IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2020, 12:08   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Alfa Yohimbin Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?


Alfa Yohimmin, kisilerin yag kaybini ve fiziksel performansi artirmak icin kullandigi bitki bazli bir molekuldur. Bu molekul cinsel islevi de gelistirmektedir, ancak kullanimlarinin klinik kanitlari henuz yetersizdir. Bu makale de alfa yohimmin nedir, kullanimi, potansiyel faydalari ve yan etkileri hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Rauwolacine & Alfa Yohimmin Nedir?
Rauwolscine, esas olarak Rauwolfia ve Pausinystalia olan iki bitki grubunda bulunan bir molekuldur ve bazen alfa yohimmin veya iso yohimbin denmektedir. Yapisal olarak, rauwolscine yohimbine cok benzemektedir. Hem ravwolscine hem de yohimbine, geleneksel olarak uyarici ve afrodizyak olarak kullanilan yohimbe bitkisinde (Pausinystalia johimbe) bulunan alkaloidlerdir. Rauwolscine, yohimbin ile benzer etkilere sahip gibi gorunmektedir, ancak daha guclu ve ek avantajlara sahiptir. Yohimbin gibi rauwolscine oncelikle yag kaybini, fiziksel performansi, libido ve cinsel islevi arttirmak icin kullanilmaktadir. Bununla birlikte her ikisi de cesitli antrenman takviyelerindeki bilesenlerdir. Hayvan ve hucre temelli calismalar bu faydalardan bazilarini desteklerken, insan denemeleri bunlari dogrulamaktan yoksundur.

Nasil Calisir?
Baslangic olarak, norepinefrin ve epinefrin (adrenalin), savas veya ucus (sempatik) sinir sisteminde onemli roller oynamaktadir. Aktivitelerine adrenerjik denmektedir, cogunlukla dinlenme ve sindirim (parasempatik) sinir sisteminin kolinerjik aktivitesine karsi cikmaktadir. Rauwolscine alfa-2 adrenerjik reseptorleri (a2 reseptorleri) bloke etmektedir ve bunlara yohimbine gore daha secici baglanmaktadir. Alfa-2 reseptorleri beyinde ve vucutta bulunmaktadir. Hafifce aktive edildiginde, stres tepkisine karsidirlar yani kalbi ve beyni sakinlestirmektedir. Bu yuzden rauwolscine kalp atis hizini artirma ve uyarici olarak hareket etmektedir; bu ayni zamanda kaygiyi tetikleme potansiyelini de aciklamaktadir.
Guclu bir sekilde aktive edildiginde, alfa-2 reseptorleri stres yanitini artirmak ve kan basincini yukseltmektedir. Bu nedenle rauwolscine, yuksek stres ve anksiyetenin etkilerine de karsi cikmaktadir. Baska bir dezavantaj olarak, alfa-2 aktivasyonu insulin salinimini ve yag yakimini onlemektedir. Rauwolscine’nin tikanmasi yag yakimini revize ederek insulini artirmaktadir. Alfa-2 reseptorlerini bloke ederek rauwolscine norepinefrin, epinefrin ve dopamin seviyelerini arttirmakta ve serotonin seviyelerini azaltmaktadir. Bu kimyasal kayma uyarici etkiye katkida bulunmaktadir. Ayrica Rauwolscine belirli serotonin (5-HT1A ve 5-HT1D) reseptorlerini zayif bir sekilde aktive etmektedir ve diger sroninleri (5-HT1B, 5-HT2A, 5-HT2B, 5-HT2C ) bloke etmektedir. Sonuc olarak, istahi azaltarak, antianksiyete ve antidepresan etkiler sunmaktadir. Yine de, yukaridaki etkiler hayvan ve hucresel arastirmalara dayanmaktadir ve bu nedenle kabul edilmemektedir.

