IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2020, 16:28   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus gunlerinde Bipolar hastalari nasil etkilenir?

Koronavirus salgini Bipolar bozuklugu olanlarin da etkilenmesine yol aciyor. Covid-19 yani koronavirus etkileri ve mevsimsel ataklar Bipolar hastalarinin bu sureci daha zor atlatmasina neden olabilecegini soyleyen uzmanlar, Bipolar hastalarinin ilac takibinin daha sIki yapilmasi gerektigine ve uyku duzenlerinin kontrol altinda tutulmasi gerektigine dikkat cekiyor. Bunun disinda sosyal medyadan uzak durulmasi, egzersiz yapilmasi ve gunlerin planlanarak hareket edilmesine dikkat etmek gerekiyor.

Dunya Bipolar Gunu her yil, kendisinin de Bipolar oldugu kabul edilen ressam Vincent Van Gogh'un dogum gunu olan 30 Mart'ta kutlaniyor.


Uskudar Universitesi NP Feneryolu Tip Merkezi PsIkiyatri Uzmani Yrd. Doc. Dr. Baris Onen Unsalver, Mart, Nisan, Mayis aylarinin mani, hipomani ya da depresyon gibi duygu durum ataklarinin sIklastigi bir donem oldugunu hatirlatti.

KORONAVIRUS IZOLASYONU ATAKLARI TETIKLEYEBILIR
Yrd. Doc. Dr. Baris Onen Unsalver, normal ataklarin gelmesi gerektigi bu donemde, Bipolar bozuklugu olan bireylerin kendilerini bir de Koronavirus Covid-19 salgini izolasyonu icinde bulduklarini ve bundan dolayi ataklarin tetiklenebilecegini belirtti.

Bahar aylarinda normalde ataklarin gelmesini beklediklerini belirten Unsalver, sunlari soyledi:

“Ataklarin artmasini bekledigimiz bu donemde hayatimiza bir de virus salgini girdi. Koronavirus Covid-19 salgini ile birlikte ulkemizde de tum dunyada oldugu gibi sIki onlemler alinmaya baslandi. Bunun icinde de ozellikle sosyal mesafe artisi, belli mekanlarda bulunamama, kalabalik yerlere girmeme, eglence mekanlarinin kapatilmasi bulunuyor.

EGZERSIZ ONEMLI
Ozellikle duygu durum bozuklugu hastalarinin bu donemde hareket etmeye, sosyallesmeye, enerjilerini disa vurmaya ihtiyaclari vardir. Biz hipomani ya da mani donemlerinde hastalarimizi sadece ilacla degil, ayni zamanda egzersiz yani fiziksel aktiviteyle de bu atak tablosunu kontrol altina aliriz. Oysa simdi bir izolasyon donemi var. Hem mevsim degisimi hem artan stres ile birlikte manik ataklarin gelme ihtimali artabilir.


KAYGILARI ARTABILIR
Bir de ortamda bulunan belirsizlik, kusku, surekli degisken bilgilerin akiyor olmasi, yetkili kisilerden gelen bilgilerle celisen sosyal medyadaki degisken bilgiler, Bipolar hastalarinin kaygilarini artirarak manik ya da hipomanik ataklara kayisa sebep olabilir.”

UYKU-UYANIKLIK SAATLERINE DIKKAT EDILMELI
Icinde bulundugumuz sartlardan dolayi Bipolar bozuklugu olan kisilerin ilac kullanimina dikkat ceken Yrd. Doc. Dr. Baris Onen Unsalver, “Bipolar bozuklugu bulunan bireylerin ilac kullaniminin takibini dikkatle ve duzenli yapmasi, uyku uyaniklik saatlerine ozellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tip hastaliklarda uzun uyumak depresyon, az uyumak mani ya da hipomaniye kaymaya sebep olabilir. Bu virus pandemisi sirasinda evde olmak, hareketsiz kalmak, depresyonu ya da uykudaki kaymalar sebebi ile mani ya da hipermaniyi etkileyebilir. Bu nedenle ilaclari duzenli kullanmanin yani sira kendilerini ev icinde mesgul etmeleri, planli duzenli olmalari da gerekiyor” uyarisinda bulundu.

PSIKIYATRIK ALEVLENME YASAMAMAK ICIN DAHA DIKKATLI OLUNMALI
Koronavirus Covid-19 salgin doneminin Bipolar bozuklugu olan bireyler acisindan atak riskinin yukselmesine sebep olabilecegini vurgulayan Yrd. Doc. Dr. Baris Onen Unsalver, “Bu durumdan dolayi 2-3 gun uykusuz kalma ya da iyice karamsar, mutsuz, hayattan zevk almaz hale gelinirse, bu hastalarin bir an once hekimini arayip tedavisiyle ilgili ne yapabilecegini ogrenmesi gerekiyor. Bunun yaninda su onerilerim olacak:

Sosyal medyada az vakit gecirin.
-Bolca sevdiklerinizle telefon uzerinden ya da goruntulu konusarak iletisimde kalin.

Sanki okula, ise bir egitime gidiyormus gibi gununuzu planlayin.
Bu donem gececek ve geride kalacak. Bu surec icerisinde psIkiyatrik bir alevlenme yasamamak icin daha dikkatli olmayi oneriyorum” dedi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:45.