IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2020, 11:02   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Lactobacillus Brevis Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?


Probiyotik olan L. brevis’in dis sagligi, bagisIklik ve bagirsak icin bircok potansiyel faydasi vardir, ancak yeni arastirmalar uyku ve iltihaplanmada da yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Bu yazida L.Brevis nedir ve saglikla olan iliskisi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Lactobacillus Brevis Nedir?
Lactobacillus brevis, Kyoto’da uretilen geleneksel bir Japon tursusu olan Suguki’ den izole edilmis bitki kaynakli bir laktik asit bakterisidir. L. brevis, lahana tursusu ve tursu gibi fermente gidalarda bulunabilirken ayni zamanda insan bagirsak mikrobiyotasinin normal bir parcasidir.

Etki Mekanizmasi
Hucreler ve hayvanlarda, arastirmacilar L. brevis’in etki mekanizmasi sunlardan ibarettir:
• Th1/Th2 dengesini Th1 hakimiyetine kaydirmistir
• Polarize M1 makrofajlari M2 benzeri makrofajlara seviyeri
• Artan IgA ve IgE’yi inhibe etmistir
• Serotonin 5-HT3 reseptoru yoluyla cesitli fizyolojik surecleri olumlu etkilemistir
• Azalmis TNF-a seviyeli
• Artmis IFN-a ve her ikisi de artmis ve azalmis IFN seviyeleri
• Azalan IL-1p, IL-4, IL-6 ve IL-17A seviyeleri
• Artan IL-10 seviyeleri
• Her ikisi de azalmis ve artmis IL-12 seviyeleri
• Her ikisi de azalti ve TGF- y’yi arttirmistir
• Artmis adiponektin seviyeleri
• Azalmis iNOS , NO, PGE2 , COX-2 , MPO seviyeleri FOXP3, TLR4, PGE2, MMP, PPAR, CEBP, aP2, LPL , LXR -a, leptin , GPDH, IRAK1, AKT , NF- B SREBP-1 ve SREBP-2
• Artmis HSP’ler ve p38 MAPK seviyeleri

L. Brevis’in Faydalari
L. brevis probiyotik takviyeleri tibbi kullanim icin FDA tarafindan onaylanmamistir ve genellikle kati klinik arastirmalardan yoksundur. Uretim standartlari belirli yonetmelikler tarafindan belirlenmesine ragmen etkisi ve guvenligi konusunda garanti verilmez. Takviye kullanimi oncesi doktordan bilgi almasi onerilir. Faydalari su sekilde siralanabilir:

