IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Kardelen


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2023, 17:40   #1
Soyle.net&Sohbetburada.com
Kardelen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bu sıcaklarda nasıl besleneceğiz?

Eyyam-ı Bahur sıcakları kavuruyor. Termometreler 40 dereceyi gördü. Uzmanlar 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe direkt maruz kalınmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Peki ya beslenmemiz? Kavurucu sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz?

Sıcakların, etkisini iyiden iyiye artırdığı bu günlerde dikkat edilmesi gereken konuların başında beslenme geliyor. Özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, yaşlılar, bebekler gibi sıcak havalardan etkilenme ihtimali yüksek olan kişilerin beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Diyetisyen Dürdane Keskiner, kavurucu sıcaklarda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda tavsiyeler verdi.


GÜNDE EN AZ 8 BARDAK SU İÇMEK ŞART

Yaz aylarında beslenme ile ilgili en önemli kural sıvı tüketimidir. Çünkü yaz mevsimi vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel mineralleri kaybettiği bir zamandır. Vücuttaki su içeriği azaldığında, şiddetli yorgunluğa yol açar. Düzenli su tüketimi ideal vücut sıcaklığını dengede tutar. Bununla birlikte bol miktarda su içmek vücudunuzu iyi nemlendirir. Ancak buzdolabından çıkmış soğuk su, sindirim ve gaz şikâyetlerine neden olur. Sıcaklık yükseldikçe vücut susuz kalır. Bu nedenle sıcak havalarda günlük 8 bardaktan fazla suya ihtiyaç vardır.

Bu sıcaklarda nasıl besleneceğiz?

SİNDİRİMİ KOLAY HAFİF YİYECEKLER TERCİH EDİN

Vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler, hem daha kolay sindirilir hem de vücudunuzu ferahlatır. Yumurta, kırmızı et, tavuk, kurubaklagiller sindirimi uzun sürdüğü için, vücut ısısının artmasına neden olur ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yumurta haşlama olarak veya salatalarda, et ürünleri ızgara veya sebze yemeklerinin içerisinde az miktarda tüketilebilir. Yazın zengin sebze çeşitlerinden daha çok faydalanılmalıdır.

BAHARAT KULLANIMINI AZALTIN

Yaz aylarında aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Baharatlı besinler, vücutta ısı üretimine neden olur. Kışın ısınmak için özellikle içeceklerde tüketilen tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlardan uzak durmakta fayda var. Yemeklere eklenen pul biber, karabiber, kekik vücut ısısını artırarak rahatsız edebilir. Yemeklerde pul biber ve karabiber yerine taze yeşil biber kullanmak daha iyidir. Fazla tuz tüketimi ise vücudun daha fazla suya ihtiyaç duymasına neden olur.

PAKETLİ GIDALAR TÜKETMEYİN

Abur cuburdan kaçınılmalıdır. Yağlı atıştırmalıklar, cipsler, krakerler, kremalar, soslar, hazır dondurmalar, donmuş hamur ürünleri, donmuş patates gibi içerisinde trans yağ bulunan besinlerin, hem sindirimi zordur hem de vücutta su ihtiyacını artırır. Ayrıca bu tür besinler düzenli tüketildiğinde bağımlılık yapabilmektedir.

DAHA ÇOK MEYVE-SEBZE YİYİN

Tüketimde önceliğin her zaman mevsiminde olan meyve ve sebzeler olduğunu bilmekte fayda var. Meyveler göründüğü kadar masum olmadığı için porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Bu sıcaklarda nasıl besleneceğiz?

SAĞLIKLI İÇECEKLER SEÇİN

Şekerli ve gazlı içecekler yerine, sade maden suyu, meyve aromalı su, evde hazırlanan meyve suları gibi doğal içecekler tüketebilirsiniz. Meyvelerin suyunu çıkarmak yerine, meyveleri yemek daha iyidir. Meyvenin, suları çıkarıldığında içindeki doğal lifler kaybolur. Örneğin, 1 bardak su ve 1 orta boy olgun şeftaliyi mutfak robotundan geçirip püreli şekilde posasını kaybetmeden içebilirsiniz.

ÇAY VE KAHVEYİ DAHA AZ TÜKETİN

Kahve ve çay alımını sınırlandırmaya çalışın. Kahvede bulunan kafein daha fazla idrar atılmasına ve dolayısıyla su kaybına neden olur. Kahve ve çay gibi içecekler vücuttaki su içeriğini azalttığı için daha az tüketilmeli.

ÖĞÜN SAYISINI AZALTIN

Yazın daha az enerji harcarız ve iştah daha azdır. Böyle durumlarda mümkünse öğle öğününü azaltın veya ara öğün gibi yapın. Akşam öğününü de kadar kolay sindirilebilen besinlerden tercih edin.

Kaynak;[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

🌙
Avicii
 
Alt 07 Eylül 2023, 15:20   #2
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hmmm, su zaten bol iciyorum

________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:11.