IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 04 Mayıs 2020, 11:43   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Alerji Tetikleyiciler Nelerdir? Korunmak Icin Yapilabilecekler Nelerdir?

BagisIklik sistemi polen, ari zehri veya evcil hayvan tuyu gibi yabanci bir maddeye veya cogu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyecege tepki verdiginde alerjiler ortaya cikar. Bahar aylarinda polenlerden karideslere, yatak ortusunde yasayan kucuk akarlara kadar bircok sey vucudunuzu uyari moduna sokabilir. Alerjenler yani alerjiye sebep olan seyler nefesi, cildi, sindirim sistemini ve hatta duyulari etkileyebilir. BagisIklik sistemi antikor olarak bilinen maddeler uretir. Alerji oldugunda, bagisIklik sistemi belirli bir alerjeni zararli olmasa bile zararli olarak tanimlayan antikorlar uretir. Alerjenle temas edildiginde, bagisIklik sisteminin reaksiyonu cildi, sinusleri, hava yollarini, burun pasajlarini veya sindirim sistemini etkileyip iltihaplandirabilir. Alerji belirtiler tetikleyiciye bagli olacaktir. Alerjilerin siddeti de kisiden kisiye degisir. Alerjik reaksiyonlar hafif ya da siddetli olabilir. Bazi ciddi vakalarda anafilaksi olarak bilinen hayati tehdit eden bir reaksiyon tetiklenebilir. Cogu alerji tedavi edilemese de tedaviler alerji belirtilerini hafifletmeye yardimci olabilir.

Alerjileri Tetikleyenler Nelerdir?
Asagida belirtilenler gibi bircok sey alerjileri tetikleyebilir:
Asiri Aktif BagisIklik Sistemi: Bircok sey alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Vucudun savunmasi genellikle polen, hayvan tuyu veya yiyecek gibi zararsiz bir seye saldirdiginda alerji meydana gelir. Reaksiyon hafif ve can sIkici, ani ve yasami tehdit edici olabilir.
Polen: Alerjik rinit varsa, vucut cevresindeki bir seye asiri tepki verir. Buna saman nezlesi denir ve mevsimlerdeki degisIklikler sebep olabilir. Agaclar, yabani otlar gibi bitkilerden gelen polenler mevsimsel alerjileri ya da saman nezlesini tetikleyebilir. Bazi insanlarda, Yakupotu veya kanarya otu sonbaharda alerjileri tetikleyebilir. Hapsirma, burun akintisi veya tikaniklik, kasintili ve goz sulanmasi olabilir. Bunlar recetesiz satilan urunler, receteli ilaclar ve alerji asilari ile tedavi edilebilir. Belirtileri onlemeye yardimci olmak icin polen sayilari yuksek oldugunda ruzgarli gunlerde iceride kalmak, pencereleri kapatmak ve klimayi calistirmak gerekir.
Toz Akarlari: Cok yillik alerjik rinit varsa, tum yil boyunca semptomlar devam edebilir. Tetikleyiciler arasinda toz akarlari, hamambocegi, bir evcil hayvan kili veya ic mekan kufu bulunur. Sigara dumani ve parfum de bu kategoriye girmektedir. Toz akarlari denilen kucuk bocekler yatak takimlari, silteler, doseme, hali ve perdelerde yasar, insanlardan ve evcil hayvanlardan gelen olu deri hucreleri, polen, bakteri ve mantarlarla beslenir. Akarlar yuksek nemde gelisirler. Sorunlari azaltmak icin hipoalerjenik yastiklar kullanilabilir, silteler, bazalar ve yastiklar ortulmeli ya da kaplanmali, carsaflar haftalik olarak sicak suda yikanmalidir. Ev, doldurulmus hayvanlardan, perdelerden ve hali gibi toz toplayici maddelerden uzak tutulmalidir.
Kufler: Kufler buyumek icin neme ihtiyac duyar. Bodrum veya banyo gibi nemli yerlerde, cimlerin arasinda bulunabilir. Kuf sporlarini solumak alerjik bir reaksiyona neden olabilecegi icin, bahcede yere dokulen yapraklari tirmikla toplamak gibi semptomlari tetikleyebilecek aktivitelerden kacinilmalidir. Evin nemli bolgelerinde havanin hareket etmesi saglanmali, kufleri kontrol etmeye yardimci olmasi icin bir nem giderici cihaz kullanilmalidir.
