IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2020, 16:19   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Beyaz Dutun (Morus Alba) Saglik Acisindan Faydalari

Morus alba’nin kan sekeri ve yag seviyelerini dusurmek, beyin fonksiyonunu desteklemek ve kemik kaybini onlemek de dahil olmak uzere bircok faydasi bulunmaktadir. Bunun yaninda bitkinin bildirilen sadece basit birkac yan etkisi vardir. Bu yazida beyaz dutun tum potansiyel saglik yararlari ve mekanizmalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir. Bilimsel adi Morus Alba olan beyaz dutun saglik acisindan faydalari asagidaki gibidir:

Diyabet
101 saglikli insanlar uzerinde yapilan 4 klinik calismada, dut yapragi ozutu sindirim, emilim, dusuk kan sekeri ve insulin ogunlerinden sonra karbonhidrat oranlarinda ani artislar elde edillmistir. Benzer sekilde ekstrakt, tip 2 diyabetli 84 kisi uzerinde yapilan 3 klinik calismada bu durumu gelistirme riski olan aclik seker seviyelerini, seker ve insulin artislarini azaltmistir. Dut ozu, ile bir nutrasotik kompleks kirmizi maya pirinci ve berberindeki gibi sekere baglanmis aclik kan sekeri, kan insulini ve hemoglobin gelisme riskini azaltmis yuksek kan yag duzeyleri olan yaklasIk 400 insan uzerinde yapilan 2. calismalarda (glikozile hemoglobin) tip 2 diyabet sIkayetlerini azaltmistir.
Beyaz dut yapragi ekstresi, obez farelerde insulin duyarliligini ve glikoz toleransini da gelistirmistir. Ayrica Cels’te azalmis glikoz seviyeleri, tasiyici uretimini artirarak GLUT4’ude arttirmistir. Beyaz dut ozu diyabetik komplikasyonlara da yardimci olmaktadir. Bu antioksidan sistem ve kan yag profili ile 60 diyabet hastasi uzerinde yapilan klinik bir calismada, bu hastaligin ilerlemesini yavaslatmistir. Ek olarak, diyabetik farelerde, antioksidan ve seker dusurucu aktivitesi gozleri hucre olumune karsi korumustur. Sonuc olarak, kanitlar beyaz dutun kan sekeri duzeylerini dusurmeye yardimci olabilecegini dusundurmektedir.



1) Kalp Hastaliginin Onlenmesi
48 kisi 2 klinik calismalarda dut ekstresi, yuksek kan yag seviyeleini, dusuk trigliseridleri, toplam kolesterolu, kotu kolesterolu (LDL), iyi kolesterolu (HDL), enflamasyonu (belirtecleri CRP) ve oksidatife (8-izoprostan) seviyelerini duzenlemistir. Benzer sekilde yaklasIk 400 kisi uzerinde yapilan 2 calismada beyaz dut, kirmizi maya pirinci ve berberin iceren bir nutrasotik kompleks, toplam ve LDL kolesterol, trigliserit ve kan basincini dusurmustur. Beyaz dut ozu ayrica hayvan calismalarinda kan damarlarinda yag birikmesini azaltmis ve kan basincini dusurmustur. Sonuclar umut verici olsa da, sadece 4 klinik calisma yapilmistir ve ikisi beyaz dut ekstraktini kolesterol ve kan basincini dusurebilecek diger bilesIklerle birlestirmistir.

2) Bellegin Gelistirilmesi ve Ogrenme
60 yetiskinde yapilan bir calismada, gunde 1-2,1 gram beyaz dut yapragi ekstresi beyin fonksiyonlarini ve hafizayi arttirmistir. Farelerde, beyaz dut ozu NGF seviyelerini arttirmis ve bu da beyin hucresi buyumesine yol acmistir. Fareler daha sonra daha iyi tutma ve nesne tanima sureleriyle goruldugu gibi gelismis ogrenme ve hafizaya sahip olmuslardir. Baska bir calismada dut ekstrakti ile tedavi edilen sicanlar, gelismis hafiza, ayrica beyin hucresi yogunlugunu ve beyinde ki dusuk oksidatif stresi gostermislerdir. Tek bir klinik calisma ve bazi hayvan arastirmalari, beyaz dutun hafizayi ve ogrenmeyi gelistirdigini iddia etmek icin yeterli kanit olarak kabul edilmemektedir. Daha ileri klinik arastirmalar gerekmektedir.

3) Cildi Beyazlatma
Hem beyaz dut koku kabugu hem de yapraklari cildi beyazlatabilmektedir ve cildi aydinlatan kozmetiklerde potansiyel uygulamalarini dusundurmektedir. Cilt uzerinde koyu lekelere (melazma) neden olan 50 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada % 75 beyaz dut yagi, cilt pigmentasyonunu azaltmistir. Mulberroside F muhtemelen bu etkiden sorumludur. Fare hucrelerinde melanin olusumunu ve tirozinaz aktivitesini inhibe etmistir. Yine, beyaz dutun bu potansiyel kullanimini desteklemek icin sadece bir klinik calisma yetersizdir. Daha buyuk populasyonlar uzerinde daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

