IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2020, 12:29   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Feslegen Yagi Bilesenleri, Kullanim Tarihi ve Sinirlandirmalari

Feslegen baskin olan aromasi ile yemeklerde pek cok kisi tarafindan tavsiye edilen bir bitkidir. Bu bitkinin bircok bilinen saglik faydalari olmasinin yaninda, elde edilen yaginin da bircok potansiyel saglik faydalari vardir. Feslegen yagi yuzyillardir hastalik onleme ve tedavisinde dogal bir ilac olarak kullanilmaktadir. Bu sifali bitki ve feslegen yagi tum dunyada bir takviye olarak kullanilmaktadir. Bu yazida feslegen yaginin icerigi, bilesenleri tarihi ve sinirlandirmalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Feslegen Yagi Nedir?
Feslegen yagi, tatli feslegen (Ocimum basilicum) bitkisinin yapraklarindan elde edilen bir ekstrakttir. Yemek pisirme, caylar, aromaterapi ve topikal uygulamalar, feslegen yagi icin yaygin kullanim alanlaridir. Iddia edilen bircok saglik yararina sahip dogal bir tamamlayicidir. Feslegen yagi, antik caglardan beri hastaliklari tedavi etmek icin kullanilmaktadir.

Bilesenler ve Mekanizmalar
Feslegen yaginin ana bilesenleri genetik faktorlere, cografi kokene, kullanilan bitki kisimlarina (kok, yaprak ve cicek) ve ekstraksiyon yontemine bagli olarak degisebilir. Genel olarak, feslegen yagi, ana bilesenleri linalol olan estragole ve geraniyoldur. Tum dozlarda, bu bilesenler merkezi sinir sistemini baskilama potansiyeline sahiptir. Spontan aktiviteyi azaltabilir ve goz kapaginin sarkmasina, kas kontrolunun azalmasina ve sedasyona neden olabilirler.
Basil yag etkilesimde GABA, sorumlu oldugu dusunulmektedir Beyinde bir norotransmiter olarak stres, anksiyete, agri ve epilepsi tedavisinde faydali oldugu dusunulmektedir. Bununla birlikte, tam olarak nasil etkilestiklerini belirlemek icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Feslegen yaginin faydalari konusunda, her durumda oldugu gibi savunanlar ve red edenler olmak uzere iki karsit grup bulunmaktadir. Ve bu kisilerin teorileri su sekildedir.
Savunanlarin teorileri:
• Dis sagligini iyilestirebilir
• Sivilce gelistirebilir
• Bas agrilarina yardimci olabilir
• Kaygiyi azaltabilir
Reddenlerin teorileri
• Tum faydalar icin yetersiz kanit bulunmaktadir
• Cogu denemede feslegen diger bitkilerle birlikte test edilmistir veya ilgili feslegen turleri kullanilmistir
• Nispeten bilinmeyen guvenlik profiline sahiptir
• Cildi tahris edebilir
• Hayvan calismalarinda karaciger kanseri, azalmis trombosit sayisi ve adet bozukluklarina rastlanmistir.

Feslegen Yagi Kullanim Tarihi
Feslegen ozu yagi,en iyi feslegen bitkisi olarak bilinen Ocimum basilicum botanik yapraklarindan elde edilir. Bu bitki adini Latince basilius kelimesinden ve kraliyet bitkisi anlamina gelen Yunanca basilikón phutón kelimesinden almaktadir. Bu nedenle Basil, Otlarin Kralicesi veya Fransizca ‘da kraliyet otu anlamina gelen l’herbe royale olarak da bilinir. Ayrica Saint Joseph’s Wort, Buyuk Feslegen, Avrupa Feslegen, Fransiz Feslegen, Ortak Feslegen veya Tatli Feslegen olarak da adlandirilabilir.
Cesitli dinler ve manevi inanclar, Feslegen kullaniminin onemini vurgulayan ritueller uygulamaktadir. Yahudilikte geleneksel hikayeler, oruc zamanlarinda artan guc icin Feslegen kullanimini savunmaktadirlar. Cesitli Ortodoks kiliselerinde feslegen, kutsal suyu serpmek veya hazirlamak icin kullanilir. Ayrica, bitki kaplari, Mesih’in mezari cevresinde buyudugu inancina saygi gostermek icin genellikle kilise sunaklarinin altina yerlestirilir. Avrupa, Hindistan, eski Misir ve Yunanistan medeniyetleri gibi diger cesitli inanc sistemlerine gore, Basil yolculuklarinda guvende olmalarina yardimci olabilecek koruyucu niteliklere sahip olduguna inanildigi icin vefat edenlere gomulmektedir. Inanisa gore Cennetin kapilarina yani Afterlife’a guvenli bir sekilde ulasmalarini garanti ederek. Dunyanin baska bolgelerinde ise Feslegen iyi sansi temsil etmektedir. Buna gore, MeksIka gibi yerlerde, feslegen demetleri bazen dukkanin kapilarina veya pencerelerine asilir, cunku bitkinin buyumesinin, sahibinin gayretini ve isin basarisini yansittigina inanilir.
Tarih boyunca, bir kisinin zihni ve duygulari uzerinde guclendirici bir etkiye sahip olduguna inanilan Feslegen bitkisi, birden fazla uygulama icin kullanilmistir ve bu nedenle caylar, kuru tozlar ve yaglar dahil olmak uzere bircok formda yapilmistir. Basil’in dogal antienflamatuar, antioksidan, antibiyotik, antiviral, anti-depresan ve diuretik nitelikleri onu “Tulsi” olarak bilinen Hindistan’da oldugu gibi Asya’nin geleneksel tip uygulamalarinda kutsal ortak bir bilesen haline getirmistir.
Feslegen, Mint ailesine aittir ve geleneksel olarak, bu mutfak botanikinin tohumlari ve yapraklari, hatta esansiyel yagi zararli bakterileri ve kokulari ortadan kaldirmak icin kullanildigi gibi dunya capinda yemek pisirmede ana kullanim alanlarinda bulunmaktadir. Feslegen ve turevleri, iceceklerde ve pizza, makarna ve salatalar gibi Italyan gidalarinda populer olarak kullanilan bir malzemedir. Bu bitki salamura veya fermente gidalar, soslar, macunlar, cesniler ve etlerde populer malzemeler olmaya devam etmektedir. Ayrica, parfumlerin yani sira agiz hijyeni urunlerine de ortak eklemeler haline gelmistir. Bugun, cilt, sac ve bobrek sagligini desteklemek, bas agrisi, oksuruk, mide spazmi, ishal ve kabizligi desteklemek ve istahsizlik, bagirsak solucanlari ve sivi tutulmasini ele almak icin idealdir.

