin azaltilmasinda etkili olabilir. Bununla birlikte, otoimmun hastaliklari olan kisiler icin glutensiz diyetlerin etkinligi konusunda oybirligiyle sonuclanmamasi onemlidir. Yeni tani konulan colyak hastaligi hastalari uzerine bir yil suren bir calismada, glutensiz diyette bir degisIklige ragmen tiroid bezinin atrofiye devam ettigi bulunmustur. Bu nedenle, glutensiz diyetler, ozellikle tiroid bezini etkileyen otoimmun hastaliklarin gelismesini onlemek icin herkes icin calismayabilir. Yine de, gluten intoleransi olup olmadigini kontrol ettiginizden emin olun, cunku colyak hastaligi Hashimoto ve diger hipotiroidizm turlerinde daha sIk gorulur.
• Dusuk goitrojen diyetler: Guatrojenler, tiroid bezi iyot alimini sinirlandirarak tiroid hormonu uretimini azaltan maddelerdir. Turpgiller sebzeleri (brokoli, lahana, karnabahar) guatrojen icerir ve yuksek tuketim seviyelerinde dusuk iyot alimi olan kadinlarda tiroid kanseri riskinde artis ile iliskilendirilmistir. Guatrojen bakimindan zengin diger gidalar arasinda bazi tahillar (sorgum, dari, misir), sebze kokleri (salgam, manyok) ve baklagiller (soya fasulyesi, Lima fasulyesi) bulunur. Goitrojenler ayrica tiroid iltihabina neden olur, bu nedenle dusuk guatrli bir diyet Hashimoto’nun guatr cesidinden muzdarip insanlar icin yararli olabilir.



Takviyeler
Asagidaki takviyeler Hashimoto tiroiditine de yardimci olabilir. Unutulmamalidir, sadece eksIklik durumunda bazi vitamin ve mineral takviyeleri alinmasi tercih edilir. Bazilari asiri dozlarda toksIk olabilir ve hatta hipotiroidizm veya beyin sisi kotulesebilir. Bu takviyeleri almadan once doktora danisilmasi tavsiye edilir.
• D Vitamini: D vitamini eksIkligi Hashimoto tiroiditi hastalarinda yaygindir ve hipotiroidizmi tamamlama ilerlemesinde rol oynayan bir faktor olabilir. Hashimoto hastalarinda 2 ay boyunca D vitamini (D3, kolekalsiferol) replasman tedavisinden sonra anti-tiroksin seviyeleri dusmustur. Bununla birlikte, postpartum tiroiditli kadinlarda otoantikorlarda spontan azalma olabilecegini belirtmek onemlidir. Ek olarak, bir calismada onemli miktarda antitiroid antikoru olan kadinlarda dusuk D vitamini duzeyleri bildirilmis, ancak erkeklerde ayni negatif korelasyon bulunmamistir. Bu nedenle, bazi erkekler Hashimoto semptomlarini tedavi etmek icin D vitamini takviyesinden o kadar faydalanamayabilir.
• B12 vitamini: Hipotiroidizmi olan kisilerde B12 vitamini eksIkligi yaygindir (yaklasIk% 40). B12 vitamini takviyesi, Hashimoto’nun yorgunluk ve depresyon dahil semptomlarini azaltabilir.
• Selenyum ve Myoinositol: Selenoproteinler tiroid fonksiyonu icin gereklidir. Selenyum eksIkligi, selenoproteinlerin tiroid bezindeki fazla hidrojen peroksiti gidermesini onleyerek iltihaplanma ve tiroid hastaligi riskinde artisa neden olmaktadir. Selenyum takviyesi (50 ila 100 g/gun) otoantikor seviyelerini kontrol etmeye yardimci olabilir, boylece Hashimoto tiroiditinde yaygin olan hipotiroidizm semptomlarinin yogunlugunu azaltmaktadir. Bununla birlikte, etkinligi tum bireyler icin esit degildir. Buna ek olarak, bir selenyum iceren bir isleme (kas inositol ve seleno metionin) zararli tiroid oto-antikorlar azaltabilir.
• Demir: Demir eksIkligi uygun tiroid fonksiyonunu onler. Ozel demir iceren proteinler (tiroid peroksidazlar) tiroid hormonlarinin uretilmesine yardimci olur, ancak demir seviyeleri dusuk oldugunda hormon uretimi de azalir. Demir takviyesi tedavisi ozellikle Hashimoto tiroiditi olan anemik kadinlarla ilgili olabilir. Demir takviyesi sonrasi tiroid bozuklugu olan anemik kadinlarda tiroid hormon konsantrasyonlari geri yuklenebilir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:51.