IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


6Beğeni(ler)
  • 4 Post By Naz
  • 1 Post By Gozdek
  • 1 Post By KuzenKit


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Nisan 2021, 21:10   #1
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Alter ego nedir?

Latince bir terim olan alter egoyu dilimize çok farklı şekillerde uyarlayabiliriz. Fakat birebir çeviri yapacak olursak alter kelimesini diğer, egoyu da benlik olarak çevirdiğimiz zaman ortaya "diğer benlik" gibi bir kelime çıkıyor. Genel olarak "ego" kelimesinin tanımı insanların kafasını karıştırırken, alter ego kavramını ilk kez duyduysanız bu konu sizin için daha da karmaşıklaşabilir. Alter ego, Yunus Emre'nin de dediği gibi "bir ben vardır bende benden içeri" şeklinde anlatılabilir. Ya da basit bir tabirle insanın sarhoş olmadan farklı bir kişiye dönüşmesi şeklinde de açıklanabilir. Fakat daha bilimsel bir açıklama yapacak olursak, alter ego terimi 19. yüzyılın başlarında psikologlar tarafından yaygın kullanılmaya başlandı. Aslında Marcus Tullius Cicero, bu terimi 1. yüzyılda Roma'da keşfetmişti ama bunu direkt olarak alter ego şeklinde adlandırmak yerine "güvenilir dost" ve "ikinci benlik" şeklinde adlandırdı.
Ego Nedir?

İlk olarak "ego"dan bahsedecek olursak: Freud'a göre "şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir."

Ego kelimesini dilimize "ben" olarak çevirebiliriz. Egoist kelimesini ise, aslında benliğini haddinden fazla ön plana çıkaran insanlar için kullanıyoruz. Freud'un da dediği gibi id ve süperego arasında bir hakem görevi gören egonun başlıca görevi insanın kişisel güvenliğini sağlamaktır. Fakat ego, arada bir küçük kaçamaklar yaparak idinin isteklerine de izin verir.


Aslında anlaşıldığı üzere bu konu oldukça katmanlı bir konu o yüzden id ve süperegoyu da kısaca açıklayalım: İd ve süperego insan zihninde bulunan katmanlardır. Freud'a göre id insan zihninin ilkel katmanıdır. Süperego ise insan beyninin analiz merkezi olarak adlandırılabilir, kendi inandığımız veya toplumun belirlediği ahlak kurallarına uygun şekilde davranmamızı sağlar.


Alıntıdır.
________________

Too glam to give a damn

Konu Naz tarafından (25 Nisan 2021 Saat 21:19 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 25 Nisan 2021, 21:24   #2
Standart

Benim alter egom yok diyen yalan söylüyordur
Toplum içinde kabul görmek veya onaylanmak için insanoğlu maskelerine bürünebiliyor. Öyle ki kendinden vazgeçip maskeleriyle bir süre etkileşim halinde de kalabiliyor. Bir süre sonra da maskenin ağırlığına ve çeşitliliğine dayanamayıp kendini sorgulamaya başlıyor. Eh işte o noktada artık herkese geçmiş olsun farkındalık sürecine adım atmış olabilirsiniz. Kolaylar gele..

 
Alt 27 Nisan 2021, 06:26   #3
Standart

Paylaşım için teşekkürler. (:

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:04.