IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 31 Mart 2020, 13:53   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus ve Antikor Testleri

Antikor testleri, COVID-19’a ile mucadelede etkili olabilir, cunku oyunun kurallarini degistirecek antikor testleri ile sadece hastaliga sahip olanlar degil, ayni zamanda kimin gecmiste enfekte oldugu ve potansiyel olarak asilandigini da belirlenebilir. Ingiltere saglik orgutunun yaptigi aciklamaya gore bu hastalikla mucadele onemli bir adimdir, ama hala bu konuda bircok soru vardir. Bu yuzden daha fazla calismaya ihtiyac vardir.

Antikor Testleri
Tum dunyadaki arastirmacilar daha iyi ve daha hizli teshis testleri gelistirmek ve uretmek icin hizli bir sekilde calismaktadirlar. Kimin enfekte oldugu ve hastaligin nasil yayildigi hakkinda fikir sahibi olmak icin mumkun oldugunca cok sayida teste ihtiyac vardir. Ancak koronavirus testleri yaninda baska bir test turu de onemlidir, bu da antikor testleridir.
SARS-CoV-2’nin insan vucudunda bu kadar zararli olabilmesinin bir nedeni, ona karsi dogal bir bagisIklik olmamasidir yani insan vucudu bu viruse karsi “immunolojik olarak naif” durumdadir. Bir virus insan vucuduna saldirdiginda, vucut tipik olarak antikor ureterek reaksiyona girer. Enfeksiyonun ustesinden geldikten sonra, antikorlar vucudun icinde kalir (bir sure veya sonsuza kadar). Bu antikorlari olcen bir serolojik test, bir kisinin bu hastalikla enfekte olup olmadigini muhtemelen semptomlar gostermeden belirleyebilir. Bunun yaninda cogu zaman SARS-CoV-2 tasiyicilari asemptomatiktir.
Ilk test turu icin kanitlar, Cinli bilim adamlari tarafindan yayinlanan bir calismada Subat ayi baslarinda ortaya koyulmustur. Bunu sadece 3 hafta sonra Singapur’daki arastirmacilar takip etmis ve su anda universiteler, sirketler ve CDC gibi saglik kuruluslari tarafindan bu tur testlerin gelistirilmesi ve uretilmesi yonunde buyuk calismalar vardir. BirlesIk Krallik hukumeti birkac gun icinde
3,5 milyon bu tur testin raflarda yerini alacagini bildirmistir. Ingiltere’nin bu testlerin ozellikle tibbi personel ve temel calisanlar gibi kilit gruplarda kullanilmak yerine Amazon ve diger cevrimici platformlarda” sunulacagini duyurdugunu merak edilmektedir.

BagisIklik Sistemi
Bu testlerin etkili oldugu varsayimi, enfekte olmus insanlarin SARS-CoV-2’ye karsi bagisIklik gelistirdikleri teorisine dayanmaktadir. Bunu destekleyecek kanitlar var, ama kesinlesmis degildir. Makaklar uzerinde kucuk bir calisma (henuz hakem degerlendirilmemistir), yeniden enfeksiyonun mumkun olmadigini bildirmektedir. Ayrica, iyilesmis hastalarin kaninda antikorlar tespit edilmistir ve bazi saglik hizmeti saglayicilari, bazi durumlarda antikor bakimindan zengin plazmayi bir tedavi olarak bile dusunmektedir.
Ancak, Cin’de yeniden enfeksiyona iliskin daha onceki raporlarin yani sira Japonya’daki birkac vaka vardir. Hatali testler olabilir ve yeniden enfekte olmuyor olabilir, ancak su anda soylemek mumkun degildir. Cogu epidemiyolog, en azindan cogu durumda, gecici olsa bile kazanilan bir tur bagisIklik olacagina inanmaktadir. Koronavirusun yavasca mutasyona ugradigi konusunda haberler de var, bu da muhtemelen birkac yeni sus olacagini gostermektedir.
COVID-19 icin bir asi yapilmasi zaman isteyen bir konudur. Hastaligi anlamanin ilk adimi su anda, ozellikle siddetli semptomlar sergileyen kisilere ve kilit pozisyonlarda (orn. Doktorlar ve hemsireler) mumkun oldugunca cok tani testi uygulamaktir. Bir sonraki adim, COVID-19 antikorlarinin neler oldugunu bulmaya baslamaktir. Bu iki sekilde onemli olacaktir: hastaligin nasil yayildigini (ve sadece kac vakada asemptomatik oldugunu) anlamaya yardimci olabilir ve kisa vadede belki de daha onemlisi, kimin asilandigini ve potansiyel olarak yeniden neler yapabilecegi konusunda bilgi verir.
O zaman, bu bagisIkligin ne kadar surdugunun gorulmesi gerekir. Bu sure bir omur, yil veya belki sadece birkac ay olabilir. Sonuc itibari ile bu virus icin bir asi gelistirilecek ancak iyimser bir senaryoda bir bu sure12 aydir. Asi gelistirilene kadar, olabildigince cok hayat kurtarmali, bu salgin hakkinda mumkun oldugunca bilgi sahibi olunmalidir. Ve her gecen gun bu hastalik konusunda insanlik daha da bilinclenmektedir.

