IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 10:49   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cin Tarcini Ozu Yaginin (Cinnamomum cassia) Saglik Acisindan Faydalari

Cin tarcini yani cassia yagi 4.000 yildir Dogu’dan ihrac edilmektedir. Bu baharat, 2.700 yil once geleneksel Cin tibbinda temel olarak kullanilan bir bitkidir. Seylan tarcin (Cinnamomum verum) gibi, Cin Tarcin (Cinnamomum cassia) da esansiyel olarak zengin ve cesni olarak kullanilan aromatik bir kabuga sahiptir. Bu tarcin cesidinin bircok saglik faydalari oldugi iddia edilmektedir. Bu yazida cassia tarcininin saglik acisindan faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Ishal Tedavisi
Ishal, sindirim sisteminden atilmasi gereken toksinlere karsi dogal bir reaksiyondur. Neyse ki, cassia yagi bir ishal onleyici maddedir; bagirsaklari baglayabilir ve ishal ataklarini durdurabilir. Acikcasi, bircok insanin diskilama problemleri vardir ve bu sorunlarin cogu bugun cok populer olan islenmis gidalar ve insanlarin gunluk olarak yasadiklari tipik stres seviyelerinden kaynaklanmaktadir. Neyse ki, sindirim sisteminin calisma seklini duzenlemenin dogal yollari vardir. Cassia yagi bazen ishale yol acan mikroorganizmalari oldurur ve lif icerigiyle diskiya yardimci olur.
Ishal asiri yumusak veya sulu diski uretir ve bu devam ederse tehlikeli olabilir, cunku vucudu kurutur ve zayiflatir. Ishalin nedenleri degisir, ancak sIklikla nedenleri dehidrasyon, viral bir mide gribi veya enfeksiyonu (zararli parazitler veya bakterilerle bir seyler yemenin bir sonucu olarak) – hatta sinirlerdir. Ayrica, vucuttaki iltihaplanma ishal gibi sindirim sorunlarina yol acar. Cassia yagi, isinma, bakteri ve mantar oldurme, vucut yatistirici ve anti-enflamatuar ozellikleri nedeniyle ishali hafifletmek icin dogal bir yol olarak hizmet etmektedir.


Dolasimini Artirir
Vucuttaki kan dolasimini iyilestirerek, cassia yagi, gelismek icin uygun miktarda besin ve oksijen almanizi saglar. Cassia yagi kan dolasimini artirir, vucutta sicaklik hissi yaratir, agriyi hafifletir, hastaliga neden olan iltihabi azaltir ve idrara cikmayi tesvik ederek vucudun toksinleri atmasini saglamaktadir. Ornegin kas agrilari zayif dolasim, artan fiziksel aktivite, stres, beslenme yetersizlikleri, hormonal degisIklikler ve dehidrasyondan kaynaklanir. Kas agrilari icin en yaygin alanlardan bazilari bel, boyun, trapezius ve bacaklari icerir. Cassia yagi dolasimi uyardigi ve antienflamatuar bir ajan olarak calistigi icin dogal bir kas agrisi tedavisi olarak hizmet etmektedir. Dolasimini iyilestirerek, cassia yagi inme ve kalp krizi riskini de azaltir, bu guclu yag ile onlenebilecek iki hayati tehdit eden saglik sorunudur.

Adet Sikayetlerini Azaltir
Cassia yagi, menstruel yollarin acilmasina yardimci olur, bu nedenle adet yaparken yaygin olan kramplari hafifletir ve dongunuzu duzenli tutar. Ayrica PMS kramplarini ve bas agrisi, yorgunluk, kas agrilari, huysuzluk ve siskinlik gibi adet belirtilerini dogal olarak giderir. Sinameki yaginin duzensiz donemlerle ve agrili semptomlarla savasmasina izin veren emmenagog, analjezik ve agri giderici ozellikleridir. Cassia yagi ayni zamanda bulanti icin dogal bir ilac olarak bilinen bir antiemetik yagdir ve kusmanin olusumunu azaltmaya yardimci olur, bu PMS ve menstruasyon sirasinda veya herhangi bir zamanda mide bulantisi hissettiginizde yardimci olabilir. Enflamasyonu ve siskinligi azaltarak ve isinma etkileri ile vucudu ve zihni gevseterek, cassia yagi, istenmeyen menstruel semptomlar icin mukemmel bir tedavidir.

Artrit Sikayetlerini Azaltir
Artrit eklemlerde sislik ve agriya neden oldugundan, cassia yaginin antienflamatuar ozellikleri artrit semptomlarini dogal olarak azaltir. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research dergisinde yayinlanan bir calisma, cassia yaginin aktif bilesenlerini test etti ve sinnamaldehit adi verilen bir bilesigin sadece enflamatuar mediatorleri degil, ayni zamanda aktif anti-enflamatuar mediatorleri de inhibe ettigini bulmustur. Enflamasyonun hemen hemen her saglik durumu ile iliskili oldugu bulunmustur; cassia yagi sadece artrit semptomlarini hafifletmekle kalmaz, ayni zamanda tum vucut fonksiyonlarini ve sistemlerini de etkiler.

