IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By coLder


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2022, 02:07   #1
Standart Malnütrisyon Nedir?

Malnütrisyon Nedir?


Malnütrisyon Nedir?


Kötü veya yetersiz beslenme ciddi ve önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle belirtilerini bilmeniz, bu durumdan kaçınmanız ve bu durumdaki yaşlı yakınlarınıza da yardım etmeniz için önemlidir.

İyi beslenme, genel sağlık durumunuzun korunması için oldukça önemlidir. Yetersiz ve kötü beslenen yaşlılar ise risk altındadır. Bu nedenle yaşlı insanlardaki yetersiz beslenme ve beslenme bozukluklarına ilişkin nedenler ve belirtilerin bilinmesi gerekir. Aynı zamanda böyle bir durumda besin açısından zengin nasıl bir diyetin uygulanması gerektiği de bilinmesi gerekir.

Kötü beslenmeden kaynaklanan problemler nelerdir?
Yaşlılarda yetersiz beslenmeye bağlıaşağıdaki gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir:
-Enfeksiyon gelişme riskini artıran zayıf bağışıklık sistemi
-Yaraların iyileşmesinde sorun
-Düşme ve kırıklara yol açabilen kas zayıflığı
-Bunlara ek olarak, yetersiz beslenme yeme ve iştahta da azalmaya neden olabilir. Bu da durumu daha da kötüleştirir.

Yetersiz beslenme nasıl başlar?
Yetersiz beslenmeye en önemli neden çok az yiyecek tüketmek ya da besin değeri düşük bir diyet ile beslenmektir. Aslında yetersiz beslenme sıklıkla fiziksel, sosyal ve psikolojik sorunlardan bir arada etkilenmektedir. Örneğin:
Sağlık kaygıları: Yaşlı insanlarda genellikle demans veya diş sorunları gibi sağlık sorunları bulunur. Bu da iştah azalmasına ya da yemekte azalmaya yol açabilir.Rol oynayan diğer nedenler arasında ise kronik hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı, yutma güçlüğü veya besin emiliminde sorun olması, son zamanlarda hastanede kalma veya tat ve koku duyularında azalma gösterilebilir.

Diyette kısıtlamalar: Takip edilen diyette tuz, yağ, protein ya da şeker tüketimi ile ilgili kısıtlamaların olması, tıbbi açıdan bir gereklilikten kaynaklanabilir. Ancak bu durum aynı zamanda yetersiz beslenmeye de yol açabilir.

Gelir düşüklüğü: Bazı yetişkinler pahalı ilaçlar ve almak istedikleri besinlere ekonomik olarak güç yetiremediğinden alamayabilir.

Sosyal temasın azalması: Yalnız başına yaşayan ve tek başına yemek yemek zorunda kalan yaşlılarda yemeğe karşı ilgi azalabilir, daha öncesine göre yemek pişirme ve yeme isteğine düşüş yaşanabilir.

Depresyon: Keder, yalnızlık, sağlık sorunları, hareket azlığı ve diğer bazı faktörler depresyona katkıda bulunabilir.Bu da iştah kaybına neden olur.

Alkolizm: Çok fazla alkol tüketimi besinlerin sindirim ve emilimini engelleyebilir. Alkol yemeklerin yerine alınmaya başlanırsa, eksik beslenme görülebilir.

Yetersiz beslenmeye nasıl odaklanmalıdır?
Yaşlılardaki yetersiz beslenme özellikle risk altında görülmeyen insanlar için önemsenmeyebilmekte ve ciddiye alınmayabilmektedir. Ancak tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi yetersiz beslenme sorununda da erken evrede müdahale edilmesi, olası komplikasyonların önüne geçilmesi Yetersiz beslenmeyi tespit edebilmek için:
Sevdiğiniz kişinin yeme alışkanlıklarını gözlemleyin. Sadece özel günlerde değil, yemek yediğinde daha sık şekilde yanında bulunun. Eğer hastanede veya bakım evi gibi başka bir yerde ise yemek vakitlerinde uğramaya çalışın.

Kilo kaybını izleyin. Yetersiz beslenme sorunu olan yakınınızın evde kilosunu belli aralıklarla takip edin. Ayrıca giysilerinin geniş gelmesi gibi belirtilerden de kilo kaybı olup olmadığını görmeye çalışabilirsiniz.

Diğer kırmızı bayraklara karşı uyanık olun. Kilo kaybına ek olarak, yetersiz besleme yaraların normal şekilde iyileşememesi, kolay morarma ve diş sorunlarına neden olabilir.
İlaçlarınızın yan etkilerini bilin. Birçok ilaç iştah kaybına, sindirim ve besin emilimi sorunlarına yol açabilir.