4) Obezite
Dusuk kalorili, dengeli bir diyet yiyen 46 asiri kilolu insan uzerinde yapilan bir klinik calismada, beyaz dut ozu takviyesi kilo kaybini yaklasIk 3 kat artirmistir. Beyaz dutun diger bitki ozleriyle kombinasyonu, farelerde istahi bastirmis ve yag seviyelerini dusurmustur. Ayrica obezite ile ilgili hastaliklara karsi da koruma saglamaktadir. Farelerde yaprak ekstrakti, Nrf2 seviyelerini dengede tutmustur. Bu, yag uretimini dengeleyebilir, antioksidan enzimler uretebilir ve obezite ile iliskili yagli karaciger hastaliklarini onleyebilir. Bir kez daha, sadece kucuk bir klinik calisma ve bazi hayvan arastirmalari, obeziteyi ve komplikasyonlarini azaltmak icin beyaz dut kullanimini desteklemektedir. Daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

5) Kemik Kaybi
Iki postmenopozal kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada beyaz dut ve Vietnamli kisnis (Polygonum odoratum) ozlerinin (1500 mg/gun) bir kombinasyonu, iki kemik olusumu markorunu (kan osteokalsin ve alkalin fosfataz) arttirmis ve kemik kaybini (CTX) azaltmistir. Beyaz dutlari baska bir bitkisel oz ile birlestiren tek bir klinik calisma, kemik kaybini onlemedeki rolunu desteklemek icin acikca yetersizdir. Tek basina beyaz dut kullanan daha fazla klinik deney gerekmektedir.

Hayvan ve Hucre Arastirmalari
Antienflamatuar
Oxyresveratrol, beyaz dutun aktif bir bilesenidir. Cesitli bilesIkleri ve yollari ( iNOS / nitrik oksit uretimi, PGE2 sentezi ve NFkB aktivasyonu) baskilayarak antienflamatuar bir etki gostermektedir. Ayrica beyaz kan hucrelerinin dokularda birikmesini ve iltihaplanmaya neden olmasini engelleyen MEK ve ERK yolunun aktivasyonunu da engellemektedir. Moracin M, cAMP seviyelerini artiran ve inflamatuar yaniti azaltan PDE4 enzim aktivitesini inhibe etmektedir. Beyaz dut yapragi ve meyve ekstraktlarinin bir kombinasyonu, farelerde obezite ile iliskili iltihabi iyilestirmistir. Ayni zamanda inflamatuar markor duzeylerini ( TNF-a, CRP, IL-1 ve iNOS) dusurmustur. Ayrica, beyaz dut koku kabugu fare hucrelerinde iltihabi azaltmistir.
BagisIklik guclendirici
Beyaz dut meyvelerinde makrofajlarin aktivitesini arttiran ve bagisIklik yanitini arttiran bilesIkler bulunmaktadir. Hucrelerde, ekstraktlari bazi pro-enflamatuar sitokinlerin (TNF-a, IL-6 ve IL-10 ) ve habercilerin (NO ve PGE2) aktivitesini uyarmistir.
Kaygi
Beyaz dut ozutu, farelerde stres kaynakli davranis, parcanin yeniden uretilmesinin ve anti-anksiyete yaratmanin etkisinden kaynaklanan GABA’yi ve dopamin miktarini azaltmistir.
Depresyon
Beyaz dut koku kabugunun aktif bir bilesigi olan Sanggenon G, sicanlarda antidepresan etkilere sahip olmustur. Bu bilesIkle yapilan tedavi HPA ekseni aktivitesini ve depresif davranislari azaltmistir. Beyaz dut yapragi cayi da farelerde depresif davranisi azaltmistir. Ancak kas gucunu ve koordinasyonu da azaltmistir.
Stres yaniti
Beyaz dut, kortizol seviyelerini normallestirerek vucudun stresle bas etmesine yardimci olmaktadir. 21 gun boyunca kronik strese maruz kalan fareler, beyaz dut koku ekstrakti ile tedavi edildiginde beyin fonksiyonu, ruh hali, hormonal denge ve kan sekeri dengesinde daha az bozukluk gostermistir.
Yorgunluk
Bilim adamlari norotransmitter GABA’yi beyaz dut yapraklarindan izole etmislerdir. Bu esnasinda farelerde ornegin, glikojen ve hormon seviyeleri gibi dayaniklilik artisi egzersiz gibi yorgunluk cesitli biyolojik gostergeler gelistirmislerdir.
Antimikrobiyal
Beyaz dut yapraklari birkac antimikrobiyal flavonoid, alkaloid ve stilbenoid icermektedir. Ayrica ekstraktlari mik e’de (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Candida krusei, Candida tropicalis ve Aspergillus flavus’a karsi) antimikrobiyal aktivite gostermislerdir. Dut kok kabugundan Kuwanon G belirgin bosluklar ve dis eti hastaligina neden olabilir, bakteri buyumesini inhibe edebilir.
Kanser
Beyaz dut ozu, kansere neden olan bir kimyasal (NDEA) verilen sicanlarin karaciger kanseri gelistirmesini engellemistir. Beyaz dut meyvelerinden izole edilen bir bilesIk (siyanidin-3-glukozit) k test tuplerinde meme kanseri hucrelerini baskilamis ve farelerde tumor buyumesini azaltmistir Beyaz dut kabugu ozu, kolorektal kanser hucresi buyumesini durdurmus ve olumlerini induklemistir. Hucre buyumesi ve bolunmesi (sIklin D1) icin gerekli olan protein seviyelerini azaltirken hucre olum proteini (ATF3) uretimini aktive etmistir. BilesIkleri morusin ve kuwanon C ve G muhtemelen bu etkilerden sorumluydu.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:24.