IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 2 Post By WildCat
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2021, 12:00   #1
Standart Anormal PsIkoloji Nedir?

Anormal psIkoloji, zihinsel islev bozuklugunun nedenlerinin (akil hastaligi, psIkopatoloji, uyumsuzluk, duygusal rahatsizlik) arastirilmasina ayrilmis alandir. PsIkolojik islev bozuklugu nedeniyle ifade edilen anormal davranis, sapma (kulture bagli olarak), sIkinti ve kendine veya baskalarina olasi zarar verme ozelliklerine sahip olabilir. Aslinda, insanligin uzun tarihi boyunca sayisiz islev bozuklugu kendini gostermistir. Anormal psIkoloji, bu islev bozukluklarinin nedenlerini ve olasi tedavilerini inceler.
Bu alandaki birincil arastirmalar Batili bakis acilari ve arastirma yontemleriyle yapilmistir. Eski Bati uygarliklarinda ve Dogu kulturunde ruhsal bir akil hastaligi anlayisi benimsenmis olsa da, daha modern zamanlarda bilim toplulugu ve psIkologlarin cogunlugu tarafindan buyuk olcude reddedilmistir.
Yirminci yuzyilda, ruhsal bozukluklarin etiyolojisine iliskin iki karsit bakis acisi gelisti – somatojenik (fiziksel kokenler) ve psIkojenik (psIkolojik kokenler). Her ikisi de onemli arastirma ve tedavi secenekleri uretti. Insanligi kusatan sorunlari gercekten anlamak icin, ruhsal da dahil olmak uzere insan dogasinin tum yonlerini iceren eksIksiz bir yaklasima ihtiyac vardir. Alan dunya capinda genislemeye basliyor, zihinsel bozukluklarin nedenlerinin yorumunun kapsamini Dogu (manevi) bakis acilarini da kapsayacak sekilde genisletiyor.

Giris
Anormal psIkoloji, anormal isleyis kaliplarini tanimlamak, tahmin etmek, aciklamak ve degistirmek icin anormal davranisin bilimsel calismasidir. PsIkopatolojinin dogasini, nedenlerini ve tedavilerini inceler. Elbette neyin “anormal” oldugunun tanimi zaman ve kulturler arasinda degisIklik gostermistir. Bireyler ayni zamanda “normal” veya “anormal” davranis ya da sadece kendine ozgu olarak gordukleri seylerde de farklilik gosterirler.
Genel olarak, anormal psIkoloji, cesitli kosullara surekli olarak uyum saglayamayan ve etkin bir sekilde islev goremeyen insanlari inceleyen bir psIkoloji alani olarak tanimlanabilir. Bir bireyin ne kadar iyi adapte olabilecegine katkida bulunan dort ana faktor, genetik yapilari, fiziksel durumlari, ogrenme ve akil yurutme ve sosyallesmeyi icerir.



Tarih
Rahipler ve samanlar tarafindan yapilan seytan cikarma, istilaci ruhlari kovma girisimlerinde de kullanilmistir. Ironik olarak, William James Amerikan psIkoloji geleneginin babasi, gelecek yuzyilda davraniscilik biliminin yerini alacak olan psIkolojiye manevi bir yonu dahil etmeye calisti. Tibbin babasi olarak kabul edilen Hipokrat, beyin patolojilerini sari safra, kara safra, kan veya balgamin neden oldugu “mizah” olarak adlandirdi. Platon ve Aristoteles ayrica zihinsel rahatsizliklarin dis guclerin etkisinden degil, bireyin icinden kaynaklandigina inaniyordu.


