IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2020, 10:18   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) İlaç Tedavileri

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) nispeten yaygin gorulen bir akil hastaligidir. OKB icin hem ilac hem de davranis stratejileri dahil olmak uzere olumlu etkileri olan cesitli tedaviler arastirilmistir. Bu tedaviler arasinda bircok dogal bilesIk, takviye ve cihaz tedavileri bulunmaktadir. Bu makalede OKB tedavisi ve tamamlayici yaklasimlar uzerine bilgiler bulunmaktadir.

OKB Davranisci Tedavi
OKB’nin standart tedavisi psIkoterapi (konusma terapisi) ve antidepresan ilaclari icermektedir. Doktor tarafindan verilen tedavi planini dikkatle takip edilmelidir ve doktora danismadan tedavi asla degistirilmemeli veya yarim birakilmamalidir.

Bilissel Davranisci Terapi (CBT)
TCMB’nin OKB tedavisinde etkili bir yontem oldugu kanitlanmistir. 16 klinik calismanin ve 756 kisinin meta-analizinde TCMB’nin OKB semptomlarini iyilestirdigi kanitlanmistir.

Maruz Kalma ve Yanit Onleme (ERP) Yontemi
ERP ile hasta once tetikleyicilere maruz kalarak daha sonra zorlamalari durdurma becerilerini ogrenmelidir. Pozlamalar, hastalarin takintilarindan duyarsizlastirilmasi icin tekrar tekrar okunan goruntuler veya aciklamalar olmaktadir. Hem saplantilara hem de zorlamalara hitap ederek, ERP’nin sadece tek bir tanesine hitap etmekten daha etkili oldugu kanitlanmistir. Bununla birlikte OKB ile basa cikmak icin iyi arastirilmis iki davranis stratejisi, TCMB, maruziyet ve yanit onleme (ERP) yontemidir.

OKB Ilaclari
Secici serotonin geri alim inhibitorleri (SSRI’lar): Secici serotonin geri alim inhibitorleri (SSRI’lar) OKB icin ilk basamak tedavilerdir cunku az yan etkileri bulunmaktadir. OKB icin SSRI kullanan bes hastadan birinde plaseboya kiyasla semptomlarda en az % 25 azalma bulunmaktadir. Cogu kisi alti hafta sonra SSRI’lara yanit vermektedir. Bununla birlikte, bir etki yaratmak icin ilaci en az sekiz ila on iki hafta denenmesi onerilmektedir. Kanitlar, nuksetmeyi onlemek icin yaklasIk alti ila on iki aylik tedavinin gerekli oldugunu gostermektedir. Fluvoksamin, paroksetin, sitalopram, sertralin ve fluoksetin dahil olmak uzere cesitli SSRI’lar arasinda kafa kafaya yapilan calismalar etkinlik acisindan hicbir farklilik gostermemistir.
Her SSRI digerinden biraz farkli calismaktadir, bu nedenle terapi her hastanin ozelliklerine gore kisisellestirilir. Ornegin, haftada vucutta kaldigi icin ilaclarini gunluk almayi unutanlarda fluoksetin tercih edilebilmektedir. Asiri kilolu hastalar, her ikisi de en dusuk kilo artisi ile iliskili oldugundan fluoksetin veya sertralinden yararlanmaktadir. Sitalopram, gunluk 20 mg’in uzerinde dozlarla kalp anormallikleri riskini artirmaktadir. Yakin tarihli bir calisma, kalpteki bu yuksek riski reddetmistir. Bununla birlikte, kisi kalp sorunlarindan mustaripse, sitalopramdan kacinmak ve daha guvenli bir SSRI kullanmak kendi yararina olmaktadir. Yakin zamanda yapilan bir meta-analiz dusuk veya orta dozlara gore daha yuksek etkinlige sahip yuksek dozda SSRI’lar ile iliskilendirilmistir.
SSRI’larda sinirlamalar bulunmaktadir. Cogu zaman OKB’nin tum semptomlarini tamamen cozmezler ve tam etkilerini elde etmek icin iki ila uc aylik bir gecikme sureleri bulunmaktadir. Dikkat cekici bir sekilde, tum antidepresanlar, antidepresanlara baslarken intihar dusuncelerini artirma potansiyeli nedeniyle FDA tarafindan yayinlanan bir kara kutu uyarisina sahiptir. Bu meydana gelirse bir saglik uzmanina basvurmak onemlidir. SSRI’larla iliskili olarak 7 S olarak hatirlanabilecek yan etkiler de bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• S tomach uzgun (bulanti)
• S leep bozukluklari
• S exual disfonksiyonu
• S tress (cogunlukla ajitasyon)
• S erotonin sendromu cok fazla serotoninin neden oldugu genellikle yogun bas agrisi, kizarma, kas sertligi ve ishal (ishal nadir olarak gorulmektedir)
• S ize artisi (agirlik kazanci)
• S uicidal dusunceler
Bununla birlikte SSRI’lar kesilirken cekilme sirasinda da benzer semptomlar gorulebilmektedir. Secici serotonin geri alim inhibitorleri (SSRI’lar) birinci basamak OKB tedavisidir. Uygun sekilde recete edilen SSRI’lar semptomlari iyilestirmeye yardimci olmaktadirlar ve cok az yan etkiye sahiptirler.
TrisIklik antidepresanlar (TCA): Clomipramine, OKB icin TCA ve FDA onayli bir ilactir. Serotonin, norepinefrin ve dopaminin geri alimini bloke etmektedir. Klomipramin daha az yan etkiye sahip daha etkili ilaclar oldugu icin gozden dusmustur.