Hayvan Tuyleri: Evcil hayvani olan ancak alerji sorunu bulunan kisiler hayvanlarin tukurugundeki veya derisindeki yag bezlerindeki proteinlere tepki vermektedir. Bunun baslamasi 2 yil surebilir. Neyse ki, bu alerjiyle yasamak mumkundur. Yatak odasi evcil hayvansiz bir bolge haline getirilebilir, hali yerine zeminler ciplak kalabilir ve yikanabilir kilimler tercih edilip duzenli olarak yikanabilir. Bir HEPA (yuksek etkinlikte partikul yakalayici) filtreli hava temizleyicisi ve alerji asisi da yardimci olabilir.
Bocek Sokmalari: Bocek sokmalarinda boceklerin zehri alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Bocek sokmalari bir hafta veya daha uzun surebilen sislik ve kizarikliga, kurdesene neden olabilir. Agri da gorulebilir. Kizariklik ve sislik sadece aci bolgesinden daha genis bir alani etkiliyorsa veya vucudun diger kisimlari tepki verirse (oksuruk, hiriltili solunum, nefes darligi, goguste sIkisma gibi) durum daha ciddidir, hemen kontrol edilmesi gerekir. Nadir durumlarda bocek isiriklari, anafilaksi adi verilen hayati tehdit edebilecek bir reaksiyonu tetikler. Siddetli alerjisi olan kisiler hemen epinefrin adi verilen ilaca ihtiyac duyar. Doktorlar reaksiyonlari onlemek icin alerji asilari onerebilir. Bocek sokmasi alerjisinin temel suclulari ates karincalari, balarilari, esekarilari ve yaban arilaridir. Boceklerden uzak durulmali, bocek sokmalarina karsi immunoterapinin (alerji asisi) yardimci olup olmayacagi doktordan ogrenilmelidir. Semptomlar meydana gelirse derhal epinefrin enjekte edilmeli ve ardindan 112 aranmalidir.
Gidalar: Sut, kabuklu deniz urunleri (yengec, istakoz, karides gibi), yumurta, kuruyemisler (yer fistigi, badem, ceviz gibi) alerjiye neden olan en yaygin gidalar arasindadir. Diger alerjik besinler arasinda bugday, soya ve balik bulunur. Alerji yapan bir sey yedikten sonra, nefes almakta zorluk cekilebilir, kurdesen, kusma, ishal, agiz etrafinda, dil ve bogazda sislik olabilir. Belirtiler yasayan kisiler bir doktora basvurmalidir. Doktor acil olmayan semptomlari yonetmek icin antihistaminikler veya bir tur steroid recete edilebilir. En ciddi alerjik reaksiyon anaflaksidir. Bu durumda nefes almakta gucluk cekilebilir ve kan basinci hizla dusebilir. Tepki bu kadar siddetli ise hizli bir sekilde 112 acil’i aramak ve daha onceden recete edildiyse epineferin kalemi (otoenjektor) kullanmak gerekir. Bu kalem kullanilsa bile, daha fazla tedavi icin mutlaka 112 aranmalidir. Gida alerjisini tetiklememesi icin sorunlara neden olan yiyeceklerden kacinilmalidir.
Lateks: Bazi insanlarin dogal kaucuk lateksindeki proteinlere alerjisi vardir. Lateks kaucuk agacin ozunden gelir. Balonlarda, biberonlarda, biberon basliklarinda, emziklerde, bazi tek kullanimlik eldivenlerde, prezervatiflerde, ic camasirlardaki elastik bantlarda, kaucuk oyuncaklarda, kateter, siringa, hortum gibi tibbi cihazlarda, bandajlarda bulunan lateks ciltte kasinti ve kizarikliktan anafilaksiye kadar farkli reaksiyonlari tetikleyebilir. Reaksiyonlar genellikle lateks bir maddeyle dogrudan temas halinde birkac dakika icinde gerceklesir. Lateks eldivenlerdeki tozda bulunan proteinleri solumaktan da bir reaksiyon gelisebilir. Ayrica lateks lastik eldiven yapmak icin kullanilan kimyasallara alerji olabilir ve bir dokuntuye neden olabilir. Lateks alerjisi, lateks boya gibi sentetik kaucuklar icin gecerli degildir. Semptomlar dokuntu veya kurdesen, goz tahrisi, burun akintisi veya kasintili burun, hapsirma ve hirilti icerebilir. Latekse maruz kalmaktan kacinilmalidir. Bircok hastanede ve doktor ofisinde artik lateks olmayan eldivenler kullanilmaktadir. Alerjisi olanlar tibbi bir uyari bilezigi takmali ve recete edilmisse bir epinefrin kiti tasimali, kullanmak zorunda kalirsa ayrica 112 acili aramalidir.