Saglik Uzerindeki Potansiyel Faydalari ve Etkileri
1) Kaygi
Rauwolscine stres yanitina dahil olan hormon seviyelerini artirsa da, on arastirmaya dayanarak paradoksal olarak anksiyete ile yardimci olmaktadir. Sicanlarda anksiyeteyi, anti-anksiyete ilaci diazepam (Valium) ile ayni derecede azaltmistir. Bu calismada Yohimbin’in anksiyete uzerinde hicbir etkisi olmamistir. Dahasi, yohimbin kaygiyi hafifletmeye yardimci olan GABA’nin salinimini engellemistir. Rauwolscine, endise soz konusu oldugunda stres tepkisini de artirabilecegi icin cift kenarli bir kilictir.
2) Yag yakma ve istah azaltma
Yohimbin gibi rauwolscine, alfa-2 reseptorlerini bloke ederek yag yakimini artirmaktadir. Her ikisi de muhtemelen yaglari harekete geciren ve enerji icin kullanan savas ya da ucus sistemini aktive ederek calismaktadir. Rauwolscine verilen obez ve yagsiz fareler, kullanmaya farelere gore % 33’e kadar daha az yiyecek tuketmistir ve dozun ucte birinde yohimbin ile ayni etkiye ulasmistir. Istahi azaltarak yag kaybini desteklemektedir. Ayrica Yohimbine klinik calismalarda yag kaybini arttirmistir. Rauwolscine de ayni seyi yapmaktadir, ancak calismalar henuz bunu belirlememistir.
3) Cinsel islev
Yohimbine, birkac klinik calismada erektil disfonksiyonu gelistirmis ve bu da arastirmacilari rauwolscine icin ayni incelemeye itmistir. Dusuk dozlarda rauwolscine, kopeklerde ejakulat hacmini ve erektil yaniti arttirmistir. Ancak yuksek dozlar bunun tersi bir etkiye sahip olmustur, yani ereksiyonu ve cinsel davranisi engellemistir. Bununla birlikte mevcut arastirma herhangi bir sonuca izin vermemektedir.
4) Anti kanser potansiyeli
Rauwolfia vomitorium bitkisi ozu, rauwolscine kaynagi, Afrika’da geleneksel tipta bir anti-kanser ilaci olarak kullanilmaktadir. Rauwolscine enjeksiyonlari, farelerde meme kanseri hucrelerinin cogalmasini onlemis ve boylece tumorlerini daraltmistir. Diger yandan Yohimbine, tumor buyumesi uzerinde hicbir etkiye sahip olmamistir.
Kalp ve tansiyon uzerine etkileri
Sicanlarda rauwolscine kalp hizini % 22 ve kan basincini % 39 azaltmistir. Anestezi altindaki sicanlar uzerinde yapilan bir baska calismada, rauwolscine enjeksiyonlari kan basincini dusurmus ve epinefrine yanit olarak kan damarlarinin daralmasini onlemistir. Ayrica Rauwolscine sicanlarda stresin neden oldugu kan damarlarinin daralmasini ve kan basincinda artisi onlemistir. Bununla birlikte, sicanlar uzerinde yapilan bir baska calismada tam tersi bir etki olusturmustur, bu etki kalp atis hizlarini arttirmis olmasidir. Rauwolsini iceren bir bitki olan Rauwolfia, geleneksel olarak yuksek tansiyonu dusurmek icin kullanilmaktadir. Bununla birlikte, etkileri reserpin adi verilen baska bir bilesIkten kaynaklanmaktadir. Reserpin, noroplardan norepinefrin seviyelerini ve salinimini dusurerek, savas veya ucus aktivitesini azaltmaktadir. Bununla birlikte Rauwolscine’in kalp sagligi uzerindeki karisIk etkileri daha fazla arastirma gerektirmektedir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Rauwolscine yohimbine benzer olsa da, insanlarda henuz test edilmemistir, bu yuzden kesin etkileri bilinmemektedir. Hayvan ve hucre arastirmalarinda gorulen yararlari dogrulamak ve rauwolscine’nin guvenligini, emilimini ve uygun dozajini belirlemek icin klinik calismalara ihtiyac duyulmaktadir.

