IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Nisan 2020, 13:58   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Maltodekstrinler Nelerdir?

Maltodekstrin genellikle paketlenmis gidalara eklenen islenmis bir sekerdir. Bununla birlikte, baska bir maltodekstrin formu, bagirsak sagligini gelistirebilen ve diyabeti onleyebilen sindirime direncli bir diyet lifidir.

Maltodekstrinler Nelerdir?
Maltodekstrin, pirinc, patates, misir veya bugday gibi bitki kaynaklarindan turetilen karmasIk bir karbonhidrattir. Maltodekstrin, sindirilebilir veya sindirime direncli bir formda bulunmaktadir. Maltodekstrin’in (MD) sindirilebilir formu iyi bir enerji kaynagidir, ancak obezite, diyabet ve diger saglik sorunlari riskini artirmaktadir. Bununla birlikte direncli maltodekstrin (RMD), bagirsak sagligini gelistiren, sindirim problemlerini iyilestiren, diyabet ve obeziteyi onleyen bir diyet lifidir.


Maltodekstrin (Sindirilebilir) Nedir?
Sindirilebilir maltodekstrin, gidalarda ve saglik tehlikeleriyle iliskili olan yaygin bir maddedir. Maltodekstrin bir bitki ozutu olmasina ragmen, yuksek oranda islenmektedir. Bu beyaz toz endustriyel olarak nisastanin (enzimler veya asitlerle) parcalanmasi ve ardindan saflastirilmasiyla uretilmektedir. Nihai urun tatsizdir ve suda cozunmektedir. Maltodekstrin gidalarda katki maddesi olarak kullanilmaktadir. Bu gidalar asagidaki gibidir:
• Spor iceceklerinde ucuz bir enerji kaynagi saglama
• Doku veya lezzeti gelistirme
• Paketlenmis veya konserve yiyecekleri saklama
• Dondurulmus gidalarda buz olusumunu onleme
• Jelatin benzeri sivilari kalinlastirma
• Dusuk kalorili yiyeceklerde seker veya yagi degistirme
Ayrica tibbi veya kozmetik urunlerde dolgu maddesi veya koruyucu olarak da kullanilmaktadir ve yaklasIk 4 kcal/gr ve cok yuksek glisemik indekse sahiptir.

Direncli Maltodekstrin Nedir?
Normal maltodekstrin’in aksine, sindirime direncli maltodekstrin sagligi gelistirici bir madde olmaktadir. Sekerler arasindaki baglari degistirerek sindirimi imkansiz hale getiren kimyasal bir islemle uretilen bir diyet lifidir. Hi-Misir ve cig patates nisastasi, diger iki dayanikli nisasta turudur ve direncli maltodekstrin baska bir direncli nisasta turudur. Direncli nisasta ince bagirsak tarafindan sindirilemediginden bagirsaga saglam bir sekilde gecmektedir. Kolondaki bagirsak bakterileri bu nisastaya K2 vitaminine ve butirat gibi faydali kisa zincirli yag asitlerine (SCFA’lar) fermente etmektedir. Ayrica direncli nisasta iyi bakterilerin buyumesine ve dengede kalmasina yardimci olmaktadir. Direncli maltodekstrin, sindirimi, bagirsak hareketlerini ve bagirsak sagligini desteklemektedir. Genel saglik uzerinde guclu etkileri bulunmaktadir ve yutulmasi diyabet, kalp hastaliklari, obezite ve inflamatuar durumlarla ters orantilidir. Direncli maltodekstrin, notr tadi olan beyaz bir tozdur. Dusuk glisemik indekse ve gram basina yaklasIk 2-2,5 kcal’a sahiptir.