Ilaclar: Antibiyotikler yaygin tetikleyicilerdir. Penisilin, ayni aileden diger ilaclar, sulfa ilaclari, aspirin, ibuprofen ve diger NSAID’ler (steroid olmayan antienflamatuar ilaclar), kemoterapi ilaclari, antikonvulsanlar gibi bazi ilaclar kurdesen, kasintili gozler, tikaniklik ve yuzde, agizda ve bogazda ve yuzde sismeye neden olabilir. Belirtileri hafifletmek icin antihistaminikler kullanilmalidir. Hirilti (nefes islik sesi cikarir cunku hava yollari daralir)ve anaflaksi de gorulebilir. Bir belirti fark edilirse ve tepkiler siddetliyse ilaclarin alinmasi hemen birakilmali ve doktor ya da acil yardim aranmalidir. Doktorla gerekirse diger ilac secenekleri veya tedavileri hakkinda konusulabilir.
Hamambocekleri: Hamamboceklerinin diskilarindaki bir protein tetikleyici olabilir. Ozellikle sicak bir iklimde veya bir apartman binasinda yasaniyorsa hamamboceklerinden kurtulmak zor olabilir. Bocek olduruculer kullanilarak ve mutfak temizligine onem vererek hamambocekleri uzak tutulabilir. Zemin, duvar ve pencerelerdeki catlak ve delikler bu boceklerin evden uzak tutulabilmesi icin onarilmalidir.



Alerjilere Karsi Alinabilecek Onlemler
Paspas Kullanimi: Polen gibi bircok alerji tetikleyicisi ayakkabilarla evlere tasinabilir. Ayakkabilar kapi onlerine yerlestirilen bir paspasa iyice silinmelidir. Temizlemesi kolay bir lastik paspas secilmelidir. Daha da iyisi, eve giren herkes ayakkabilarini cikararak kapida birakmalidir.
HEPA Filtreleri: Hepa filtreli hava temizleyiciler ya da elektrik supurgeleri alerjileri tetikleyen kucuk parcaciklarin % 99’unu yakalayabilir. Bu filtreler evcil hayvan tuyleri ve polenleri yakalama konusunda en iyi sonucu verir fakat toz akarlari icin iyi degildir. Haftada bir kez vakumlamak ya da elektrik supurgesi kullanmak evin alerjiye karsi korunmasina yardimci olabilir ancak standart makineler tozlari ve alerji tetikleyicileri havaya karistirabilir. Bunun yerine, degistirilebilir HEPA filtreli veya cift torbali bir vakum kullanilirsa bunlar yakalanabilir.
Elektronik Hava Temizleyicileri: Bu makineler filtre veya fan kullanmaz. Bunun yerine, kirletici parcaciklarin uzerindeki elektrik yukunu degistirirler. Bu urunlerden bazilari bazen alerjileri daha da kotulestirebilecek ozonu serbest birakir. Elektronik hava temizleyicileri odadan odaya tasinabilir veya tavana monte edilebilir.
Buharli Temizleme: Buharli temizleme halilardaki ve dosemeli mobilyalardaki toz akarlarindan kurtulmaya yardimci olur. Bazi ureticiler alerji tetikleyicilerini kontrol etmek icin ozel olarak yapilmis temizlik cozumleri sunar. Olu akarlardan kurtulmak icin buharli temizleme yapildiktan sonra temizlenen ortam vakumlanmalidir.
Nemlendiriciler ve Nem Gidericiler: Yataklarda, kanepelerde ve halida yasayan toz akarlari denilen kucuk yaratiklar alerjileri tetikleyebilir. Akarlar sicak, nemli havada gelisirler. Ic mekan nemi dusuk tutulursa onlarla savasilabilir fakat cok kuru hava burnu tahris edebilir ve semptomlari daha da kotulestirebilir. Evdeki nem % 30 ila % 50 arasinda tutularak bir denge kurulmalidir. Higrometre adi verilen bir cihazla nem orani izlenebilir.
