IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2020, 12:53   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Neti Potun (Nazal Sulamanin) Saglik Acisindan Faydalari

Caydanlik benzeri bir kap ve biraz tuzlu suyun burun tikanikligi icin bu kadar kolay ve hizli bir rahatlama sunabilmesi oldukca guzel bir durumdur. Bir neti pot kullanmak zor degildir ve pahali degildir. Ayrica cok sIk yapilmasi gerekmez. Uygun sekilde kullanildiginda, geleneksel tip dunyasi bile butunsel ve Ayurveda tibbi uygulayicilari ile hemfikirdir. Neti pot, alerjiler, soguk alginligi, sinus enfeksiyonlari ve hamilelik dahil olmak uzere her turlu nedenden dolayi burun tikanikligini gidermek icin harika bir cozumdur. Bu asirlik burun sulama aracini desteklemek icin bilimsel calismalar da vardir. Dogru temizlenmis neti potnda katkisiz tuz ve guvenli saf su ile kullanilacagi ise onemli bir puf noktadir.
Burun tikanikligi yasayanlar neti pot kullanmasi tavsiye edilir ve bu sadece bes dakikadan daha kisa bir surede, cok kolay ve pratik bir uygulama ile rahat nefes almak icin denenmesi gereken bir uygulama olarak gosterilir. Bu yazida neti porunun faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Tikanik Sinusler
Neti pot; Hindistan’da, burun tikanikliklarina ve alerjilere yardimci olmak icin yuzyillar boyunca kullanilmistir. Bazen toz, polen, kimyasallar veya sentetik kokulari iceren cevresel tahris ediciler nedeniyle sinus tikanikligi yasanabilir. Genel olarak, bir neti pot ile burun sulama yapmak, genel sinus tikanikligini azaltmak icin mukemmel bir aractir. Sebep ne olursa olsun, neti pot istenmeyen tikaniklari ve asiri mukusu temizleyerek burnun ic kismini daha saglikli, daha az tahris edici bir duruma getirmeye yardimci oldugu bilinir.

Soguk Alginligi
Soguk alginliginin en klasIk istenmeyen semptomlarindan biri burun tikanikligidir. Ayrica sinus bas agrisi ve yuz agrisi eslik edebilir. Soguk alginligi nedeniyle tikali bir burun icin bir neti pot kullandiginda, mukusu inceltilebilir, boylece daha kolay bosalir. Bu, coklu soguk alginligi semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilir. Bir neti pot kullanmaya ek olarak, mukusu parcalamaya yardimci olmak icin cok fazla su icilmesi onerilmektedir.

Sinus Enfeksiyonlari
Bir neti pot kullanmak akut sinus enfeksiyonuna yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda kronik sinuzit icin rahatlama saglayabilir. Kanada Tabipler Birligi Dergisi’nde yayinlanan bir arastirmada, kronik sinus enfeksiyonlari olan hastalarin semptomlarini iyilestirebildigini ve alti ay boyunca olumlu sonuclari koruyabildigi tespit edilmistir. Calisma denekleri sadece sinus tikanikligindan kurtulmakla kalmamis, ayrica daha az bas agrisi yasamislar ve recetesiz satilan ilaclara cok daha az basvurmuslardir. Macquarie Universitesi’nde rinoloji profesoru olan Dr. Richard J. Harvey, daha yuksek hacimli neti kaplarinin kesinlikle burun spreylerini bogduguna dikkat cekmektedir. Bunun nedeni, neti potnun aslinda tahris edici maddeleri ve asiri mukusu ortadan kaldirarak gercek nazal irrigasyonu gerceklestirmesidir.

Alerjiler
Yillik bazda alerjisi olan milyonlarca insan vardir ve bu sezon geldiginde neti pot kullanmak iyi bir cozum olabilir. Mevsimsel alerji belirtileri genellikle burun tikanikligi ve burun sonrasi damlamayi icerir. Michigan Sinus Merkezi’nin es direktoru Melissa Pynnonen’e gore, semptomlari hafifletmek icin en iyi yontemlerden biri burun sulamasidir. Burun icin bu guclu bir temizleyicidir ve bir neti pot ile burun irigasyonunun yaygin sinus sorunlari icin ilaclardan daha iyi calismaktadir. Dr.Pynnonen gibi bircok doktor, yaygin burun ve sinus semptomlari icin birinci basamak tedavi olarak neti pot dusunmektedirler.
Amerikan Journal of Rhinology and Allergy’de yayinlanan 2010 bilimsel incelemesi, tuzlu su cozeltisi ile burun sulamasinin sadece alerjilerin neden oldugu tikali bir burnu iyilestirmenin guvenli ve ucuz bir yolu olmadigini dogrulamaktadir. Ayrica alerji hastalarinin genel yasam kalitesini iyilestirir ve alerji ilaclarina daha az ihtiyac duyulmasini saglamaktadir.

