IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2020, 16:20   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nattokinase Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Nattokinase, geleneksel fermente edilmis Japon yemegi olan natto da bulunan bir enzimdir ve kan pihtilarinin cozulmesine yardimci olabilir, bu da ona kalp hastaliginda terapotik potansiyel bir fayda saglamaktadir. BU yazida Nattokinase ne oldugu ve saglik yararlari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Nattokinase Nedir?
Nattokinase da natto ekstrakti (subtilisin NAT orokinase) olarak bilinen bir enzimdir natto, mayalanmis soya fasulyesinde bulunmaktadir. Soya fasulyesi pisirilip daha sonra bakteri, Bacillus subtilis natto eklenerek fermente edildiginde ortaya cikmaktadir. 1987’de nattinin yapay fibrini (kan pihtisi olusumunda rol oynayan cozunmez bir protein) cozdugu tespit edildiginde kesfedilmis ve ekstrakttan ekstrakte edilmistir. Diger enzimlere kiyasla en yuksek pihtilasma onleyici (fibrinolitik) aktiviteye sahiptir, bu da onu kalp hastaligi olan hastalarda arastirma icin umut verici bir yol haline getirmektedir.
Diger bir avantaji, ya bir besin takviyesi olarak tuketilebilmesi ya da oral yoldan verilebilmesidir. Nattokinase, Japonya, Kore ve Cin’de yogun olarak arastirilmistir. Bununla birlikte, bu enzim Bati tibbinda guclu pihti cozucu ozellikleri nedeniyle son zamanlarda populerlik kazanmistir.
Etki Mekanizmalari
Ismine ragmen, nattokinaz bir kinaz enzimi degildir, bunun yerine diger proteinleri parcalamak icin calisan serin proteaz enzimleri ailesine aittir. Hayvanlarda veya insan hucrelerinde incelenen etki mekanizmalari asagidaki gibidir:
• Kan pihtilarini olusturan bir protein olan capraz bagli fibrini dogrudan cozer.
• Doku plazminojen aktivatorunun (t-PA), fibrini de parcalayan hucrelerden salinimini arttirir.
• Dahili prourokinazi urokinaza donusturerek urokinaz duzeylerini arttirir. Artmis urokinaz aktivitesi kanda plazminin artmasina neden olur; plazmin fibrinin parcalanmasindan sorumludur.
• Plazminojen aktivator inhibitoru-1’i (PAI-1) etkisiz hale getirir. PAI-1, yukarida belirtildigi gibi fibrini parcalayan plazmin olusumunu inhibe eder.
• Tromboksan (kan pihtilasmasina ve kan damari daralmasina neden olan trombositlerden salinan bir madde) olusumunu bloke ederek trombosit agregasyonunu inhibe eder.

