IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2020, 11:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Uzmanlardan dezenfektandan yipranan ellere 'vazelin' onerisi

KORONAVIRUS endisesi vatandaslarin su, sabun, kolonya ve dezenfektan kullanimini artirdi. Bu urunler ise iclerinde bulunan kimyasallar ve alkol nedeniyle sIk kullanildiginda cildi tahris ediyor. Uzmanlar ise vatandaslari cilt bariyerini guclendirecek yogun nemlendiriciler , kullanmalari konusunda uyararak, ‘vazelin’ tavsiyesinde bulunuyor.

Turk Dermatoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Emel Erdal Calikoglu, “Sik sabun, deterjan ve dezenfektan kullanimi deriyi kurutur ve catlatir. Bu nedenle cok sIk el yikamamiz gereken bu donemde her el yikadiktan sonra ellerin nemlendirilmesi cok onemlidir. Bu nemlendirmede pahali urunler kullanilmasi da sart degil. Eczanelerde satilan ve doktorlarin da yazdigi renksiz saf vazelin ile eller nemlendirilebilir. Bu surecte merdiven alti urunlere dikkat edilmesi gerekir" dedi.
HIJYEN URUNLERI ALERJIK REASKIYONA YOL ACABILIR
Koronavirusten korunma konusunda el hijyeninin cok onemli oldugunu soyleyen Calikoglu, koronavirusun tum dunyada onemli bir saglik sorunu olmaya devam ettigine dikkat cekerek, "Hastaligin asisi ya da ilaci olmamasi koruma yontemlerinin on plana cikmasini sagliyor. Bunlar arasinda en onemlisi ise el hijyeni. Bu surecte renksiz kokusuz kalip sabun ile ellerin sIk yikanmasi cok onemli. Renkli sivi sabunlar cok daha fazla kimyasal icerdigi icin alerjik reaksiyonlara yol acabilirler. Bu nedenle renksiz, kokusuz kalip sabunlar tercih edilmeli" ifadelerini kullandi.

SIK SIK EL DEZENFEKTE ETMEK EGZAMAYA DA NEDEN OLUYOR
Izmir Kent Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Hacer Koksal ise, hijyen saglamak adina asiri dezenfektan ve kolonya kullaniminin cildin dogal yapisini bozarak egzamaya yol actigini belirterek, sunlari soyledi: "Koronavirusten korunmak isteyen kisilerin sIk sIk el yikamaya, dezenfektan ve kolonya kullanimina bagli olarak hizlica ellerinde kuruluk ve devaminda egzama gelismektedir. Bazi anne babalar maalesef bu konuda asiriya kaciyor. Cocuklarinin sadece ellerini degil, yuzlerini de sIk sIk kolonyali, alkollu mendillerle siliyorlar. Sonunda da yuzlerinde egzama gelismis olarak biz dermatologlara basvuruyorlar. Sagligimizi korumak icin ellerimizi en az 20 saniye, su ve normal kokusuz kati beyaz sabunla yikamaliyiz. Bu yikamayi da oksurdukten, hapsirdiktan sonra, dis, agiz, yuz, goz temizliginden once, yemek hazirlamadan ve yemeden once, tuvalete girmeden once, tuvaletten ciktiktan sonra, disaridan eve girdigimizde mutlaka yapmaliyiz. Tum bu temizlik onlemlerini alirken, sabun ve suyun temizligimiz ve bulastirmayi onlemek icin yeterli oldugunu bilelim lutfen. Egzama olusmamasi icin alkollu urun ve dezenfektan kullanimini azaltalim. Her el yikamasi sonrasi etkili bir nemlendirici kullanimi bozulmus deri bariyerimizi onaracaktir. Bariyeri bozulmus bir deri vucuda yeni enfeksiyon giris kapisi olarak gorulur. Su, sabun ve nemlendirici ellerimizi temiz ve saglikli yapar" diye konustu.