Antidepresan
Cassia yagi, vucudu sicak ve sakin hissettiren, stres atma gucune sahip etkili bir antidepresandir. Cassia, incelenen ve stres kaynakli davranislari ve kosullari hafiflettigi bilinen bir bilesen olan sinnamik aldehit icerir. Stres ve kaygi cogu insanin dusundugunden cok daha buyuk bir etkiye sahiptir. Kronik stres yasam kalitenizi oldurebilirken, vucudun her sistemini etkileyebilir ve gunluk islevlerine zarar verebilir. Iki ila uc damla cassia yagini teneffus ederek veya dagitarak, sinirlerinizi hafifletir ve vucudun duzgun calismasina yardimci olur. Bu durumdan mustarip olan kisiler, cassia yagi depresyon tedavilerinin bir parcasi olarak kullanabilirler.

BagisIklik Sistemini Gelistirir
Cassia yagi bir antimikrobiyal ve antiviral ajandir; Ayrica atese neden olan enfeksiyonlarla mucadele ederek bir febrifuj olarak calisir. Bu guclu yag uretra, kolon, bobrekler ve idrar yollarini mikrobiyal buyume ve enfeksiyonlardan korur. Ayrica vucudu viral hastaliklardan ve grip, oksuruk ve soguk alginligi gibi durumlardan korumaktadir. Cassia yagi vucut uzerinde isinma etkisine sahiptir, bu nedenle vucuttaki gerginligi giderir ve iltihap ve atese neden olan enfeksiyonlari oldurerek vucut sicakligini dusurebilir. Ayni zamanda, uyarici olarak calisir-beyninizi uyanik tutar ve vucut islevlerini etkinlestirir.


Bakterilerle Savasir
American Journal of Chinese Medicine’de yayinlanan bir calismada, hem saf sinnamaldehitin (cassia’ya lezzetini ve kokusunu veren organik bilesIk)hem de yag,farkli bakteri izolatlarinin buyumesini engellemede esit derecede yararli oldugu bulunmustur. Calisma, Cassia’nin Staphylococcus aureus, E. coli, Enterobacter aerogenes, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio cholerae ve Samonella typhymurium, arti, mantar iceren mayalar (kandida turu), kufler ve dermatofitler dahil bakterilere karsi etkinligini test etmistir. Bu bulgular cassia yaginin vucudu tehlikeli enfeksiyonlardan koruyan antimikrobiyal ve antibakteriyel bir ajan olarak hizmet ettigini kanitlamaktadir.

Mukoza Zarlarinin Buzulmesini Saglar
Sikistirici ozellikleri nedeniyle, cassia yagi bogaz agrisi, dis ve uterus kanamasi, peptik ulser ve ishali tedavi eder. Mukoza zarlarinin veya maruz kalan dokularin buzulmesine neden olur; dahili olarak, kan serumu veya mukoza salgilarinin desarjini stabilize edebilir. Cassia yagi sIkilastirici ozellikleri onu cilt ve sac sagligi icin yararli bir yag haline getirir. Cildi korur ve akneleri dogal olarak tedavi etmek, yaralari ve yaralari iyilestirmek, dokuntuleri dogal olarak gidermek ve cilt tahrislerini tedavi etmek icin kullanilabilir. Ayrica sac koklerini, dis etlerini guclendirir ve kaslari sIkilastirmaya yardimci olur.

Dogal Bocek Kovucudur
Hasere Yonetimi Biliminde yayinlanan bir arastirma , cassia yaginin sari humma sivrisineklerini kovmada etkinligini test etmistir. Dort insan gonullu, 30 dakika suren bir ic mekan testinde sivrisineklere maruz kaldi. Cassia yagi kullanimi yuzde 94 koruma saglamistir. 50 dakikada cassia yagi yuzde 83 koruma saglarken, 70 dakikada yuzde 61 koruma saglamistir. Sonuclar, cassia yaginin bir sivrisinek kovucu olarak etkili oldugunu ve tamamen notr ve kimyasal icermeyen bir ilac olarak calistigini gostermektedir.

Diyabet Tedavisi Faydali Olur
Cassia yagi, kan sekeri seviyelerini dusurerek diyabeti dogal olarak tedavi etme kabiliyeti nedeniyle cok dikkat cekmektedir. Bazi calismalar bunun dogru oldugunu one suruyor, ancak digerleri bu iddiayi gosteren cok az kanit bulunmaktadir. Diyabetik sicanlarda cassia cicegi ekstraktinin hepatik glikolitik ve glukoneojenik enzimler uzerindeki etkisini incelemek icin 2003 calismasi tasarlandi. 30 gunluk tedaviden sonra kan sekeri, glikosile hemoglobin ve glukoneojenik enzimler onemli olcude azalirken, plazma insulin, hemoglobin ve hekzokinaz aktivitesi artti. Calisma, cassia cicek ozlerinin, Tip 2 diyabet tedavisinde kullanilan receteli bir ilac olan glibenklamid kadar etkili oldugu sonucuna varmistir.
Journal of Medicinal Food’da yayinlanan bir baska 2005 calismasinda, iki ay boyunca gunde iki kez cassia lifi takviyesi veya plasebo verilen 15 diyabetik erkek ve kadin uzerinde calisma yapilmistir. Sonuclar serum trigliserit ve dusuk yogunluklu lipoprotein-kolesterol duzeylerinin cassia takviyeli grupta daha fazla azalma egiliminde oldugunu bulunmustur. Diger yandan, aclik kan sekeri, hemoglobin A1c, kan ure azotu, kreatinin ve enzimlerin aktiviteleri lif takviyesi ile degismemistir.
Tip 2 diyabet icin etkili bir tedavi olarak cassia yaginin potansiyelini belirlemek icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir, ancak bu yagin bu tur sorunlu durumlari dogal olarak tedavi etme yetenegine olan ilginin artmasi cok umut vericidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:32.