IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mart 2020, 11:52   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kovid-19 diyabet hastalarinda daha agir seyrediyor

Saglik Bilimleri Universitesi (SBU) Ogretim Uyesi ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Doc. Dr. Mazhar Muslum Tuna, diyabet hastalarinin yeni tip koronaviruse (Kovid-19) yakalanma riskinin normal populasyona benzer oldugunu ancak hastaligin agir seyrettigini belirterek, "Bu kisilerin hastaneye yatis gereksinimi, yogun bakim ihtiyaci ve mortaliteleri (olum hizi) diyabetik olmayan bireylerden daha yuksektir" dedi.

Saglik Bilimleri Universitesi (SBU) Ogretim Uyesi ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Doc. Dr. Mazhar Muslum Tuna, AA muhabirine yaptigi aciklamada, ozellikle yaslilarda ve diyabet, hipertansiyon, akciger ile bobrek hastaliklari gibi kronik rahatsizliklari bulunan ve bagisIklik sistemi baskilanmis kisilerde Kovid-19'un daha agir ve olumcul seyrettigini dile getirdi.


Tuna, diyabetli hastalari Kovid-19'a karsi uyararak, hastaligin henuz asisi ve tedavisinin bulunmadigini, bu nedenle de izolasyonun cok onemli oldugunu aktardi.

Kovid-19 tedbirleri kapsaminda risk grubunda yer alan 65 yas ve ustu ile kronik hastalara getirilen sokaga cikma kisitlamasin sonrasinda, diyabet hastalarinin mevcut tedavilerini nasil surdurebileceklerine iliskin Tuna, su tavsiyelerde bulundu:

"Cogu diyabet hastasinin 3 ayda bir kontrole gitmesi gerekir. Hastanin durumuna gore takip sIkligi degisebilir. Bu kontrollerde bobrek, karaciger fonksiyon testleri, aclik kan sekeri ve 3 aylik seker ortalamasini gosteren HbA1c bakilir. Bu degerlere gore ilaclari ve dozlari ayarlanir. Normal sartlarda ihmal edilmemesi gerekir. Ancak boyle bir salgin durumunda hastaneye gitmeleri, enfeksiyon kapma riskine neden olacaktir. Bu nedenle, evde kan sekeri takibini duzenli yapmalarini, kan seker olcumleri normal aralikta ya da normale yakinsa ve kendilerini iyi hissediyorlarsa kontrollerini ertelemelerini oneriyoruz. Evde duzenli kan sekeri takibi yapmak yeterli olacaktir. Iyi kan sekeri kontrolu, enfeksiyon riskini ve siddetini azaltmada cok onemlidir."

Evdeyken gida tuketimini azaltin, bol sivi tuketin

Tuna, bu donemi evde gecirdikleri icin gunluk hareketliliklerinde azalma olacak diyabet hastalarina, gida tuketimini azaltmalarini, kilo almamalarini ve bol sivi tuketmelerini onererek, "Mumkun oldugunca ev icinde hareket halinde olun ve egzersiz yapin. Insulin kullaniyorsaniz ve kan sekeriniz yuksek seyrediyorsa kucuk dozlarda insulin artisi yaparak, kan sekerinizi kontrol altina alabilirsiniz. Aclik kan sekeri surekli yuksek seyrediyorsa hastaneye gitmeden doktorunuzla goruserek yapabilecekleriniz konusunda bilgi edinebilirsiniz. Doktorunuz hastaneye gitmenizi tavsiye ederse, onerilen tedbirlere uyarak, hastanede gecireceginiz zamani da azaltmak icin tam randevu saatinizde hastaneye gidebilirsiniz." degerlendirmesini yapti.


Kronik hastaligi nedeniyle raporla ilac ve tibbi malzeme alan hastalarin 1 Mart itibariyla suresi sona eren saglik raporlarinin yeni bir karar alinana kadar gecerli sayilacagini hatirlatan Tuna, yeni bir receteye ihtiyac duymaksizin ilac ve tibbi malzemelerini sozlesmeli eczanelerden temin edebileceklerini kaydetti.