Rauwolscine Yan Etkileri
Iyi tasarlanmis klinik calismalarin olmamasi nedeniyle rauwolscine’nin guvenlik profilinin nispeten bilinmedigi unutulmamalidir. Etkilerdeki benzerliginden dolayi rauwolscine’nin yan etkileri yohimbininkine benzemektedir. Buna yan etkilere ornekler asagidaki gibidir:
• Kaygi
• Asiri terleme
• Bas agrisi
• Artan kalp atis hizi
• Sik idrara cikma
• Artan kan basinci
Bununla birlikte guvenligi hakkinda daha fazla bilgi edinene kadar dikkatli olunmasi gerekmektedir, hamile kadinlar ve cocuklar bundan kacinmalidir.

Ilac Etkilesimleri
Takviye ve ilac etkilesimleri tehlikeli olmaktadir ve nadir durumlarda bile hayati tehdit etmektedir. Takviye alinmadan once daima uzman bir doktora danisilmalidir. Rauwolscine ile etkilesime girebilecek olan ilaclardan bazilari asagidaki gibidir:
Propranolol
Propranolol (Inderal), yuksek tansiyon, gogus agrisi ve duzensiz kalp atisini tedavi etmek icin kullanilan bir beta blokerdir. Rauwolscine propranololun kan basincini dusurucu etkisine karsi koyabilmektedir.
Imidazolin ilaclari
Klonidin (Katapres), kan basincini dusuren bir ilactir. Rauwolscine, klonidinin alfa-2 reseptorlerine baglanmasini onleyerek etkinligini azaltmaktadir. Rilmenidin (Albarel, Hyperium) yuksek tansiyon ve glokom icin kullanilmaktadir. Ayrica tavsanlarda rauwolscine rilmenidinin gozdeki sivi basincini azaltmasini onlemistir.
Desipramin
Klinik oncesi arastirmalara dayanarak, rauwolscine antidepresan desipraminin (Norpramin) etkilerini artirabilmektedir.

Rauwolscine Dozaj ve Takviye Formlari
Rauwolscine FDA tarafindan herhangi bir durum icin onaylanmadigindan resmi bir doz bulunmamaktadir. Kullanicilar ve ek ureticileri deneme yanilma yontemine dayali gayri resmi dozlar belirlemislerdir. Alfa-2 reseptorlerini aktive etmede daha guclu oldugu icin, takviyelerde rauwolscine icerigi yohimbine (2,5 mg – 5 mg / porsiyon) kiyasla daha dusuktur ( 0.5 mg – 2 mg / porsiyon). Yohimbin gibi, egzersiz oncesi aclik durumunda alindiginda yag kaybi icin daha etkili olabilmektedir. Agmatin ile takviye almak rauwolscine’nin etkinligini ciddi sekilde azaltmaktadir ve ayrica Rauwolscine, forskolin’in etkinligini de etkilemektedir.
Rauwolscine takviyeleri genellikle su formlarda bulunur:
• % 90 rauwolscine (% 10 diger bilesIkler) icerecek sekilde standardize edilmis Rauwolfia vomitoria veya Rauwolfia serpentina ozu
• Saf (>% 99) rauwolscine HCl
Ekstraktlar daha dogal bir secenektir, ancak istenmeyen etkilere neden olabilecek baska aktif bilesIkler icermektedir. Yohimbe kabugu ozleri genellikle az miktarda rauwolscine icermektedir. Bununla birlikte, piyasadaki populer ekstraktlarin bircogu, urunlerinin gercekte ne kadar yohimbine icerdigi konusunda inanilmaz derecede yanlis bilgiler vermektedir. (etiket iceriginin % 23 ila % 147’si arasinda).
Rauwolscine, cinsel islevi destekleyebilen ancak kalp sagligi ve kaygi uzerinde karisIk etkileri olan alfa-2 adrenerjik reseptorleri bloke etmektedir. Yohimbine benzemektedir; yag kaybini duzeltmek ve cinsel islevi iyilestirmek uzerindeki potansiyel etkileri cakisabilmektedir. Halen, arastirmalar hayvanlar ile sinirli oldugu icin, insanlardaki etkileri bilinmemektedir. Rauwolscine, kan basincini dusurmek icin yaygin olarak kullanilan ilaclarla etkilesime girebilmektedir. Ayrica klinik arastirmalar guvenligini ve etkinligini dogrulayana kadar almaktan kacinilmalidir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:51.