Nattokinaz’in Saglik Acisindan Faydalari
Nattokinase takviyeleri FDA tarafindan tibbi kullanim icin onaylanmamistir. Takviyeler genellikle saglam klinik arastirmalardan yoksundur. Yonetmelikler onlar icin uretim standartlari belirler, ancak bunlarin guvenli veya etkili olduklarini garanti etmemektedir bu yuzden alinmadan once uzman bir doktora danisilmasi tavsiye edilir.
Kan basinci
Biri 79 ve digeri yuksek tansiyonu olan 86 kisiyle yapilan 2 klinik calismada, 8 hafta boyunca gunde bir kez nattokinaz dozu alan grup, plasebo grubuna kiyasla kan basincini (sistolik ve diyastolik) dusurmustur. Calismalardan biri erkek hastalarda kan basincindaki azalmanin daha anlamli oldugunu bulmustur. Nattokinaz, kan damarlarinin daralmasina neden olan anjiyotensin donusturucu enzimi inhibe eder. Bu enzimi inhibe etmek kan basincini dusurmede rol oynayabilir.
Kan pihtisinin onlenmesi
Nattokinaz, trombozlu hastalara yarar saglama potansiyeline sahiptir (bir kan damari icinde kan pihtisi olusumu). Klinik bir calismada (acik etiketli, kendi kendini kontrol eden tasarim) 45 denek 3 gruba ayrilmis ve 2 ay boyunca gunluk nattokinase almistir, bu saglikli grup, kalp hastaligi riski altinda olan hastalar ve diyalize giren hastalar. Kalp hastaligi icin risk faktorleri (fibrinojen , faktor VII ve faktor VIII) tum gruplarda anlamli olarak azalmistir. 12 saglikli yetiskin erkegin bir calismasinda, tek bir nattokinaz dozu fibrinin bozulmasina ve kan pihtilasmasinda rol oynayan pihtilasma faktorlerinin seviyelerinin azalmasina neden olmustur. Etkisi diger enzimlere (doku plazminojen aktivatoru, urokinaz) kiyasla uzun bir sure (8 saatin uzerinde) devam etmistir.
Sicanlarda pihti cozme aktivitesi plazmin veya elastazdan daha gucludur. Trombozlu sicanlarda nattokinaz, kan pihtilarini tuzlu su cozeltisinden daha iyi azaltti. Ek olarak, yuksek dozda nattokinaz, bilinen bir pihtilasma onleyici ajan (vermis kinaz) kadar kan pihtilarini azaltmada etkili olmustur. Sicanlarda, yuksek dozda nattokinaz trombus olusumunu tamamen inhibe etti. Bu, iyi bilinen bir kan inceltici olan aspirinin etkilerine benziyordu. Bununla birlikte, tuketimiyle iliskili olumsuz etkilerin olmamasi, kan akisini iyilestirmek icin etkili bir tedavi olabilecegini dusundurmektedir. Kan pihtilari deneysel olarak kopeklerde induklenmistir. Oral nattokinaz tuketimi kan pihtilarini cozdu ve normal kan akisini sadece 5 saat icinde geri kazanmistir.
Insan hucrelerindeki calismalar nattokinazin:
• Plazminden 6 kat daha verimli fibrin pihtilarini dogrudan azaltir
• Pihtilasma onleyici enzimlerin (urokinaz, t-PA) aktivitesini arttirir
• Pro-pihtilasma enzimlerini (PAI-1) azaltir
Kolesterol
Nattokinazi statinlerle (kolesterol dusurucu ilaclar) karsilastiran bir calisma, 82 hastayi 26 hafta boyunca rastgele bu tedavilerden birine ayirdi. Her iki tedavi de toplam kolesterol, LDL (kotu kolesterol) ve trigliseritleri azaltmistir . Bununla birlikte, sadece nattokinaz tuketimi HDL’yi (iyi kolesterol) arttirmistir. Diger calismalar, kolesterol seviyelerinde onemli bir azalma rapor etmemistir veya sadece trigliserit seviyelerinde bir azalma gostermistir. Bu nedenle, kolesterol seviyeleri uzerindeki etkisini incelemek icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
Arter sertlesmesi
Gunluk nattokinaz takviyesi, 82 hastada statin tedavisine (% 11,5 plak azalmasi) kiyasla arterlerin sertlesmesine (ateroskleroz) neden olan plak boyutunu azaltmada (% 36.6 plak kucultme) dikkate deger olcude daha iyi olmustur. Arter sertlesmesinin onlenmesine yol acan kolesterol seviyelerini dusurdugu ve plak boyutunu azalttigi mekanizmalar birbirinden farkli olabilir.
Inmenin onlemesi
Yuksek von Willebrand Faktoru (hasarli kan damarlari tarafindan pihtilasma riskini artiran bir araci olan) vWF, inme riski ile iliskilidir. 79 hipertansif hastayi kapsayan bir calismada, nattokinaz alan grupta vWF, 8 hafta boyunca tutarli bir degisIkligi olmayan plasebo grubuna kiyasla% 15 azalmistir. Bununla birlikte, takviyeyi tuketen erkeklerde vWF seviyeleri dusmedi. Bu, nattokinazin vWF duzeylerini azaltmada cinsiyete ozgu bir etkisi oldugunu dusundurmektedir.
Alzheimer hastaligi
Sicanlarda nattokinaz, Alzheimer hastaligini karakterize eden kontrol faktorlerine yardimci olmustur. Alzheimer’de yuksek olan bazi faktorler oral nattokinaz tuketimi (asetilkolinesteraz , TGF -y, Fas ve IL-6) ile azalmistir . Bu arada, genellikle dusuk olan digerleri, nattokinaz tedavisi (BDNF ve IGF-1) ile Alzheimer hastaligi ozelliklerine sahip tedavi edilmemis sicanlara kiyasla artmistir. Bu nedenle nattokinaz, Alzheimer tedavisi icin potansiyel bir tedavi olabilir. Hucrelerde ayrica Alzheimer hastaligi vakalarinda yaygin olarak bulunan protein agregatlari olan amiloid fibrilleri de parcalamaktadir.
Colyak hastaligi
Hucrelerde nattokinaz, glutenin bir bileseni olan gliadinin parcalarini etkili bir sekilde bozdu. Bu nedenle, colyak hastaligi olarak bilinen gliadin intoleransi icin potansiyel yeni bir tedavi olabilir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Nattokinazin bircok faydasi hucrelerde veya hayvanlarda incelenmistir. Bulgular onemli olsa da, bu faydalar insanlar icin gecerli olabilir veya olmayabilir. Bu nedenle, insanlarla daha fazla calismaya ihtiyac vardir.