Yetersiz beslenme konusunda neler yapabilirsiniz
Küçük diyet değişiklikleri bile yaşlıların genel sağlık durumlarında çok önemli farklar yaratabilir.

Örneğin:
Doktora gitmesini teşvik edin. Eğer kilo vermeye başladığını görüyorsanız, bunun nedenini belirlemek üzere doktora görünmesini sağlayın. Muhtemel nedenler arasında iştah azalmasına neden olan ilaç kullanımları, diyetindeki bazı besin maddesi kısıtlamaları, diş ve ağız ile ilgili problemler olabileceği için bunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunabilir. Ne tür besin takviyesi alabileceğini sorunuz.Doktor ayrıca bir diyetisyene de yönlendirebilir.
Besin değerleri açısından zengin yiyecekler tüketmesini sağlayın. Tost, kraker, yoğurt, taze meyve ve çiğ sebze ile birlikte fındık ve fıstık ezmesi tüketebilir. Omletlerde daha fazla pişmiş yumurta katın ve tam yağlı süt tüketimini arttırın. Sandviç, sebze, çorba, pilav ve erişteye peynir ilave edin.

Yumuşak gıdalara ağırlık verin. Limon suyu, bitkiler ve baharatlar kullanarak kısıtlı olan diyeti daha çekici hale getirin. Eğer tat ve koku alma kaybı olursa mevsimlik tarifler edinin.
Yemek aralarında aperatifler aldırın. Meyve ya da bir parça peynir, bir kaşık fıstık ezmesi gibi yiyecekler besin ve kalori sağlayabilir.Malnütrisyon Belirtileri
Yemek öğünlerinde beraber olun. Yemek vakitlerinde yetersiz beslenme sorunu olan yakınınızı size davet edin veya siz ona gidin.Ya da başkaları ile beraber yiyebileceği başka sosyal ortamlarda bulunmasını teşvik edin.

Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaya teşvik edin. Az ve hafif de olsa yapılan günlük egzersizler iştah artmasına, kemik ve kasların güçlenmesine katkı sağlar.
Gıda tasarrufu ipuçları sağlayın. Eğer alışveriş yapmayı seviyorsa hazırladığı alışveriş listesinin içinde kendisi için faydalı olacak yiyecekler de eklemesini sağlayın. Daha az pahalı olan markaları tercih ettirin. Hatta mümkünse sizle veya bir arkadaş ya da komşusu ile alışverişe çıksın.

Dışarıda da yardım edin. Gerekirse, bakkala gitmesi ve yemek hazırlaması için bir yardımcı tutun. Ayrıca eğer imkanınız varsa dışarıdan belli aralıklarla diyetisyen getirebilirsiniz. Yaşlılar için bu tür hizmetlerde kolaylık sağlayan bazı kurumlar vardır.
Yetersiz beslenmenin erken belirlenmesi ve önlemlerin erken alınmaya başlanmasının genel sağlık durumunu düzeltmede, kişinin bağımsız olmasında ve ömür uzunluğuna olumlu yansımasına katkısı olduğunu unutmayın.

Alıntı.
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Malnütrisyon Nedir?
 
Alt 14 Kasım 2022, 02:33   #2
84d k!d 50(0
coLder - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

aç kalan hatta aç yatan o kadar çok insanlar varki bazen yemek yerken akla gelmeleri o an doyduğunu hissediyorsun bi lokma sonrası kalkıyorsun
masadan duyarlı olmak en güzeli paylaşmaktır nerde olursanız olun paylaşın birşeylerinizi sen paylaştıkça elindekilerin çoğalır çoğaldıkça paylaşımların daha çok olur ve evet hayat daha çok güzelleşmesinde katkıda ve aç yatmamamların da vesile olursun buda seni ve başkalarının hayata bakış açısını değiştirmiş olur çünkü herkesin ihtiyacı var iyi bir örnek davranışa.

________________

İɴꜱᴀɴʟᴀʀ ʏᴜ̈ᴋꜱᴇᴋ ᴍᴇᴠᴋɪʟᴇʀᴇ ᴜʟᴀꜱ̧ᴛıᴋᴄ̧ᴀ ᴛᴀɴʀıʟᴀꜱ̧ᴛıᴋʟᴀʀıɴı ᴢᴀɴɴᴇᴅᴇʀʟᴇʀ ᴅᴜ̈ꜱ̧ᴛᴜ̈ᴋʟᴇʀɪ ᴢᴀᴍᴀɴ ɪɴꜱᴀɴʟıᴋʟᴀʀıɴıɴ ᴅᴀ ᴇʟᴅᴇɴ ɢɪᴛᴛɪɢ̆ɪɴɪ ɢᴏ̈ʀᴜ̈ʀʟᴇʀ..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:16.