BagisIklik: L. brevis, 1089 ilkokul cagindaki cocuklarda influenza insidansini azaltti. Iyilesme ozellikle asilanmamis kisilerde belirgindir. Canli, ancak isi ile oldurulmemis olan L. brevis’in oral uygulamasi, 60 gonullude IFN-a uretimini onemli olcude arttirmistir. Baslangicta dusuk seviyelerde IFN-a uretimi olan kisilerde alim en yararli olma egilimindeydi. L. brevis farelerde influenza virusu enfeksiyonu semptomlarini hafifletmistir. L. brevis fare splenositlerinin sitotoksIk aktivitesini arttirmistir. L. brevis, herpes virusune (HSV-2) karsi antiviral aktivite sergiledi ve HSV-2 cogalmasini inhibe etmistir.
Dis sagligi: L. brevis oral pH’i gelistirmis, tukuruk Streptococcus mutansini azaltti ve 191 yuksek curuk riski olan okul cagindaki problamada kanamayi azaltmistir. L. brevis’in anti-inflamatuar etkileri vardir ve 8 saglikli bireyde ve periodontitisli 21 hastada klinik semptomlarin tamamen ortadan kalkmasina ya da iyilesmesine neden olmustur. L. brevis 34 saglikli yetiskinde muhtemelen nitrik oksit sentezini onleyerek oral antienflamatuar ozellikler gostermistir. L. brevis periodontal enflamasyonu inhibe etti, kemik kaybini onemli olcude azaltmis ve periodontitli farelerde anaerobik bakteri sayisini azaltmistir.
Bagirsak sagligi:
• Kabizlik: Isi ile oldurulen L. brevis, kabizligi olan 32 kadinda bagirsak fonksiyonunu iyilestirmis ve bifidobakterilerin buyumesini desteklemistir. Olu L. brevis hucreleri iceren tursu tuketen kabizligi olan 44 kiz ogrencide NK hucre aktivitesinde belirgin artis ve barsak semptomlarinda iyilesme gozlenmistir.
• IBS: L. brevis IBS hastalarinda yasam kalitesini iyilestirdi, ishali ve karin agrisini azaltmis ve bifidobakterileri arttirmistir.
• H. pylori: L. brevis tedavisi, dispeptik 22 H. pylori hastalarinda H. pylori kolonizasyonunu ve poliamin biyosentezini azaltmistir.
• IBH: Isi ile oldurulen L. brevis, olumcul kolitli farelerde bagirsak bozukluklarini ve sag kalim oranini azaltmistir. L. brevis, pro-inflamatuar sitokinleri azaltarak farelerde ulseratif koliti iyilestirmistir. L. brevis’ten turetilmis aktif bir molekul olan polifosfat (polyP), kronik kolitli farelerde inflamasyonu ve fibrozu iyilestirmistir.
Uyku: Uykusuzlugu olan 17 gonullude L. brevis uyku uzerinde hafif faydali bir etki gostermistir. Diyete isi ile oldurulen L. brevis eklendiginde farelerde gunluk istemli tekerlek ve uyku ritmi yogunlasir.
Oral mukozit: Oral mukozit, kanser tedavilerinin, ozellikle kemoterapi ve radyasyonun en yaygin, zayiflatici komplikasyonlarindan biridir. 200 hastada L. brevis antikanser tedavisine bagli oral mukozit insidansini ve siddetini azaltti ve kemo-radyoterapi ve antikanser tedavisinin tamamlanma toleransini gelistirmistir.
MSG: L. brevis iceren kapsuller 30 insanda monosodyum glutamat (MGS) seviyelerini ve MSG semptom kompleksini azaltmistir. L. brevis, farelerde MSG’nin bagirsaktan kana emilimini inhibe etmistir.
Alerji: L. brevis kaynakli Th1 sitokinleri, Th2 sitokinlerini inhibe etmis, anti-alerjen antikorlari ve farelerde bastirilmis sistemik anafilaksi azaltmistir. L. brevis, Th1/Th2 dengesini Th1 hakimiyetine kaydirarak alerjik farelerde IgE uretimini ve histamin sekresyonunu inhibe etmistir. L. brevis’in oral uygulamasi farelerde IgE uretimini, sismeyi ve atopik dermatit gelisimini onemli olcude inhibe etmistir.
Kolesterol: L. brevis sicanlarda kolesterolu dusurdu ve dusuk yogunluklu lipoprotein ( LDL ) kolesterol duzeylerini dusurmustur.
Yag metabolizmasi: Bir hucre calismasinda L. brevis, yag hucresi uretimini, hucresel trigliserit birikimini ve GPDH aktivitesini inhibe etmistir.
Istah: L. brevis farelerde istahi arttirmistir.
Diyabet: L. brevis diyabetik sicanlarda glikoz duzeylerini dusurmustur. L. brevis takviyesi saglikli sicanlarda artmis insulin duzeyleri ile iliskili bulunmustur.
Karaciger fonksiyonlari: L. brevis’in oral uygulamasi farelerde etanol kaynakli karaciger hasarini ve yagli karacigeri iyilestirmistir. ALT ve AST artisini onemli olcude inhibe etti ve karacigerdeki TG ve total kolesterolu dusurmustur.
Cilt sagligi: L. brevis, kan akisini arttirdi ve sicanlarda transepidermal su kaybini azaltti, bu da cilt sagliginda, ozellikle catlamis veya kuru ciltte yararli bir madde olabilecegini dusundurmektedir. Bu insanlarda arastirilmamistir.
Pestisitler: L. brevis’in organofosfor hidrolaz (OpdB) organofosfor pestisitlerini parcalayabilir.
Kanser arastirmasi: L. brevis’ten turetilen bir antitumor molekulu, kolon adenokarsinom hucresi canliligini ve bu hucrelerin farelerde buyumesini inhibe etmistir. Bu calismanin insan kanserleriyle ilgisi bilinmemektedir ve hucre calismalari asla L. brevis veya baska bir takviyeyi hakli cikarmak icin kullanilmamalidir.

Kullanimi Guvenli mi?
L. brevis’in insan tuketimi icin guvenli oldugu dusunulmektedir. L. brevis tiramin ve putresin gibi biyojenik aminler uretebilir. Organ yetmezligi, immun yetmezlik durumu ve enfeksiyonlara neden olabilecek disfonksiyonel bagirsak bariyer mekanizmalari olan hastalarda probiyotiklerden kacinilmalidir. Olumsuz etkilerden veya beklenmedik etkilesimlerden kacinmak icin L. brevis probiyotiklerini almadan once uzman bir doktora danisilmasi tavsiye edilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:36.