IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Rüya Tabirleri Gördüğünüz rüyaların cevapları burada! tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Haziran 2020, 08:39   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ruyalarin Baslica Ozellikleri ve Ruya Sembolleri

Ertesi gun hatirlanmasa bile herkes ruya gorur. Ruyalar temelde uyurken zihnin yarattigi hikayeler ve imgelerdir. Ruyalar eglenceli, rahatsiz edici veya dupeduz tuhaf olabilir, kisiyi mutlu, uzgun veya korkmus hissettirebilir, kafa karistirici veya mukemmel derecede mantikli gorunebilirler. Ruyalar uyku sirasinda herhangi bir zamanda olabilir fakat en canli ruyalar beyin en aktif oldugunda, REM (hizli goz hareketi) uykusu adi verilen bir asamada gorulur. REM uykusu gece sadece birkac dakika surer, ancak kisi uyudukca uzar. Gecenin ilerleyen saatlerinde 30 dakikadan fazla surebilir. Bazi uzmanlar, bir gecede en az dort ila alti kez ruya goruldugunu soylemektedir.

Neden Ruya Goruyoruz?
Neden ruya gordugumuz konusunda bircok teori vardir ama kimse kesin olarak bilmemektedir. Bazi arastirmacilar, ruyalarin hicbir amaci veya anlami olmadigini, digerleri zihinsel, duygusal ve fiziksel saglik icin ruyalara ihtiyac oldugunu soylemektedir. Calismalar, ruyalarin saglik ve esenlik icin onemini incelemistir. Bir calismada arastirmacilar insanlari REM uykusuna girerken uyandirmistir. Ruya gorulmesine izin verilmeyenlerde kaygi, depresyon, konsantre olma zorlugu, koordinasyon eksIkligi, kilo alimi, halusinasyon egilimi ve daha fazla gerilim bulunmustur. Bircok uzman ruyalarda anilarin birlestirildigini, duygularin islendigini, ruyalarin yasamdaki sorunlari cozmeye yardimci oldugunu soylemektedir. Rahatsiz edici bir dusunce ile yataga gidilirse bir cozumle uyanilabilir veya en azindan durum hakkinda daha iyi hissedilebilir. Bazi ruyalar beynin dusunceleri ve gunun olaylarini islemesine yardimci olabilir. Digerleri sadece normal beyin aktivitesinin bir sonucu olabilir. Arastirmacilar hala tam olarak neden ruya goruldugunu anlamaya calismaktadir.



Ruyalarin Baslica Ozellikleri
Ruyalarin ozellikleri binlerce yildir bilim insanlarini, arastirmacilari ve filozoflari buyulemistir. Bununla birlikte, tarihte oldukca yakin zamana kadar ruyalar ciddi bilimsel calismalarin konusu haline gelmemistir. En unlu ruya arastirmacilarindan biri, 1988’de yazmis oldugu kitabi The Dreaming Brain’de ruyalarin bes temel ozelligini tanimlayan Amerikali psIkiyatrist J. Allan Hobson’dir. Iste ruyalarin 5 temel ozelligi:
1-Ruyalar Genellikle Yogun Duygulara Sahiptir
Ruyalarin en onemli ozelliklerinden biri, ruyalarda yasanan duygularin yogun, aci verici ve siddetli olabilmesidir. Bir baltali katil tarafindan cilginca kovalanmak gibi yogun korkular ya da kendini sahnede ciplak bulmak, halka acik alanda tuvaleti kullanmak gibi utanc verici durumlar hakkinda ruyalar gorulebilir. Bazi durumlarda, bu duygular o kadar yogun hale gelebilir ki ruyayi kesebilir veya ruyayi gorenin aniden uyanmasina neden olabilirler. Hobson’un ruya arastirmasina gore ruyalarda yogunlasan en yaygin uc duygu kaygi, korku ve surprizdir.
2-Ruyalar Genellikle Duzensiz ve Mantiksizdir
Ruyada bilincli beynin belirli kisimlari kapanir ve fantastik dusunce sureclerinin vahsice calismasina izin verilir. Ruyalar sureksizliklerle, belirsizliklerle ve tutarsizliklarla doludur fakat bazen bu seyler dupeduz tuhaf ruya icerigine yol acabilir. Ruyalarin ayirt edici ozelliklerinden biri, cogu zaman hicbir anlam ifade etmemesi ve zaman, yer veya insanlari iceren herhangi bir dogal yasaya uymamasidir.
