IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Sağlık Haberleri Sağlık Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2022, 12:18   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yeniden Ortaya Çıktı: Domuz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çok hastalık tekrardan ortaya çıktı. Bu hastalıklardan biri olan domuz gribi de herkesi korkutmaya devam ediyor. Solunum yolu hastalıklarından biri olan domuz gribi, diğer grip virüsleriyle benzer semptomları gösteriyor. Ancak tedavi edilmediği takdirde bazı hastalarda çeşitli akciğer hastalıklarına sebep olabiliyor. Peki domuz gribi nedir? Belirtileri nedir? Bulaşıcı mı ve nasıl bulaşılır? Tedavi edilebilir mi? Detaylar içeriğimizde.
Domuz Gribi Nedir?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
H1N1 virüsü olarak da bilinen influenza virüsünden kaynaklanan domuz gribi, bir çeşit solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığa domuz gribi denilmesinin nedeni ise H1N1 virüsünün domuzlarda görülen virüsle benzerlik göstermesidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu hastalık insanlardaki griple kuş gribinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Oldukça tehlike olan bu hastalık ilk defa 2009 senesinde Meksika'da keşfedildi ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Her ne kadar mevsimsel griple benzerlik gösterse de daha ağır belirtilere yol açabilir.

Domuz gribine yol açan H1N1 virüsü, aniden ortaya çıkar. Nefes borusundan üst solunum yollarına kadar iltihaplanmaya sebep olur. Eğer ilerlerse alt solunum yollarını da ele geçirir.
Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Domuz gribinde belirtiler en az 3 gün, en fazla 1 hafta boyunca sürer. Hastanın bağışıklık sistemine göre bazı belirtiler 2 haftayı bulabilir. Aynı zamanda ağır semptom gösteren hastaların hastaneye yatması gerekebilir.

Hastanın bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterse de genel olarak görülen belirtiler şunlardır;

İştah kaybı

Halsizlik

Ateş

Öksürük

Titreme ve üşüme

Kas ağrıları

Burun tıkanıklığı

Çocuklarda ise huzursuzluk, uykudan uyanma, nefes alıp vermede zorlanma, vücutta döküntüler görülür.

Nadiren de olsa kusma ve ishal

Göğüs ağrısı
Domuz gribi; kronik hastalığı bulunan kişilerde, hamilelerde daha ağır seyredebilir ve istenmeyen problemlere sebep olur.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Özellikle kalp ve akciğer hastalığı bulunanlarda domuz gribi, pek çok organda iltihaplanma yapabilir. Akciğerde görülen iltihaplanmalar ileride zatürreye, hemorajik bronşit gibi ciddi durumlara sebep olabilir. Bu hastalıklar genellikle hastalığın belirti göstermesinden itibaren iki gün içerinde kendini gösterir.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır ve Nelere Dikkat Edilmeli?
Domuz gribine sebep olan H1N1 virüsü, sadece insanlarda değil aynı zamanda kuşlarda ve domuzlarda görülen virüslerin karışımından ortaya çıkmıştır. Bu virüs, evrim geçirerek domuzdan insana bulaşan bir hale gelmiştir. Bundan dolayı H1N1 virüsü solunum yoluyla domuzdan geçebilir.

Aynı zamanda domuz eti de virüsün yayılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle domuz etinin düşük sıcaklıklarda pişmemesi gerekir. İnsandan insana öksürme, hapşırma gibi yollarla bulaşan domuz gribi, özel eşyaların kullanımıyla da yayılabilir.
Domuz Gribi Nasıl Teşhis Edilir?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Domuz gribi, soğuk algınlığı ya da diğer mevsimsel hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiği için oldukça zor teşhis edilir. Genellikle hastalar, uzun süreli yüksek ateşte sağlık kuruluşlarına başvurur. Bu nedenle halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler başladığı zaman uzman kişilere başvurulmalıdır.

Domuz gribinin teşhis edilmesinde çeşitli yöntemlere başvurulur. Özellikle burundan ve ağzın arkasından alınan sürüntü örneği oldukça önemlidir. PCR testi ile bu hastalığa sebep olan virüs tespit edilebilir. Aynı zamanda kan örneği, çeşitli radyolojik görüntüleme tetkikleri ile de domuz gribi teşhis ediliebilir.

Domuz Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın ortaya çıkmasını engellemek için domuz gribi aşısını yaptırmak oldukça önemlidir. Tek dozluk domuz gribi aşısı ile domuz gribinden korunma sağlanabilir. Ancak domuz gibinin kesin bir tedavi şekli yoktur. Diğer gribal enfeksiyonlarda kullanılan ilaçlardan faydalanılır. Uzman doktorlar, domuz gribine yakalanan kişilere gerekli ilaçları yazarak hastalığın ilerlemesini engellerler.

İlaçların yanında bol sıvı alımı ve dinlenme de oldukça önemlidir. Ağır semptomlar gösteren hastaların hastaneye yatırılması gerekebilir. Özelikle domuz gribine yakalanan hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve çocuklar tedbir amaçlı hastanede yatırılması gerekir.

Kaynak ; [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 
Alt 24 Kasım 2022, 13:22   #2
Standart

kis mevsiminde normaldir

________________

No MoRe DramA
 
Alt 26 Kasım 2022, 06:47   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Her kış bir grip çıkıyor ortaya yorulduk.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:59.