IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2020, 12:00   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogal Zeytinyagini Anlama Yontemleri Nelerdir?

Gunumuzde bircok sivi yag turu vardir. Bu sivi yaglardan biri de zeytinyagidir. Diger sivi yaglarla kiyaslanmayacak kadar kaliteli ve faydali olan zeytinyagi, Prof. Dr. Canan Karatay basta olmak uzere, bircok bilim insaninin onerisidir. Her sabah tuketildigi takdirde insan sagligina yuzlerce fayda saglayan dogal zeytinyagini anlamak icin bazi yontemler vardir.


Sektorde olusan yogun talep sebebiyle, bircok kotu amacli kisi ya da kurum merdiven alti olarak tabir edilen zeytinyagi ureterek tuketiciyi kandirmaktadir. Peki, dogal zeytinyagini anlama yontemleri nelerdir? Bu sorunun cevabini vermeden once zeytinyagi cesitleriyle ilgili bilgi verip, son olarak cevabi iletecegiz. Cunku temelden ogrenilmesi, anlama noktasinda daha faydali olacaktir.

Zeytinyagi Cesitleri Nelerdir?
Gunumuzde temelde 4 cesit zeytinyagi bulunmaktadir. Bu cesitler de kendi aralarinda ayrilmaktadir. Bu 4 cesit yag; naturel sizma zeytinyagi, naturel birinci zeytinyagi, riviera zeytinyagi ve pirina yagidir. En cok tercih edilen ise naturel sizma zeytinyagi, ardindan da naturel birinci zeytinyagidir. Riviera ve pirina; kalite seviyesinin ve dogal olarak faydasinin dusuk olmasi sebebiyle tuketiciler tarafindan pek tercih edilmemektedir.

Naturel Sizma Zeytinyagi
Naturel sizma zeytinyagi icin en cok tercih edilen alt zeytinyagi cesidi Naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyagi olarak kendini gostermektedir. Cunku diger tum zeytinyagi cesitleri arasinda besin degerleri acisindan en kaliteli zeytinyagi budur. Zeytinlerin yesilken, erken hasat yontemiyle toplanmasi ve maksimum 4 saatlik surec icerisinde uretim bandina alinmasiyla uretim sureci baslayan naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyaginin uretiminde kontinu yontemi kullanilir. Bu yontemle birlikte zeytin bir takim fiziksel islemlerden gecerek yagini salar.

Ilk olarak temizlenen zeytinler, sonrasinda kirilir ve hamur haline getirilir. Hamur haline getirme surecinde sicaklik 26 dereceye kadar sabit tutulursa soguk sIkim yontemi uygulanmis olur. Eger 26 dereceyi gecerse, normal uretim yapilmis olur ve soguk sIkim kapsaminda degerlendirilemez. Naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyaginin dizyem araligi 0,4 ila 0,6 araligindadir.


Naturel Birinci Zeytinyagi
Naturel birinci zeytinyagi, dizyem araligi naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyagina kiyasla daha fazla olan yagdir. Yine zeytinlerin erken hasat yontemiyle toplanmasiyla uretilir. Genel olarak sicak yemekler ve kizartmalarda tercih edilen naturel birinci zeytinyaginin tadi, erken hasat soguk sIkim zeytinyagina gore daha yogundur. Oleik asit orani %2’den dusuk seviyededir.

Pirina Yagi
Pirina, zeytinin sIkilmasinin ardindan cikan posaya verilen isimdir. Naturel birinci sizma zeytinyagi ve naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyagina gore faydasi neredeyse yok denilecek kadar az olan pirina yagi, gunumuzde genellikle restoranlar, oteller ve toplu yemek pisirilen alanlar tarafindan tercih edilmektedir. Bu isletmelerin tercih etme sebebi ise fiyati ve kolay bozulmamasidir. Ev kullanimi icin kesinlikle onerilmez. Cunku insan sagligina sagladigi fayda 1 tanedir. O da vucudun su ihtiyacini bir nebze de olsa gidermesidir. Sizma zeytinyagi ve birinci zeytinyagi; sagladigi faydalarla kalbi koruma altina alip, bunun yani sira kanser tarzi hastaliklara karsi yuksek bagisIklik saglarken, ev tuketiminde onlarin tercih edilmesi daha mantikli olacaktir.