Ruyalardaki mantiksiz icerikler arasinda ucmak, zaman yolculugu, olmus kisilerin gorulmesi, hayvanlarin konusmasi, insanlarin ve nesnelerin ani donusumleri, ruya ortaminin ani degisimi sayilabilir.
3-Ruyalarin Icerigi Sorgulanmadan Kabul Edilir
Ruyalarda meydana gelen garip olaylar ve mantiksiz icerikler genellikle ruya gorenin zihin tarafindan sorgulanmadan kabul edilir. Ruya iceriginin tartismasiz kabulu, icsel olarak olusturulan duygularin ve algilarin gucunden kaynaklanmaktadir. Eger ruya uyandiktan sonra hatirlanirsa, ruyanin icerigi tuhaf veya hatta aciklanmasi zor olarak gorulur. Ruya gorulurken kisilerin mantiksal olarak yansitma veya duygularin ustesinden gelme kapasitesi (lucid ruya gorme konusunda egitilmediyse) yoktur.
4-Ruyalar Genellikle Tuhaf Duyusal Deneyimler Icerir
Garip duyusal deneyimler, ruyalarin bir baska onemli ozelligidir. Gercekci ucma, dusme hissi, agir cekimde kosma hissi, hizli hareket edememe ve vucut hareketlerini kontrol edememe ruyalar sirasinda ortaya cikan yaygin olarak bildirilen duyusal deneyimlerden sadece birkacidir. Bunlar uyanik yasamdaki nadir deneyimler olmasina ragmen, ruyalarda oldukca yaygindir.
5-Ruyalari Hatirlamak Genellikle Zordur
Arastirmacilar, ruyalarin neden kolayca unutuldugunu kesin olarak bilmemektedir. Belki de insanlar ruyalari unutmak icin tasarlanmistir cunku eger hepsi hatirlanirsa, ruyalar gercek anilardan ayrilamayabilir. Ayrica, ruyalari hatirlamak zor olabilir cunku REM uykusu sirasinda vucut anilari olusturan beyindeki sistemleri kapatabilir. REM uykusu dusuk serotonin seviyeleri ve yuksek asetilkolin seviyeleri ile karakterizedir, bu da ruyalarin kisa sureli hafizada saklanmasini zorlastirir. Aslinda, ruya arastirmalari, uyandiktan sonra normal ruyalarin yaklasIk % 95’inin unutuldugunu gostermektedir. Ruya deneyimi yogunlastirilarak ve bilincli hatirlama bir aliskanlik haline getirilerek ruyalarin hatirlanmasini gelistirmek mumkundur. Bu her zaman berrak (lucid)ruya tekniklerini uygulamak icin bir oncudur.
Sadece uyanmadan hemen once, bazi beyin aktiviteleri tekrar acildiginda gerceklesen ruyalar hatirlanabilir. Bazi arastirmacilar, aklin ruyalari unutmadigini, sadece onlara nasil erisileceginin bilinmedigini dusunmektedir. Ruyalar hafizada saklanabilir, hatirlanmayi bekleyebilir. Bu, insanlarin gunun ilerleyen saatlerinde bir ruyayi neden aniden hatirladigini aciklayabilir. Hafizayi tetikleyen bir sey oldugunda hatirlama saglanabilir.

Ruyalar Ne Anlama Geliyor?
Unlu psIkolog Sigmund Freud, ruyalarin bilincaltina acilan bir pencere oldugunu ve bir kisinin bilincsiz arzularini, dusuncelerini, motivasyonlarini ortaya koydugunu dusunmektedir. Freud’a gore ruyalar insanlarin toplum icin kabul edilemez olan durtuleri ve arzulari tatmin etmesinin bir yoludur.
Nasil ruya goruldugune dair farkli gorusler oldugu gibi, ruyalarin ne anlama geldigi konusunda da farkli gorusler vardir. Bazi uzmanlar, ruyalarin gercek duygular veya dusuncelerle hicbir baglantisi olmadigini soylemektedir. Bunlar sadece normal hayatla ilgili olmayan garip hikayelerdir. Digerleri ruyalarin, ozellikle tekrar tekrar gorulenlerin kisinin kendi dusuncelerini ve duygularini (en derin arzularini, korkularini ve endiselerini) yansitabilecegini dusunmektedir. Bircok insan bazi konularda en iyi fikirlerin ruya gorurken ortaya ciktigini ifade etmektedir.