Kisi Semptomlari Ortadan Kalksa Bile Yeniden Koronavirus Gecirebilir mi?
Salginnin baslamasindan itibaren haftalar gectikce, arastirmacilar dunya capinda 700.000’den fazla kisinin enfekte eden yeni koronavirusun isleyisini kavramaya calismaktadirlar. Lixin Xie ve Lokesh Sharma, COVID-19 teshisi konan, Ocak ayi sonunda Pekin’deki PLA Genel Hastanesi Tedavi Merkezi’nden tedavi edilen ve son olarak serbest birakilan 16 hasta uzerinde bir grup meslektasiyla birlikte calismalar yapmislardir.
Yas ortalamasi 35.3 olan hastalar, semptomlar ortadan kalktiktan sonra sekiz gune kadar viruse sahip oldugu tespit edilmistir. Arastirmacilar bogaz bezlerinden ornekler almislar, analiz etmisler ve iki ardisIk PCR testinden sonra hastalari taburcu etmislerdir.
Yale Tip Fakultesinde tip egitmeni Dr.Sarker, yaptigi aciklamada, bu calismadan elde edilen en onemli bulgu, semptomlarinin giderilmesinden sonra bile hastalarin yarisinin virusu yaymaya devam ettigi yonundedir. Ve bunun yaninda hastaligin seyrinin daha ciddi oldugu durumlarda bu sure daha uzun olabilir. Yapilan bu calismada ates, oksuruk ve nefes alma guclugu gibi semptomlari bildirdikten sonra hastalar bir grup ilacla tedavi edilmisler ve kulucka suresi tum hastalarda bes gun olmakla birlikte semptomlarin ortalama suresi sekiz gun cikmistir. Ayni zamanda, bir ila sekiz gun arasinda hicbir semptom gorulmedikten sonra bile hastalarin bulasici kaldigi tespit edilmistir.
Gogus ve Kritik Bakim Tibbi Fakultesi’nde profesoru olan Lixin Xie gore COVID-19’dan dolayi hafif solunum semptomlari olanlar varsa ve insanlari enfekte etmeyecek sekilde evde kaliyorsa, diger kisilere bulasmadigindan emin olmak icin karantina suresi dolduktan sonra bile bu karantina suresini iki hafta daha uzatmalidir. Tum bu bulgulara sahip olan ve tum asemptomatik olanlar yada yakin zamanda iyilesen hastalari semptomatik olarak dikkatli bir sekilde tedavi etmelerini tavsiye edilmektedir.
Bu arastirmada sadece daha az sayida enfeksiyon belirtileri gorulen ve sonunda iyilesen az sayida hastaya bakilmistir. Bu kucuk bir orneklem buyuklugudur, ancak kisinin sahip olabilecegi semptomlar ile enfeksiyonun uzunlugu arasindaki iliskiyi incelemek icin daha fazla bilgiye ihtiyac duyulmaktadir. Arastirmacilar, sonuclarin yaslilar gibi daha savunmasiz hastalar icin de gecerli olup olmadigini gormek icin daha fazla calismaya ihtiyac duyuldugunu bildirmislerdir. Ayni zamanda, gercek zamanli PCR tarafindan tespit edilen virusun COVID-19 enfeksiyonunun sonraki asamalarinda bulasabiliyorsa arastirmak icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
Yapilan baska calismalarda da bu virusle ilgili onemli bulgulara ulasilmis ABD’li arastirmacilar yakin zamanda koronavirusun cok mutasyona ugramadigini kesfetmislerdir. Yani bu demek oluyor ki bulunan bir asinin etkisi bir omur boyu surebilir. Bunu FDA koronavirus magdurlarindan aldigi kanin tedavi olarak kullanilmasini arastirirken tespit etmistir. Fakat bu ve bunun gibi bir suru calisma henuz yeterli degildir ve daha bircok calismaya ihtiyac vardir. Bunun icinde zaman gerekmektedir. Onemli olan alinan onlemlerde bu salgini mumkun oldugu kadar az hasarla atlatmaktir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:15.