Feslegen Yaginin Yan Etkiler
Iyi tasarlanmis klinik calismalarin olmamasi nedeniyle, feslegen yaginin guvenlik profilinin nispeten bilinmemektedir. Asagidaki belirtilen yan etkiler listesi bu yuzden net degildir ve kisinin saglik durumuna ve olasi ilac veya takviye etkilesimlerine bagli baska yan etkilerde olusabilir. Bu yuzden kullanmadan once bir doktora danisilmasi tavsiye edilir.
Feslegen yagi hem pro hem de antikanser maddeleri icerir. Antioksidan ozellikler, kansere katkida bulunduguna inanilan hucre hasarini onlemeye yardimci olmaktadir. Bununla birlikte, feslegen yagi da ostrojen icerir. Sicanlarda yapilan bir calismada, bu kimyasal karaciger tumorleri uretmistir. Bununla birlikte, FDA feslegen yagini genel olarak guvenli olarak kabul etmektedir.
Bir calismada, sicanlar feslegen yagi tedavisinden sonra trombosit sayisini azaltmislardir. Bu, kanama bozuklugu olan veya kan inceltici olan kisilerin feslegen yagi takviyeleri alirken dikkatli olmasi gerektigini dusundurmektedir. Feslegen yagi cok konsantre olup, cilde uygulandiginda tahrise neden olabilecegi anlamina gelmektedir. Disi sicanlarda yapilan bir calismada, feslegen yagi adet dongusunu bozmustur. Feslegen yagi ayrica yumurtaliklarin agirligini azaltmis ve uterusun kolesterol seviyelerini arttirmistir.
Feslegen yagindaki monoterpenler ve ucucu yaglar, zayif kimyasal kararliliga, zayif suda cozunurluge ve cok hizli bir ayrisma oranina neden olmaktadir. Bu, feslegen yaginin farmasotik uygulamalarini sinirlamaktadir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Cok az klinik calisma vardir (bircogu diger ekstraktlarla birlikte feslegen yagi kullanmis veya Ocimum basilicum disindaki turlerden elde etti) ve arastirmanin cogu hayvanlarda gerceklestirilmistir. Bu on sonuclari dogrulamak icin sadece feslegen yagi kullanarak daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac vardir.

Dogal Kaynaklar ve Takviye Formlari
Feslegen yagi, feslegen bitkisinin yaprak kok, ciceklerinden elde edilir. Ekstraksiyon damitma, fermantasyon, ezilme, hidroliz, havalandirma ve ozellikle buharla damitma yoluyla gerceklesir. Feslegen yagi en cok cay seklinde alinir veya aroma terapide kullanilir.

Dozaj
Feslegen yagi FDA tarafindan herhangi bir durum icin dozu onaylanmamistir. O yuzden kullanici deneme, yanilma ve yorumlarina gore gayriresmi dozu bulunmaktadir. Bu dozlar cay icin, calismalar 1 bardak kaynar su basina 2-3 cay kasigi kullanmistir. Feslegen yagi ayrica yuz yikandiktan sonra pamuklu bir top ile topikal olarak uygulanabilir. Cildi buyuk miktarlarda tahris edebileceginden, uygulama talimatlarini takip etmek onemlidir.

Kullanici Deneyimleri
Bu bolumde ifade edilen kullanici gorusleri, yalnizca tibbi veya bilimsel egitim almis veya ogrenememis feslegen yagi kullanicilarina aittir. Bu yuzden tibbi tavsiye olarak alinmamasi ve herhangi bir tedavinin yerine kullanilmamasi tavsiye edilir. Bazi kullanicilar, feslegen yagi tukettikten hemen sonra canlandigini etkisi oldugunu bildirmis, yagdan canlandirici ve stresini azaltmaya yardimci oldugu icin ovgu ile bahsetmislerdir. Bununla birlikte, bir kullanici sirtindaki masaj terapisi sirasinda kullanilan seyreltilmemis ucucu yaglarin dokuntu ve bas agrisina neden oldugu konusunda sIkayet iceren bir yorumda bulunmustur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:03.