Ronesans donemi bilim gelisti bir donem oldu. Alman doktor Johann Weyer, akil hastaliginda uzmanlasan ilk doktordu ve modern psIkopatolojinin kurucusu olarak kabul ediliyor. Ingiltere ve Belcika‘da hastalara bakmak icin bazi ilerlemeler kaydedildi, ancak bu, akil hastanelerinin hastanelerin yerini almaya basladigi on altinci yuzyilin ortalarinda kotulesti. Ilk iltica Ispanya’da kuruldu. Londra’da, 1547, Henry VIII Bethelehem Hastanesi’ni acti (yerel halk tarafindan Bedlam olarak telaffuz edilir), “Bedlam” kelimesinin genel olarak akil hastaneleri icin ve daha sonra bir kargasa ve karisIklik sahnesi icin kullanilmasina neden oldu.
Yirminci yuzyilin baslarinda, iki karsit bakis acisi ortaya cikti: somatojenik ve psIkojenik. Ilki, anormal davranisin fiziksel kokenleri oldugunu ve ikincisi, bu tur nedenlerin psIkolojik oldugunu savundu. Biyoloji bilimi, frengi gibi hastaliklarin nedenlerini buldu. Hipnotizma calismasi, psIkolojik koken (psIkojenik) perspektifini baslatti. Franz Mesmer hipnoterapi ile histeri tedavisini tanitti, ancak “mesmerizm” olarak adlandirilan bu yontem, zamaninin doktorlari tarafindan pek kabul gormedi. Hipnoz 1800’lerin sonlarina kadar Viyana’da ciddi olarak calisilmamisti. Daha sonra psIkanalizi kuran Sigmund Freud’u cezbetti.


Akil Hastaliklarinin Incelenmesi Olarak PsIkopatoloji
PsIkiyatristler ve klinik psIkologlar bu alanla ozellikle ilgilenirler ve ya akil hastaliginin klinik tedavisine ya da bu tur durumlarin kokeni, gelisimi ve tezahurlerine iliskin arastirmalara veya sIklikla her ikisine de dahil olabilirler. Daha yaygin olarak, psIkopatoloji calismasinda bircok farkli uzmanlik yer alabilir. Ornegin, bir sinirbilimci, zihinsel hastalikla ilgili beyin degisIkliklerine odaklanabilir. Bu nedenle, psIkopatolog olarak adlandirilan biri, bu alanda uzmanlasmis herhangi bir sayida meslekten biri olabilir.Anormal PsIkoloji Nedir?


Ozellikle psIkiyatristler, ruhsal hastaligin belirti ve sendromlarini tanimlamayi amaclayan tanimlayici psIkopatoloji ile ilgilenmektedir. Bu, hem bireysel hastalarin teshisi icin (hastanin deneyiminin onceden var olan herhangi bir siniflandirmaya uyup uymadigini gormek icin) hem de tam olarak hangi belirti ve semptomlari tanimlayan teshis sistemlerinin olusturulmasi icindir. Cesitli rahatsizliklardan muzdarip olanlari tedavi etmeye calisan kisiler tarafindan gelistirilmis bircok anormallik modeli vardir.


Biyolojik Model
Bu bakis acisi, tibbi bir yaklasimdan benimsenmistir ve tipik olarak, anormal davranisin nedeni olarak hatali calisan bir beyin gorur. Kafa travmasindan kotu beslenmeye kadar bircok faktorun biyolojik islev bozuklugunun potansiyel nedenleri oldugu dusunulmektedir. Genetik, evrim ve viral enfeksiyon, buyuk ilgi goren alanlardir. Biyolojik uygulayicilar tarafindan yapilan tedavilerde psIkotrop ilaclar, elektrokonvulsif terapi (ECT) ve beyin cerrahisi kullanilir.


PsIkodinamik Model
PsIkodinamik teori, insan davranisinin genellikle bilincsiz olan altta yatan psIkolojik etkiler tarafindan belirlendigini kabul eder. Bu etkiler dinamiktir, cunku aralarindaki iliski davranisa yol acar. Bu iliskide catismalar ortaya ciktiginda anormal belirtiler olusur. Bu teori, tum davranislarin cocukluk olaylari ve gecmis deneyimler tarafindan belirlendigini varsayar. Sigmund Freud ve Josef Brener, Freud’u bu teoriyi formule etme yoluna sokan hipnoz deneyleri yaptilar. Bir kisinin travmanin meydana geldigi bir asamada (genellikle cocuklukta ) sabitlenebilecegini veya sIkisip kalabilecegini iddia etti. Tedavi daha sonra psIkanalizden olusur, bastirilmis travmatik cocukluk catismalarini bilincli farkindaliga getirmeyi ve boylece onlari cozume uygun hale getirmeyi icerir.


