IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2020, 13:22   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kovid-19 hastaligina bagli akciger yetmezliginde EKMO tedavisi

Kovid-19 yani koronavirus icin ilac ve asi bulma calismalari tum hizla devam ederken, hastalar saglik uzmanlari tarafindanffarkli yontemlerle tedavi edilmeye devam ediliyor. Akciger yetmezligi basladiginda uygulanan tedavi hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Akgul, EKMO yani vucut disinda kan oksijenlendirme islemini anlatti.

Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Egitim ve Arastirma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinigi’nin Kurucu Klinik Sefi ve ayni zamanda Istanbul Universitesi-Cerrahpasa, Saglik Bilimleri Fakultesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Akgul, “Kovid-19 hastaliginda her turlu virus oldurucu tedaviye ragmen yogun bakima yatan ve akciger yetmezligine giren hastalarda tedaviye yardimci olmak amaciyla EKMO tedavisi uygulanmaya basladi. 41 yasindaki erkek hasta halsizlik sIkayetiyle acil servise geldikten sonra akciger tomografisi cekildi. Akcigerlerinde viruse bagli zaturre bulgulari uzerine hastaneye yatirildi. Daha once hipertansiyon ve seker hastaligi da olan hastada daha sonra ates sIkayeti de basladi. Bu arada kaninda oksijen seviyesi de dusmus ve hastanin burnundan oksijen tedavisi baslandi. Hasta korona virus ilaclari kullanmaya devam etmesine ragmen hastaneye yatisinin 4. gunu nefes darligi ve hizli soluk alip verme sIkayetleri basladi. Kan oksijen duzeyinde ciddi dusukluk olunca yogun bakima alinip solunum cihazina baglandi. Hastaya viruse bagli ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome, Acil Solunum Yetmezligi Hastaligi) tanisi kondu. Solunum cihazinin destegine ve virus tedavisine ragmen hastanin kaninda yeterli oksijen olmadigi icin hastaya EKMO cihazi takildi” dedi.

'OKSIJENIN YETERLI SEKILDE KANA ALINMASI AMACLANIYOR'
Ekstrakorporal membran oksijenizasyonunun (ECMO) hayati tehdit eden kalp ve akciger yetmezligi durumlarinda, bu organlarin gorevini yapan bir tibbi cihaz ile hastanin hayatta kalmasini saglama islemi oldugunu ifade eden Prof.Dr. Akgul, “Akciger yetmezliginde kan icinde yeterli oksijen bulunmaz, bu durumda vucudun tum dokulari, ihtiyaci olan oksijeni alamaz. Bu durumda dokular, organlar ve sonucta tum sistemde bozulma gerceklesir ve hasta kaybedilir. Kalp yetmezliginde de akcigerler calissa bile, kana oksijen gecse bile yeterli kan dolasimi olmadigi icin yine dokulara ve organlara yeterli kan ve dolayisiyla oksijen gidemez ve sonuc yine ayni olur. Yani temel amac oksijenin yeterli bir sekilde kana alinmasi ve oksijenlenmis kanin yeterli dolasimla dokulara ve organlara ulasmasidir. Iste kalp ve/veya akciger kendi gorevini yapamiyorsa EKMO tedavisi yardimci bir destek olarak hastaya uygulanmaktadir. Bu islemde kan vucudun disina alinir ve oksijenlenip tekrar vucuda verilir. Kanin vucut disina alinmasi icin tibbi kanuller yani bir anlamda “borular” kullanilir. Bu “borular” hastanin toplar damarlarinin icine sokulur ve vakum etkisiyle kan borularin icine alinir ve oksijenlenme cihazindan gecirilirken kan icindeki oksijen miktari artar. Sonra bu oksijenlenmis kan, baska bir toplar damardan tekrar vucuda verilir.

KALP AMELIYATINDA KULLANILAN YAPAY SISTEMLER GIBI
Aslinda kalp ameliyatlarinda kullandigimiz Kardiyopulmoner Bypass Cihazina benzer yani kalp ameliyatlarinda kalp ve akciger durduruldugu zaman solunum ve dolasimin saglandigi yapay sistemler gibidir. Oncelikle sunu belirtmeliyim ki EKMO tedavisi ile hasta ve doktor zaman kazanir. Yani akciger ve/veya kalp yetmezligine bagli olum riski cok arttigi zaman, hastaya yapilan asil tedavinin etkisini gostermesi icin zaman gerekebilir. Bu zaman sirasinda tedavi akciger veya kalpteki esas sorunu cozecektir ama yetmezlik o kadar fazladir ki hastanin kaninin oksijen tasima kapasitesi neredeyse hic olmadigindan bu zaman yoktur ve hasta kaybedilir. Iste EKMO ile hastaya o zaman kazandirilir ve hasta hayata tutunur ve bu arada esas tedavi ile hasta iyilesmeye baslar. Yani sonuc olarak EKMO ile hastanin hayati kurtarilabilir ama esas hastaligi iyilestirilemez yalnizca esas hastaliginin ana tedavi ile yapilmasi icin zaman kazandirilir.


HANGI HASTALARDA KULLANILIYOR?
Hangi hastalarda kullanilir sorunsun cevabina gelince de: Kalp hastaligi icin ornek vermek gerekirse: bazi gebeliklerde dogum sonrasi kalp yetmezligi gelisir ve bu gecici bir durumdur ama destek olunmazsa anne kaybedilebilir, iste bu durumda o hayati zaman EKMO ile kazandirilir. Diger bir ornek kalbe mikrop bulasmasi yani “miyokardit” hastaliklaridir. Bulasan mikrobun mikrop oldurucu tedaviye cevap vermesi icin zaman lazim ama kalp kasi mikropla o kadar bozulur ki dolasim durma noktasina gelir, iste bu arada bize zaman gerekir ve EKMO takilir. Iste korona virus de kalbi tuttugu zaman bu sekilde davranir. Akciger hastaliklarina ornek vermek gerekirse; ARDS hastaliklari soylenebilir. Yani herhangi bir nedene bagli akciger dokusu bozulmus ise artik o akcigere giren oksijen, olmasi gerektigi gibi kana ulasamamaktadir. Cunku gecisi saglayacak olan dokumuz artik bozulmustur ve o bolgede istenmeyen sivilar birikmeye baslamistir. Yani oksijen kana gecememekte dolayisi ile dokular ve sonucta hasta hayatini kaybetmektedir.

KORONAVIRUS AKCIGERLERI BOZDUGU ICIN BU YONTEM KULLANILIYOR
Koronavirus hastaligi da bu sekilde hastanin akcigerini bozmaktadir. Bu durumlarda da EKMO kullanilabilir. Fakat sunu da belirtmeliyim ki diger ARDS yapan nedenlerin aksine Covid-19 da kanda ve akcigerde cok ciddi sekilde vucudumuzdan salinan savunma hucreleri ve enzimleri olusmaktadir. Bu duruma “sitokin firtinasi” denir. Bu durumda EKMO her zaman yeteri kadar zaman kazandirmayabilir, bunun icin de EKMO yaparken farkli olarak sitokinleri yani vucudun savunma amacli urettigi ama cok oldugu icin kendimize de zarar verdigi sistemi azaltmak icin kana filtre uygulamak da gerekir. Ayrica EKMO tedavisi baslanacaksa Covid-19 da, diger hastaliklarin aksine daha erken yapilmasi gerekmektedir. Basarili olmak icin korona viruse bagli yaygin organ hasarinin baslamamis olmasi gerekir” aciklamalarinda bulundu.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:09.