Dozaj
Guvenli ve etkili bir nattokinaz dozu yoktur, cunku birini bulmak icin yeterince guclu bir calisma yapilmamistir. Bununla birlikte, coklu klinik calismalar, cesitli dozlar kullanilarak faydali sonuclar uretmistir. Nattokinaz aktivitesi, fibrinolitik birimlerin (FU) sayisi FU’da olculur. Insan calismalarina dayanarak, 2.000 FU en buyuk kardiyovaskuler ve antitrombotik faydalari saglamistir.

Diger Takviyelerle Birlikte Alimi
Nattokinase’i diger takviyelerle birlikte onermek icin yeterli kanit yoktur. Beklenmedik etkilesimleri onlemek icin nattokinase kullanmadan once uzman bir doktorla gorusmek gerekir.
Kirmizi pirinc mayasi
Nattokinase ve kirmizi maya pirinci kombinasyonu, kolesterolu tek basina nattokinase’den daha etkili bir sekilde azaltmistir. Klinik bir calismada, yuksek kolesterol seviyesine (hiperlipidemi) sahip 47 hastaya sadece nattokinaz, nattokinase ve kirmizi maya pirinc ozutu veya 6 ay boyunca plasebo verildi. Nattokinaz ile tedavi sadece calismanin son ayinda kan kolesterolunu ve trigliserit duzeylerini azaltmaya basladi. Bununla birlikte, kombine tedavi (nattokinaz ve kirmizi maya pirinci), ilk aydan itibaren LDL, total kolesterol ve trigliserit duzeylerini dusurdu ve HDL’yi arttirmistir.
Kirmizi maya pirincinin kendisinin bu sonuclari gosterebilecegini dusunmek onemlidir, ancak bu calismada sadece bir grup kirmizi maya pirinci olmadigi icin bu olasilik arastirilmamistir. Kirmizi maya pirinci ile nattokinaz almak da urik asidi azaltabilir ve bu nedenle iltihap, gut ve bobrek taslarinin azaltilmasinda yardimci olabilir.
Streptomilerden serin proteaz
Bakterilerin bir yan urunu Streptomyces omiyaensis, nattokinazin etkinligini artirabilir. Hucrelerde Streptomyces omiyaensis kaynakli dusuk konsantrasyonlu serin proteaz enzimi, nattokinazin kan pihtilarini azaltmada aktivitesini arttirmistir.

Yan Etkiler ve Guvenlik
Nattokinase’nin gida olarak tuketilmesi genellikle guvenli kabul edilir. Bu, insan klinik calismalarindan bildirilen yan etkilerin eksIkligine ve binlerce yildir Japon diyetinin bir parcasi oldugu gercegine dayanmaktadir. Bir guvenlik profili olusturmak icin daha fazla insan calismasi gereklidir. Olumsuz olaylardan ve beklenmedik etkilesimlerden kacinmak icin takviye etmeden once uzman bir doktora danisilmasi tavsiye edilir.

Ilac Etkilesimleri
Nattokinaz, antikoagulan ilac olarak kullanilan bir glikozaminoglikan olan heparine baglanir. Heparin zincirinin uzunluguna bagli olarak, nattokinase heparin fonksiyonlarini etkileyebilir. Ayni zamanda diger glikozaminoglikanlara da baglanabilir. Nattokinaz kan inceltmesine neden olabileceginden, aspirin veya warfarin gibi diger kan inceltici maddelerle eslestirilmemelidir. Bu, kucuk damar hastaligi olan hastalarda beyin kanamasi riskini artirabilir. Varfarin yerine nattokinaz ikame edilirse mekanik kalp kapakciklarinin pihtilasmasi riski de vardir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:42.