Davranis Modeli
Davranis modeli, kosullandirma anlayisinin ortaya ciktigi, ogrenme ile deneyler yapan laboratuvarlarda ortaya cikti. Edimsel kosullanmada, ornegin, insanlar ve hayvanlar, belirli tepkiler icin aldiklari odullere dayali olarak belirli bir sekilde davranmayi ogrenirler. Ivan Pavlov’un kopeklerle yaptigi deneyler sirasinda kesfettigi klasIk kosullanmada, zaman icinde birbirine yakin olarak meydana gelen olumlu veya olumsuz olaylar genellestirilir ve daha sonra her iki olay icin de ayni tepkiyi olusturur. Bir olay mutluluk urettiyse, diger olay (olumsuz olsa bile) olumlu olarak hatirlanabilir. PsIkopatolojinin davranissal modeli, anormal tepkilerin, ozellikle fobilerin, bir kosullandirma sureci ile olusturuldu ve ayrica davranis terapisi olarak bilinen bir surec olan yeni ogrenme yoluyla tedavi edilebilir.



Bilissel Model
Albert Ellis ve Aaron Beck 1960’larin basinda bilissel modeli gelistirdiler. Bilissel sureclerin davranis, dusunce ve duygularin merkezinde oldugunu one surduler. Anormal davranisi anlamak icin klinisyenin danisanlarina tutumlari ve varsayimlari hakkinda sorular sormasi gerekiyordu. Bilissel kuramcilara gore anormal isleyis, herkesin kendi gercekligini olusturan dunya gorusunu yarattiginin anlasilmasiyla aciklanir. Bireyin olusturdugu gorus kusurluysa, sagliksiz dusunceler islevsiz davranislar yaratir. Kotu uyarlanmis kisisel dunya gorusleri, yanlis varsayimlarin sonucudur. Bu da olumsuz tutumlara yol acar. Mantiksiz dusunme surecleri de yikici dusunme kaliplarinin kaynagidir. Bunlardan biri, kucuk bir olaydan sonra genis bir olumsuz sonuc cikaran asiri genelleme olarak kendini gosterir.


Bu yaklasimdaki tedavi, danisanin mantiksizligini ve katiligini gostererek, kendi kendine zarar veren inanclarini ve davranislarini degistirmeye calisan terapi seanslarini icerir. Akilci analiz yoluyla, insanlarin temel mantiksiz inanclar isiginda hatalarini anlayabileceklerine ve daha sonra kendilerini, dunyalarini ve yasamlarindaki olaylari kavramsallastirmanin daha akilci bir yolunu insa edebileceklerine inanilmaktadir.

Humanist-Varolussal Model

Humanistler ve varoluscu teorisyenler, insan varolusunun daha genis boyutlarina odaklandiklari icin humanist-varoluscu modelde bir araya toplandilar. Ancak aralarinda farkliliklar vardir. Humanist psIkologlar, insanlarin dogal olarak isbirligi gibi olumlu egilimlerle dogdugunu iddia ederler. Insanlarin amaci, kendini gerceklestirme adi verilen iyilik ve buyume potansiyellerini gerceklestirmektir. Carl Rogers genellikle humanist cercevenin oncusu olarak kabul edilir. Kisinin potansiyeline ve yasam hedeflerine ulasmasini desteklemeye odaklanan, musteri merkezli terapi adi verilen calismasina sicak bir yaklasim gelistirdi. Varoluscular, dogumdan itibaren her insanin varolusla yuzlesme ve anlam bulma ya da sorumluluk almaktan kacinma konusunda tam bir ozgurluge sahip olduguna inanir.


Sosyokulturel Model
Sosyokulturel yaklasim, anormal davranisin, toplum ve kulturun bireyin hayatinda oynadigi rolden kaynaklandigini savunur. Toplumsal normlari, sosyal cevredeki rolleri, kulturel arka plani, aileyi ve baskalarinin goruslerini dikkate alir. Sosyokulturel teorisyenler toplumsal etiketler ve kurallar, sosyal aglar, aile yapisi, iletisim, kulturel etkiler ve dini inanclara odaklanir.

BiyopsIkososyal Model

Beyindeki genetik, kimyasal, elektriksel ve molekuler boyutlarin nasil calistigini anlamanin otesinde, bircok uygulayici, musterilerini tedavi etmek icin daha eklektik bir yaklasim benimsemistir. Bu yaklasimda anormal davranis, davranis uzerindeki psIkolojik, biyolojik ve toplumsal etkiler acisindan incelenir.