Kaygiyi Azaltmak Icin Dogal Cozumler
Stresi yenmeye ve ruh halini iyilestirmeye yardimci olmak icin tasarlanmis dogal takviye ve yasam tarzi onerileri bulunmaktadir.
Onaylanmamis ilaclar: Bazi kisiler yukarida aciklanan antidepresanlara cevap vermeyebilmektedir. Bazi ilaclar, normalde geleneksel ilaclara bir ek olarak, OKB olan kisilerde test edilmistir. Bu ilaclari sadece doktor tarafindan recete edildigi takdirde tedavi planina dahil edilmelidir ve bunlar asagidaki gibidir:
Memantin: Alzheimer hastaligi icin kullanilan ilac olan Memantin, glutamatin beyindeki etkilerini azaltan NMDA reseptorlerini bloke etmektedir. 38 hasta uzerinde yapilan klinik bir calismada, SSRI fluvoksamini memantin ile birlestirenlerin yaklasIk % 89’unda sekiz hafta sonra OKB belirtileri gorulmezken, % 32’si plasebo ile birlestirilmistir.
Ketamin: Ketamin glutamat reseptorlerini (NMDA) bloke etmektedir. Tedavi edilmeyen 15 OKB hastasi uzerinde yapilan kucuk bir calismada, ketamin infuzyonu obsesif semptomlari onemli olcude gelistirmistir. Ayrica, % 50’si bir hafta sonra bu gelismeyi surdurmustur.
Ondansetron: Ondansetron, bazi serotonin reseptorlerini bloke ederek bulanti icin faydalidir. 42 kisi uzerinde yapilan sekiz haftalik bir pilot calismada, ondansetron fluoksetin ile kombine edildiginde, OKB semptomlarini plasebo ile karsilastirildiginda azaltmistir.
Mirtazapin: Mirtazapin, beyindeki serotonini SSRI’lardan farkli olarak arttiran atipik bir antidepresandir.60 mg mirtazapin alan 30 kisinin 12 haftalik klinik calismasinda, mirtazapin plasebodan daha iyi performans gostermis ve semptomlari yaklasIk % 20 azaltmistir. Ayrica kisilerin yarisindan biraz fazlasi tedaviyle iyilesmistir. Kisacasi Memantin, ketamin, ondansetron ve mirtazapin OKB icin onaylanmamistir. Erken bulgular umut vericidir, ancak buyuk olcekli calismalara ihtiyac duyulmaktadir.
Pregabalin ve gabapentin: Gabapentin ve pregabalin, sinir agrisi icin ve nobetleri onlemek icin antikonvulzanlar olarak kullanilmaktadir. Yapisal olarak norotransmitter GABA’ya benzedikleri icin etkilerini arttirdigi dusunulmektedir. 40 kisi uzerinde yapilan bir calisma gabapentinin SSRI’larin erken OKB semptomlarini hafifletmedeki etkinligini arttirdigini gostermistir. Benzer sekilde, pregabalin geleneksel OKB tedavisinin etkinligini arttirmis ve 12 hastadan olusan bir olgu serisinde semptomlari % 26 oraninda azaltmistir. Bildirilen tek yan etki bas donmesi ve halsizliktir. Sinirli arastirma, pregabalin ve gabapentinin OKB icin kullanilan SSRI’larin etkilerini artirabilecegini dusundurmektedir. Yalniz yuksek kaliteli veriler eksIktir.
Duygudurum stabilizatorleri (Lamotrijin ve Topiramat): Lamotrijin ve topiramat hem glutamatin etkilerini inhibe eder hem de OKB icin yardimci ajanlar olarak calisilmistir. Yapilan bir calismada, ilk SSRI denemesinde basarisiz olan 41 OKB hastasina SSRI ile topiramat veya plasebo verilmistir. Topiramat grubu alanlarda OKB semptomlarinda % 32, plasebo grubunda ise sadece % 2,4’luk bir azalma olmustur. Bu umut verici gorunse de, topiramatin etkinligini destekleyen cok az kanit ve beyinde paresteziler (anormal yanma veya karincalanma hissi) gibi olumsuz etkileri bulunmaktadir. 51 kiside yapilan klinik bir calismada Lamotrijin, SSRI ile birlikte kullanildiginda gozlemlenebilir takinti ve kompulsiyon semptomlarini azaltmistir. Baslica olumsuz olaylar arasinda bas agrisi ve deri dokuntusu bulunmaktadir. Lamotrijin, Stevens-Johnsons Sendromu (SJS) adi verilen bir dokuntu seklinde olumcul asiri duyarlilik reaksiyonuna neden olmaktadir, bu nedenle yakindan izlemek onemlidir. Lamotrijin ve topiramat eklenti OKB ilaci olarak calisilmistir, ancak bunlarin etkinligi konusunda buyuk calismalar henuz yapilmamistir.