Maltodekstrin ve Direncli Maltodekstrin
Maltodekstrin ve direncli maltodekstrin’in sadece benzer oldugu aciktir. Bununla birlikte, bu iki seker, faydalari ve riskleri soz konusu oldugunda tamamen farklidir. Maltodekstrin ve direncli maltodekstrin’in faydalari bulunmaktadir. Dayanikli Maltodekstrin’in faydalari asagidaki gibidir:
Hareket mekanizmasi
Direncli maltodekstrin’in bagirsak sagligini gelistirdigine inanilmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Iyi bagirsak bakterilerinin buyumesini tesvik etmek
• Diski agirligini, kivamini ve bagirsak hareketlerini iyilestirmek
Bazi arastirmacilara gore, direncli maltodekstrin obezite, diyabet ve kalp hastaligina karsi potansiyele sahiptir, cunku cesitli calismalarda bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Dusuk karin yagi ve vucut agirligi
• Gida aliminda azalma
• Artan tokluk hormonlari (glukagon benzeri peptit-1 ve peptit YY)
• Aclik hormonu (grelin) uretimini azaltma
• Kan sekeri seviyelerinde azalma ve insulin direnci
• Yag emilimini engelleme ve diyet yaglarinin ortadan kaldirilmasini artirma
Ayrica kanseri onlemektedir ve bagisIklik fonksiyonunu artirmaktadir. Kanser ve bagisIklik fonksiyonunu uzerindeki etkileri asagidaki gibidir:
• Kanser hucrelerinin ve tumorlerinin buyumesini engelleme
• Azalan endotoksinler, inflamatuar sitokinler ve oksidatif stres belirtecleri (TNF-a, IFN gama, MDA)
• Koruyucu santikorlarin ve antienflamatuar maddelerin arttirilmasi (IgA, butirat, IL-10)

1) Sindirim Sagligi
Direncli nisastalar, ozellikle kisi mikrobiyom dengesizliklerine yatkinsa, bagirsak sagligi icin iyi bir secimdir. 900’den fazla insan uzerinde yapilan cesitli klinik calismalarda, direncli maltodekstrin diski agirligini, kivamini ve bagirsak hareket sIkligini plaseboya kiyasla arttirmistir. 200’den fazla insanin klinik calismalarinda, direncli maltodekstrin, iyi bagirsak bakterilerinin buyumesini arttirmistir ve bu bakteriler asagidaki gibidir:
• Bifidobacterium
• Ruminokokkus
• Eubacterium
• Lactobacillus
• Lachnospiraceae
• Bacteroides
• Holdemania
• Faecalibacterium
Kabizligi olan 32 kisinin klinik calismasinda, inulin ile direncli maltodekstrin bagirsak hareketlerini iyilestirmis, gerilmeyi azaltmis ve bosalmayi tamamlamamistir. Sicanlarda, direncli maltodekstrin yararli bakterilerin (Bifidobacterium) buyumesini ve zararli bagirsak bakterilerinin (Clostridium perfringens) azalmasini tesvik etmistir. Domuz yavrularinda direncli, inflamatuar bir bagirsak bozuklugu olan ulseratif koliti onlemistir.

2) Diyabet
Dayanikli bir nisasta olarak, bu tur maltodekstrin, yemeklerden sonra kan sekeri seviyesini sabit tutmaya yardimci olmaktadir. 900’den fazla kisinin meta-analizinde, direncli maltodekstrin yemeklerden sonra kan sekeri artisini bloke etmistir. 60 asiri kilolu erkek uzerinde yapilan 12 haftalik bir klinik calismada, direncli maltodekstrin kan sekeri ve insulin duzeylerini dusurmustur. Adiponektin adi verilen ve glikoz uretimini engelleyen bir kilo verme proteinini arttirmistir. Ayrica lektin duyarliligi olan kisilerde adiponektinin de artmasi olmustur. Tip 2 diyabetli 55 kadin uzerinde yapilan bir klinik calismada, direncli maltodekstrin insulin direncini dusurmustur. 13 kiside, direncli maltodekstrin yemeklerden sonra insulin uretimini azaltmistir. Ayrica metabolik sendromlu 30 kisi uzerinde yapilan 12 haftalik bir klinik calismada kan sekeri duzeylerini dusurmustur. Sicanlarda RMD, kan sekeri ve insulin seviyelerini dusuren bir hormon olan GLP-1 (Glukagon benzeri peptit 1) uretimini arttirmistir.


3) Obezite
300’den fazla kilolu insanin cesitli klinik calismalarinda, direncli maltodekstrin vucut agirligini, vucut kitle indeksini (BMI) ve vucut yagini azaltmistir. Metabolik sendromlu 30 kisinin 12 haftalik bir klinik calismasinda bel cevresini ve karin yagini azaltmistir. 160’tan fazla asiri kilolu erkegin klinik calismalarinda, direncli maltodekstrin aclik hissini azaltmis, toklugu arttirmis ve gida alimini azaltmistir. 32 saglikli insan uzerinde yapilan bir baska calismada, aclik hormonu (grelin) seviyelerini dusurmus, aclik duygularini dusurmus ve doymuslugu arttirmistir. Sicanlarda, direncli maltodekstrin vucut agirligini, karin yagini ve baskilanan fazla gida alimini azaltmistir.