Gebelige Bagli Sinus Sorunlari
Bazi kadinlar icin hamilelik, asiri yeme istegi veya yorgunluktan cok daha fazla sIkayetlere neden olmaktadir. Hormonlarindan dolayi sansli olarak kabul edilen bazi kadinlar ise genellikle sadece burun tikanikligi yasarlar. Amerikan Gebelik Dernegi ve Mayo Klinigi gibi gebelik uzmanlari, burun tikanikligini, genel tikanikligi ve sinus enfeksiyonlari ve anneler icin alerjilere bagli tikanikligi iyilestirmek icin neti potn guvenli ve etkili bir ev ilaci oldugunu dusunmektedirler. Ve hamilelikte bu problemi yasayan kadinlar icin eti pot kullanimini onermektedirler.

Horlama
Sinus tikanikligi horlamaya neden olursa, neti pot bu sIkayetin cozumunde yardimci olabilir. Burun tikanikligindan kurtulduktan sonra, istenmeyen horlama aliskanligindan kurtulmak muhtemeldir. Bir neti pot, bazilari icin horlamadan kaliteli bir uyku icin ideal cozumdur.



Yaslanma Karsiti ve Stres
Muhtemelen Neti’nin duzenli pratiginin yuzun kas gerginligini hafifletmeye yardimci olabilecegini dusunulmez fakat bu da yuzun genc ve kirisIksiz gorunmesini saglar. Kas gerginligini gidermek de zihin uzerinde yatistirici, rahatlatici bir etkiye sahiptir ve duygusal gerginligi, anksiyete ve depresyon semptomlarini azaltmaya ve ayrica zihinsel netligi gelistirmeye yardimci olabilir. Nazal sulama, sol ve sag burun delikleri arasinda bir denge saglar ve sirayla, beynin sol ve sag hemisferlerini calistirir. Bu, esas olarak vucudun geri kalanini duzenleyen tum merkezi sinir sistemi boyunca bir uyum ve denge durumuna neden olur. Ilginc bir sekilde, yuksek zihinsel yeteneklerden sorumlu olan beynin on loblari en iyi sekilde calismaya baslar.
Son calismalar semptomlari hafifletmek icin burun sulama kullanimini desteklemektedir. Wisconsin Universitesi tarafindan yapilan bir arastirma, tuzlu burun irrigasyonunun sinus semptomlarini ve yasam kalitesini iyilestirip iyilestirmeyecegini ve tibbi sinuzit oykusu olan yetiskinlerde ilac kullanimini azaltip azaltmayacagini tespit etmistir. Denekler, burnu sulamak icin alti ay boyunca her gun kabartma tozu ile kombine bir salin cozeltisi kullanmislardir. Sonuclar sinus semptomlarinda bir azalma, sinusle iliskili yasam kalitesinde bir artis ve sIk sinuzit hastalari icin ilac kullaniminda bir azalma gostermistir.
Wisconsin Universitesi’nde yapilan ayri bir calisma , elektronik bir ankete katilan aile doktorlarinin yuzde 87’sinin kronik rinosinuzit, mevsimsel alerjik rinit ve viral ust solunum yolu enfeksiyonlari gibi ust solunum rahatsizliklari olan hastalarina salin burun sulamasi onerdigini bulmustur. Yetiskinlere yardimci olmanin yani sira, bu tedavinin cocuklar icin de etkili oldugu kanitlanmistir. Arastirmalar, salin nazal sulama yapan ve antihistaminik ilac kullanan mevsimsel alerjisi olan cocuklarin semptomlari azaltma olasiliginin yalnizca ilac kullanan cocuklardan daha olasi oldugunu gostermektedir. Ek olarak, neti kabini kullanan cocuklarin antihistaminik ilac kullanimlarini azaltabildigi bulunmustur.
Ozet olarak egzersiz, temiz diyet ve yeterli uyku, sagliginizi korumanin daha belirgin yollarindan biridir. Burnu saglikli bir vucuda giden bir diger onemli yoldur. Burun pasajlari kirlilige, alerjenlere ve diger tahris edici maddelere karsi ilk savunma hattidir; onlari temiz ve calisir durumda tutmak onemlidir. Sinus durulama veya sulama olarak da bilinen burun yikama, mukus ve toksinleri temizlemenin ve sinus pasajlarinizi saglikli tutmanin etkili bir yoludur.
Binlerce yil oncesine dayanan geleneksel bir Ayurveda tedavisi olan neti pot tum dunyada bilinirligi artmaktadir ve bircok alerji ve kronik sinus hastasi hos olmayan tarafi tasiyabilen tezgah ustu ilaclara alternatif olarak ona yonelmektedir. Bir neti pot kullanmak hizli, basit ve uygun maliyetlidir ve belki de en onemlisi, vucudun hastaliklara karsi savunmasini artirabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:06.