Insanlar cogu zaman kovalanmak, ucurumdan dusmek, halka acik alanlarda ciplak olmak gibi benzer ruyalar gorduklerini bildirir. Bu tur ruyalar muhtemelen gizli stres veya endiseden kaynaklanmaktadir. Ruyalar benzer olabilir fakat uzmanlar ruyanin arkasindaki anlamin her insana ozgu oldugunu belirtmektedir. Uzmanlar, belirli bir ruya goruntusu veya sembolu icin ozel bir anlam veren kitaplara veya “ruya tabirleri sozluklerine” guvenilmemesini soylemektedir cunku ruyanin arkasindaki sebep o kisiye ozgudur.

Ruya Sembolizmi
Herkes tuhaf ruyalar gorebilir. Ruyalar kesinlikle mantikli olmayan rastgele bir goruntu akisi gibi gorunebilir fakat aslinda kisiler kendini farkli ve cok daha yaratici bir sekilde ifade ediyor olabilir. Ruyalarda olusturulan imgeler, hayal gucunun ic dunyada olanlari gerceklerin dis dunyasina baglamasinin dogal yoludur. Ic dunyadan dis dunyaya olan bu baglantilar sembol olarak da bilinir. “Sembol” kelimesi Yunanca bir kelime olan symbolon’den gelir. Bu, madeni para (sIkke) gibi, tekrar bir araya getirildiginde bir butun olusturabilecek iki parcaya ayrilmis fiziksel bir simgedir. Bir yapbozun parcalari gibi, bir symbolon’un parcalari da farkli bir symbolon’un parcalarina uymaz.
Dunyadaki her insan her gece 90 dakikadan iki saate kadar veya daha uzun bir sure boyunca, hatirlamasa da ruya gormektedir. Ruyalar her zaman basit bir hikaye anlatmaz, farkli kulturlerden ve gecmislerden gelen insanlar benzer ruyalar gordugunu bildirdiklerinde ruya arastirma alani daha da buyuleyici hale gelmektedir. Ruyalarin gercekte ne anlama geldigini aciklamanin en basit ve en guclu yolu, ruya dilinin ve imgelerin sembolik onemini anlamaktir. Bir sembol genellikle baska bir seyin basit bir temsili olarak gorulse de, aslinda dis dunyanin aciklanmasini saglayan bir baglantidir. Genellikle gokyuzu dusunce ve fikirleri sembolize eder. Su, duygulari sembolize eder. Ates ve isIk yaraticiligi ve tutkuyu temsil eder. Herkes ruyalarinda benzer temalar yaratma egilimindedir. Ornegin kovalanmak, dusmek veya ucmak, cunku bunlar insan davranisinin dogal yonlerini yansitmaktadir. Arastirmalarda asagidaki ortak ruya goruntuleri tespit edilmistir fakat ruyalardaki semboller ve goruntuler icin tek ve kesin bir anlam yoktur.
Kovalanmak: Bu en sIk bildirilen ruyalardan biridir. Cogunlukla ruyada hissedilen endise o kadar canlidir ki, onlari hatirlamayi kolaylastirir. Cogu zaman, bu ruyalarin nedeni aslinda kovalanma korkusundan degil, kacilan seydir.
Su: Su sIklikla duygulari veya bilincsiz zihinleri temsil eder. Suyun kalitesi (berrak veya bulanik, sakin ve calkantili olmasi) sIklikla duygularin ne kadar etkili bir sekilde yonetildigine dair fikir verir.
Araclar: Bir araba, ucak, tren veya gemi olsun, ruyadaki araclar, hayatin ne yone gittigini ve devami uzerinde ne kadar kontrol sahibi olundugunu yansitabilir. Araclar kisiye bir gecis yapma ve hedefe ulasmayi ongorme gucu verebilir ya da karsi karsiya olundugu dusunulen ve uzerinde calisilmasi gereken engelleri vurgulayabilir.
Kisiler: Ruyada baska insanlari gormek genellikle benligin farkli yonlerinin bir yansimasidir. Ruyalardaki insanlar gelistirilmesi gereken ozelliklerle ilgili olabilir. Belirli insanlar, uzerinde calisilmasi gereken mevcut iliskiler veya kisilerarasi konularla dogrudan iliskilidir.