Dogal Zeytinyagini Anlama Yontemleri Nelerdir?
Zeytinyagi, tuketim orani her gecen yil artan ve milyonlarca kisi tarafindan severek tuketilen bir tuketim urunudur. Dolayisiyla bircok kisi ve kurum tarafindan da uretilmektedir. Burada, dogal olup olmamasi oldukca buyuk onem tasir. Cunku dogal olmayan zeytinyagi; ne fayda anlaminda ne de farkli bir anlamda insan sagligina hicbir katkida bulunmadigi gibi, icerdigi kimyasala gore zarar dahi verebilir. Peki bir zeytinyaginin dogal olup olmadigi nasil anlasilir? Bunun icin 3 farkli yontem vardir. En kesin yontem laboratuvar analizidir. Bu yonteme basvurmadan once on test asamasi icin de; koku ve tat testi yapilir. Genel olarak zeytinyaglari koku ve tat testinde dogal olup olmadigini kanitlamaktadir. Iste Oz Koyum tarafindan aldigimiz bilgilere gore bir zeytinyaginin dogalligini anlamak icin yapilacak testler:

Koku Testi

Zeytinyagi, koku acisindan baskin bir tuketim urunudur. Kapagini actiginiz andan itibaren sizi yesilliklerin icerisine goturecektir. Taze sulanmis cim kokusu, ferah ot kokusu, cagla – badem kokusu, baskin zeytin kokusu gibi kokular algilanmalidir. Eger kokladiginizda bu kokulari algilayamiyor, bunun yerine direkt olarak boya gibi kimyasal kokular aliyorsaniz aldiginiz zeytinyagi kesinlikle dogal ve gercek bir zeytinyagi degildir. Eger dogal olarak aldiginizi dusunuyorsaniz direkt olarak iade etmelisiniz.

Tat Testi

Eger dogalligini merak ettiginiz zeytinyagi koku testinden gecmisse; sirada tat testi vardir. 1 cay kasigi zeytinyagini agzina almaniz, birkac saniye beklettikten sonra yutmaniz size dogalligini gosterecektir. Zeytinyagini agzina almanizla birlikte dilinizde acimtirak bir hissiyat meydana gelecektir. Bu cok yogun olmasa da olmalidir. Yuttugunuzda ise genzinizde yakarlik hissiyati birakacaktir. Eger bu hissiyatlar varsa, koku testinden de basarili bir sekilde gecilmisse aldigini zeytinyagi dogaldir. Fakat boyle bir hissiyat yoksa normal su gibi yutabiliyorsaniz, sudan tek farki kivami ve tadiysa, bu durumda aldigini zeytinyagi ne yazik ki dogal zeytinyagi degildir.

Laboratuvar Testi

Yukarida verdigimiz test yontemleri dogal yontemlerdir. Bunlarin yani sira bir de laboratuvar testi vardir. Bu testle birlikte bir zeytinyaginin dogal olup olmadigini %100 kesinlikle ogrenebilirsiniz. Cunku bugun zeytinyagi analizi yapan laboratuvarlarda birbirinden farkli 16 yontem kullanilmakta ve zeytinyagi, yapi taslarina kadar inceleme altina alinmaktadir. Laboratuvar testi birkac saat icerisinde tamamlanmakta ve sizlere dogal / kaliteli olup olmadigiyla ilgili bilgi verilmektedir.

Hangi Zeytinyagi Tercih Edilmeli?
Zeytinyaglari arasinda naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyaginin tercih edilmesini oneriyoruz. Cunku bu zeytinyagi; gerek sagladigi faydalar, gerekse icerdigi polifenol ve antioksidanlar acisindan oldukca zengin bir yagdir. Dogrudan tuketime uygun olmasi ise; her sabah tuketildiginde vucuda sagladigi inanilmaz faydalari beraberinde getirmektedir. Bu yuzden eger yaglar arasinda bir secim yapilacaksa; bu secim naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyagindan yana olmaktadir.

Dogal zeytinyagini anlama yontemleri ile ilgili bilgilerini aktaran Oz Koyum; ayni zamanda naturel erken hasat zeytinyagi ve bununla birlikte naturel birinci zeytinyagi uretimi de yapmaktadir. 1957 yilindan beri Burhaniye / Pelitkoy’de bulunan zeytinliklerinden hicbir kimyasal uygulamasi yapmadan, Iyi Tarim uygulamalarina gore hasat ettigi zeytinlerini kendilerine ait fabrikalarinda, yine kimyasal islem kullanmadan sadece fiziksel islemlerle zeytinyagina cevirmektedir.

Yapilan laboratuvar analizlerinde %100 basariyi yakalayan Oz Koyum zeytinyaglari, 2019 – 2020 yeni sezonla birlikte tuketim orani oldukca yukselmis, musteri portfoyunu her gecen gun genisletmeye devam etmistir.

2018 yili icerisinde 2 farkli uluslararasi yarismada aldigi oduller; zeytinyaginin kalitesini ortaya cikaran en buyuk garantileri olmustur. Bu yarismalar;

2018 – 11. Uluslararasi Zeytinyagi Yarismasi
2018 – Uluslararasi Ustun Lezzet Odulu (Zeytinyagi Kategorisi) olarak siralanmaktadir.
Eger zeytinyagi satin alinacaksa, bircok uzmanin onerdigi gibi bizler de Oz Koyum naturel sizma erken hasat soguk sIkim zeytinyagi satin alinmasini oneriyoruz. Firma, 150 TL ve uzeri alisverislerde ucretsiz, alti alisverislerde ucretli kargo yontemiyle Turkiye’nin 81 iline maksimum 3 is gunu icerisinde urununu ulastiriyor.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:55.