4) Kan Yaglari
60 asiri kilolu erkek uzerinde yapilan 12 haftalik bir klinik calismada, direncli maltodekstrin HDL- kolesterolu arttirmis, toplam kolesterolu, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol ve trigliseritler dusurmustur. Hem saglikli insanlar hem de metabolik sendromu olanlar uzerinde yapilan diger bazi calismalar, trigliserit dusurucu faydalarini dogrulamistir. Ayni sey, sicanlarda direncli maltodekstrin’in yemekten sonra trigliserit artisini engelledigi bulunmustur. Hamsterlerde, RMD inulin ile birlikte HDL kolesterolu arttirmis, tum zararli yag seviyelerini dusurmus ve insanlarda gozlenen faydalari tekrarlamistir.

5) BagisIklik Fonksiyonu
Klinik bir calismada, diyabet tip 2 olan 55 kadin, direncli maltodekstrin, endotoksinler, enflamatuar sitokinler (TNF-a, IFN gama) ve malondialdehit (MDA) (oksidatif stres icin bir isaretleyici) dahil olmak uzere cok cesitli zararli bagisIklik belirteclerini azaltmistir. Ayrica direncli maltodekstrin bir anti-enflamatuar sitokin olan IL-10’u (Interlokin -10) arttirmistir. Farelerde bu direncli nisasta, bagisIklik fonksiyonunu arttiran ve bagirsaklari koruyan kisa zincirli bir yag asidi olan IgA ve butirat uretimini arttirmistir.

6) Mineral Emilimi
Direncli nisasta, besin emilimine yardimci olmaktadir ve besin eksIkligi olasiligini azaltmaktadir. Direncli maltodekstrin, direncli nisastanin mineral ve D vitamini seviyelerinde kanitlanmis tum faydalarini getirebilmektedir. Sicanlarda, direncli maltodekstrin kalsiyum, magnezyum, demir ve cinkonun emilimini gelistirmis, bu mineraller optimal sagligi korumak icin gereklidir.

7) Kanser Arastirmasi
Farelerde direncli maltodekstrin, meme ve kolon kanseri hucrelerinin buyumesini engellemis ve kanser hucresi olumunu arttirmistir. Ayrica hucre calismalarinda, kolon kanseri hucrelerinin buyumesini bastirmistir. Kanserle mucadele potansiyeli hakkinda daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

Yan Etkiler ve Guvenlik
Insan, hayvan ve hucre calismalarinda direncli maltodekstrin cok guvenlidir. Yaygin yan etkileri cok hafifti ve bu yan etkiler asagidaki gibidir:
• Siskinlik
• Gaz
• Yuksek dozlarda mide agrisi ve dolgunluk
• Gurleyen sesler
• Ishal veya sulu diski
Olumsuz etkilerden ve beklenmedik etkilesimlerden kacinmak icin, saglik nedenlerinden oturu her iki maltodekstrin kullanmadan once muhakkak uzman bir doktorla gorusulmelidir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Direncli maltodekstrin’in bagirsak sagligi, obezite ve diyabetin onlenmesi uzerindeki etkisini inceleyen oldukca az sayida klinik calisma bulunmaktadir. Bununla birlikte, diger bazi saglik yararlari esas olarak hayvan ve hucre calismalari ile desteklenirken, klinik calismalarin sadece az sayida katilimcisi vardir. Ayrica, direncli maltodekstrin saglik riskleri hakkinda yeterli arastirma bulunmamaktadir. Direncli maltodekstrin’in risk etkileri ve saglik yararlari uzerine daha fazla arastirma tesvik edilmelidir.

Formlar ve Dozaj
Guvenli ve etkili bir direncli maltodekstrin dozu bulunmamaktadir, cunku birini bulmak icin yeterince guclu bir calisma yapilmamistir. Klinik calismalarda direncli maltodekstrin dozu gunde 9-60 g arasinda degismektedir. Ishale neden olmayan erkekler icin maksimum doz 1 g/kg vucut agirligi iken, kadinlar 1,1 g/kg vucut agirligi alabilmektedir.
 
Alt 15 Temmuz 2021, 02:31   #2
Standart

ne zor isimleri varmis aman allahim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 15 Temmuz 2021, 02:38   #3
Standart

Tıp dilini daha öğrenemedim , sadece Türkçe ve ingilizce var bende

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:20.