Tum diyabetikler ayni riski tasimiyor

Tuna, "Diyabet hastalarinin Kovid-19'a yakalanma riski, normal populasyona benzer ancak bu enfeksiyona yakalandiklarinda hastaligi diyabetli olmayanlara gore daha agir gecirmektedirler. Bu kisilerin hastaneye yatis gereksinimi, yogun bakim ihtiyaci ve mortaliteleri, diyabetik olmayan bireylerden daha yuksektir. Cin Hastalik Kontrol Merkezinin yayinladigi 44 bin 672 hastalik calismada, diyabetik hastalarda olum orani yuzde 7,3 olup, herhangi bir hastaligi olmayanlara gore 7 kattan fazla artis saptanmistir." ifadelerini kullandi.


Tum diyabetiklerin ayni riski tasimadiginin altini cizen Tuna, soyle devam etti: "Ozellikle uzun yillar diyabetik olan, kan sekeri surekli yuksek seyreden, 65 yas uzerinde olan, beraberinde akciger, bobrek ya da kalp yetmezligi bulunan ve sigara icen bireylerde risk daha yuksektir. Bunun disinda Kovid-19 enfeksiyonu, ozellikle tip 1 diyabetli hastalarda ketoasidoza yol acabilir. Kan sekeri surekli olarak 250 mg/dl uzerinde seyrediyorsa idrarda keton bakilmasi gerekmektedir."

Tuna, salgin surecinde eve misafir kabul etmenin sakincalarina dikkati cekerek, kisinin dis dunyayla temasi olmasi halinde, sIkayeti bulunmasa dahi hastalik bulastirma riski tasiyabilecegini soyledi.


Ancak, hasta yalniz yasadigi icin bir ihtiyacinin karsilanmasi gerekiyorsa, hijyen kurallarina dikkat etmek kosuluyla maske takilarak kisa sureli ziyaretin gerceklesebilecegini belirten Tuna, diyabetli bireyin de bu sure boyunca kisisel hijyen onlemlerini almasi, el sIkisma ve sarilma gibi yakin temastan kacinmasi, Saglik Bakanliginin enfeksiyona karsi korunmak icin onerdigi 14 kurala riayet etmesi gerektigini aktardi.

"Duygudurum bozukluklari kan sekeri kontrolunu onemli olcude etkiliyor"

Salgin sebebiyle bircok kisinin yasadigi kaygi ve stres gibi duygularin diyabetli hastalardaki etkilerinden bahseden Tuna, sunlari kaydetti:

"Diyabetli bireylerde bu tarz duygudurum bozukluklari kan sekeri kontrolunu onemli olcude etkilemektedir. Hastalarin tedaviye uyumunu bozmakta ve ilaclari zamaninda almama ya da hic almama gibi davranislara yol acabilmektedir. Stres nedeniyle bazi hormonlar artar bu da insulin direncini artirarak kan sekerinin daha da yukselmesine neden olur. Bazen de kaygi bozuklugu nedeniyle istahlari kesilir daha az gida tuketir ve buna bagli hipoglisemi yasayabilirler. Boyle bir durumda da insulin kullaniyorlarsa insulin dozlarini azaltmalarini ve doktorlariyla iletisime gecmelerini oneriyorum. Kaygi bozuklugu ve panige yol acacak tutum ve davranislardan uzak durmalari gerekir. Ozellikle bir sure medyayi cok sIk takip etmeyip sosyal medyayi kullanmamalari ya da kullanacaklarsa sadece resmi kanallardan gelen bilgilere itibar etmelerini tavsiye ediyorum. Kendilerini yalniz hissetmemeleri icin yakinlari ve sevdikleriyle telefon araciligiyla mumkunse goruntulu konusmalari onlara iyi gelecektir. Kesinlikle karamsarliga kapilmamalilar. Gerekli onlemleri almakla virusten korunabileceklerini ve viruse yakalansalar dahi bircok kisinin bu hastaliktan kurtulabilecegini bilmeliler. Ayrica, virusun yakin zamanda etkili bir tedavisinin ve asisinin bulunabilecegini bilmeleri onlari rahatlatabilir."

Doc. Dr. Mazhar Muslum Tuna, vatandaslara, "Evde kalin saglikli kalin" mesajini vererek, Kovid-19 belirtileri gostermeleri durumunda Saglik Bakanligi Koronavirus Danisma Hatti "Alo 184"u aramalari gerektigini sozlerine ekledi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:25.