Teshis
Kuzey Amerika’da anormal psIkoloji ve psIkiyatrinin en onemli kaynagi Amerikan PsIkiyatri Birligi’nin Teshis ve Istatistik El Kitabidir (DSM). DSM bir dizi bozuklugu listeler ve Major Depresyon veya Anksiyete Bozuklugu gibi bir bozuklugu neyin olusturduguna dair ayrintili aciklamalar saglar. Ayrica, bozuklugun genel populasyonda ne sIklikta meydana geldigine, erkeklerde mi yoksa kadinlarda mi daha sIk goruldugune ve bu tur diger gerceklere iliskin genel aciklamalar verir. Tani sureci, bireyin semptomlarini ve genel isleyisini tespit etmek icin ‘eksenler’ adi verilen bes boyutu kullanir. Bu eksenler asagidaki gibidir.


• Eksen I – Belirli klinik sendromlar


• Eksen II – Kalici Sorunlar (Kisilik Bozukluklari, Zihinsel Gerilik)


• Eksen III – Genel tibbi durumlar
• Eksen IV – PsIkososyal/cevresel sorunlar
• Eksen V – Isleyisin kuresel degerlendirmesi
Anormal davranis teshisi genellikle asagidaki kategorilerden bir veya daha fazlasina girer:
• Anksiyete bozukluklari (Fobiler, Panik bozukluk, Obsesif kompulsif bozukluk)
• Stres bozukluklari (Travma sonrasi stres bozuklugu (TSSB), PsIkofizyolojik bozukluklar)
• Somatoform ve Dissosiyatif bozukluklar
• Duygudurum bozukluklari (Unipolar depresyon, Bipolar bozukluklar)


• Intihar
• Yeme bozukluklari (Bulimia, Anoreksiya nervoza)
• Maddeye bagli bozukluklar (Depresanlar, Uyaricilar, Halusinojenler)
• Cinsel bozukluklar ve cinsiyet kimligi bozukluklari (Cinsel islev bozuklugu, Parafililer)
• Sizofreni
• Kisilik bozukluklari (Paranoya, Sizoid, Antisosyal, Borderline, bazi Anksiyete bozukluklari)
• Cocukluk ve Ergenlik Bozukluklari (Karsi gelme bozuklugu, Dikkat eksIkligi hiperaktivite bozuklugu)
• Yaslanma ve Bilis Bozukluklari (Demans, Alzheimer hastaligi)

ICD-10
Ruhsal bozukluklarin siniflandirilmasi icin baslica uluslararasi nozolojik sistem, Uluslararasi Hastalik Siniflandirmasi, 10. revizyonun (ICD-10) en son versiyonunda bulunabilir. 2018’de piyasaya surulecek olan 11. revizyon (ICD-11) devam ediyor. ICD-10, (WHO) Uye Devletleri tarafindan 1994’ten beri kullanilmaktadir. [8] Besinci Bolum, yaklasIk 300 “Zihinsel ve davranissal bozuklugu” kapsamaktadir. ICD-10’un besinci bolumu, APA’nin DSM-IV’unden etkilenmistir ve ikisi arasinda buyuk bir uyum vardir. Asagida ana bozukluk kategorileri bulunmaktadir:


• F00-F09 Organik, semptomatik, zihinsel bozukluklar dahil


• F10-F19 PsIkoaktif madde kullanimina bagli ruhsal ve davranissal bozukluklar


• F20-F29 Sizofreni, sizotipal ve sanrili bozukluklar


• F30-F39 Duygudurum [duygusal] bozukluklar


• F40-F48 Nevrotik, stresle iliskili ve somatoform bozukluklar


• F50-F59 Fizyolojik bozukluklar ve fiziksel faktorlerle iliskili davranissal sendromlar


• F60-F69 Yetiskin kisilik ve davranis bozukluklari


• F70-F79 Zeka geriligi
• F80-F89 PsIkolojik gelisim bozukluklari
• F90-F98 Genellikle cocukluk ve ergenlik doneminde baslayan davranissal ve duygusal bozukluklar
• F99 Belirtilmemis zihinsel bozukluk


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Temmuz 2021, 12:19   #2
Standart

rabbim sen aklimiza mukayet ol

________________

No MoRe DramA
 
Alt 10 Temmuz 2021, 12:21   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Her ne kadar bilgilenditici olsada akil yetisini kullanabilen hücre sayılari cok az

Emeginize saglik

________________

Anormal PsIkoloji Nedir?
 
Alt 13 Temmuz 2021, 12:45   #4
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
rabbim sen aklimiza mukayet ol
amin : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 13 Temmuz 2021, 12:45   #5
Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Her ne kadar bilgilenditici olsada akil yetisini kullanabilen hücre sayılari cok az

Emeginize saglik
tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:54.