IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2020, 15:39   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gebelik doneminde dogru beslenmenin onemi

Kuskusuz gebelik sureci, kadinlar icin en ozel donemdir. Elbette buna paralel olarak bu donemde dogru beslenilmesi de bebegin gelisimi icin oldukca onem arz etmektedir.
Bebegin gelisiminin haftalarca geriden gelmemesi adina ozellikle yeterli miktarda protein aliminin onemine dikkat ceken Diyetisyen Mehtap Yakut, gebelik surecinde dogru beslenmek ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili merak edilenleri anlatti.


OZELLIKLE PROTEIN ALIMINA DIKKAT EDIN
Gebelik doneminde saglikli beslenme ve dogru diyet normal zamanlardan cok cok daha onemlidir. Cunku cocugunuzun saglikli gelisimi, alacaginiz besinler ve attiginiz adimlarla dogru orantilidir. Bu surecte ozellikle gunluk alinmasi gereken protein miktari bebeginizin gelisiminde basrol oynamaktadir. Dogru miktarlar ve planlama ise ancak bir diyetisyenin gozetiminde ve destegi ile belirlenebilmektedir.

Peki, hamilelik suresince dogru beslenilmezse ne olur? Bunun cevabi oldukca acik. Bu senaryoda bebegin ideal gelisimi, olmasi gereken surede gerceklesmez ve bu gelisim haftalarca geriden gelebilir. Bunu onlemek icin de proteinin yaninda yeterli miktarlarda yag, karbonhidrat ve sivi alimi da onemli yer tutar. Ancak bu kesinlikle her seyi bolca yeme hakkini kendinizde gorebileceginiz anlamina gelmemelidir. Cunku bu durum size faydadan cok zarar verebilir. Bu yuzden porsiyonlar mutlaka diyetisyen tarafindan belirlenmelidir.

BU DONEMDE NELERE DIKKAT EDILMELI?
Gebelik doneminde her besin grubunun dengeli olarak alinamamasi bebek olumlerine kadar bircok istenmeyen sorunu beraberinde getirebiliyor. Bu donem anne adayinin bebegin ihtiyac duydugu besin ogelerini kendi dokularindan saglamasindan dolayi enerji ihtiyacinin arttigi bir surectir. Artan enerji ihtiyacinin dogru besin gruplari ile tam olarak karsilanamamasi, annenin vucut direncini kirarak onu cesitli hastaliklara ve enfeksiyonlara karsi savunmasiz hale getirir.


Bu noktada gunluk olarak 2,5 ila 3.5 litre sivi tuketmek oldukca onemlidir. Bunlar icerisinde en basta yer alan suyun yaninda kefir, ayran ve sut tuketimi de gereklidir. Ancak cay ve kahve ciddi miktarda odem yaptigi ve bu surec de odem alimina oldukca musait oldugu icin uzak durulmasi gereken iceceklerdir. Ayrica bitki caylari ve detoks sularindan da kacinmak gerekmektedir.

Gebelik doneminde Omega 3 alimi, balik ve mevsim meyvelerini tuketmek bebegin gelisimi ve anne sagligi icin oldukca gereklidir. Erken dogum riski yok ise diyetisyeninizin yonlendirmesi ile duzenli egzersiz yapmak da gerekmektedir. Ayrica kan bulgulari da bu donemdeki dogru beslenme ve diyet acisindan belirleyici rol oynar. Ozellikle vitamin ve folik asit degerleri ve demir depolari cok onemlidir. Bunlar uzmaninizca belirlenecek programla desteklenmelidir. Ek olarak bu surecte kan sekerini dengede tutmak lif acisindan yuksek sebze-meyve tuketmek, sekeri aniden yukseltebilecek tatli, yagli ve baharatli yiyeceklerden kacinmak, paket gida tuketiminden uzak durmak da goz ardi edilmemesi gereken noktalardir.

HANGI BESIN GRUBUNUN NE ROLU VARDIR?
Et: Buyume ve gelisme icin oldukca onem tasiyan protein, B vitaminleri ile demir ve cinko acisindan zengin olan bu besin grubuna kumes hayvanlari, balik, kirmizi et, kuru baklagiller ve yumurta giriyor.
Sut ve sut urunleri: Protein ve kalsiyum bakimindan zengindir. Kemik ve dislerin yapisinda yer alan kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineralleri icermeleri nedeniyle gebelik doneminde oldukca gereklidir. Iskelet olusumuna katki saglar.
Tahillar: Gunluk enerji ihtiyacimizin cogunu karsiladigimiz tahil grubunda ekmek, pirinc, makarna, bulgur ve patates gibi besinler yer aliyor. Kilo problemi olan anne adaylarinin bu grubu tuketirken dikkatli olmalari gerekir.
Sebze ve meyveler: Vitamin, mineral ve posa ihtiyacimizi karsilamaya yardimci olan bu grup, bebegin saglikli gelisimi icin onemli rol oynar.
Yaglar: Her gun bir miktar zeytinyagi ve buna esit miktarda misirozu, soya yaglari veya az miktarda findik ve badem tuketilmesinin yaninda balik yemek de yag asitlerinin dengelenmesini saglar.

Siz de bir diyetisyene basvurarak, size ozel duzenlenecek beslenme programiyla, tum bu besin ogelerini uygun porsiyonda alip ideal kilonuzu koruyarak, hamilelik donemini kendiniz ve bebeginiz acisindan saglikla gecirebilirsiniz.

Diyetisyen Mehtap Yakut
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:28.