“KORUYUCU VE PARFUM ICERMEYEN VAZELIN KULLANABILIRLER”
Yogun nemlendirici taleplerinin arttigini ifade eden Eczaci Bedis Babi, “Bu sabahtan itibaren isteyen birkac tuketici oldu. Eger dezenfektanin alkol orani yuksek ise, cok kullaniliyorsa tabii ki kurutuyor ama izopropil alkol, etil alkolden daha koruyucu. Bunun icin vazelin kullanabilirler, nemlendirici el kremi kullanabilirler. Arti Hindistan cevizi yagi da nemlendirici ozellige sahip, onlari da kullanabilirler. Keza gliserol ya da griserin de koruyucu ozellige sahip. Natural olan vazelinler var, icinde parfum olmamasi gerekir. Onlari kullanabilirler. Cesitli markalarda bu mevcut ama koruyucu ve parfum ihtiva etmemeli” seklinde konustu.


“VAZELIN TALEBINDE ARTIS VAR”
Nemlendiricilerin alim gucune gore tercih edilebilecegini ancak vazelinin daha uygun ve iyi bir nemlendirici oldugunu vurgulayan Eczaci Ilayda IsIk da “Evet oluyor. Bir haftadir dezenfektan satislarinda artis olduktan sonra bu hafta da ozellikle el catlaklari ile iligli donusler cok oldu. “Elim kurudu, ne yapabilirim” diye soran oluyor genelde. Geldiklerinde icerigi temiz, nemlendirici urunler oneriyoruz. Alim gucune gore degisiyor tabii bunlar. Her el yikadiktan sonra nemlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Vazelin petrol turevlerinden elde ediliyor ve bunlarin tabii ki dogal kaynakli olmasi mumkun degil. Vazelin guzel bir seydir yogun nem saglar ama hammadde olarak kokusuz alindiginda yogun plastik kokusu barindirir. Yogun nem saglar ama cok onerilmez. Ben elden daha cok ayak ve dirseklere oneriyorum. Isteyene veriyoruz ama ozellikle benden nemlendirici isteyenlere vazelini onermiyorum. Tabii direkt vazelin isteyenler de var, bugunlerde artis var” ifadelerini kullandi.


“VAZELIN COK FAYDALI”
Dezenfektanlara olan asiri talep nedeniyle farkli urunler tedarik ettiklerini ve asiri doz dezenfektan kullaniminin cilde zararli oldugunu vurgulayan Eczaci Murat Guldag ise, “Biz ne oldugu belirsiz mallari satar olduk, eczacilar olarak bundan cok sIkayetciyiz ve bunlar da toplumda cok buyuk hasarlara sebebiyet verecek zaman icinde. Vazelin cok faydali, bunlari biz eczanede kendimiz de yapabiliyoruz ve yapmak istiyoruz ama etken madde sIkintimiz var. Ornegin alkol bulamiyoruz. Alkolun icine katacagimiz birtakim urunler var. insanlari bununla ilgili bilinclendirebiliriz. Urun yok, su anda muthis bir basi bosluk var. Vazelini tabii kullanirsiniz ama bir taraftan vazelin tum cildi ortecegi icin, dezenfektan olarak sIktiginiz urunler nedeniyle kalmayacak, onlar vazelini cozecek. Bunu halka anlatmamiz lazim ama eczanelerde su anda bunu anlatacak ne personel var, ne de vakit var” dedi.


“NEMLENDIRICI DE ISE YARAMIYOR”
Vatandas Hatice Yilmaz, ”Ellerim surekli yikamaktan ve dezenfektan kullanmaktan yipraniyor. Nemlendirici suruyoruz ama o da ise yaramiyor. Eczaneye sordum, cok fazla dezenfektan kullanmamam gerektigini ve nemlendirici kullanmam gerektigini soyledi” seklinde konustu.

Vatandas Ayla Karaca da, “Ben olabildigince az disariya cikiyorum, ellerimi yikiyorum ve disari cikmayacaksam kolonya surmuyorum. Ellerimi nemlendirmek icin klasIk bir nemlendirici kullaniyorum. Ozel bir ismi yok” dedi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:07.