Okul veya Sinif: Ruyalardaki insanlarin kendilerini bir okulda veya sinifta bulmalari cok yaygin bir durumdur, cogu zaman yapmaya hazir olmadiklari bir testle karsi karsiya kalirlar. Okul veya sinif icinde karsilasilan “ders” veya “test” sIklikla gecmisten ogrenilmesi gereken bir konudur. Bu da, ruyalarin genellikle okulu uzun zaman once bitirmis insanlar tarafindan rapor edilmesinin bir nedenidir.
Felc: Cogu insan ruya sirasinda, vucudun aslinda ruya sirasinda gerceklesen eylemleri fiziksel olarak gerceklestirmesini onleyen bir felc formuyla karsilasir, bu nedenle felc hakkinda ruya gormek sIklikla REM asamasi ile uykudan uyanis asamasi arasindaki ortusmeyi temsil eder. Felc hakkinda ruya gormek, ruyayi gorenin uyanik yasamlarinda kontrol sahibi olmadigini hissettigini de gosterebilir.
Olum: Olum genellikle olumsuz olarak algilansa da, cogu zaman ruya goren icin gerceklesen dramatik degisimle (yeni bir seye yer acmak icin bir seyin sonu) dogrudan ilgilidir.
Ucmak: Bir ruyada ucmak ve bunun ne kadar etkili ya da kotu bir sekilde yapildigi, yasamda ne kadar kontrol sahibi olundugu ve hedeflere ulasilip ulasilamayacagi ile ilgilidir. Yuksekte ucmak, akla gelebilecek en oforik ruyalardan biridir. Ucarken veya yere inerken guc hatlari gibi engellere takilmak son derece sinir bozucu olabilir.
Dusmek: Dusmeyle ilgili tum ruyalar korkutucu ve olumsuz degildir. Ruyayi goren bazi kisiler huzuru ve bir seyin gitmesine izin verme eylemini gosteren bir tur yavas dusmeyi rapor etmektedir. Cogu zaman, kontrolsuz bir sekilde yuksek bir yerden dusmek, hayatta kontrolden cikmis bir seyin oldugunu gosterir.
Ciplaklik: Duygusal veya psIkolojik maruziyet veya kirilganlik ruyalarda genellikle ciplaklik yoluyla ifade edilir. Ortaya cikan vucut kismi, ruyalarin anlasilmasina yardimci olacak duygu hakkinda daha fazla fikir verebilir.
Bebek: Ruyada bir bebegin gorulmesi genellikle yeni bir seyi temsil eder. Bu yeni bir fikir, is yerinde yeni bir proje, yeni bir gelisme veya uyanik hayatin belirli bir alaninda buyume potansiyeli olabilir.
Gida: Gida, enerjiyi, bilgiyi veya beslenmeyi sembolize eder ve dogrudan akil, duygular ve maneviyatla ilgilidir. Gida ayni zamanda yeni bilgi ve anlayislar icin “ac” olunabilecegini ortaya koyabilir.
Ev: Evler sIk sIk ruyayi gorenin zihnini temsil eder. Farkli katlar veya odalar ruyayi gorenlerin bireysel olarak farkli yonleri ve farkli bilinc dereceleri ile ilgili olabilir. Bodrum kati genellikle ihmal edilmis olanlari veya ruyayi gorenin uyanik yasaminda neyin farkinda olmadigini gosterirken, yatak odalari samimi dusunceler ve duygularla (ruyayi gorenin ozune en yakin olan) iliskilidir.
Cinsellik: Ruyalarda seks, cinsel ifade icin bir cikis olabilir. Ancak seks hakkindaki hayaller, kisinin kendisiyle ve baskalariyla olan yakin iliskilerini ve yeni bilgilerin mecazi entegrasyonunu da sembolize edebilir.

Ruyalar Gerceklesebilir mi?
Bazen ruyalar gerceklesir veya gelecekteki bir olayi anlatir. Gercek hayatta ortaya cikan bir ruya goruldugunde, uzmanlar bunun buyuk olasilikla tesaduften, kotu bellekten, bilgilerin bilincsiz bir baglantisindan kaynaklandigini ifade etmektedir. Bazen ruyalar kisiyi belirli bir sekilde hareket etmeye motive edebilir, boylece gelecegi degistirebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:45.