Amfetaminler: Uyaricilarin OKB tedavisinde, ozellikle birlikte ortaya cikan DEHB tedavisinde rolu olmaktadir. 12 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada Tek bir doz d-amfetamin, OKB semptomlarinin giderilmesinde kisa vadeli faydalar saglamistir. 24 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada, hem d-amfetamin hem de kafein OKB semptomlarini bir hafta icinde hizla iyilestirmistir.
Klonazepam: 28 kisi uzerinde yapilan bir deneyde klonazepam, klonidin ve klomipramin (TCA) kontrol difenhidramin (Benadryl) ile karsilastirilmistir. Belirtileri klomipramin ile duzelmeyen hastalarin yaklasIk % 40’i klonazepam’a yanit vermistir. Klonazepam, anksiyete belirtilerini hafifletmede yardimci olmaktadir, ancak daha once benzodiazepin veya diger madde kotuye kullanimi oykusu olan hastalarda dikkatle kullanilmalidir. Amfetaminler ve klonazepam, spesifik OKB alt tiplerine sahip kucuk grup kisilerin denemelerinde arastirilmistir eve daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.
Opioidler: Opioid ilaclar genellikle tedaviye direncli OKB’de umut verici sonuclar da dahil olmak uzere cesitli akil hastaliklarinda etkilidir. Bununla birlikte, bagimlilik ozellikleri goz onune alindiginda, cok dikkatli kullanilmalidirlar. Bir opioid reseptor bloker olan nalokson, OKB semptomlarini siddetlendirirken, onlari aktive eden tramadol OKB semptomlarini hafifletmistir. Ayrica opioidleri arttirmanin bazi dogal yollari bulunmaktadir.
Riluzol: ALS’de kullanilan Riluzol, glutamatin norotransmisyonunu azaltmaktadir. SSRI’larla kombinasyonu tedaviye direncli OKB hastalarinda semptomlari iyilestirmistir.
Benadryl: 28 kisiyle yapilan bir calismada, plasebo olarak Benadryl (difenhidramin) kullanilmistir, cunku OKB uzerinde hicbir etkisi olmadigi varsayilmistir. Bununla birlikte, Benadryl semptomlari iyilestirmistir. OKB hastalarinda opioid, riluzol veya Benadryl kullanimini destekleyen uygun klinik veriler bulunmamaktadir.
OKB’nin temel tedavisi, ilac ve davranissal mudahaleleri veya konusma terapisini icermektedir. SSRI ilaclari birinci basamak tedavidir. Kanitlanmis davranis terapileri arasinda TCMB, maruz kalma ve yanit onleme (ERP) yontemi bulunmaktadir. Ayrica kanit, invaziv olmayan norostimulasyonun bir formu olan derin TMS’yi de desteklemektedir. OKB semptomlarini azaltmak icin hicbir takviye kanitlanmamistir. Kucuk denemeler, inositol, NAC, glisin, cinko ve sut devedikeni dahil olmak uzere bazi takviyelerin eklenti olarak yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Bununla birlikte, etkileri ile ilgili bulgular karisIk oldugundan daha kaliteli calismalara ihtiyac duyulmaktadir. Egzersiz, farkindalik meditasyonu, muzik terapisi ve akupunktur gibi bazi zihin-beden mudahaleleri de yardimci olmaktadir. Bu yaklasimlar geleneksel tedaviye ek olarak kullanildiginda kucuk calismalarda OKB semptomlarini iyilestirmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:11.