Dogru Urun Secimi: Toz akarlari yataklardan ve yastiklardan uzak tutulursa bazi alerji ataklari onlenebilir. Akar dostu tuyler yerine semptomlari tetikleme olasiligi daha dusuk, insan yapimi malzeme ile doldurulmus yastiklar ve yorganlar secilmelidir. Ayrica yatak takimlari haftada en az bir kez sicak suyla yikanmalidir. Yastiklar, yataklar ve bazalar alerjen gecirmez ortulerle kaplanmalidir.
Neti Pot Kullanimi: Burnun hava gecis yollari temizlenirse alerji belirtileri hafifletilebilir. Neti pot denilen kucuk caydanlik bicimli burun yikama kabi steril veya damitilmis su (veya soguduktan sonra kaynamis musluk suyu) ile hazirlanmis ilik tuzlu su ile doldurulur. Bas lavabonun uzerine egilir, ardindan kaptaki sivi bir burun deligine dokulur ve digerinden disari akmasina izin verilir. Ayrica bir burun yikama enjektoru veya durulama sisesi de kullanilabilir.
Recetesiz Alerji Ilaclari: Alerjiye karsi hap, goz damlasi ve burun spreyi seklinde recetesiz urunler kullanilabilir. Antihistaminik haplar hapsirma, goz sulanmasi ve burun akintisindan kurtulmayi saglar. Dekonjestanlar tikali burunlari acar. Gozler kasintiliysa antihistaminik damlalar denenebilir. Alerjiyle ilgili burun spreyleri hapsirma ve burun akintisini onler. Dekonjestan burun spreyleri ayni sey degildir ve 3 gunden fazla kullanilirsa tikaniklik daha da kotulesebilir.
Toz Bezlerinin Yenilenmesi: Toz alirken alerjiye neden olan parcaciklari harekete geciren eski toz bezleri mikrofiber bir bezle degistirilmelidir. Mikrofiber bezler pamuklu bir havlu veya eski bir tisortun aksine, tozu ceken ve yakalayan elektrostatik yuklu liflere sahiptir. Camasir makinesinde yikanabilirler. Ulasilmasi zor veya hassas urunler icin mikrofiber eldivenler ve elektronikler icin ozel mendiller satin alinarak kullanilabilir.
Maske ve Eldiven Kullanimi: Ev isleri, bahce isleri toz ve evcil hayvan tuylerinden polen ve yaprak kufune kadar bircok alerji tetikleyicisini harekete gecirir. Ucuz bir guvenlik maskesi ile sorunlar uzak tutulabilir. Disarida calisirken ya da ev temizleyicileri ile calisirken evlerde eldiven kullanilabilir.
Camlarin Kapali Tutulmasi: Polenlerin cok oldugu donemlerde arabanin ve evin camlari kapali tutulmalidir. Disarida bir beysbol sapkasi takilmali, disaridan iceri girildigi zaman eller ve yuz yikanmalidir.
Kuflerin Ortadan Kaldirilmasi: Kufler mutfak ve banyo gibi sicak ve islak yerleri sever. Onlardan kurtulmak icin temizlemek, dezenfekte etmek ve kurutmak gerekir. Kuflu yerler sabun, su ve sert bir firca ile ovalamalidir. Kuflu ortamlar % 5 klorlu agartici ya da camasir suyu iceren bir kuf oldurucu urunle dezenfekte edilmeli veya hidrojen peroksit ya da sirke kullanilmalidir. Sizinti olup olmadigini kontrol edilmeli ve tekrarlamasini onlemek icin bir aspirator kullanilmalidir.
Evcil Hayvanlar Icin Yatak ve Sampuan Kullanimi: Evcil hayvan tuyu ile temas en aza indirilirse semptomlar azaltilabilir. Evcil hayvanlari sIk sIk yikamak icin hafif bir sampuan kullanilmalidir. Kedi banyo yapmayi sevmiyorsa, en azindan kurku nemli bir bezle silinmelidir. Evcil hayvanlar icin silinebilen plastik yataklar kullanilmali veya yataklar haftada en az bir kez sicak suda yikanmalidir.
Oyuncaklarin Yikanabilir Olmasi: Ici doldurulmus oyuncaklar kirlerin yani sira tuyleri ve toz akarlarini toplar. Oyuncaklar satin alinirken yikamaya uygun oldugundan emin olmak icin etiketleri kontrol edilmelidir. Doldurulmus oyuncaklar her hafta camasir makinesinde sicak su ile yikanmali, yatakta tutulmamali, raflarda veya asili bir agda saklanmalidir. Plastik veya ahsap oyuncaklar nemli bir bezle silinmelidir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:43.